20.2 C
Bistrița
miercuri, septembrie 27, 2023

VIDEO: Performanță de excepție pentru învățământul din Bistrița!

Vești excelente, la început de primăvară, pentru școala bistrițeană de chitară care se poate mândri, de acum, cu încă un rezultat de excepție. De această dată cucerit la Stuttgart (Germania), acolo unde s-a încheiat recent una dintre cele mai importante competiții din Europa.

Este vorba despre o competiție dedicată chitarei: ediția cu numărul XI a concursului „RAGO International Guitar Competition”.

Din juriu au făcut parte muzicieni și pedagogi recunoscuți la nivel internațional, precum profesorul Alfonso Montes (Venezuela/Germania), director „RAGO International Guitar Competition”, Peter Stewart (Scoția), Roman Viazovskiy  (Ucraina), Irina Kircher (Germania), director Guitar department of the Stuttgarter Musikschule și profesorul Alfred Eickholt (Germania).

Competiția a reunit chitariști din Germania, Belgia, Polonia, Grecia, Scoția, Cehia, Croația, Serbia, Slovenia și România fiind structurată pe două categorii de vârstă: categoria I (până la 15 ani) și categoria II (până la 18 ani).

Singurul român prezent  la acest concurs a fost Alexandru Grecu – elevul din Bistrița care a participat la cea mai disputată categorie de vârstă (până la 18 ani) și a obținut premiul II.

Alexandru Grecu a avut de interpretat și o compoziție semnată de Alexis Rago (1930-2009) – Avant l’Aube, aceasta fiind impusă de organizatori.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/oBTO2jXfQkE?list=RDoBTO2jXfQkE” /]

La Gala Premiilor susținută în sala „Robert Bosch Saal”, câștigătorii locurilor 1, 2 și 3 de la cele două categorii au avut de interpretat câte o piesă aleasă de juriu, iar la final au avut parte de o surpriză: în hol, la un pahar de suc, au beneficiat de îndrumări și sfaturi din partea fiecărui jurat.

A fost vorba despre un concurs exclusivist. Doar 13 concurenți au fost acceptați în competiție, după ce în prealabil au trimis un CV cu premiile câștigate. Am plătit și o  taxă de înscriere de 100 euro, după care am așteptat să fim anunțați dacă Alexandru este admis sau nu… Din fericire, răspunsul a fost afirmativ. Este pentru prima oară când Alexandru participă, iar profesorul Alfonso Montes a fost atât de impresionat încât a insistat să participăm și anul viitor…”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro Cornel Grecu, tatăl tânărului chitarist.

Alexis Rago s-a născut în 1930, la Caracas (Venezuela), a înființat Conservatorul de Muzică din Estado Aragua din Maracay, fiind directorul conservatorului și compozitorul care a contribuit enorm la viața culturală a acestui oraș.

În anul 2009  Alexis Rago a murit la Monaco, iar prietenul lui cel mai bun, profesorul Alfonso Montes, a luat decizia de a înființa, în cinstea și memoria prietenului său – o competiție care să promoveze compozițiile de chitară ale lui Alexis Rago, în rândul tinerilor de până la 18 ani.

Alexandru Grecu este elev în clasa XI-a la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița și studiază chitara clasică sub îndrumarea profesorului Valentin Pop.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.