4.8 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

VIDEO – Un om care şi-a depăşit condiţia: Din satul ei, Virginia Linul a cucerit întreaga lume

Am vrut să public o carte la fel de frumoasă ca autoarea. Şi mi-a ieşit!”, a mărturisit George Vasile Dâncu, directorul Editurii Şcoala Ardeleană care a publicat volumul Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții.

Cartea a fost lansată ieri la Alba Iulia, în atmosfera selectă şi prietenoasă a Muzeului de Icoane din Alba Iulia:

Cum se îmbrăcau locuitorii din Țara Năsăudului în secolul XIX…?!

Mă leagă multe de Virginia Linul, vine din Ţara Năsăudului, din satul vecin cu al părinţilor mei, mamele noastre secerau împreună – a spus George Vasile Dâncu, prezent la eveniment, care a recunoscut, între altele, că îi plac foarte mult oamenii care îşi depăşesc condiţia şi care se reinventează.

În lumea aceasta etno-culturală, un model de om care şi-a depăşit condiţia este Grigore Leşe… La fel şi Virginia Linul: putea să rămână în sat, să facă acele costume populare cum fac şi alte fete… Când oamenii mergeau la nunţi, la botezuri sau alte sărbători, aveau nevoie de costum popular. Ştiu că se lucra o vară întreagă la un clop din acela de păun… Virginia Linul putea să-şi câştige pâinea muncind acolo, dar şi-a depăşit condiţia...”, a remarcat George Vasile Dâncu.

Virginia Linul a rămas în sat, dar a cucerit România şi lumea cu costumele ei: din meşteşugar a devenit creator, nu i-a ajuns, s-a reinventat şi a devenit cercetător, dar nici asta nu i-a ajuns. A devenit manager, are o firmă care produce costume şi găseşte formule de a găsi comenzi şi noi pieţe de desfacere. A intrat în lumea modei, dar nici asta nu i-a ajuns. A adus lumea în ţara Năsăudului şi a intrat în Cartea Recordurilor când a reuşit să adune cel mai mare număr de oameni îmbrăcaţi în costum popular. Nu ştiu ce va mai urma după asemenea succese… Va inventa ea cu siguranţă ceva… Este un om care şi-a depăşit condiţia şi care se reinventează permanent şi de care sunt foarte mândru. Dragă Virginia – regimentul grăniceresc defilează şi merge înainte prin cultură şi spiritualitate, prin cultivarea valorilor tradiţionale… Te felicit!”, a mai spus George Vasile Dâncu.

Cartea Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții propune celor interesați un inedit și fascinant periplu în istoricul veșmintelor din Țara Năsăudului din secolul XIX – XX.

„Nu este o carte ca oricare alta. Cei care fac istorie şi etnografie ştiu că o asemenea carte nu se face într-un stagiu doctoral, ci ea vine dintr-o experienţă cu mult mai profundă. Vine dintr-o pasiune care prin carte s-a exprimat academic, iar prin acţiunea propriu-zisă s-a dăruit unor comunităţi largi din ţară şi din afara ţării. Este o carte de orgoliu a unui om dintr-un ţinut liber, grăniceresc, care a pus amprenta pe istoria transilvană şi a ţării în general…”, a remarcat profesorul  Ioan Opriș.

Fiecare vom desluşi din carte ce chemare profundă are, ce rost are această carte izvorâtă dintr-o lucrare de doctorat şi ajunsă una din lucrările de mare îndemn pentru noi toţi. Este un cadou, la sfârşitul unei perioade pascale şi începutul alteia… Doamna Virginia Linul ne-a înălţat astăzi…”, a conchis profesorul dr. Ioan Opriş.

Despre cartea Portul popular năsăudean a vorbit şi Filofteia Pally, cercetător științific şi expert naţional în etnografie la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti:

[arve url=” https://youtu.be/fmfEXnScx4k” /]

„Cred că mi-am înţeles rolul datorită dumneavoastră, a tuturor. Mulţumesc în primul rând doamnei Filofteia Pally – este mentorul meu care m-a încurajat enorm atunci când nu eram decât un meşter popular care participam la târgurile de profil. Nu eram conştientă atunci de ceea ce prezentam acolo, dar dumneaei a ştiut să mă şlefuiască, să mă pună în valoare şi să mă determine, să mă împingă de la spate să fac mai mult şi mai mult…”, a mărturisit Virginia Linul, ieri seară, la Alba Iulia.

Virginia Linul a amintit şi de episoadele din biografia sa care au ajutat-o să evolueze, subliniind că a înţeles cât este de important să promoveze creaţia, producţia costumului popular, dar şi istoria locurilor sale: „M-am gândit că e foarte important să şi scriu această carte, pentru că istoria trebuie scrisă, ca să rămână cumva pentru generaţiile viitoare…

Lansarea de carte a fost completată de o expoziție de costume tradiționale românești, dar și de câteva extraordinare momente folclorice susținute de Ioana Ardelean și Grupul Țarina din Abrud.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/v14UHajfgvs” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați.