21.3 C
Bistrița
joi, septembrie 21, 2023

VIDEO – Psihologul Ana Dragu, despre simptomele care anunță o depresie. Femeile să fie conștiente că trebuie să se pună pe primul loc

De la femei ne așteptăm să fie motorul familiei. Să aibă grijă de casă, să gătească, să spele, să facă mâncare, să aibă grijă de copii și să meargă și la serviciu. Înainte de anii 90, femeile nu făceau decât să-și aranjeze părul permanent. Cam atât își permiteau…

Generațiile noi sunt mai dispuse să se îngrijească. Tinerele femei de astăzi se preocupă de sănătatea și frumusețea lor. Și sunt mai conștiente că sunt pe primul loc”, a remarcat psihologul Ana Dragu, coordonatoarea Centrului „Micul Prinț”.

Invitată într-o ediție specială a emisiunii „Medicină pe limba ta”, psihologul clinician Ana Dragu a vorbit și despre depresiile pe care o femeie le traversează.

Ne închipuim că depresia trebuie să aibă o cauză obiectivă. Dar nu este așa. Nu există cauze obiective în depresie, ci mai degrabă cauze subtile. Poate să fie un burn out sau o epuizare fizică.

De multe ori nici nu o identificăm și nu o recunoaștem

Circulă și această preconcepție: că trebuie să cotrolăm totul. Că trebuie să ne revenim rapid, că totul este în mintea noastră. Oamenii se adresează rareori unui psiholog sau psihiatru”, a mai spus Ana Dragu.

Atunci când îți scade sau îți crește pofta de mâncare, când nu te mai îngrijești și nu te interesează cu ce te îmbraci, îți pierzi interesul față de ce îți plăcea înainte să faci – toate acestea sunt semnale de alarmă. Sunt semne care anunță o depresie – a completat Ana Dragu.

Ana Dragu a recunoscut că ea însăși a urmat un an și jumătate de psihoterapie cu o psihoterapeută din Africa de Sud. „Nu am găsit în România pe cineva care să mă ghideze. Aveam nevoie de cineva care să știe mai mult decât mine…

Prima temă pe care am primit-o, spre surprinderea mea, a fost să mă dau în fiecare zi cu cremă.

Sunt lucruri mici care îți schimbă dispoziția.

Dacă nu ești sănătoasă, dacă ai probleme de sănătate pe care nu le rezolvi, dacă nu ai o stare psihică bună – nu mai poți nici măcar să ai grijă de copii…”, a avertizat Ana Dragu.

Ce ar fi de făcut atunci când traversăm episoade de depresie ?

Sănătate fizică merge mână-n mână cu cea psihică. Noi, femeile, suntem capabile să suportăm o cantitate mare de disconfort fizic… Te doare spatele câteva zile, dar ți se pare că e normal, e din cauza vârstei… Noi asteptăm să treacă și luăm calmante.

De la cel mai mic disconfort ar trebui să ne prezentăm la medic”, a mai subliniat psihologul.

Psihologul a vorbit și despre spaima irațională de a ne prezenta la medic, dar și despre avantajele pe care le putem câștiga în schimb – dacă o boală este descoperită în faze incipiente.

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.