8.5 C
Bistrița
luni, octombrie 25, 2021

VIDEO – Robert Sighiartău (PNL BN): Mesaj pentru firmele afectate de pandemie

Chiar dacă acum imaginea pare dezolantă din punct de vedere economic, lucrurile vor sta mai bine în următoarea perioadă, ne asigură deputatul liberal Robert Sighiartău. Invitat în studioul Bistriteanul Live, Robert Sighiartău a vorbit despre măsurile și ajutorul oferit de stat firmelor afectate de pandemia noului coronavirus.

Chiar dacă imaginea pare dezolantă, față de trimestrul II, acum avem o creștere economică de 5,6%. Guvernul României a introdus pe piață o grămadă de bani. E vorba de acel 1 miliard de euro care se va oferi sub formă de granturi, până în decembrie.

Guvernul PNL a anunțat recent suplimentarea acelui buget cu 500 de milioane. Nu mai spun de șomajul tehnic, plus șomajul parțial, care s-a ridicat la 1 miliard și ceva de euro, la nivel național. La asta se adaugă garanțiile pentru IMM Invest. Guvernul a înțeles că trebuie să investească și să introducă bani lichizi în economie, și a făcut-o…”, a subliniat Robert Sighiartău

Cât despre segmentul Horeca, premierul Orban a anunțat că va veni cu o nouă schemă de ajutor de stat pentru aceste companii atât de afectate. Acestea vor fi ajutate să-și acopere pierderile din această perioadă de lockdown pentru restaurante.

Interesul guvernului – care este unul liberal, pro-business – este acela de a ajuta economia. Peste 50% dintre oameni își doresc ca economia să funcționeze în continuare. 30% dintre oameni susțin că siguranța cetățeanului este mai importantă decât orice, chiar dacă suferă economia. Noi trebuie să păstrăm un echilibru între ce vor unii și ceilalți. Noi considerăm că economia trebuie să meargă și că, în același timp, trebuie să limităm numărul de infectări”, a punctat Robert Sighiartău.

În România, spre deosebire de alte țări din Europa, nu există lockdown – a mai remarcat Robert Sighiartău, adăugând că guvernul Orban s-a străduit să păstreze județele deschise între ele. „Ne dorim în continuare să limităm numărul de infectări, fără să închidem marile ramuri ale economiei. 

Este o viziune optimistă pentru că avem și aceste resurse pe care nu le-am avut înainte. Vorbesc de cele 80 de miliarde de euro, pe care nu-i avea, dacă nu era în criză…”, a comentat Robert Sighiartău.

Dacă în 2009 – 2010, în plină criză, firmele aveau o limită de 3% în ceea ce privește împrumuturile pentru investiții, acum acea limită nu mai există. Guvernanții speră, totodată, ca în a doua parte a anului viitor, lucrurile să revină la normal și economia să funcționeze.

Un mesaj pentru firmele afectate de pandemie? Să apeleze la ajutoarele de stat care există și să aibă răbdare. Vor veni încă 500.000 de euro. Sunt multe firme care au apelat deja și la IMM Invest și au primit credit cu dobândă 0 pentru următoarele luni. Ministrul Fondurilor Europene va anunța în curând și mai multe ramuri de finanțări nerambursabile pentru investiții și companii. Vor veni foarte mulți bani pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în România și automat și în județul nostru. În 2021 se vor deshide o mulțime de axe de finanțare începând de la agricultură, până la investiții industriale”, a mai anunțat Robert Sighiartău.

Robert Sighiartău a mai spus că într-o întâlnire recentă cu ministrul Fondurilor Europene a discutat despre posibilitatea susținerii infrastructurii parcurilor industriale. Firmele care se vor muta în parcuri industriale vor primi granturi, pentru a fi astfel încurajate și susținute. 

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/ybMqBJVuxDc” /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Alege ochelari de calitate pentru confortul și siguranța ochilor

Ochelari de vedere sau ochelari de soare, cu tratamente antireflecție sau fără, modele actuale, la modă...

Ai nevoie de un utilaj în construcții?! Poți CUMPĂRA/ÎNCHIRIA oricând de la Utilaje Bistrița

Te-ai apuca de construit, de demolat sau de modificat o construcție, dar n-ai cu ce lucra....

Se fac angajări la Geoplast, Salon Claudia, IMP România și Leoni! Locuri de muncă, disponibile în Bistrița

Se fac angajări la Geoplast, Restaurant Jacqueline, Supercom, Transmixt și Salon CLAUDIA! Locuri de muncă disponibile sunt și la Restaurant Subway Viișoara, RCS & RDS și Electroplast. Leoni are nevoie de 275 de muncitori cablaje. Oferta completă, mai jos: