Buletin de Telciu: O fantastică platformă rurală de educație prin cultură…!

Buletin de Telciu: O fantastică platformă rurală de educație prin cultură…!

Buletin de Telciu este o platformă rurală de artă și educație. În cadrul platformei, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale este atât gazda unei serii de spectacole de teatru și proiecții de film, cât și a unei serii de ateliere artistice dedicate copiilor. Sunt ateliere care încurajează producția culturală autohtonă și dezbaterea temelor relevante pentru tinerii telceni.

Scopul este acela de a promova, prin intermediul activităților cultural-comunitare, dialogul pe teme actuale și relevante pentru locuitorii din Telciu.

Prin intermediul activităților educațional-artistice dorim să le propunem copiilor și tinerilor din Telciu un prim contact cu arta și educația alternativă prin artă. Să le dezvoltăm creativitatea, încrederea în sine, dar și capacitatea de a lucra în echipă…”, afirmă coordonatorii acestei platforme.

Una dintre activităţile puse la punct de platforma Buletin de Telciu este şi spectacolul de teatru „Tot pe drum, pe drum pe drum”, care va avea loc mâine, 4 septembrie la Bucureşti. Detalii despre acest proiect găsiţi accesând linkul de mai jos:

Rostul de dimineaţă: De la Telciu, la Bucureşti…! Tot pe drum, pe drum, pe drum…

Buletin de Telciu a propus, în 2019, următoarele activități comunitare culturale:

 • Proiecția în aer liber a documentarului în lucru „Telciu”, și discuție cu regizorul Vlad Petri (cercetare realizată de Valer Simion Cosma și Theodor Constantiniu)

 • Proiecție în aer liber de animații pentru copii
 • Proiecția în aer liber a documentarului „Școala noastră” (2011, r. Mona Nicoară și Miruna Coca-Cosma)
 • Vizionare și discuție cu echipa spectacolului de teatru „Vi me som rom/Și eu sunt rom”, pe tema identității rome (cu Mădălina Brândușe, Alfredo Minea, Raj Alexandru Udrea, r. Andrei Șerban, prod. Macaz, București)

 • Vizionare și discuție cu echipa spectacolului de teatru „Foreplay”, pe tema mamelor adolescente (cu Teo Dincă, Voica Oltean, Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, r. Ozana Nicolau, prod. Art Revolution și Centrul de teatru educațional Replika, parte a proiectului mameadolescente.ro)

 • Vizionare și discuție cu echipa spectacolului de teatru „Baladele memoriei”, pe tema dialogului intergenerațional (de Ionela Pop, Raul Coldea, Nicoleta Esinencu, Oana Hodade, Doru Taloș, o producție Reactor de creație și experiment & Teatru Spălătorie)

Buletin de Telciu a propus copiilor câteva deosebite activități educațional-artistice:

 • Curs de limba engleză bazat pe pedagogii alternative cu Giorgiana Hornaru, Teodora Hovrea și Vlad Gheorghiu
 • Atelier de teatru educațional cu Katia Pascariu & Mihaela Michailov, desfășurat între 8 iulie și 11 august, cu copii și adolescenți între 10 – 15 ani – s-a concretizat în spectacolul de teatru „Tot pe drum, pe drum, pe drum”
 • Atelier de film stop-motion cu Bence Makkai, Selma Dragoș, Claudia Demeter și Hans Hedrich, desfășurat între 11 – 17 august, cu copii și adolescenți între 6 – 16 ani: s-a concretizat cu un film de animație stop motion realizat de copii şi coordonatorii lor:
 • Atelier de jonglerie cu Ana Leoca și Roxana Bolovan (Circus Fairies), desfășurat în perioada între 11 – 17 august, Telciu, cu copii între 6 și 12 ani
 • (în curs de desfășurare) Laborator de pictură murală cu Lucia Mărneanu/Dunga & Cristian Boboescu. Atelierul a început pe 20 august și se încheie în 9 septembrie. Peretele pictat în cadrul atelierului să fie inaugurat în prima zi din anul școlar 2019-2020, în prezența coordonatorilor atelierului

Detalii suplimentare – pe pagina Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale

Pagina proiectului: http://centrulpentrustudiereamodernitatiisialumiirurale.ro/ro/buletin-de-telciu/

Buletin de Telciu este un proiect finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Foto @ Ioana Ofelia

FOTO: A zburat de pe șosea și a rupt doi pomi și un stâlp de electricitate ianuarie 25, 2020 - S-a întâmplat în Ghinda, în această seară! Un bărbat care conducea un autoturism a părăsit partea carosabilă, a rupt doi pomi și un stâlp și apoi s-a răsturnat. Acesta a ajuns la spital.
FOTO: O fetiță de 10 anișori, printre cei cinci accidentați de pe Pârtia Cocoș ce au ajuns la spital ianuarie 25, 2020 - Astăzi, în cele 7 ore de funcționare a pârtiei Cocoș au fost 9 accidentați. Dintre aceștia, cinci au ajuns la spital cu suspiciuni de fracturi și contuzii. Ceilalți au fost îngrijiți la cabinet. Printre cei ce au ajuns la spital, și o fetiță de 10 anișori.
Ai mai mult de 3 copii și vrei mașină nouă? Statul ți-ar putea da 35.000 de lei ianuarie 25, 2020 - Pe masa senatorilor se va afla  o propunere legislativă care prevede acordarea unui ajutor de până la 35.000 de lei familiilor cu cel puțin trei copii. Ajutorul se acordă pentru achiziționarea unei mașini noi, cu cel puțin 7 locuri. Propunerea care va fi dezbătută în Senat prevede acordarea acestei finanțări de la mijlocul acestui an....
Daune uriașe de plată și pușcărie pentru un șofer de TIR care a omorât două persoane din neatenție ianuarie 25, 2020 - Un șofer de TIR de 36 de ani își va petrece următorii doi ani după gratii, după ce nu a fost atent și nu a oprit la un semafor de pe DN17, din Viișoara. În urma accidentului provocat au murit două persoane. Daunele pe care trebuie să le plătească victimelor sunt uriașe!
Știți pensionari cu venituri sub 1200 de lei și persoane cu handicap grav? AJUTAȚI-I să beneficieze de pachetele alimentare: ianuarie 25, 2020 - În Bistrița există 2000 de pensionari cu venituri sub 1200 de lei. Și 1300 de persoane cu handicap grav. Aceste categorii de persoane POT beneficia, de cinci ori pe an, de pachete cu alimente. AJUTAȚI-I să facă demersurile necesare:
FOTO/VIDEO: Iluzie, știință sau magie…?! Ultimele zile de fantastice experimente, la Bistrița ianuarie 25, 2020 - Doar astăzi și mâine vă mai puteți bucura la Bistrița de câteva experimente fantastice. Este vorba despre un concept unic în România care și-a propus să le dezvăluie copiilor, dar și adulților, ce se află în spatele magiei. Cum funcționează iluziile sau cum poți cânta la un instrument fără să-l atingi…!
Biserica Evanghelică rămâne închisă până în 2022. CE au cerut cei ce se ocupă de reabilitare: ianuarie 25, 2020 - La finele lui 2018 se închidea Biserica Evanghelică, pentru lucrări de reabilitare. Totul ar fi trebuit să dureze până undeva la mijlocul lui 2021. Dar descoperirile făcute în timpul săpăturilor au dat peste cap lucrările. Așa că responsabilii cu reabilitarea au făcut o solicitare primăriei:
Nu e de glumă! Asistenții care vor să se angajeze la Spital sunt așteptați la concurs cu manechine inteligente ianuarie 25, 2020 - Asistenții care visează la un loc de muncă la Spitalul Județean de Urgență Bistrița vor avea de trecut câteva probe draconice. Printre ele se numără și efectuarea unor manopere pe unele dintre cele mai performante manechine simulator de pe piață, achiziționate de conducerea spitalului special pentru aceste concursuri.
Nici coșarul nu mai e ce-a fost… Cum reușește un fals hornar să facă bani pe spatele unei firme de profil, cu care n-are treabă ianuarie 24, 2020 - Românul este inventiv în orice domeniu, iar acest lucru nu mai miră pe nimeni. Un bărbat care se dă coșar și susține că a fost trimis de autoritățile locale să curețe hornurile caselor, reușește, de mai bine de 2 ani, să se folosească de o firmă de profil, cu care nu are nicio treabă.
Bistrița va avea 4 stații de încărcare pentru mașinile electrice și hibride! ianuarie 24, 2020 - Municipalitatea vrea să aloce bani pentru studiul de fezabilitate privind amenajarea de stații de încărcare. Acestea ar putea fi amplasate în patru zone ale Bistriței. Fiecare ar avea câte două prize de alimentare pentru autovehiculele electrice și hibride.
ȘOCANT: Mama și fratele i-au răpit copilul! ianuarie 24, 2020 - Un caz șocant a avut loc ieri în comuna Nimigea. O femeie și fiul acesteia au fost în vizită la nepot. L-au luat și au plecat cu el, în ciuda opoziției mamei bebelușului. Oamenii legii l-au căutat cu ceasurile...
FOTO/VIDEO – Au reușit să treacă peste orgolii: S-au prins într-o simbolică Horă a Unirii, în jurul statuii lui Cuza ianuarie 24, 2020 - Ca în fiecare an, pe 24 ianuarie, în Piața Unirii din Bistrița, lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, oficialități ale județului și orașului au celebrat alături de bistrițeni – Ziua Unirii Principatelor Române. În cârjă și în vârstă de 93 de ani, la ceremonie a participat și David Rodincu, un moldovean venit la Bistrița în vizită la fiica sa.
PRIORITATE: Centrele de transfuzii ar putea fi deschise și în weekend! ianuarie 24, 2020 - Autoritățile și-au propus să facă din salvarea de vieți o prioritate. Tocmai de aceea s-au alocat bani pentru modernizarea centrelor de transfuzii. Mai mult, se ia în calcul varianta ca acestea să funcționeze și în weekend.
Concediile medicale, noua „boală” de la Spitalul Județean. Ce măsuri a luat managerul Lazany ianuarie 24, 2020 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, inclusiv în unitatea medicală pe care o conduce concediile medicale par să fie una dintre „bolile” care dă peste cap activitatea, mai ales că unele nu ar fi justificate. Ce măsuri a luat managerul: Prezent la Bistrițeanul Live, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany,...
SCANDAL în Primărie: Angajații vor salarii mai mari, Crețu susține că nu sunt bani decât pentru unii! ianuarie 24, 2020 - Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din această lună va fi un proiect privind aprobarea unor creșteri salariale. Liderul Sindicatului Salariaților a cerut mărirea TUTUROR salariilor celor din primărie. Crețu a susținut că nu există bani decât pentru unii. S-a lăsat cu scandal. AFLĂ detalii: