25.8 C
Bistrița
miercuri, iulie 24, 2024

VIDEO – Primarul Dorin Vlașin anunță schimbări importante la Năsăud: Se redeschide Târgul de Joi, se reduc posturile din Primărie

Doar așa putem schimba o comunitate: implicând cetățenii în mod direct și angrenându-i în rezolvarea problemelor sau a lipsurilor din comunitate – consideră primarul Dorin Vlașin. Edilul speră să redeschidă Târgul de Joi și – cu toate că unii se vor supăra – anunță că posturile din Primăria Năsăud se vor reduce în continuare:

Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Dorin Vlașin din Năsăud a vorbit despre schimbările pe care intenționează să le facă în curând în orașul academicienilor.

Primii pași s-au făcut deja, iar Dorin Vlașin s-a referit și la aplicația CityHealth, unde au fost înregistrate aproape 300 de reclamații și sesizări. În parte, acestea au fost rezolvate, însă altele necesită timp.

Reducerile de personal continuă la Primăria din Năsăud… 

Din acest an, în Primăria Năsăud sunt cu 6 persoane mai puțin – a explicat primarul Dorin Vlașin. Ca și costuri, asta înseamnă o reducere de 400.000 de lei pe an, doar la cheltuielile cu salarizarea.

Ar fi fost două posibilități: diminuarea salariilor sau reducerea de personal, pentru a face economii. Dorin Vlașin a explicat că nu și-a dorit să reducă din salarii, pentru a nu-i demotiva pe oameni. A preferat varianta reducerii de personal.

Din 2012 până anul trecut în Primăria Năsăud au fost angajați 12 oameni în plus. Acum este limpede că se poate și fără cei 12. Dar nu o putem face decât în timp. Anul acesta s-au redus 6 posturi, anul viitor încă 2-3… Este doar începutul. Cu siguranță se vor mai reduce din posturi. Cu siguranță unii se vor supăra, dar trebuie să ajungem la 10-15 persoane în minus. Numai în instituția primăriei sunt acum 54 de persoane”, a mai spus Dorin Vlașin.  

De săptămâna viitoare, la Năsăud se vor putea plăti online Impozitele și Taxele

Edilul a mărturisit că a avut deja discuții cu societăți care au implementat sisteme de digitalizare în diferite primării și că își dorește implementarea unei aplicații unice.

În această aplicație ar fi interconectate toate compartimentele, de la primar, la secretar general și viceprimar, iar în timp, și celelalte instituții aflate în subordinea primăriei. „Cu o asemenea aplicație s-ar ușura și munca funcționarilor, dar s-ar reduce și drumurile cetățenilor pentru diverse documente sau lucruri la Primărie”, a punctat Dorin Vlașin. Acesta a amintit că pentru o simplă adeverință APIA, un cetățean avea de trecut prin patru birouri, pentru a obține patru semnături.

De săptămâna viitoare la Primăria Năsăud va fi activă și aplicația Ghișeul.ro. „Vom putea face plăți online pe Impozite și Taxe. Este deja un prim pas. Și aplicația City Health, și Ghișeul.ro vor fi conectate pe site-ul primăriei care va fi de asemenea îmbunătățit”, a precizat primarul Dorin Vlașin.

Este dureros să vezi că printre cerșetori se află și copii…

Edilul s-a referit și la problema cerșetoriei din Năsăud, unde există deja o hotărâre de Consiliu Local care stabilește câteva reguli noi care trebuie respectate și aplicate de polițiștii locali.

Este un fenomen extrem de greu de stăpânit și este dureros să vezi că printre cerșetori se află și minori, a mai spus Dorin Vlașin. Primarul este decis să angreneze și alte instituții – Poliția, Jandarmeria, Protecția Copilului – dar și cetățenii care cu voie sau fără voie încurajează acest fenomen.

Aș vrea să se înțeleagă foarte clar că discutăm despre acele persoane care profită. Persoane care arată ca niște agenți, au chitanțe și fotografii cu diverși copii care suferă de diverse boli. Le consider foarte periculoase. Avem cerșetori mame cu copii în brațe care se plâng că nu au cu ce să-și hrănească pruncii. Trebuie să ne gândim cum putem să-i ajutăm pe acești oameni pentru a nu mai fi nevoiți să cerșească. Să ne gândim la soluții. Să-i fugărești pe stradă ca să nu mai cerșească nu e o rezolvare. Nici aplicarea de amenzi nu e o soluție”, a explicat Dorin Vlașin.

Primarul din Năsăud a explicat că în prima fază se va axa pe prevenție și că polițiștii locali vor încerca la început să-i identifice și să-i informeze pe cei care obișnuiesc să cerșească.

Târgul de Joi din Năsăud, mai elegant și mai aerisit

Dorin Vlașin a mai anunțat că Primăria Năsăud este în curs de avizare pentru autorizarea pieței. Este vorba despre renumitul Târg de joi din Năsăud.

Vrem să reluăm activitatea, dar într-un alt fel. Am stabilit ca acele tarabe și boxe ale comercianților să fie amplasate pe o singură parte, tocmai pentru a se crea acces în situații dificile sau excepționale”, a explicat Dorin Vlașin.

Primarul a recunoscut că și-a pus deseori problema ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi izbucnit un incendiu în Târg, într-o zi de joi când tot traficul se blochează în oraș.

Târgul de Joi de la Năsăud nu a fost autorizat niciodată. Funcționează cumva de la sine, de 100 de ani, nu s-a gândit nimeni să facă o documentație în acest sens. Acum, cu pandemia, categoric a trebuit să ne oprim. Îmi doresc să-l reluăm cât mai repede. Nu vor mai încăpea 270 de comercianți, cum era – ci doar 130-140. dar va fi o piață mai elegantă, mai aerisită. Într-o lună de zile sper să avem toate avizele necesare”, a mai spus Dorin Vlașin.

Ce își dorește Dorin Vlașin să facă în vechiul obor de animale puteți afla urmărind întreaga emisiune, mai jos:

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/TqDwL05QXl0″ aspect_ratio=”853:480″ loop=”no” muted=”no” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.