8.8 C
Bistrița
luni, mai 23, 2022

VIDEO – Valeriu Nicolae, despre armata făcută la Bistrița. „Mi-aș dori mult să avem o Casă Bună și aici”

Atmosferă caldă, presărată de glume și povești dulci-amare ieri, la Biblioteca Județeană din Bistrița. Jurnalistul, scriitorul și activistul Valeriu Nicolae și-a prezentat volumul Țigan / Țăndări. S-au vândut peste 100 de exemplare. Toți banii vor fi investiți în construirea unei grădinițe pentru copii din zone dezavantajate sau zone de ghetouri.

În 2019 Valeriu Nicolae înființa Asociația Casa Bună care oferă consiliere, meditații și rechizite copiilor din cartierul Ferentari (București). Asociația a demarat și proiectul Grădinița Bună, care funcționează doar sâmbătă. Valeriu Nicolae și echipa sa de voluntari și-ar dori ca ea să funcționeze și în celelalte zile lucrătoare. Pentru a strânge fondurile necesare extinderii proiectului, Valeriu Nicolae a scris volumul Țigan / Țăndări.

E și despre copilăria mea ca o minune dar și despre adulți țăndări.

Am râs mult când am scris-o dar are și părți complicate și deloc confortabile. Am povestit lucruri pe care nu am mai îndrăznit să le povestesc vreodată. Sunt în ea câteva bucăți țepene și cel mai probabil prea crude din mine…”, explica autorul.

La Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Valeriu Nicolae ne-a povestit deschis despre cum e să fii țigan, despre truda alături de voluntari în proiectele sale educative, despre locurile prin care a umblat și oamenii care i-au marcat destinul.

Valeriu Nicolae a mărturisit că a făcut armata la Bistrița, unde s-a îndrăgostit de o unguroaică. S-a declarat impresionat de Cofetăria Guliver, dar și de luxul de a avea în fiecare zi  apă caldă: 

Mă simt foarte bine la Bistrița. Mă leagă multe amintiri frumoase de orașul acesta. Sunt îndrăgostit de Bistrița. Există aici un potențial foarte mare de a face bine. Sunt și cei de la Tășuleasa Social care fac adevărate minuni.

Mi-aș dori mult să avem o filială a Asociației Casa Bună și aici…

Înainte am fost și la Arcalia, am avut o întâlnire cu comunitatea de țigani din zonă. Am vrut să vedem cum putem să-i ajutăm. Sper să reușim să facem ceva acolo”, a explicat Valeriu Nicolae pentru Bistrițeanul.ro.

Proiectul merge neașteptat de bine până acum. Am reușit să vindem cam 9200 de exemplare, ceea ce este foarte mult pentru România, dacă ne gândim că un best seller se învârte undeva la 5.000. Dar vrem să vindem 20.000 de exemplare pentru Grădinița Bună…”, a mai explicat Valeriu Nicolae pentru Bistrițeanul.ro. 

Volumul se poate cumpăra și online, de pe e-Mag, din Librăriile Humanitas sau Cărturești.

Oferim foarte mult. Dacă faci voluntariat la noi, câștigi foarte mult. M-am gândit foarte bine la stimulentele pentru voluntari. Am încercat să folosesc cam tot ce știu eu pe comunicare și management.

Întreaga idee este să creezi un ecosistem care are un interes foarte mare să reziste. Dacă vii la noi în grupul de voluntari, poți să vorbești, de exemplu cu Smiley, sau cu șeful de la e-MAG, sau cu directorul de bancă de la Unicredit. Sunt o mulțime de posibilități, s-au dezvoltat la noi o grămadă de afaceri…

E și satisfacția imensă că ne ies lucrurile și că se întâmplă o grămadă de lucruri foarte mișto. Și ești înconjurat de oameni buni. Cu cât ești înconjurat de mai mulți oameni buni, cu atât te simți și tu mai bun și mai util. Este foarte de folos…”, a povestit Valeriu Nicolae.

Bistrița este un oraș mic, dar foarte bine educat… Există aici un potențial foarte bun.

Grecii definesc binele ca utilitate. Avem o nevoie genetică să fim utili, să facem binele. Ce am reușit noi la Casa Bună e că este foarte ușor pentru oamenii care vor să facă bine să vadă că fac bine. La noi rezultatele se văd foarte repede, pentru că am format deja un sistem foarte bine pus la punct în care se poate urmări schimbarea… Dar asta după 15 ani de muncă, în care eu nu am avut weekenduri și nici concedii…”, a recunoscut Valeriu Nicolae. 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: