Am cunoscut un OM…!

Am cunoscut un OM…!

Acum câteva zile am primit o invitație la un eveniment de suflet, din orășelul nostru vecin. Am confirmat pe loc. Era vorba despre o persoană specială, care și-a folosit paleta indicatoare în sensul giratoriu al orientării mele scriitoricești, într-un important moment.

M-am simțit onorată de invitație! La ora potrivită, am fost prezentă în sala de ședințe a Consiliului Orășenesc Beclean. Atâta lume! Multă!

Obișnuită cu acel altceva, am rămas uimită să văd o lume a uniformelor verzi-kaki, aceea a vânătorilor și pădurarilor, aș zice o lume a unirii, a susținerii, dar și a talentului. O lume a ordinii, a respectului, a liniștii ce s-a așternut în sală, precum într-o clasă, în care la catedră stătea învățătoarea.

Nu, în față stătea domnul Sorin Gârjan, directorul Bibliotecii Orășenești Beclean și mai ales talentatul scriitor, membru vechi al USR, cel care își lansa cartea Mai ții minte, suflete? – gânduri, povestiri, editoriale vânătorești,… toate!

Da, dânsul, alături de domnul primar Nicolaie Moldovan – iar alături, aproape, ca girant al mărturiilor și adevărului prins în carte, badea Nucu, sursa poveștilor vânătorești, seniorul – cel care, la cei 97 de ani se bucura sincer, de tot ceea ce se întâmpla aici.

Scriitorul era magnetul care atrăsese  acolo, ca într-o „împrejmuire a  cuvântului”, simțită și mai puțin cunoscută de către ceilalți, o lume a poeziei, a comentariilor frumoase, literare, apreciative – așa cum rar ți-e dat să întâlnești.

Mă gandeam că se cuvine să mă alătur și eu celor care ieșeau în față ca să exprime ceea ce simt într-un asemenea moment. Onoare, prețuire și respect! Cum în sală eram doar câteva femei, puține, m-am gândit să stau și eu în umbra bunului simț. Poate nu era decizia potrivită… Dar nu m-am abținut să exprim așa, cu voce tare, cuvăntul simțit și rostit care să fie auzit, după ce va fi așternut pe hârtie.

Transpusă într-o poveste, ea ar purta un titlu scurt „Am cunoscut un OM’”

Iar cuvăntul OM îl scriu cu litere mari, de-o șchioapă. Să iasă în evidență. Așa cum a ieșit întotdeauna domnul Sorin Gârjan, directorul Bibliotecii Orășenești Beclean, prin amabilitatea și eleganța faptelor, prin politețe și deschidere, atunci când, studentă fiind, împrumutam cărți pentru studiu. Dânsul nu te-ar fi refuzat nicicând  și le găsea acolo, la locul lor, pe raft. Se bucura ca ele vor fi citite și înțelese.

M-am hotărât apoi să scriu. Dânsului i-am cerut îndrumarea și sfatul, cel dintâi, ca unui om priceput într- ale scriiturii.

M-a privit, n-a stat pe gânduri și și-a făcut timp să citească manuscrisul. Nu, nu e un gest mărunt! E unul MARE, pe care doar un OM îl poate face! Cu atât mai mult cu cât nu mă cunoștea,căci în dreptul numelui meu nu era nimic adăugat. Nici motive de îngăduință nu existau! Să continui să scriu, sau nu? Răspunsul a fost scurt. DA!

Mi-a prefațat cărțile, m-a susținut și încurajat, încă de la început.

Mă întreb de multe ori, câți, ca dânsul? Eu ce-aș fi făcut, în locul lui ?

Cine și-ar face timp pentru asta, cine, ajuns în vârful scării, se întoarce și întinde mâna celui care începe să pășească?

Răspunsul e simplu! Un OM! Da, un talentat scriitor, recunoscut în cercurile scriitoricești, membru al USR de ani mulți, unul despre care se vorbește admirativ de către cei care-i cunosc valoarea și scriitura. De câte ori nu am tresărit, onorată fiind că îl am în lista de prieteni reali!

Este consătean, prin Adriana, soția lui, este model, prin felul în care este privit de cei care-l cunosc!

Am dus cu mine gândul și intenția, admirația și prețuirea, m-am oprit apoi, considerând că este mai bine să o exprim astfel, cu respect, aici, oriunde și oricând.

Da, am cunoscut un Om! Unul de valoare, modest și respectat, unul atât de apreciat pentru asta! Și  mă bucur că am găsit ocazia să pot să v-o spun și dumneavoastră…!

FOTO: A zburat de pe șosea și a rupt doi pomi și un stâlp de electricitate ianuarie 25, 2020 - S-a întâmplat în Ghinda, în această seară! Un bărbat care conducea un autoturism a părăsit partea carosabilă, a rupt doi pomi și un stâlp și apoi s-a răsturnat. Acesta a ajuns la spital.
FOTO: O fetiță de 10 anișori, printre cei cinci accidentați de pe Pârtia Cocoș ce au ajuns la spital ianuarie 25, 2020 - Astăzi, în cele 7 ore de funcționare a pârtiei Cocoș au fost 9 accidentați. Dintre aceștia, cinci au ajuns la spital cu suspiciuni de fracturi și contuzii. Ceilalți au fost îngrijiți la cabinet. Printre cei ce au ajuns la spital, și o fetiță de 10 anișori.
Ai mai mult de 3 copii și vrei mașină nouă? Statul ți-ar putea da 35.000 de lei ianuarie 25, 2020 - Pe masa senatorilor se va afla  o propunere legislativă care prevede acordarea unui ajutor de până la 35.000 de lei familiilor cu cel puțin trei copii. Ajutorul se acordă pentru achiziționarea unei mașini noi, cu cel puțin 7 locuri. Propunerea care va fi dezbătută în Senat prevede acordarea acestei finanțări de la mijlocul acestui an....
Daune uriașe de plată și pușcărie pentru un șofer de TIR care a omorât două persoane din neatenție ianuarie 25, 2020 - Un șofer de TIR de 36 de ani își va petrece următorii doi ani după gratii, după ce nu a fost atent și nu a oprit la un semafor de pe DN17, din Viișoara. În urma accidentului provocat au murit două persoane. Daunele pe care trebuie să le plătească victimelor sunt uriașe!
Știți pensionari cu venituri sub 1200 de lei și persoane cu handicap grav? AJUTAȚI-I să beneficieze de pachetele alimentare: ianuarie 25, 2020 - În Bistrița există 2000 de pensionari cu venituri sub 1200 de lei. Și 1300 de persoane cu handicap grav. Aceste categorii de persoane POT beneficia, de cinci ori pe an, de pachete cu alimente. AJUTAȚI-I să facă demersurile necesare:
FOTO/VIDEO: Iluzie, știință sau magie…?! Ultimele zile de fantastice experimente, la Bistrița ianuarie 25, 2020 - Doar astăzi și mâine vă mai puteți bucura la Bistrița de câteva experimente fantastice. Este vorba despre un concept unic în România care și-a propus să le dezvăluie copiilor, dar și adulților, ce se află în spatele magiei. Cum funcționează iluziile sau cum poți cânta la un instrument fără să-l atingi…!
Biserica Evanghelică rămâne închisă până în 2022. CE au cerut cei ce se ocupă de reabilitare: ianuarie 25, 2020 - La finele lui 2018 se închidea Biserica Evanghelică, pentru lucrări de reabilitare. Totul ar fi trebuit să dureze până undeva la mijlocul lui 2021. Dar descoperirile făcute în timpul săpăturilor au dat peste cap lucrările. Așa că responsabilii cu reabilitarea au făcut o solicitare primăriei:
Nu e de glumă! Asistenții care vor să se angajeze la Spital sunt așteptați la concurs cu manechine inteligente ianuarie 25, 2020 - Asistenții care visează la un loc de muncă la Spitalul Județean de Urgență Bistrița vor avea de trecut câteva probe draconice. Printre ele se numără și efectuarea unor manopere pe unele dintre cele mai performante manechine simulator de pe piață, achiziționate de conducerea spitalului special pentru aceste concursuri.
Nici coșarul nu mai e ce-a fost… Cum reușește un fals hornar să facă bani pe spatele unei firme de profil, cu care n-are treabă ianuarie 24, 2020 - Românul este inventiv în orice domeniu, iar acest lucru nu mai miră pe nimeni. Un bărbat care se dă coșar și susține că a fost trimis de autoritățile locale să curețe hornurile caselor, reușește, de mai bine de 2 ani, să se folosească de o firmă de profil, cu care nu are nicio treabă.
Bistrița va avea 4 stații de încărcare pentru mașinile electrice și hibride! ianuarie 24, 2020 - Municipalitatea vrea să aloce bani pentru studiul de fezabilitate privind amenajarea de stații de încărcare. Acestea ar putea fi amplasate în patru zone ale Bistriței. Fiecare ar avea câte două prize de alimentare pentru autovehiculele electrice și hibride.
ȘOCANT: Mama și fratele i-au răpit copilul! ianuarie 24, 2020 - Un caz șocant a avut loc ieri în comuna Nimigea. O femeie și fiul acesteia au fost în vizită la nepot. L-au luat și au plecat cu el, în ciuda opoziției mamei bebelușului. Oamenii legii l-au căutat cu ceasurile...
FOTO/VIDEO – Au reușit să treacă peste orgolii: S-au prins într-o simbolică Horă a Unirii, în jurul statuii lui Cuza ianuarie 24, 2020 - Ca în fiecare an, pe 24 ianuarie, în Piața Unirii din Bistrița, lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, oficialități ale județului și orașului au celebrat alături de bistrițeni – Ziua Unirii Principatelor Române. În cârjă și în vârstă de 93 de ani, la ceremonie a participat și David Rodincu, un moldovean venit la Bistrița în vizită la fiica sa.
PRIORITATE: Centrele de transfuzii ar putea fi deschise și în weekend! ianuarie 24, 2020 - Autoritățile și-au propus să facă din salvarea de vieți o prioritate. Tocmai de aceea s-au alocat bani pentru modernizarea centrelor de transfuzii. Mai mult, se ia în calcul varianta ca acestea să funcționeze și în weekend.
Concediile medicale, noua „boală” de la Spitalul Județean. Ce măsuri a luat managerul Lazany ianuarie 24, 2020 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, inclusiv în unitatea medicală pe care o conduce concediile medicale par să fie una dintre „bolile” care dă peste cap activitatea, mai ales că unele nu ar fi justificate. Ce măsuri a luat managerul: Prezent la Bistrițeanul Live, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany,...
SCANDAL în Primărie: Angajații vor salarii mai mari, Crețu susține că nu sunt bani decât pentru unii! ianuarie 24, 2020 - Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din această lună va fi un proiect privind aprobarea unor creșteri salariale. Liderul Sindicatului Salariaților a cerut mărirea TUTUROR salariilor celor din primărie. Crețu a susținut că nu există bani decât pentru unii. S-a lăsat cu scandal. AFLĂ detalii: