13.9 C
Bistrița
miercuri, mai 12, 2021

VIDEO: Tezaurul uman viu din Târlișua, într-o prezentare a Ministerului Culturii

În comuna Târlișua, satul Agrieș, tradiția e păstrată vie prin lelea Teodora. Aceasta a primit titlul de ”Tezaur Uman Viu” în 2018. Și-a prezentat măiestria tocmai la Paris. Iar Ministerul Culturii a realizat chiar și un video, pentru a o face cunoscută:

Comisia Națională pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Imaterial a acordat titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu”, unei bistrițence. Mai exact, în 2018, lelea Todora Purja, din comuna Târlișua, satul Agrieș a primit această distincție.

Lelea Teodora Purja a primit titlul onorific „Tezaur Uman Viu”, dar încă nu știe…

Localnicii îi spun  “Todora diacului de după căşîle popii”, pentru că locuiește în preajma casei preotului satului, pr. Timoftei Găurean. Totuși, lelea Tepdpra Purja e cunoscută pentru ”horea cu noduri”. Această ”moştenire” a primit-o de la bunica ei și a transmis-o mai departe fiicei sale – Lenuta şi nepotului său – Sergiu.

Mai mult, și-a făcut cunoscută măiestria chiar și în Paris.

Teodora Purja, una dintre puținele „horitoare” declarată și tezaur uman viu, își face cunoscută măiestria tocmai la Paris

Zilele trecute, Ministerul Culturii a ținut neapărat să o facă cunoscută, așa că a publicat un video cu lelea Teodora.

Vă propunem să o cunoaşteți pe lelea Teodora, un simbol al tradiţiilor, al autenticului şi a frumuseţii sufletului ţăranului român, din materialul video realizat de Camelia Moise – Tezaur Uman Viu – Tezaur Digital, proiect co-finanțat de AFCN” apare scris pe pagian de Facebook a Ministerului Culturii.

https://www.facebook.com/MinisterulCulturiiRomania/videos/1345346742522693/

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...

Ai nevoie de meniuri pentru cafenea sau restaurant? Creativii de la EMA Grafix îți fac ce model vrei tu, rapid și ieftin!

Meniul e cartea de vizită a oricărui restaurant, cafenea sau a oricărei terase cu dichis! Dacă...

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...