25.9 C
Bistrița
duminică, iunie 26, 2022

Weekend relax – Jazzul face casă bună și cu șahul, în Parc! (FOTO/VIDEO)

Ieri după-amiază, preț de câteva ore bune, în Parcul mare, în și pe lângă Foișorul de muzică, fanfară și căsătorii, în ciuda asaltului ploii, în repetate reprize, mi-am dat seama cât de sătulă este lumea de tot „zarzavatul” ăsta de doi lei al vieții cotidiene. Nu pot să nu mă gândesc la seninătatea weekendului din Spania. Și acolo e greu. Lumea muncește pe brânci. Dar, la final de săptămână „se pune pușca jos” și lumea se distrează, se bucură de viață! Este mult așteptata clipă de relax!

M-am uitat la oamenii care, încet, încet populau parcul. Zici că ieșeau din mină, pe cuvântul meu. Aveai impresia că evadau… M-am întrebat și mă întreb: de ce la alții se poate și la noi nu? De ce în Spania e un tonus normal al vieții și la noi nu?! Bunule Doamne cu ce ți-am greșit de avem parte de astfel de zile? De asemenea guvernanți nechemați și nepregătiți?! Iată de ce, aleile parcului, în ciuda reprizelor de ploaie au devenit din ce în ce mai animate. Lumea e ahtiată de non-convențional, de orice altceva care să o facă să uite de nesiguranță, de presiunea prostească pusă pe creștetul său de cei aflați vremelnic la volanul mașinii ce ne va duce drept în gard, dacă nu …

[arve url=”https://youtu.be/kPv2eR3IOYE” /]

Bistrița Armonia Jazz 4.0, inițiativa profesorului Claudiu Șular, a patra ediție, ne spune chiar dânsul, „nu este un festival, nu este un târg, nu este o expoziție, ci mai degrabă un prilej de exprimare a unor artiști ambulanți, de desfășurare a unor activităţi spontane, de ateliere în aer liber, workshopuri de creaţie şi ştiinţe, de un altfel de șah, de activități sportive. Am propus și organizarea unei zone pentru hamace și multe alte activități la alegere. Fiecare participant e liber să le inițieze și să le realizeze atrăgându-i, dacă vor, și pe cei din jur. Totul e necovențional. Este până la urmă un proiect independent care provoacă şi testează ideile comunităţii, un prilej de consolidare a unei grupări formată din oameni  l i b e r i,  responsabili pe care am vrea să-i vedem şi fericiţi”.

Bistrițenii au fost invitați de Claudiu Șular, manager al Bistrița Armonia Jazz  să se întâlnească în parc cu prietenii, sau să își facă prieteni noi! Să joace șah cu piesele gigant pentru că uite: Jazzul face casă bună și cu șahul! Priviți instantaneele și veți vedea câtă lume a ieșit din casă. Eu zic că este un semnal pozitiv pentru o altă atitudine, pentru orice altceva care să ne readucă la  n o r m a l i t a t e!

Eu am fost mai mult pentru șah. Îmi place și-l practic la stadiul de simplu amator. E „antinevralgicul” meu de toate zilele. Îl joc cu colegii de generație în parcul de la Big sau acasă, la calculator ori pe telefon. Mie îmi face foarte bine, nu pentru a mai descoperi nu știu ce noi strategii. Nu mai e cazul. Pe mine mă ajută să uit, să șterg cu buretele toate mizeriile din jur… Eu, toți așteptăm, dorim o schimbare! E clar că cei de până în 45 de ani, lucizi și cu putere de decizie trebuie să intervină. Ei bine, șahul îți ajută la șlefuirea unei strategii viabile, step by step, pas cu pas ce va fi, sunt sigur, încununată de succes. Vrem o nouă școală. În programa acesteia trebuie să fie inclus și șahul! Ca în Germania, Suedia ori Finlanda. Ajută enorm la dezvoltarea armonioasă a intelectului elevului. De plăcut, sigur place. Priviți-l pe elevul Denis Avădanei din clasa a IV-a de la Școala gimnazială nr. 4 din Bistrița cu câtă bucurie se apropie de piesa mamut de șah.

Am făcut ieri și câteva mici filmulețe spre a înțelege mai bine atmosfera din parc. Primii, ca de obicei, au fost copiii:

[arve url=”https://youtu.be/5O_RaBp2muQ” /]

A urmat o „încălzire” a seniorilor:

[arve url=”https://youtu.be/4K_zyXUsgec” /]

Am și o surpriză pentru iubitorii șahului din Bistrița: un „minut de adevăr”, interviu cu șahiștii Paul Rusan, maestru al acestui magnific sport al minții, președinte al Echipei de șah a municipiului nostru, acompaniat de bunul său prieten Radu Chima, cat. I, militar al armatei române. O discuție sinceră cu minusurile și plusurile unei asociații foarte puțin ajutată de forurile municipale și județene, deși rezultatele sunt chiar încurajatoare. Priviți:

[arve url=”https://youtu.be/glbQ7_fhu-g” /]

În concluzie, ideea de „non-convențional”, adusă în actualitate de Claudiu Șular a avut și va avea succes, ca și karaoke, sau stand-up comedy. De ce? Fiindcă dă frâu liber fanteziei și permite, dacă vreți, un spirit de frondă de care acum e nevoie parcă mai mult ca oricând. Dacă mi-ați cere să dau o notă, ar fi peste 8 – sunt subiectiv! deoarece intervine aici și șahul, adică bunii mei prieteni: Paul Rusan, Radu Chima, Horică Rauca, Traian Săsărman, de fapt toată grupa marilor iubitori al acestui nobil și inepuizabil sport al minții. „Corpore sano” da, dar nu fără „mens sana”!

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FILEXPO oferă spații de expoziție de închiriat în curtea interioară! Au și spații generoase interioare pentru închiriat

Firmele care vor să-și facă produsele mai vizibile și să aibă parte totodată de un spațiu...

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...