12.1 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

Cum se îmbrăcau locuitorii din Țara Năsăudului în secolul XIX…?!

Ce fel de haine se purtau în Țara Năsăudului, în secolul XIX? Cum arătau costumele populare acum 200 de ani? Ce fel de podoabe foloseau femeile din Țara Năsăudului…?! Răspunsurile acestor întrebări vor fi dezvăluite vineri, 7 iunie, la Alba Iulia: aici va avea loc prezentarea volumului Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții semnat de Virginia Linul. Evenimentul cuprinde câteva surprize pentru public:

Târgul de carte Alba Transilvană le propune tuturor pasionaților de carte și folclor o surpriză deosebită: o spectaculoasă expoziție de costume populare din Țara Năsăudului, o lansare de carte și un recital folcloric extraordinar.

Virginia Linul a fost invitată să participe la Târgul de carte Alba Transilvana, eveniment ajuns la ediția a XII-a, care se va desfășura între 6 și 8 iunie, la Alba Iulia.

Cu acest prilej va fi prezentată publicului și cartea Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții – volum publicat la Editura Școala Ardeleană care propune celor interesați un inedit și fascinant periplu în istoricul veșmintelor din Țara Năsăudului din secolul XIX – XX.

M-au tot invitat la Alba Iulia încă de anul trecut, însă programul încărcat de care am avut parte mi-a permis abia acum să onorez invitația. Este vorba despre un volum publicat anul trecut, la Editura Școala Ardeleană – o sinteză a tezei mele de doctorat. Am restructurat-o și am concentrat informația în așa fel încât să poată fi citită și de publicul larg, am renunțat la unii termeni științifici… Sper să fie bine primită, pentru că am conceput-o ca pe un reper în istoria costumului popular și a tradițiilor noastre…”, ne-a explicat creatoarea populară Virginia Linul.

Creatoarea de costume populare din Salva ne-a mărturisit că are emoții, fiind vorba despre un mare eveniment cultural care se desfășoară într-un oraș de o importanță istorică pentru România: „M-au anunțat prieteni din întreaga țară că vor veni la Alba Iulia să ne vedem. Ar fi un alt fel de unire simbolică în jurul cărții pe care am s-o prezint și în jurul costumului popular, de altfel… Sper să reușesc să prezint cartea și publicului din Bistrița-Năsăud, în această toamnă…”, a mai spus Virginia Linul.

Lansarea de carte va fi completată de o expoziție de costume tradiționale românești, dar și de câteva extraordinare momente folclorice susținute de Ioana Ardelean și Grupul Țarina din Abrud.

Invitați să vorbească despre cartea scrisă de Virginia Linul sunt Ioan Opriș, Corina Mihăescu, Filofteia Pally, Iustin Narcis Dejeanu și Vasile Dâncu. Evenimentul va fi moderat de Daniela Floroian și se va desfășura vineri, 7 iunie 2019, de la ora 19:00, la Museikon.

***

Personalități marcante, scriitori, artiști, autori, editori, traducători, critici, animatori şi jurnalişti vor fi prezenți la Alba Iulia în cadrul Târgului de Carte „Alba Transilvana”, cel mai important eveniment cultural dedicat cărții din județul Alba.

Cea de-a XII-a ediție propune publicului un periplu cultural care celebrează CARTEA și oferă, pe parcursul a trei zile, lansări și prezentări de carte, conferințe, concerte, expoziții de artă, lecturi interactive, recitaluri de muzică și poezie, dar și evenimente multiart.

Copiii, tinerii și adolescenții sunt invitați să participe la ateliere, concursuri, dezbateri și întâlniri cu personalități într-un adevărat carusel al lecturii și creativității – au transmis organizatorii.

Foto @ Virginia Linul 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați.