FOTO: Târgul Facultăților – o reușită! Sunt nenumărate oportunități de afirmare și la Bistrița

FOTO:  Târgul Facultăților – o reușită! Sunt nenumărate oportunități de afirmare și la Bistrița

Muzeul Județean Bistrița-Năsăud a fost ieri locul de întâlnire pentru toți elevii din județ interesați de oferta educațională a facultăților de top din țară. Aproape 600 de elevi s-au înscris și la atelierele de dezvoltare personală organizate de Inspectoratul Școlar la muzeu.

A fost foarte interesant, toţi au apreciat că este o reuşită, mai ales că, până în acest moment, reprezentnați ai facultăţilor veneau prin şcoli, dar copiii fie aveau un alt program, fie erau puțin interesați, fie ora nu era potrivită… Era multă risipă de timp din partea lor şi nu era prea eficient…”, ne-a explicat Camelia Tabără, șeful Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud.

Ne-au cerut copiii din oraş să organizăm un asemenea târg. Am avut câteva discuții cu cei din consiliile elevilor și am identificat între nevoile lor şi necesitatea de a le oferi mai multă consiliere vocaţională. Elevii din Consiliul Județean al Tinerilor au făcut un sondaj online. 80% dintre elevi şi-au dorit să participe la un asemenea târg al facultăţilor…”, a subliniat Camelia Tabără.

Târgul Facultăților 2019 a fost organizat la inițiativa elevilor din Consiliul Județean al Tinerilor și Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean de Excelență Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Ne-am propus să organizăm această primă ediţie. Încă de acum o lună s-a avansat data de 10 mai, ne-a fost destul de dificil să organizăm evenimentul, pentru că a fost vacanţa de Paşti, au fost şi sărbătorile – însă nici nu puteam să shimbăm data pentru mai târziu, fiindcă încep examenele în curând, cei din clasa a XII-a termină cursurile mai repede, iar facultăţile intră în sesiune… Am decis să organizăm Târgul Facultăţilor la Muzeul Judeţean, pentru că noi avem în derulare, în acest an, un parteneriat educaţional pe Educaţie STEM cu ei. Locaţia a fost excelentă, chiar dacă vremea nu a ţinut prea mult cu noi – şi, spre încântarea noastră, peste 20 de facultăţi din Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Suceava – au răspuns pozitiv invitaţiei noastre…”, a mai precizat Camelia Tabără.

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Universitatea Dimitrie Cantemir – Facultatea de Drept, Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Aproape 600 de elevi s-au înscris on-line și la workshopurile organizate cu acest prilej de Inspectoratul Școlar Județean: „Ne-am dorit mult să le oferim și acest model al interdisciplinarității: nu merită să parcurgi în formarea ta profesională un singur culoar îngust. Nu va fi suficient în societatea dinamică de astăzi…”, a admis Camelia Tabără.

Printre speakerii invitați să interacționeze cu elevii din Bistrița s-a numărat Raluca Gherasim, care a absolvit o secție de real, dar acum este traducătoare și interpret la Bruxelles. Dr. Gavrilaș Mureșan a fost invitat să le vorbească elevilor despre brandul Sanovil, în timp ce directorul ICPE Bistrița, Grigore Vlad, a vorbit despre importanța de a face lucrurile temeinic, amintindu-le elevilor că și în Bistrița există nenumărate oportunități de afirmare în toate domeniile.

Adriana Bartha de la Direcția Silvică Bistrița-Năsăud le-a povestit copiilor despre pasiunile sale – silvicultura și psihologia, iar Alida Timar-Gabor le-a vorbit despre bio nano-științe.

Reprezentanții facultăților au fost, de asemenea, încântați: au povestit cu elevii din Bistrița despre viața de student, li s-au pus întrebări despre condițiile administrative și oportunitățile de carieră… Ne rămâne nouă sarcina să corectăm și să ajustăm câteva mici imperfecțiuni, însă am decis că vom organiza măcar de două ori pe an un asemenea Târg al facultăților: unul de Ziua Educației și unul în luna mai… Mesajul ar fi ca tinerii să ne transmită sugestiile și propunerile lor, astfel încât data viitoare să fie și mai bine… Ar fi interesant să inserăm în program și un concert sau diverse alte activități apreciate de tineri…”, a concluzionat inspectorul general șef al ISJ.

