25.8 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 25, 2022

Vrei să tai porcul de Crăciun? Vezi ce trebuie să faci pentru a nu ajunge cu familia la spital:

Sărbătorile de iarnă care se apropie cu pași repezi aduc cu ele tradițiile, iar una dintre tradițiile românești des întâlnită în această perioadă este tăierea porcului. Acest obicei poate să fie de bun augur sau… Să te trimită pe tine și familia la spital.

Câteva măsuri legate de tăierea porcului trebuie să fie respectate. Spre exemplu, este necesară testarea cărnii de porc la cabinetul veterniar pentru a evita atât un inamic al animalului, cât și al omului: trichineloza.

Ce este trichineloza?

Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţei omului, cum ar fi: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică precum şi porcii domestici, porcii mistreţi, sau alte specii infestate.

Omul se îmbolnăveşte numai în urma consumului de carne infestată de porc domestic, cal, nutrie, mistreţ, urs și alte mamifere infestate.

Trebuie evitat consumul de carne obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţin, de la medicul veterinar, rezultatul negativ, în urma examinării pentru Trichinella spp. În cazul în care cupărați un porc, acesta trebuie să fie însoţit de certificatul de sănătate şi de formularul de mişcare emise de către medicul veterinar.

Cum se testează carnea?

În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici sau, dacă aceştia lipsesc, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali.

Pentru probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă, medicilor veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sângiorz-Băi), precum şi Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (examen numai prin digestie artificială), care vor funcţiona zilnic între orele 8.30 -16.30 (luni-sâmbătă) respectiv 10-14 (duminica).

Examinarea trichineloscopică se face contra cost (21 lei + TVA, la analizele efectuate prin metoda examinării directe, respectiv 76 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale – în cadrul LSVSA).

Proprietarii sunt obligaţi să predea, medicilor veterinari, odată cu proba adusă la examinare, crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.

În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis, vor fi despăgubiţi la valoarea de înlocuire a animalului, în cazul în care aceştia sunt deţinuţi cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, cu referire la declararea şi înregistrarea obligatorie în Sistemul Naţional de Identificare și Înregistrare a Animalelor.

În această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă cât și ulterior, D.S.V.S.A. Bistrita-Năsăud organizează acțiuni de control la unitățile de producție, depozitare și comercializare a produselor de origine animală și nonanimală, precum și controale în trafic, împreună cu reprezentanți ai I.P.J. Bistrita-Năsăud.

Consumatorii pot adresa sesizări la numărul de telefon al D.S.V.S.A. Bistrița-Năsăud 0263224974, 0733014054, Fax 0263206029 sau la adresa de e-mail: [email protected].

 

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FILEXPO oferă spații de expoziție de închiriat în curtea interioară! Au și spații generoase interioare pentru închiriat

Firmele care vor să-și facă produsele mai vizibile și să aibă parte totodată de un spațiu...

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...