25.9 C
Bistrița
duminică, iunie 26, 2022

BISTRIȚA: Valeriu Nicolae își lansează la Biblioteca Județeană volumul „Țigan / Țăndări”

Nu aveți voie să ratați sâmbătă, 7 mai 2022, de la ora 13.00, un eveniment cu totul special, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița. Valeriu Nicolae își va prezenta publicului volumul „Țigan / Țăndări” – o carte despre o copilărie minune, dar și despre adulți țăndări. 

Lansarea are o miză importantă. Cumpărând un exemplar puteți contribui realmente la construirea unei grădinițe speciale

Valeriu Nicolae mărturisea că a pus în cartea asta cam tot ceea ce am eu mai bun. E și despre copilăria mea ca o minune dar și despre adulți țăndări. Am râs mult când am scris-o dar are și părți complicate și deloc confortabile. Am povestit lucruri pe care nu am mai îndrăznit să le povestesc vreodată. Sunt în ea câteva bucăți țepene și cel mai probabil prea crude din mine…” 

Valeriu Nicolae este jurnalist, scriitor si activist pentru drepturile omului. În 2019 a înființat Asociația Casa Bună care oferă consiliere, meditații și rechizite copiilor din cartierul Ferentari (București).

De succesul cărții va depinde mărimea Grădiniței Bune. Mai mulți bani înseamnă mai mulți copii înscriși – 60. Mai puțini, înseamnă o grădiniță mai mică, pentru 30 de copii – explica Valeriu Nicolae.

VALERIU NICOLAE a lucrat cu migranți și refugiați în Europa, Turcia și Liban, coordonând numeroase traininguri pe tema instituțiilor europene pentru organizații guvernamentale, ONG-uri și companii multinaționale. 

Deține o firmă care oferă traininguri de comunicare și diplomație pentru instituții financiare, ministere de externe și organizații din Europa, Africa și Asia.

Activitatea sa la Bruxelles a dus la adoptarea unor serii de strategii europene și naționale în domeniul social.

În 2007, împreună cu actualul vicepreședinte al Uniunii Europene, Frans Timmermans, a inițiat una dintre cele mai eficiente campanii împotriva rasismului. În 2009 a fondat și a condus, până în 2013, fundația Policy Center for Roma and Minorities.

Este cofondator al Coaliției pentru o Strategie Europeană pentru Romi.

Din 2012, vreme de trei ani, a fost directorul regional al celui mai mare ONG care lucrează cu refugiați – World Vision.

În 2016, în timpul guvernului tehnocrat, a fost consilier de stat și secretar de stat. În 2017, a fost reprezentant special al secretarului general al Consiliului Europei. O bună parte a veniturilor sale din ultimii 15 ani a fost folosită pentru a ajuta copiii săraci din Ferentari să rămână în școală. Pentru eforturile depuse în Ferentari, Valeriu a primit premiul onorific World’s Children’s Prize Award de la regina Suediei (2018).

În 2009, campania de promovare a cititului în comunitățile sărace inițiată de Valeriu Nicolae a primit premiul doi în cadrul unei festivități în New York.

A primit și Premiul Parlamentului European pentru „Cetățeanul Anului“ (2013), dar și Premiul UNICEF pentru cel mai bun proiect în sport și educație, pentru munca sa cu unii dintre cei mai vulnerabili copii (2012).

Este unul dintre producătorii filmului documentar Toto și surorile lui (2014).

Are un masterat în diplomație acordat Summa cum Laude de Universitatea din Malta. 

A prezentat peste o sută de lucrări științifice la conferințe naționale și internaționale. A publicat trei cărți, două în engleză și una în italiană. Scrie săptămânal în Dilema veche și  Libertatea.

Foto @ Marian Iliescu / Dilema Veche

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FILEXPO oferă spații de expoziție de închiriat în curtea interioară! Au și spații generoase interioare pentru închiriat

Firmele care vor să-și facă produsele mai vizibile și să aibă parte totodată de un spațiu...

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...