Bistrița Folk 2018. Preambul. Interviu cu Florin Săsărman

Bistrița Folk 2018. Preambul. Interviu cu Florin Săsărman

Fiecare re/întâlnire cu Florin Săsărman este o bucurie pentru suflet și spirit deopotrivă. Are în priviri acel foc al adevărului izvodit din alambicul artei pure, simplă, dar profundă… eternă ca și curgerea Bistriței pe Valea Bârgăului.

Florin Săsărman este un demn reprezentant al Folkului românesc, un cantautor de marcă, alături de Ducu, Vali, Vasile, Puiu, Nicu, Victor, Ada, Dan, Ștefan, Mircea, Florian, Marcela și lista poate continua…Este „călare pe două secole” și poate de aceea are viziune și previziune, de adâncime, în tot ceea ce face. S-a dăruit de mult oamenilor, concitadinilor, iubitorilor de muzică și poezie de suflet. Este bistrițean de-al nostru – o spun cu nedisimulată mândrie! – implicat constant în „viața cetății”.  Spre aducere aminte ascultați această superbă elegie, imn, cu titlul simplu „Toamna la Bistrița”:

Florin Săsărman și-a pus definitiv amprenta pe două evenimente, de talie națională: „Bistrița medievală” – vara de obicei – și „Bistrița Folk” – toamna. Este președinte al Asociației culturale „România din inima mea”/ASCRIM/, organizatoarea Festivalului de Folk și din acest an. L-am rugat, în preambulul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului „Bistrița Folk 2018” să ne răspundă la câteva întrebări…

Ce au însemnat pentru tine cele 16 ediții de până acum ale Festivalului „Bistrița folk”?

Florin Săsărman:  Festivalul „Bistrița folk” a avut prima ediție în anul 2002 și încă de atunci sălile în care au cântat folkiștii au fost mereu pline, ceea ce înseamnă că bistrițenii iubesc acest gen muzical. Dar, nu au fost doar bistrițeni în sală, asta este clar, pentru că iubitori de muzică folk se găsesc pretudindeni și, în absența unor festivaluri de gen în orașele mari din apropierea Bistriței, au fost și sunt fani de acolo care au venit să vadă, să trăiască spectacolele de la Bistrița. Și, cumva, realizând aceste spectacole și prezentându-le de pe scenă, am trăit din plin și eu bucuria acestor oameni fideli muzicii folk.

Ce aduce în plus ediția a XVII-a?

FS :  Două lucruri: câteva nume care nu au mai fost pe afișul festivalului până acum și dovada că muzica folk se înnoiește, că merge înainte. Este pentru prima dată când vine la Bistrița folk însuși Dan Andrei Aldea, legendarul lider al grupului „Sfinx” și autor al „imnului” muzicii folk românești, cântecul „Om bun”. Despre DAA, părintele Cenaclului Flacăra,  poetul Adrian Păunescu spunea că este cel mai mare compozitor și instrumentist al anilor șaptezeci, începutul anilor optzeci și, prin ceea ce a facut DAA pe plan muzical în cele peste trei decenii în care a locuit în Germania, afirmația lui Adrian Păunescu a avut deplină acoperire. Și vă anunț că vom avea ocazia să îl întrebăm pe DAA despre muzica pe care a făcut-o în viața sa, la întâlnirea pe care o organizăm la Biblioteca Județeană „George Cosbuc” Bistrița-Năsăud cu el, vineri, de la ora 12:30 la Clubul Cultural CosBook.

Apoi, așa cum am promis încă la ediția din anul trecut, am invitat în recital și un cantautor basarabean, pe Anatol Rudei, pe care eu îl aștept cu curiozitatea unui confrate, pentru că nu l-am mai văzut în recital de la mijlocul anilor nouăzeci.

Ce așteptări ai ca artist, cantautor și interpret de prestigiu de la această ediție 2018?

FS : Reconfirmarea că bistrițenii sunt atașați de acest festival de muzică folk, în general, iar acest lucru nu este tocmai puțin. Ai fost în sală la unele dintre edițiile anterioare și ai văzut câtă emoție se naște acolo și cât de bine reacționează spectatorii la refrenele cântate acolo. Ei bine, reconfirmarea a venit chiar înainte de primele acorduri ale festivalului, pentru că biletele pentru cele doua seri de spectacole s-au epuizat în foarte scurt timp.

Apoi, aștept, în fiecare an, ca în concurs să descoperim un mare talent, în aceste vremuri în care copiii încep studiul la chitară devreme și beneficiază de material tehnic de cea mai bună calitate. Dar, o asemenea confirmare vine doar dacă ei și citesc marea poezie. Și, pentru a  răspunde la o întrebare despre continuitatea muzicii folk românești, vă asigur că există această continuitate, pentru că se poate vorbi deja de noi generații în acest gen muzical. Acest aspect l-am abordat pe larg în cartea de interviuri „Taifas cu menestreli”, pe care am realizat-o împreună cu Vali Șerban în anul 2015.

De ce la Centrul Cultural Dacia? Nu este prea mic spațiul?

FS :  Începând de anul trecut, Festivalul „Bistrita folk” este susținut de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Centrul Județean pentru Cultură, cel care și administrează Centrul Cultural Dacia. Sigur, spațiul este foarte mic pentru câtă cerere de bilete există, dar nu avem ce să facem, dacă instituția care a găzduit acest festival timp de 15 ediții a hotărât să nu-l mai susțină! La Sala Polivalentă nu sunt condiții propice pentru spectacole sensibile, cum sunt cele de la „Bistrița folk”, deși acolo am avut o sală plină-ochi la Gala „Bistrita folk” zece, iar ulterior am mai avut două spectacole, cu peste 500 de spectatori de fiecare dată. Însă, „nu sună” cum trebuie Polivalenta, nu are acustică și, în plus, mai intervine și problema antrenamentelor pe care echipa de handbal feminin CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud trebuie să le facă zilnic, acolo.

Ce le recomanzi în mod deosebit melomanilor bistrițeni, la această ediție?

FS :  Serile de recitaluri sunt o adevarată construcție, de fiecare dată. La această ediție trebuie urmărit Dan Andrei Aldea, în mod special. Va cânta în prima seară. Și tot atunci, Ada Milea&Bobo Burlăcianu vor face un show de zile mari, care iarăși nu trebuie ratat. Și, după anii petrecuți la Montreal în postul de consul general, revine la „Bistrița folk” și Victor Socaciu, nume de vârf al muzicii folk românești. Sâmbătă, în mod deosebit sunt de urmărit Mircea Rusu Band, în componența Mircea Rusu, Vlady Cnejevici&Teo Boar și Alina Manole, care își va prezenta și cel mai recent album al ei, „Lucruri simple”. Dar, toate recitalurile vor fi foarte frumoase, sunt sigur!

În final, vreau să le mulțumesc tuturor celor care au rămas alături de acest festival: publicului, conducerii Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și instituțiilor subordonate acestuia, care susțin festivalul, ca și sponsorilor. Avem la Bistrița, fără îndoială, un festival de talie și rezonanță națională!

Mulțumim, dragă Florin, pentru tot ceea ce faci întru promovarea și dezvoltarea culturii de pe meleagurile noastre bistrițene, năsăudene și de pe câmpie – mă gândesc în special la creațiile tale de sorginte folclorică și religioasă. Ani mulți festivalului! Pe voi, iubiți cititori ai Bistrițeanului.ro, oameni devotați actului cultural, muzical-poetic, după cum ați dovedit-o în repetate rânduri, vă invit la „Bistrița folk 2018”.

Nu ratați evenimentul: vineri, 16 și sâmbătă, 17 noiembrie, de la orele 18:00, în sala mare a Centrului cultural Dacia, din Bistrița. Nu veți regreta!

