12.6 C
Bistrița
joi, martie 28, 2024

FOTO: Târgul Facultăților – o reușită! Sunt nenumărate oportunități de afirmare și la Bistrița

Muzeul Județean Bistrița-Năsăud a fost ieri locul de întâlnire pentru toți elevii din județ interesați de oferta educațională a facultăților de top din țară. Aproape 600 de elevi s-au înscris și la atelierele de dezvoltare personală organizate de Inspectoratul Școlar la muzeu.

A fost foarte interesant, toţi au apreciat că este o reuşită, mai ales că, până în acest moment, reprezentnați ai facultăţilor veneau prin şcoli, dar copiii fie aveau un alt program, fie erau puțin interesați, fie ora nu era potrivită… Era multă risipă de timp din partea lor şi nu era prea eficient…”, ne-a explicat Camelia Tabără, șeful Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud.

Ne-au cerut copiii din oraş să organizăm un asemenea târg. Am avut câteva discuții cu cei din consiliile elevilor și am identificat între nevoile lor şi necesitatea de a le oferi mai multă consiliere vocaţională. Elevii din Consiliul Județean al Tinerilor au făcut un sondaj online. 80% dintre elevi şi-au dorit să participe la un asemenea târg al facultăţilor…”, a subliniat Camelia Tabără.

Târgul Facultăților 2019 a fost organizat la inițiativa elevilor din Consiliul Județean al Tinerilor și Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean de Excelență Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Ne-am propus să organizăm această primă ediţie. Încă de acum o lună s-a avansat data de 10 mai, ne-a fost destul de dificil să organizăm evenimentul, pentru că a fost vacanţa de Paşti, au fost şi sărbătorile – însă nici nu puteam să shimbăm data pentru mai târziu, fiindcă încep examenele în curând, cei din clasa a XII-a termină cursurile mai repede, iar facultăţile intră în sesiune… Am decis să organizăm Târgul Facultăţilor la Muzeul Judeţean, pentru că noi avem în derulare, în acest an, un parteneriat educaţional pe Educaţie STEM cu ei. Locaţia a fost excelentă, chiar dacă vremea nu a ţinut prea mult cu noi – şi, spre încântarea noastră, peste 20 de facultăţi din Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Suceava – au răspuns pozitiv invitaţiei noastre…”, a mai precizat Camelia Tabără.

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Universitatea Dimitrie Cantemir – Facultatea de Drept, Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Aproape 600 de elevi s-au înscris on-line și la workshopurile organizate cu acest prilej de Inspectoratul Școlar Județean: „Ne-am dorit mult să le oferim și acest model al interdisciplinarității: nu merită să parcurgi în formarea ta profesională un singur culoar îngust. Nu va fi suficient în societatea dinamică de astăzi…”, a admis Camelia Tabără.

Printre speakerii invitați să interacționeze cu elevii din Bistrița s-a numărat Raluca Gherasim, care a absolvit o secție de real, dar acum este traducătoare și interpret la Bruxelles. Dr. Gavrilaș Mureșan a fost invitat să le vorbească elevilor despre brandul Sanovil, în timp ce directorul ICPE Bistrița, Grigore Vlad, a vorbit despre importanța de a face lucrurile temeinic, amintindu-le elevilor că și în Bistrița există nenumărate oportunități de afirmare în toate domeniile.

Adriana Bartha de la Direcția Silvică Bistrița-Năsăud le-a povestit copiilor despre pasiunile sale – silvicultura și psihologia, iar Alida Timar-Gabor le-a vorbit despre bio nano-științe.

Reprezentanții facultăților au fost, de asemenea, încântați: au povestit cu elevii din Bistrița despre viața de student, li s-au pus întrebări despre condițiile administrative și oportunitățile de carieră… Ne rămâne nouă sarcina să corectăm și să ajustăm câteva mici imperfecțiuni, însă am decis că vom organiza măcar de două ori pe an un asemenea Târg al facultăților: unul de Ziua Educației și unul în luna mai… Mesajul ar fi ca tinerii să ne transmită sugestiile și propunerile lor, astfel încât data viitoare să fie și mai bine… Ar fi interesant să inserăm în program și un concert sau diverse alte activități apreciate de tineri…”, a concluzionat inspectorul general șef al ISJ.

Foto @ Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.