Am cunoscut un OM…!

Am cunoscut un OM…!

Acum câteva zile am primit o invitație la un eveniment de suflet, din orășelul nostru vecin. Am confirmat pe loc. Era vorba despre o persoană specială, care și-a folosit paleta indicatoare în sensul giratoriu al orientării mele scriitoricești, într-un important moment.

M-am simțit onorată de invitație! La ora potrivită, am fost prezentă în sala de ședințe a Consiliului Orășenesc Beclean. Atâta lume! Multă!

Obișnuită cu acel altceva, am rămas uimită să văd o lume a uniformelor verzi-kaki, aceea a vânătorilor și pădurarilor, aș zice o lume a unirii, a susținerii, dar și a talentului. O lume a ordinii, a respectului, a liniștii ce s-a așternut în sală, precum într-o clasă, în care la catedră stătea învățătoarea.

Nu, în față stătea domnul Sorin Gârjan, directorul Bibliotecii Orășenești Beclean și mai ales talentatul scriitor, membru vechi al USR, cel care își lansa cartea Mai ții minte, suflete? – gânduri, povestiri, editoriale vânătorești,… toate!

Da, dânsul, alături de domnul primar Nicolaie Moldovan – iar alături, aproape, ca girant al mărturiilor și adevărului prins în carte, badea Nucu, sursa poveștilor vânătorești, seniorul – cel care, la cei 97 de ani se bucura sincer, de tot ceea ce se întâmpla aici.

Scriitorul era magnetul care atrăsese  acolo, ca într-o „împrejmuire a  cuvântului”, simțită și mai puțin cunoscută de către ceilalți, o lume a poeziei, a comentariilor frumoase, literare, apreciative – așa cum rar ți-e dat să întâlnești.

Mă gandeam că se cuvine să mă alătur și eu celor care ieșeau în față ca să exprime ceea ce simt într-un asemenea moment. Onoare, prețuire și respect! Cum în sală eram doar câteva femei, puține, m-am gândit să stau și eu în umbra bunului simț. Poate nu era decizia potrivită… Dar nu m-am abținut să exprim așa, cu voce tare, cuvăntul simțit și rostit care să fie auzit, după ce va fi așternut pe hârtie.

Transpusă într-o poveste, ea ar purta un titlu scurt „Am cunoscut un OM’”

Iar cuvăntul OM îl scriu cu litere mari, de-o șchioapă. Să iasă în evidență. Așa cum a ieșit întotdeauna domnul Sorin Gârjan, directorul Bibliotecii Orășenești Beclean, prin amabilitatea și eleganța faptelor, prin politețe și deschidere, atunci când, studentă fiind, împrumutam cărți pentru studiu. Dânsul nu te-ar fi refuzat nicicând  și le găsea acolo, la locul lor, pe raft. Se bucura ca ele vor fi citite și înțelese.

M-am hotărât apoi să scriu. Dânsului i-am cerut îndrumarea și sfatul, cel dintâi, ca unui om priceput într- ale scriiturii.

M-a privit, n-a stat pe gânduri și și-a făcut timp să citească manuscrisul. Nu, nu e un gest mărunt! E unul MARE, pe care doar un OM îl poate face! Cu atât mai mult cu cât nu mă cunoștea,căci în dreptul numelui meu nu era nimic adăugat. Nici motive de îngăduință nu existau! Să continui să scriu, sau nu? Răspunsul a fost scurt. DA!

Mi-a prefațat cărțile, m-a susținut și încurajat, încă de la început.

Mă întreb de multe ori, câți, ca dânsul? Eu ce-aș fi făcut, în locul lui ?

Cine și-ar face timp pentru asta, cine, ajuns în vârful scării, se întoarce și întinde mâna celui care începe să pășească?

Răspunsul e simplu! Un OM! Da, un talentat scriitor, recunoscut în cercurile scriitoricești, membru al USR de ani mulți, unul despre care se vorbește admirativ de către cei care-i cunosc valoarea și scriitura. De câte ori nu am tresărit, onorată fiind că îl am în lista de prieteni reali!

Este consătean, prin Adriana, soția lui, este model, prin felul în care este privit de cei care-l cunosc!

Am dus cu mine gândul și intenția, admirația și prețuirea, m-am oprit apoi, considerând că este mai bine să o exprim astfel, cu respect, aici, oriunde și oricând.

Da, am cunoscut un Om! Unul de valoare, modest și respectat, unul atât de apreciat pentru asta! Și  mă bucur că am găsit ocazia să pot să v-o spun și dumneavoastră…!

VIDEO – Ioan Turc: Și PSD știe că avem cel mai bun candidat, dar nu pot să recunoască! noiembrie 17, 2019 - Ioan Turc, președintele PNL BN, a promis ieri, în fața Președintelui, că liberalii îi vor bate pe PSD-iști ”foarte, foarte rău”, în al doile tur de scrutin. ”Și PSD știe că avem cel mai bun candidat, dar nu pot să recunoască!” a declarat acesta.
REȚETA FERICIRII: Jumătate de viață-n Mexic, jumătate în Bistrița! Plus iubire în toate! noiembrie 17, 2019 - Cine a cunoscut-o pe Florentina Pop, fostul manager al Pensiunii Miracolo, nu poate spune decât că e o persoană fericită. Iar rețeta pentru acest lucru ni l-a spus chiar ea. Jumătate de viață în Mexic, jumătate la Bistrița. Multă iubire în tot ce faci și accentul pe oameni.
ALEGERI 2019: Cum face PSD campanie. Dezvăluirile lui Klaus Iohannis noiembrie 17, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România Normală este o Românie în care PSD nu se regăseşte nici în conducerea statului, nici în conducerea judeţelor. El a acuzat PSD că împroaşcă venin, minciuni şi fake news.
Rostul de dimineaţă: Cum ne credem şi cum suntem de fapt… noiembrie 17, 2019 - Cum ne credem şi cum suntem de fapt… Cum e distribuită puterea la noi? Cât de religioşi ne credem şi cât suntem în realitate…?! Cât de masculini, servili, liberi sau ospitalieri ne credem? Cum suntem în realitate...?
La Spital, ca-n marile centre: O comisie de medici analizează fiecare caz și stabilesc împreună tratamentul! noiembrie 17, 2019 - Un chirurg din cadrul Spitalului Județean a fost prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro. Acesta a vorbit despre relația extraordinară care există între chirurgi. Dar a explicat că există și o comisie oncologică ce dezbate fiecare caz în parte. ”Ne consultăm ca să putem lua cea mai bună decizie pentru pacient!” a explicat dr Radu Elisei.
FOTO – GROAZNIC: Bunic mort într-un incendiu în Budac noiembrie 17, 2019 - Pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu, în Budacu de Sus. Din nefericire, după ce locuința a ars în întregime, înăuntru a fost găsit cadavrul unui bărbat.
VIDEO – Klaus Iohannis: PNL BN, ați câștigat bronzul! Vreau să câștigați atâtea primării încât sediul să vă fie neîncăpător! noiembrie 16, 2019 - În cadrul întâlnirii de la Sala Polivalentă, mai mulți reprezentanți ai PNL au luat cuvântul. Cu toții au felicitat filiala PNL BN și bistrițenii. ”Ați câștigat medalia de bronz. Sunteți în pole position pentru Primăria Bistrița. Vă doresc să câștigați atâtea primării la alegerile locale în așa fel încât sediul să fie neîncăpător când se întâlnesc toți primarii liberali” a declarat președintele Klaus Iohannis.
FOTO/VIDEO – Klaus Iohannis: Nu vreau dezbatere cu doamna Dăncilă! Sunt în război cu PSD! noiembrie 16, 2019 - Președintele României în exercițiu, Klaus Iohannis a fost prezent astăzi la Bistrița. A vorbit cu oamenii, a făcut declarații de presă și și-a provocat electoratul. ”Nu vreau o dezbatere cu doamna Dăncilă! Cu PSD nu sunt în competiție, sunt în război!” a declarat acesta.
FOTO: Tulburătoare poveşti despre eroi şi tragedii aviatice petrecute la câţiva paşi de Bistriţa noiembrie 16, 2019 - Poveşti extraordinare despre eroii care au pilotat avioane de vânătoare, pe aceste meleaguri, acum 75 de ani – vă stau la dispoziţie în aceste zile, la Muzeul Judeţean din Bistriţa. Aici a fost inaugurată o expoziţie cu totul specială, din care nu lipsesc tulburătoare fragmente de istorie.
Pepiniera de handbaliste junioare a județului se prezintă într-o super-competiție noiembrie 16, 2019 - La finalul acestei luni, bistrițenii vor avea ocazia să le cunoască pe cele aproape 300 de handbaliste care se pregătesc pentru ca peste câțiva ani să li se alăture sportivelor de la CS Bistrița. Totul va lua forma unei super-competiții!
VIDEO: Președintele Klaus Iohannis, așteptat de sute de bistrițeni pe Pietonal noiembrie 16, 2019 - Sute de bistrițeni au așteptat întâlnirea de astăzi cu președintele României, Klaus Iohannis. În scurt timp acesta va ajunge în fața Sălii Polivalente de unde le va vorbi bistrițenilor.
Dr. Radu Elisei: Suntem o echipă extraordinară de chirurgi, la Spital! noiembrie 16, 2019 - În luna august 2018 la Spitalul Județean Bistrița a început să lucreze dr Radu Elisei, medic specialist în chirurgia generală. Acesta a fost prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, vorbind despre activitatea sa și operațiile în premieră făcute la Bistrița. ”Suntem o echipă extraordinară de chirurgi, la Spital!” a spus acesta.
VIDEO: Accident cu victimă încarcerată, la Rebrișoara! noiembrie 16, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Rebrișoara. Un autoturism cu semn de începător a intrat din plin în remorca unui tractor, încărcată cu pământ. Un tânăr a rămas încarcerat. 
RECORD de Black Friday: Un bistrițean a cumpărat un televizor de 30.000 de lei noiembrie 16, 2019 - Un bistrițean a bifat unul dintre recordurile înregistrate de Black Friday, după ce a cumpărat un televizor de 30.000 de lei. De unde este cumpărătorul cu mână largă
Rostul de dimineaţă: Prăbuşit la pământ, ca o glazură pe deasupra drumului… noiembrie 16, 2019 - Nu e uşor să-l priveşti în ochi. E de-al drumului. Este din zodia celor care păşesc graţios, te izbesc fulgerător cu o privire şi pleacă elegant mai departe... Fără să întoarcă privirea. Fără să te bage în seamă. Fără să-i pese...