4.8 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

VIDEO – Tradiții de Crăciun. Costume bătute în mărgăritare și afumături cum nu găsești nicăieri altundeva…

„Este normal ca în preajma sărbătorilor de iarnă să purtăm costume populare. Rodnenii – oameni gospodari care știu să ducă mai departe tradiția – vin și la biserică în costume populare. Își etalează cele mai frumoase costume tradiționale pe care le au. Știm să păstrăm puterea acestui loc. Aceste haine ne reprezintă pe noi. Suntem una dintre cele mai vechi comune și venim din cele mai străvechi timpuri…”, a mărturisit primarul Valentin Grapini din Rodna.

Valentin Grapini a explicat că a venit în studioul Bistrițeanul Live îmbrăcat doar în ie tradițională – pentru că, întreg costumul popular specific în Rodna este mult mai sofisticat și mai complex. 

Cămașa populară este o cămașă bătută în mărgăritare – în mărgele, cusute toate manual. Costumul nostru este unul dintre cele mai frumoase costume tradiționale de pe Valea Someșului… Și cele din Șanț, Maieru, Sângeorz sau Feldru sunt extrem de frumoase și au specificul lor… Dar Rodna este ceva aparte. Diversitatea culorilor, motivele existente, căputul nostru cu care s-a făcut inclusiv marea Unire – toate aceste elemente ne fac frumoși, atipici și români adevărați. Ia pe care o port poartă însemnele toate simbolurile tradițiilor noastre”, a mai spus Valentin Grapini.

Primarul din Rodna a explicat că pe 1 Decembrie, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, când s-a sărbătorit centenarul, a purtat un costum tradițional specific din Rodna. Acesta este compus, de regulă, din căput, cușmă, cisme sau opinci, cioarici (sau ițari), cămașă și pieptar. Oameni din Rodna au purtat un asemenea căput alb acum 100 de ani, când s-a înfăptuit Marea Unirea – a explicat Valentin Grapini, amintind și despre puterea acestor straie care simbolizează unitatea românilor.

Preparate tradiționale care se consumă la Rodna, de Crăciun:

Se mănâncă și păstrăv, la Rodna, de Crăciun, însă – sunt de bază sunt produsele tradiționale de porc. Nu veți găsi nicăieri o gușă de porc afumată, papricată și undată – cum spun gospodinele noastre – ca la Rodna. Nu veți găsi nicăieri un cârnaț afumat făcut după rețete tradiționale străvechi, ca la Rodna…”, a subliniat cu mândrie Valentin Grapini.

Primarul din Rodna a vorbit și despre măcelarii din Rodna care au un anumit tip de a tăia porcul, cu o anumită dibăcie gastronomică a celor care au moștenit aceste tradiții din strămoși.

Care sunt valorile care îi reprezintă pe localcinii din Rodna? „Din punctul meu de vedere – patriotismul. Patriotismul și felul în care se simt oamenii legați de glie… Rodna a fost arsă rasă de pe fața pământului de două ori, în istorie – în timpul invaziilor tătare, în anii 1200… Oamenii au revenit aici și au reconstruit totul din temelii…”, a explicat Valentin Grapini.

Mai multe detalii despre valorile și oamenii de cultură din Rodna puteți decoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/bkV3qsywBdg” aspect_ratio=”884:497″ loop=”no” muted=”no” /]

Foto deschidere @ Rodna / Munții Rodnei 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați.