11 C
Bistrița
luni, martie 27, 2023

VIDEO – Psihologul Ana Dragu, despre simptomele care anunță o depresie. Femeile să fie conștiente că trebuie să se pună pe primul loc

De la femei ne așteptăm să fie motorul familiei. Să aibă grijă de casă, să gătească, să spele, să facă mâncare, să aibă grijă de copii și să meargă și la serviciu. Înainte de anii 90, femeile nu făceau decât să-și aranjeze părul permanent. Cam atât își permiteau…

Generațiile noi sunt mai dispuse să se îngrijească. Tinerele femei de astăzi se preocupă de sănătatea și frumusețea lor. Și sunt mai conștiente că sunt pe primul loc”, a remarcat psihologul Ana Dragu, coordonatoarea Centrului „Micul Prinț”.

Invitată într-o ediție specială a emisiunii „Medicină pe limba ta”, psihologul clinician Ana Dragu a vorbit și despre depresiile pe care o femeie le traversează.

Ne închipuim că depresia trebuie să aibă o cauză obiectivă. Dar nu este așa. Nu există cauze obiective în depresie, ci mai degrabă cauze subtile. Poate să fie un burn out sau o epuizare fizică.

De multe ori nici nu o identificăm și nu o recunoaștem

Circulă și această preconcepție: că trebuie să cotrolăm totul. Că trebuie să ne revenim rapid, că totul este în mintea noastră. Oamenii se adresează rareori unui psiholog sau psihiatru”, a mai spus Ana Dragu.

Atunci când îți scade sau îți crește pofta de mâncare, când nu te mai îngrijești și nu te interesează cu ce te îmbraci, îți pierzi interesul față de ce îți plăcea înainte să faci – toate acestea sunt semnale de alarmă. Sunt semne care anunță o depresie – a completat Ana Dragu.

Ana Dragu a recunoscut că ea însăși a urmat un an și jumătate de psihoterapie cu o psihoterapeută din Africa de Sud. „Nu am găsit în România pe cineva care să mă ghideze. Aveam nevoie de cineva care să știe mai mult decât mine…

Prima temă pe care am primit-o, spre surprinderea mea, a fost să mă dau în fiecare zi cu cremă.

Sunt lucruri mici care îți schimbă dispoziția.

Dacă nu ești sănătoasă, dacă ai probleme de sănătate pe care nu le rezolvi, dacă nu ai o stare psihică bună – nu mai poți nici măcar să ai grijă de copii…”, a avertizat Ana Dragu.

Ce ar fi de făcut atunci când traversăm episoade de depresie ?

Sănătate fizică merge mână-n mână cu cea psihică. Noi, femeile, suntem capabile să suportăm o cantitate mare de disconfort fizic… Te doare spatele câteva zile, dar ți se pare că e normal, e din cauza vârstei… Noi asteptăm să treacă și luăm calmante.

De la cel mai mic disconfort ar trebui să ne prezentăm la medic”, a mai subliniat psihologul.

Psihologul a vorbit și despre spaima irațională de a ne prezenta la medic, dar și despre avantajele pe care le putem câștiga în schimb – dacă o boală este descoperită în faze incipiente.

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...