Foto @ Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Apa de ploaie ne va arde la buzunar! acum 5 ore- Bistrițenii trebuie să-și pună bani deoparte pentru cheltuielile imediat următoare. Apa de ploaie ne va arde la buzunare. Iar valoarea facturilor ce vor trebui plătite în lunile mai și iunie va fi mult mărită. Nu se întrevede nicio reducere. 
FII REPORTER: Scumpă apa la Jelna! Pardon, benzina! acum 6 ore- Un bistrițean ar fi plătit 100 de lei pentru 17 litri de...apă! Teoretic de la pompă ar fi trebuit să curgă benzină. Însă când a golit rezervorul, stupoare! Nici nu a fost de mirare că mașina i s-a oprit!
Ce faci dacă te prind tunetele și fulgerele pe munte? Află răspunsurile la „Școala de mers pe munte” acum 6 ore- „Școala de Mers pe Munte” te învață să asculți muntele! Proiectul Asociației Tășuleasa Social continuă și ajunge la ediția cu numărul 5. Anul acesta, 200 de persoane din toată țara și din Republica Moldova vor avea ocazia să afle secretele muntelui.
FOTO: Imagini spectaculoase din Bistrița-Năsăud, premiate la Fotogeografica, în București! acum 8 ore- Peste 1200 de fotografii au ajuns în acest an la Fotogeografica, unul dintre cele mai importante saloane de fotografie din țară, iar printer premianți se află și doi fotografi din Bistrița, în timp ce un tânăr din Lunca Ilvei a ajuns cu fotografiile sale în catalogul expoziției.
Silvia Galben (PMP): Plan de acțiune al europarlamentarilor PMP în legislatura 2019 – 2024 (2) acum 8 ore- Din poziția de candidat PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai, bistrițeanca Silvia Galben ne prezintă care sunt elementele de politică externă care pot afecta securitatea Uniunii Europene, dar și aspectele pentru care parlamentarii PMP vor milita în Parlamentul European.
Ștafeta Ciclistă SM mobilizează și unește oameni! acum 8 ore- „Ștafeta Ciclistă SM”, o campanie organizată de Asociația de Scleroză Multiplă din România ajunge la Bistrița! Aproape 100 de cicliști vor pedala în scopul informării și conștientizării comunității cu privire la maladia Sclerozei Multiple.
Noi drumuri județene vor fi modernizate. VEZI care sunt acestea: acum 9 ore- Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud continuă lucrările de modernizare a infrastructurii de drumuri judeţene. Acest lucru face parte din proiectul de conectare la reţeaua trans-europeană de transport (TEN-T). VEZI ce drumuri vor fi refăcute:
ATENȚIE! Viperele au ieșit la plimbare prin Colibița! acum 10 ore- Existența viperelor în Colibița nu e o noutate. Doar că acestea au ieșit ”din hibernare” de curând și au pornit la plimbare. Ce trebuie să faceți dacă vă întâlniți cu un astfel de exemplar:
Silvia Galben (PMP): Plan de acțiune al europarlamentarilor PMP în legislatura 2019 – 2024 (1) acum 11 ore- Din poziția de candidat PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai, bistrițeanca Silvia Galben ne prezintă care sunt principalele elemente ce ghidează Planul de Acţiune Parlamentară al europarlamentarilor PMP.
Miting electoral: Rareș Bogdan (PNL) vine mâine la Bistrița! acum 11 ore- „Rareș Bogdan vine alături de bistrițeni! Vă aşteptăm pe platoul din fața Palatului Culturii!”, anunță PNL Bistrița-Năsăud.
Verifică rapid și ușor dacă ești asigurat și ai card de sănătate: acum 12 ore- Acum aveți posibilitatea de a verifica dacă sunteți asigurat și aveți card de sănătate emis. CNAS vă explică ce trebuie să faceți pentru a verifica. Plus pașii pe care trebuie să-i urmați în funcție de situația în care vă încadrați.
Aquabis: Se sistează apa în Dorolea și Valea Poenii acum 12 ore- Locuitorii din Dorolea și Valea Poeni au rămas fără apă potabilă încă de ieri seară. Aquabis Bistrița a fost nevoită să sisteze apa până joi, 23 mai. Care este motivul:
L-ați văzut pe Posh? Recompensă 2.000 de euro pentru cine îl aduce acasă! acum 12 ore- Informația dispariției lui Posh a făcut deja înconjurul întregii țări, dar fără succes. Stăpâna câinelui, o cunoscută handbalistă, oferă o recompensă uriașă. L-ați văzut?
Biciclist accidentat grav, lângă Teraplast acum 13 ore- Un accident rutier a avut loc în această dimineață, în zona Teraplast. Un biciclist a fost lovit de o mașină care a pătruns pe contrasens. Ambii au fost testați cu aparatul etilotest.
Ioan Turc – PNL: Sistemul de gestionare al apelor pluviale din Bistrița este „varză”! acum O zi- Astăzi, orașul Bistrița localitățile componente au fost blocate în câteva minute de la începerea ploii. Ioan Turc (PNL) dă vina pe sistemul de gestionare a apelor pluviale și solicită sprijin din partea județelor învecinate.