Captură impresionantă de infractori! CINE sunt cei cărora poliția le-a venit de hac, ieri: octombrie 18, 2019 - Zi plină ieri pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au reușit să bifeze o captură interesantă de...infractori. Pe lângă zeci de amenzi aplicate. CE au făcut cei ce le-au dat ”de lucru” oamenilor legii:
De ce nu s-a înscris Theodor Paleologu în partidul care, culmea, îl susține la alegerile prezidențiale? octombrie 18, 2019 - Candidează la alegerile prezidențiale, dar nu este membru în partidul care, culmea, îl susține. Cum explică Theodor Paleologu această „anomalie”, mai ales că, în trecut, a avut carnet de membru de partid.
VIDEO – AVERTISMENTUL lui SUCIU: Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ! octombrie 18, 2019 - La final de mandat ca si ministru al dezvoltării, Daniel Suciu a ținut să sublinieze proiectele care le-a făcut ”să prindă viață”. Acesta a enumerat investițiile și s-a declarat mulțumit de munca depusă pentru conjudețenii săi. Mai mult, a lansat și un avertisment. ”Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ!” a avertizat Daniel Suciu.
Theodor Paleologu: Campania pentru alegerile prezidențiale este total bruiată de criza politică și guvernamentală octombrie 18, 2019 - Prezent vineri la Bistrița, Theodor Paleologu, candidatul PMP la președinția României a criticat dur criza guvernamentală care are loc în plină campanie electorală. Cât despre dezbateri, Paleologu a spus că i-au fost refuzate, deși sunt chiar esența democrației. 
CONTRABANDĂ cu țigări: Două femei și un bărbat, reținuți! octombrie 18, 2019 - Trei bistrițeni, două femei și un bărbat, au fost reținuți de polițiști. Aceștia sunt suspecții principali într-un dosar penal de contrabandă. În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au ridicat peste 20.000 de țigarete contrafăcute.
VIDEO – Ovidiu Crețu: Investițiile din Wonderland vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului octombrie 18, 2019 - Cu ocazia semnării contractului de finanțare a Complexului Sportiv din Wonderland, primarul orașului a vorbit despre dezvoltarea zonei respective. Acesta a prezentat lucrările care se vor face în continuare în Wonderland. ”Investițiile acestea vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului” a susținut Ovidiu Crețu.
FOTO: În căutarea locului de muncă perfect…! octombrie 18, 2019 - Aproape 300 de absolvenţi de liceu sau facultate au luat cu asalt în această dimineaţă sediul AJOFM, în căutarea unui loc de muncă perfect sau pur şi simplu pentru a studia oferta.
SENSE aniversează 18 ani de modă românească! Discounturi speciale, pentru toţi clienţii, drept răsplată octombrie 18, 2019 - SENSE, marca românească de modă, înfiinţată la Roman ca un business de familie, de soţii Cristina şi Sorin Chiriac, aniversează 18 ani de excelenţă şi inovaţie permanentă! Sense îşi va răsplăti clienţii cu reduceri speciale la cea mai recentă colecţie – “La Dolce Vita” toamnă-iarnă 2019, concepută de designerul Andreea Tincu şi prezentată în premieră pe podiumul MQ Vienna Fashion Week, la începutul acestei toamne.
FOTO/VIDEO: Vom avea și stadion de atletism în Wonderland! S-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul sportiv! octombrie 18, 2019 - Astăzi s-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Noutatea e stadionul de atletism care se va face. Mai mult, Consiliul Județean va scoate din buzunar bani pentru amenajarea unei parcări de 500 de locuri în acea zonă.
A curs cu amenzi date pentru consumul de aurolac octombrie 18, 2019 - Consumatorii de aurolac terorizează comunitatea bistrițeană. Săptămâna trecută a curs cu amenzi date celor surprinși inhalând din pungi. Două persoane au fost amendate și pentru că, în urma inhalării, s-au apucat de făcut scandal.
VIDEO – PETELEU, marele supărat din Consiliul Local! octombrie 18, 2019 - Supărare mare ieri, în ședința de Consiliu Local. Ioan Peteleu și-a luat jucăriile și a plecat din sala mare a Primăriei. Culmea, supărarea a fost pe colegii de partid, care nu i-au înțeles dorința inimii.
Aquabis: Se sistează apa în Reteag octombrie 18, 2019 - Astăzi , 18 octombrie 2019, se va sista total furnizarea apei potabile în localitatea Reteag. Ce stradă va fi afectată:
VIDEO: Ursul a coborât și pe șoseaua din Strâmba octombrie 18, 2019 - Urșii și-au făcut deja un obicei să coboare în localități. Azi noapte, încă un urs a fost suprins fugind pe șoseaua din localitatea Strâmba. 
FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila” octombrie 18, 2019 - Suntem în top când vine vorba de risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Teoretic Sanitar şi cei de la Şcoala Postliceală „Carol Davila” din Bistriţa. Cum au celebrat tinerii Ziua Mondială a Alimentaţiei:
GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator. UPDATE: Din păcate, în ciuda eforturilor salvatorilor, trupul victimei a cedat, iar medicii au declarat decesul.