Buletin de Telciu: O fantastică platformă rurală de educație prin cultură…!

Buletin de Telciu: O fantastică platformă rurală de educație prin cultură…!

Buletin de Telciu este o platformă rurală de artă și educație. În cadrul platformei, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale este atât gazda unei serii de spectacole de teatru și proiecții de film, cât și a unei serii de ateliere artistice dedicate copiilor. Sunt ateliere care încurajează producția culturală autohtonă și dezbaterea temelor relevante pentru tinerii telceni.

Scopul este acela de a promova, prin intermediul activităților cultural-comunitare, dialogul pe teme actuale și relevante pentru locuitorii din Telciu.

Prin intermediul activităților educațional-artistice dorim să le propunem copiilor și tinerilor din Telciu un prim contact cu arta și educația alternativă prin artă. Să le dezvoltăm creativitatea, încrederea în sine, dar și capacitatea de a lucra în echipă…”, afirmă coordonatorii acestei platforme.

Una dintre activităţile puse la punct de platforma Buletin de Telciu este şi spectacolul de teatru „Tot pe drum, pe drum pe drum”, care va avea loc mâine, 4 septembrie la Bucureşti. Detalii despre acest proiect găsiţi accesând linkul de mai jos:

Rostul de dimineaţă: De la Telciu, la Bucureşti…! Tot pe drum, pe drum, pe drum…

Buletin de Telciu a propus, în 2019, următoarele activități comunitare culturale:

 • Proiecția în aer liber a documentarului în lucru „Telciu”, și discuție cu regizorul Vlad Petri (cercetare realizată de Valer Simion Cosma și Theodor Constantiniu)

 • Proiecție în aer liber de animații pentru copii
 • Proiecția în aer liber a documentarului „Școala noastră” (2011, r. Mona Nicoară și Miruna Coca-Cosma)
 • Vizionare și discuție cu echipa spectacolului de teatru „Vi me som rom/Și eu sunt rom”, pe tema identității rome (cu Mădălina Brândușe, Alfredo Minea, Raj Alexandru Udrea, r. Andrei Șerban, prod. Macaz, București)

 • Vizionare și discuție cu echipa spectacolului de teatru „Foreplay”, pe tema mamelor adolescente (cu Teo Dincă, Voica Oltean, Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, r. Ozana Nicolau, prod. Art Revolution și Centrul de teatru educațional Replika, parte a proiectului mameadolescente.ro)

 • Vizionare și discuție cu echipa spectacolului de teatru „Baladele memoriei”, pe tema dialogului intergenerațional (de Ionela Pop, Raul Coldea, Nicoleta Esinencu, Oana Hodade, Doru Taloș, o producție Reactor de creație și experiment & Teatru Spălătorie)

Buletin de Telciu a propus copiilor câteva deosebite activități educațional-artistice:

 • Curs de limba engleză bazat pe pedagogii alternative cu Giorgiana Hornaru, Teodora Hovrea și Vlad Gheorghiu
 • Atelier de teatru educațional cu Katia Pascariu & Mihaela Michailov, desfășurat între 8 iulie și 11 august, cu copii și adolescenți între 10 – 15 ani – s-a concretizat în spectacolul de teatru „Tot pe drum, pe drum, pe drum”
 • Atelier de film stop-motion cu Bence Makkai, Selma Dragoș, Claudia Demeter și Hans Hedrich, desfășurat între 11 – 17 august, cu copii și adolescenți între 6 – 16 ani: s-a concretizat cu un film de animație stop motion realizat de copii şi coordonatorii lor:
 • Atelier de jonglerie cu Ana Leoca și Roxana Bolovan (Circus Fairies), desfășurat în perioada între 11 – 17 august, Telciu, cu copii între 6 și 12 ani
 • (în curs de desfășurare) Laborator de pictură murală cu Lucia Mărneanu/Dunga & Cristian Boboescu. Atelierul a început pe 20 august și se încheie în 9 septembrie. Peretele pictat în cadrul atelierului să fie inaugurat în prima zi din anul școlar 2019-2020, în prezența coordonatorilor atelierului

Detalii suplimentare – pe pagina Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale

Pagina proiectului: http://centrulpentrustudiereamodernitatiisialumiirurale.ro/ro/buletin-de-telciu/

Buletin de Telciu este un proiect finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Foto @ Ioana Ofelia

FOTO/VIDEO – Cât de puțin trebuie să faci un om fericit: acum 6 ore - La cei aproape 63 de ani, pe un cer senin și un soare destul de fierbinte pentru mijloc de septembrie, nenea Attila Szocs urcă strada Tărpiului, împingând un cărucior.
Un minor a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată! Ambii lucrau la o stână! acum 6 ore - Un băiat este în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru tentativă de omor. Deși minor, acesta a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată. Totul s-a întâmplat la o stână:
Sucevenii revendică locul unde ar fi fost castelul fiorosului Conte Dracula. Ce planuri au: acum 7 ore - Sucevenii se pregătesc să profite de pe urma romanului scriitorului Bram Stoker, susținând că castelul cunoscutului personaj ar fi undeva în Munții Călimani, pe raza comunei Panaci din județul Suceava. Castelul a fost căutat inclusiv de Dacre Stoker, un stră-strănepot al scriitorului.
Mamba verde, Cobra egipteană și alte zeci de specii de reptile vii, în expoziție, la Muzeu acum 8 ore - O expoziție inedită își va deschide porțile la finele acestei săptămâni. În incinta Muzeului Județean veți avea ocazia să admirați peste 80 de specii de reptile vii. Printre acestea, mamba verde, cobra egiptează, șopârle, țestoase sau tarantule.
Toamna se face performanţă în sportul românesc acum 9 ore - Începutul lunii septembrie a echivalat cu performanţa făcută de echipele naţionale ale României în sporturile în care au evoluat. Fotbal, volei, tenis de masă, iar recent s-au reluat şi campionatele naţionale de handbal.
Povestea celor trei tineri care au pus la cale Biroul de Construcții, unde visele devin realitate, fără dureri de cap acum 9 ore - Un arhitect talentat, un inginer topograf îndrăgostit de meseria sa și o tânără care nu-și pierde calmul și zâmbetul de pe buze când e de rezolvat documente și situații sunt cei trei  tineri ambițioși care au pus la cale Biroul de Construcții Bistrița. Construiesc căsuțe de vis, proiectează vise și le transformă în realitate, rezolvă cu calm și răbdare autorizații și branșamente care ar da dureri de cap oricui. 
INEDIT: Cooperativa din Sîngeorz are 6 noi produse montane ATESTATE! acum 10 ore - Ministerul Agriculturii a dedicat o zi Cooperativei din Sîngeorz. Aceasta a fost dată ca și exemplu de bună practică tuturor celor prezenți la eveniment. Mai mult, în cele două zile de conferință, 6 noi produse montane ale acesteia au fost atestate. AFLĂ despre ce produse e vorba și ce planuri au pe viitor: 
Aquabis angajează instalatori. NOI locuri de muncă, la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! acum 11 ore - Aquabis Bistriţa organizează concurs pentru angajarea a 5 instalatori. NOI locuri de muncă sunt disponibile la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! Oferta completă, mai jos:
Înflorește ”Otrava Zeilor”! Amenzi până la 20.000 de lei dacă n-o distrugeți! acum 12 ore - Ambrozia sau ”otrava zeilor” are perioada de înflorire în august și septembrie. Aceasta este o plantă ce provoacă alergii grave, atacând chiar și copiii sub un an. Deși planta ar trebui distrusă încă din luna mai, pot exista ”scăpări”. Amenzile pentru nerespectarea legii privind ambrozia pot ajunge până la 20.000 de lei.
Aquabis: Trei localităţi rămân astăzi fără apă acum 12 ore - Aquabis anunţă faptul că astăzi, 16 septembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în două dintre localităţile judeţului:
OAMENI din BN: Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, a făcut minuni pentru copiii din Uganda acum 13 ore - Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, voluntar în Uganda: „E frustrant să vrei să oferi totul și să simți că nici atunci nu ar fi suficient. Este emoționat să-i vezi că savurează un pahar cu apă de parcă e cea mai delicioasă băutură din lume. Că se agață de tine, îți zâmbesc, îi vezi că se dau pe o hintă pentru prima dată și devin dependenți de ea..."
START concurs! Azi cât ți-ai propus să pedalezi la Social Biking Challenge 2019? acum 14 ore - Săptămâna Mobilității debutează azi! La nivel european s-a organizat concursul Social Biking Challenge 2019. Municipalitatea acordă premii pentru cei care pedalează cel mai mult, la nivel local. Dar și Europa îi premiază pe primii 7 cu cel mai mare punctaj.
Plouă cu accidente în tot județul! Un motociclist inconștient în Cireșoaia, elicopterul SMURD chemat în ajutor acum O zi - A fost o zi plină astăzi pentru salvatorii bistrițeni. Deși afară este extrem de cald, a „plouat” cu accidente pe șoselele din tot județul. Cinci accidente au avut loc până la această oră, dintre care unul grav. Un tânăr a căzut de pe motocicletă și este inconștient. A fost solicitat ajutorul elicopterului SMURD.
DE CITIT. Amintiri despre Petru Creţia: „Un profesor uluitor. De-a dreptul periculos… Te confisca, te corupea, te lichida” acum O zi - Amintiri despre Petru Creţia: „...Te confisca, te corupea, te lichida. Adică îţi lichefia toate habitudinile şi toate prejudecăţile. Într-un anumit sens, Petru era, de aceea, de-a dreptul periculos. Putea induce scurte (sau mai lungi) pierderi de identitate: sfârşea prin a te locui…”
VIDEO: Zeci de mii de euro, pentru tinerii din Lunca Ilvei! acum O zi - O veste excelentă, pentru tinerii întreprinzători din Lunca Ilvei! Vor avea, în curând ocazia să pună în practică tot ce au văzut sau au admirat în Occident. Ce au de făcut pentru a primi câteva zeci de mii de euro: