Bistrița Folk 2018. Preambul. Interviu cu Florin Săsărman

Bistrița Folk 2018. Preambul. Interviu cu Florin Săsărman

Fiecare re/întâlnire cu Florin Săsărman este o bucurie pentru suflet și spirit deopotrivă. Are în priviri acel foc al adevărului izvodit din alambicul artei pure, simplă, dar profundă… eternă ca și curgerea Bistriței pe Valea Bârgăului.

Florin Săsărman este un demn reprezentant al Folkului românesc, un cantautor de marcă, alături de Ducu, Vali, Vasile, Puiu, Nicu, Victor, Ada, Dan, Ștefan, Mircea, Florian, Marcela și lista poate continua…Este „călare pe două secole” și poate de aceea are viziune și previziune, de adâncime, în tot ceea ce face. S-a dăruit de mult oamenilor, concitadinilor, iubitorilor de muzică și poezie de suflet. Este bistrițean de-al nostru – o spun cu nedisimulată mândrie! – implicat constant în „viața cetății”.  Spre aducere aminte ascultați această superbă elegie, imn, cu titlul simplu „Toamna la Bistrița”:

Florin Săsărman și-a pus definitiv amprenta pe două evenimente, de talie națională: „Bistrița medievală” – vara de obicei – și „Bistrița Folk” – toamna. Este președinte al Asociației culturale „România din inima mea”/ASCRIM/, organizatoarea Festivalului de Folk și din acest an. L-am rugat, în preambulul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului „Bistrița Folk 2018” să ne răspundă la câteva întrebări…

Ce au însemnat pentru tine cele 16 ediții de până acum ale Festivalului „Bistrița folk”?

Florin Săsărman:  Festivalul „Bistrița folk” a avut prima ediție în anul 2002 și încă de atunci sălile în care au cântat folkiștii au fost mereu pline, ceea ce înseamnă că bistrițenii iubesc acest gen muzical. Dar, nu au fost doar bistrițeni în sală, asta este clar, pentru că iubitori de muzică folk se găsesc pretudindeni și, în absența unor festivaluri de gen în orașele mari din apropierea Bistriței, au fost și sunt fani de acolo care au venit să vadă, să trăiască spectacolele de la Bistrița. Și, cumva, realizând aceste spectacole și prezentându-le de pe scenă, am trăit din plin și eu bucuria acestor oameni fideli muzicii folk.

Ce aduce în plus ediția a XVII-a?

FS :  Două lucruri: câteva nume care nu au mai fost pe afișul festivalului până acum și dovada că muzica folk se înnoiește, că merge înainte. Este pentru prima dată când vine la Bistrița folk însuși Dan Andrei Aldea, legendarul lider al grupului „Sfinx” și autor al „imnului” muzicii folk românești, cântecul „Om bun”. Despre DAA, părintele Cenaclului Flacăra,  poetul Adrian Păunescu spunea că este cel mai mare compozitor și instrumentist al anilor șaptezeci, începutul anilor optzeci și, prin ceea ce a facut DAA pe plan muzical în cele peste trei decenii în care a locuit în Germania, afirmația lui Adrian Păunescu a avut deplină acoperire. Și vă anunț că vom avea ocazia să îl întrebăm pe DAA despre muzica pe care a făcut-o în viața sa, la întâlnirea pe care o organizăm la Biblioteca Județeană „George Cosbuc” Bistrița-Năsăud cu el, vineri, de la ora 12:30 la Clubul Cultural CosBook.

Apoi, așa cum am promis încă la ediția din anul trecut, am invitat în recital și un cantautor basarabean, pe Anatol Rudei, pe care eu îl aștept cu curiozitatea unui confrate, pentru că nu l-am mai văzut în recital de la mijlocul anilor nouăzeci.

Ce așteptări ai ca artist, cantautor și interpret de prestigiu de la această ediție 2018?

FS : Reconfirmarea că bistrițenii sunt atașați de acest festival de muzică folk, în general, iar acest lucru nu este tocmai puțin. Ai fost în sală la unele dintre edițiile anterioare și ai văzut câtă emoție se naște acolo și cât de bine reacționează spectatorii la refrenele cântate acolo. Ei bine, reconfirmarea a venit chiar înainte de primele acorduri ale festivalului, pentru că biletele pentru cele doua seri de spectacole s-au epuizat în foarte scurt timp.

Apoi, aștept, în fiecare an, ca în concurs să descoperim un mare talent, în aceste vremuri în care copiii încep studiul la chitară devreme și beneficiază de material tehnic de cea mai bună calitate. Dar, o asemenea confirmare vine doar dacă ei și citesc marea poezie. Și, pentru a  răspunde la o întrebare despre continuitatea muzicii folk românești, vă asigur că există această continuitate, pentru că se poate vorbi deja de noi generații în acest gen muzical. Acest aspect l-am abordat pe larg în cartea de interviuri „Taifas cu menestreli”, pe care am realizat-o împreună cu Vali Șerban în anul 2015.

De ce la Centrul Cultural Dacia? Nu este prea mic spațiul?

FS :  Începând de anul trecut, Festivalul „Bistrita folk” este susținut de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Centrul Județean pentru Cultură, cel care și administrează Centrul Cultural Dacia. Sigur, spațiul este foarte mic pentru câtă cerere de bilete există, dar nu avem ce să facem, dacă instituția care a găzduit acest festival timp de 15 ediții a hotărât să nu-l mai susțină! La Sala Polivalentă nu sunt condiții propice pentru spectacole sensibile, cum sunt cele de la „Bistrița folk”, deși acolo am avut o sală plină-ochi la Gala „Bistrita folk” zece, iar ulterior am mai avut două spectacole, cu peste 500 de spectatori de fiecare dată. Însă, „nu sună” cum trebuie Polivalenta, nu are acustică și, în plus, mai intervine și problema antrenamentelor pe care echipa de handbal feminin CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud trebuie să le facă zilnic, acolo.

Ce le recomanzi în mod deosebit melomanilor bistrițeni, la această ediție?

FS :  Serile de recitaluri sunt o adevarată construcție, de fiecare dată. La această ediție trebuie urmărit Dan Andrei Aldea, în mod special. Va cânta în prima seară. Și tot atunci, Ada Milea&Bobo Burlăcianu vor face un show de zile mari, care iarăși nu trebuie ratat. Și, după anii petrecuți la Montreal în postul de consul general, revine la „Bistrița folk” și Victor Socaciu, nume de vârf al muzicii folk românești. Sâmbătă, în mod deosebit sunt de urmărit Mircea Rusu Band, în componența Mircea Rusu, Vlady Cnejevici&Teo Boar și Alina Manole, care își va prezenta și cel mai recent album al ei, „Lucruri simple”. Dar, toate recitalurile vor fi foarte frumoase, sunt sigur!

În final, vreau să le mulțumesc tuturor celor care au rămas alături de acest festival: publicului, conducerii Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și instituțiilor subordonate acestuia, care susțin festivalul, ca și sponsorilor. Avem la Bistrița, fără îndoială, un festival de talie și rezonanță națională!

Mulțumim, dragă Florin, pentru tot ceea ce faci întru promovarea și dezvoltarea culturii de pe meleagurile noastre bistrițene, năsăudene și de pe câmpie – mă gândesc în special la creațiile tale de sorginte folclorică și religioasă. Ani mulți festivalului! Pe voi, iubiți cititori ai Bistrițeanului.ro, oameni devotați actului cultural, muzical-poetic, după cum ați dovedit-o în repetate rânduri, vă invit la „Bistrița folk 2018”.

Nu ratați evenimentul: vineri, 16 și sâmbătă, 17 noiembrie, de la orele 18:00, în sala mare a Centrului cultural Dacia, din Bistrița. Nu veți regreta!

FOTO: Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Livezile iunie 1, 2020 - Un grav accident a avut loc în localitatea Livezile. O persoană a fost lovită de tren. Victima prezenta leziuni incompatibile cu viața.
BN: S-a înregistrat al 28-lea deces al unei persoane pozitivate cu COVID 19 iunie 1, 2020 - Grupul de comunicare Strategică a transmis alte decese survenite în rândul celor depistați pozitiv cu COVID 19. Printre ele, și un bistrițean. Astfel, la nivelul județului, numărul celor decedați și depistați cu COVID 19 ajunge la 28.
FOTO/VIDEO – Agresiune la KFC: Ar fi primit un pumn și apoi ar fi fost târât după mașină iunie 1, 2020 - S-a întâmplat în urmă cu puțin timp, la KFC. Între doi bărbați s-a iscat o neînțelegere. Iar unul s-a ales și cu un pumn și târât după mașină. AFLĂ detalii: 
TRIUMF: De la liceul din Bistrița, la prestigiosul Conservator din Amsterdam! Zeci de alte premii, în plină pandemie iunie 1, 2020 - Chitaristul Alexandru Grecu, absolvent al Liceului de muzică „Tudor Jarda”, a fost admis la prestigiosul Conservator din Amsterdam. Nu este singurul elev care a punctat o victorie. Deși au traversat o perioadă dificilă, în care mulți s-au străduit să-și mențină echilibrul – micii muzicieni de la „Tudor Jarda” se pot lăuda cu zeci de premii cucerite la concursurile online.
Culisele furtului de aproape 10.000 de euro din weekend. Cum a reușit clujeanca să îl convingă pe bătrân să o lase în casă iunie 1, 2020 - Un bătrân de 88 de ani a fost prădat weekendul acesta de aproape 10.000 de euro de o clujeancă de 42 de ani. Aceasta a fost prinsă la scurt timp după furt, bătrânul semnalând la 112 dispariția sumei de bani. Cum a reușit femeia să îl convingă pe bătrân să o lase în casă.
VIDEO: Stadionul „Jean Pădureanu”, într-o ipostază inedită și impresionantă iunie 1, 2020 - Stadionul „Jean Pădureanu” - într-o ipostază inedită și impresionantă, într-un film publicat recent pe pagina de socializare a unei instituții din Bistrița. Mii de obiecte decorative de o rară frumusețe și cromatică oferă stadionului o imagine surprinzătoare:
PAZĂ canină, la Spitalul de pe Someșului?! Sau doar „îngeri păzitori”? iunie 1, 2020 - Bistrițenii care au avut de traversat strada Someșului, astăzi, în jurul prânzului, au avut parte de un peisaj neobișnuit. Chiar în fața secției de psihiatrie de pe strada Someșului, trotuarul părea „ocrotit” de o armată de „îngeri păzitori”.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.398 persoane infectate iunie 1, 2020 - Avem 336 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un singur caz nou de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 141 de cazuri noi de infecție.
Se caută electrician auto, șef linie sau inginer constructor! NOI locuri de muncă, în Bistrița iunie 1, 2020 - NOI locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, în Bistrița! Locuri disponibile de electrician auto, inginer constructor, excavatorist sau muncitori necalificați la PPPAuto, Betak, Leoni, Consult Imobil, Stewo Plastic sau Amicii Building! Se oferă condiții excelente de muncă și pachet salarial motivant:
FOTO – NERĂBDĂTORI: Copii și părinți, la expoziția LEGO, cu zeci de minute înainte de deschidere iunie 1, 2020 - Mult așteptata expoziție LEGO și-a deschis azi porțile. Cu zeci de minute înainte de ora deschiderii, părinți și copii erau deja prezenți în curtea muzeului. Primii copii s-au bucurat și de cadouri, uitând că au măștile pe năsuc și nu pot să se joace, așa cum o făceau altădată:
Vrei la terasă? Îți lași numele și numărul de telefon și apoi ești servit iunie 1, 2020 - Prima zi de vară vine cu mai multă libertate. Oamenii pot să se plimbe în voie și să servească ceva bun pe terasele localurilor. Doar că, înainte de a fi servit, TREBUIE îndeplinite câteva condiții. Între altele, clienții trebuie să-și completeze într-un registru numele și numărul de telefon.
Rostul de dimineață: Nebunul din tine care știe ce-i bine… iunie 1, 2020 - E chiar aici, în fața ta: Știe absolut totul despre tine. Este chiar nebunul care știe ce-i bine – pentru tine, pentru mine. Dar mai ales pentru tine… Și ar face orice ca să simtă mai bine…
FOTO- COLIBIȚA: Se redeschide Delice Pan – magazin și fast food! mai 31, 2020 - Cine caută relaxarea la Colibița și vrea să mânânce rapid ceva bun sau are nevoie de mici sau mai mari cumpărături pentru vacanța la cabană, inclusiv pâine, carne și produse din carne, să știe că s-a redeschis magazinul Delice Pan, începând de mâine, 1 Iunie! În magazin se găsesc inclusiv produse tradiționale cu specific local, iar dacă v-a prins foamea de la aerul tare din munte să știți că s-a deschis și fast food-ul unde se mânca rapid și ieftin în zonă.
Camerele de supraveghere din oraș, mai mult defecte decât funcționale mai 31, 2020 - Să nu pățești ceva pe domeniul public al Bistriței, fără să ai martori, că nu ai cum dovedi! A pățit-o un bistrițean care a încercat să obțină imaginile de pe o cameră de supraveghere din oraș. Răspunsul polițiștilor locali a fost halucinant ”Mai bine de jumătate nu funcționează”.
Avem primele vinuri Frizzante produse în Bistrița-Năsăud! mai 31, 2020 - Ce surpriză! Nu numai că Bistrița-Năsăud a început să aibă vinuri bune, recunoscute în plan național și chiar internațional, dar se diversifică oferta, facem și finețuri. Italienii de la Lechburg Lechința au scos primele vinuri frizzante, o variantă mai ușoară a vinurilor spumante precum șampania sau prosecco. Pentru această vară avem câteva mii de sticle de frizzante alb și rose marca Lechburg, pe care le gasiți deja pe rafturile celui mai mare magazin de băuturi din oraș - The Drinks Store. 
FOTO: Hai că se poate! Au reparat! mai 31, 2020 - Ieri, o gură de canal de pe o stradă din Bistrița, recent asfaltată, a cedat. Oamenii s-au revoltat și au încercat să rezolve singuri problema. Firma responsabilă de asfaltările din oraș s-a autosesizat în urma publicării articolului în care era semnalizată problema. În această dimineață problema a fost remediată.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.257 persoane infectate mai 31, 2020 - Avem 335 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un singur caz nou de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 124 de cazuri noi de infecție.
Din 1 iunie, la Muzeul Județean revine fascinanta lume LEGO mai 31, 2020 - Muzeul Județean Bistrița își deschide porțile de mâine, cu tradiționala Expoziție LEGO de primăvară Brickenburg. Ea se adresează atât copiilor cât și adulților, provocați să descopere misterele spațiului prin prisma jocului. Reguli de respectat, pentru vizitarea muzeului:
EXCELENT! Strugurii care dau naștere vinului de Jelna, singurii cu certificat de produs montan mai 31, 2020 - Crama Jelna este singura din țară care face vin din struguri cu certificat de produs montan. Vița de vie se întinde pe 26 de hectare și este situată în zona montană a comunei Cetate.
Rostul de dimineață: La Bistrița, ca la Paris… „Un început timid. Sau poate caraghios…?!” mai 31, 2020 - O celebră tradiție pariziană își face simțită prezența – timid – și la Bistrița. Îndrăgostiți de diverse vârste sau zodii și-au pecetluit iubirea în grilajul podului care duce spre Codrișor! „E un început timid, sau poate caraghios... Mai avem mult de muncit...!”
FOTO: O tânără șoferiță a ajuns cu roțile-n sus după ce a lovit un stâlp de electricitate mai 31, 2020 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Salva. O tânără șoferiță a lovit un stâlp de curent. În urma impactului mașina pe care o conducea a ajuns cu roțile-n sus.
FOTO: Să-ți rupi roțile-n ea reabilitare! mai 30, 2020 - Strada Magnoliei a fost reabilitată de curând. Și, așa cum se cade unei reabilitări....poți să-ți rupi roțile-n ea. O gură de canal a cedat, o mașină s-a avariat. Iar acum, gura de canal e eco- a crescut un copac în ea, fix în mijlocul intersecției.
FOTO: Prinsă la scurt timp după ce a furat aproape 10.000 de euro de la un bunic mai 30, 2020 - O femeie a fost prinsă de oamenii legii, la scurt timp după ce a fost apelat numărul unic 112. Aceasta a fost acuzată că ar fi furat o sumă importantă de bani. 
FOTO: Băiețel de 10 ani, rănit în incendiu! Salvatorii n-au putut ajunge în zonă decât pe jos mai 30, 2020 - Un incendiu a izbucnit într-o zonă izolată din Sîngeorz Băi. Un băiețel de doar 10 anișori a fost rănit. Salvatorii au ajuns în zona indicată doar pe jos, neputând înainta cu echipajele.
FOTO/VIDEO: I-a tăiat calea și s-a făcut nevăzut! Acum stă cu mașina stricată, de luni bune, după ce a evitat impactul mai 30, 2020 - S-a întâmplat în luna februarie, în Groapa Sărății. O autoutilitară a ieșit în DN 17 fără să se asigure. Șoferul unui autoturism care circula regulamentar, în încercarea de a evita impactul, a ajuns pe acostament. Acum așteaptă de luni bune, cu mașina avariată, o soluție:
FOTO/VIDEO: Un șofer băut a provocat un accident pe strada Rodnei mai 30, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu câteva minute pe strada Rodnei din municipiul Bistrița. Un șofer nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea unui viraj și a lovit o mașină care circula regulamentar. Din impact, autoturismul a ricoșat într-un microbuz. Șoferul vinovat a consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.
Memento mori: Fereastră rotundă sau pătrată? Mulți o consideră simbolul Fecioarei Maria… mai 30, 2020 - „Ca deschidere spre aer şi lumină, o fereastră simbolizează receptivitatea. Dacă ea este rotundă, e vorba despre o receptivitate asemănătoare celei a ochiului şi a conştiinţei. Dacă este pătrată, se referă la receptivitatea terestră, în opoziţie cu cerul. În sine, este considerată simbolul Fecioarei Maria...”, ne dezvăluite Alina Berbecaru, muzeograf în cadrul secției de Artă contemporană, la Muzeul Județean.
Două cazuri de infecție cu COVID-19, înregistrate într-un cămin pentru vârstinici din județul Bistrița-Năsăud mai 30, 2020 - COVID-19 face victime și într-un centru de asistență pentru vârstnici din județul Bistrița-Năsăud! Un cadru medical și o persoană parte din personalul auxiliar au fost depistate cu coronavirus. Toți beneficiarii centrului vor fi testați.
Aquabis: Avarie, în Sângeorz-Băi. Străzi fără apă, începând de astăzi mai 30, 2020 - S-a produs o avarie pe conducta de distribuție din Sângeorz-Băi, anunță Aquabis. Câteva străzi vor rămâne fără apă, începând de astăzi, 30 mai, până la remediere:
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 18.982 persoane infectate mai 30, 2020 - Avem 334 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate trei cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 151 de cazuri noi de infecție.