20.4 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

Ziua Europei în Poarta Transilvaniei: Ateliere de restaurare, creație, muzică și economie circulară, la Muzeu

Muzeul Județean din Bistrița va fi gazda unor ateliere deosebite luni, 9 mai, când se celebrează Ziua Europei. Este vorba despre ateliere de restaurare, ateliere de creație dar și muzicale. Din program nu va lipsi nici o întâlnire pe tema economiei circulare, cu Elena Rus, coordonatoarea „Punctului gastronomic Elena din Deal”. Ce surprize au mai pregătit organizatorii:

Împreună pentru Europa, împreună pentru pace este motto-ul evenimentului Ziua Europei în Poarta Transilvaniei. Acesta își propune să evidențieze valori fundamentale precum pacea, unitatea, solidaritarea.

Totodată, vor fi prezentate proiectele de dezvoltare durabilă sau de promovare a identității locale, pe modele europene. Vor ieși în evidență mai ales cele care pun în valoare strategiile „Pactul verde european”, „Europa digitală”, „Europa multiculturală”, „Europa cetățenilor”.

Astăzi, mai mult ca oricând, conștientizăm că trăim cea mai lungă perioadă de pace din istoria Uniunii Europene, începută odată cu primii pași făcuți în constituirea acesteia.

Momentele de criză pot fi depășite doar prin protejarea valorilor fundamentale și unității europene, așa cum spunea Robert Schumann, unul dintre fondatorii Uniunii, la 9 mai 1950.

În acest context, Centrul EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud, găzduit de Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” și Filiala Județeană Bistrița-Năsăud a Asociației Comunelor din România, în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud organizează evenimentul Ziua Europei în Poarta Transilvaniei. 

Acesta este menit să evidențieze beneficiile aduse de Uniunea Europeană fiecăruia dintre noi și să sensibilizeze cu privire la importanța și rolul tuturor în protejarea democrației și a valorilor europene.

Activitățile se desfășoară la Muzeul Bistrița, începând cu ora 14.00. 

Program ZIUA EUROPEI ÎN POARTA TRANSILVANIEI

9 mai 2022, Muzeul Bistrița, Str. Gen. Grigore Bălan, nr. 19

 • 14.00 – 14.15: Deschiderea evenimentului: reprezentanți autorități publice, instituții și organizații partenere;

Atelierele „Europa cetățenilor”

 • 14.15 – 14.30 – Prezentarea proiectului „Viitorul Europei este viitorul meu!” implementat de Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița și finanțat de Parlamentul European
 • 15.00 – 17.00 – Dialoguri ad-hoc: „Educație pentru cetățenie democratică”: experți și voluntari EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud; publicul larg;

Atelierele „Europa cetățenilor”

 • 14.15 – 14.30 – Prezentarea proiectului „Rotary Hands across water”; acordare certificate elevilor și cadrelor didactice de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița participanți la proiect;
 • 15.00 – 17.00 – Ateliere de restaurare cu elevii Liceului de Arte „Corneliu Baba”;

            – Ateliere privind economia circulară cu „Punct gastronomic Elena din Deal” și elevii  Liceului Tehnologic de Servicii Bistrița;

 • 16.00 – 18.00 – Ateliere de creație Europa Verde pentru copii și adulți cu eLFIarmaroc, Larisa Bancea și OrganicART  (înscrieri la la tel./ WhatsApp: +40 771 294416)

Ateliere „Europa digitală” 

 • 14.50 – 15.00 – Prezentarea aplicației Explore CMBN; concurs cu premii (înscrieri la la tel./ WhatsApp: +40 771 294416)
 • 15.00 – 15.10 – Prezentare site #ahumaninwar, realizat de Interact Bistrița Nosa
 • 15.10 – 17.00 – Dialog și activități interactive cu tema „Bune practici europene în domeniul digital”
 • Demonstrații robotică susținute de echipa Bolts&Gears din cadrul Colegiului Național „Liviu Rebreanu” Bistrița

Atelierul „Împreună pentru pace”

 • 17.00 – 18.00 – Dialog cu experți relații internaționale, reprezentanți ONG-uri, reprezentanți autorități locale, refugiați ucrainieni;
 • 17.30 – 19.00 – Atelier muzical cu: Peter Moynahan, Sorin Borzoș, Vasile Bancea, Paul Gogancea și Dani Năsăudean;
 • Atelierul #NextGenerationEU – 14.00 – 17.00 – Prezentare proiecte de dezvoltare durabilă din Poarta Transilvaniei
 • Tombolă cu premii

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!