15.1 C
Bistrița
joi, septembrie 28, 2023

VIDEO: Tezaurul uman viu din Târlișua, într-o prezentare a Ministerului Culturii

În comuna Târlișua, satul Agrieș, tradiția e păstrată vie prin lelea Teodora. Aceasta a primit titlul de ”Tezaur Uman Viu” în 2018. Și-a prezentat măiestria tocmai la Paris. Iar Ministerul Culturii a realizat chiar și un video, pentru a o face cunoscută:

Comisia Națională pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Imaterial a acordat titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu”, unei bistrițence. Mai exact, în 2018, lelea Todora Purja, din comuna Târlișua, satul Agrieș a primit această distincție.

Lelea Teodora Purja a primit titlul onorific „Tezaur Uman Viu”, dar încă nu știe…

Localnicii îi spun  “Todora diacului de după căşîle popii”, pentru că locuiește în preajma casei preotului satului, pr. Timoftei Găurean. Totuși, lelea Tepdpra Purja e cunoscută pentru ”horea cu noduri”. Această ”moştenire” a primit-o de la bunica ei și a transmis-o mai departe fiicei sale – Lenuta şi nepotului său – Sergiu.

Mai mult, și-a făcut cunoscută măiestria chiar și în Paris.

Teodora Purja, una dintre puținele „horitoare” declarată și tezaur uman viu, își face cunoscută măiestria tocmai la Paris

Zilele trecute, Ministerul Culturii a ținut neapărat să o facă cunoscută, așa că a publicat un video cu lelea Teodora.

Vă propunem să o cunoaşteți pe lelea Teodora, un simbol al tradiţiilor, al autenticului şi a frumuseţii sufletului ţăranului român, din materialul video realizat de Camelia Moise – Tezaur Uman Viu – Tezaur Digital, proiect co-finanțat de AFCN” apare scris pe pagian de Facebook a Ministerului Culturii.

https://www.facebook.com/MinisterulCulturiiRomania/videos/1345346742522693/

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Supărat că n-ai prins programul Rabla?! Vești bune de la RUBIN: 3.000 de euro DISCOUNT la noul model SsangYong KORANDO

Dacă ai ratat sau nu te-ai încadrat în programul Rabla pentru a obține un tichet de...

Se fac angajări la Rombat, Fan Courier și Electroplast. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Electroplast caută Controlor calitate, Rombat are nevoie de Analist cumpărări, electrician și operatori producție. Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Fan Courier, Kreativ Metal, Michaela’s Brasserie, Transmixt sau Tehnoprod Plast. Oferta completă - mai jos:

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița: