Din bătrâni: O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa!

Din bătrâni:  O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa!

Vineri, 18 octombrie 2019, de la ora 18:00, la Centrul Cultural „Dacia” din Bistriţa, în Sala de Spectacole „Valeria Peter Predescu”, se desfăşoară spectacolul de cântece şi jocuri tradiţionale româneşti „Din Bătrâni”.

Smaranda Mureşan, Şef Serviciu Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale – cea care coordonează întregul proiect – a explicat pentru Bistriţeanul.ro că de aproape doi ani de zile se gândeşte la un asemenea spectacol.

Cred că publicul din Bistriţa are nevoie de un astfel de spectacol. Ne-am dorit să-i aducem pe artiştii care ne pot prezenta tradiţii autentice – într-un spaţiu intim, închis. Altfel se transmite emoţia, altfel comunică artiştii cu publicul…  Şi este vorba despre artişti excepţionali pe care publicul din Bistriţa merită să-i descopere…

Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte – recunoscută şi apreciată de cercetătorii din afara judeţului sau de cei din străinătate. Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat. Trebuie să avem foarte mare grijă ce anume şi cum promovăm. De ce să permitem unor străini să ne înveţe cât de apreciabilă este cultura noastră tradiţională? Lor li se pare foarte interesant şi cool ceea ce noi avem aici, însă noi nu ştim să apreciem şi să promovăm… În primul rând trebuie să ne cunoaştem tradiiile, să nu le deformăm şi să nu le alterăm, pentru a nu fi înţelese greşit de generaţiile viitoare…” – a mărturisit Smaranda Mureşan pentru Bistriţeanul.ro.

2019 – Anul omagial al satului românesc

Am profitat şi de contextul acesta special – de faptul că Patriarhia Română a declarat anul 2019 Anul omagial al satului românesc… Şi ne-am gândit că acum ar fi cel mai potrivit moment să propunem un astfel de proiect. Ne bucurăm că am avut parte de sprijinul, înţelegerea şi ajutorul Consiliului Judeţean, dar şi de sprijinul necondiţionat al managerului Gavril Ţărmure. Lumea poate îşi imaginează că e vorba despre încă un spectacol de folclor în Bistriţa. Dar nu este aşa.

Propunem un alt concept de spectacol: nu folclor, nu dansuri populare. Efectiv aducem ţăranul român de la sat, aşa cum juca el jocul tradiţional pe vremuri, la şură, sau cum era Jocul însuraţilor, de pildă, pe Valea Şieului – şi îl aşezăm pe scenă, fără o regie aparte, impusă… Ei vor veni şi vor juca natural suitele lor de jocuri în ordinea firească. Foarte important: toţi vor fi acompaniaţi live de ceteraşi şi tarafuri tradiţionale”, a explicat Smaranda Mureşan.

Invitaţi de seamă, mâine, la Centrul cultural Dacia

La eveniment participă Taraful Tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi – una dintre ultimele structuri de taraf din judeţ care ne fac cinste şi care au fascinat pretutindeni pe unde au fost solicitaţi să cânte.

Invitaţi au fost şi membrii familiei Purja, care în aceste zile s-au aflat în turneu la Paris, participând la evenimente deosebite şi avându-i printre spectatori, în primele rânduri, pe membrii familiei regale din România, alături de alţi ambasadori şi diplomaţi – a precizat Smaranda Mureşan. Lelea Teodora Purja – singurul interpret din judeţ care a primit distincţia de Tezaur Uman Viu – va fi însoţită de fiica ei, Lenuţa Purja şi de fiul acesteia, Sergiu Purja Negrean, care calcă pe urmele mamei şi bunicii sale.

Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ va prezenta o suită de jocuri bătrâneşti. Este una dintre cele mai vechi formaţii de dansuri din judeţ: a luat fiinţă în anii 1947-1948 şi de atunci încoace şi-au desfăşurat activitatea coordonaţi de mai mulţi dascăli: Vasile Gotea, în primii ani, apoi Pantea Ignat, din anii 70. Destinele ansamblului au fost preluate de fiul învăţătorului – Ignat Pantea Junior – din anul 2003.

Este o tradiţie care se perpetuează din tată în fiu, în familie. În anii 70-80 ei dansau pe scenă câte patru generaţii: 64 de dansatori, de la copii, feciori şi fete, părinţi şi bunici, fiecare cu dansul şi costumul specific vârstei”, ne-a mai explicat Smaranda Mureşan.

Un joc spectaculos, specific feciorilor care erau luaţi în armată cu arcanul…

Formaţia de jocuri tradiţionale din Frata (judeţul Cluj) va veni la Bistriţa cu alţi doi interpreţi declaraţi Tezaur Uman Viu: este vorba despre Alexandru Ciurcui, cel mai cunoscut ceteraş din zona Transilvaniei, şi dansatorul Dumitru Moldovan.

Ansamblul „Arcanul” din Fundu Moldovei (judeţul Suceava) este, de asemenea, printre cele mai vestite, care făcea senzaţie la Viena încă din 1907! În 1936, dansatorii şi rapsozii de la Arcanul participau la Londra la un eveniment deosebit.

Bistriţenii vor avea ocazia să admire mâine, la Centrul Cultural Dacia un joc absolut spectaculos, specific feciorilor care erau luaţi cu arcanul la armată, de unde şi numele jocului. Vor fi acompaniaţi de Taraful „Obcina” din Bucovina.

Iar alături de ei se va afla şi Călin Brăteanu – directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava. „Este un fin cunoscător al vieţii ţăranului roman, cunoaşte toate vetrele judeţului Suceava – o zonă încă nealterată şi foarte bogată în folclor…”, a mai precizat Smaranda Mureşan.

Evenimentul va fi onorat de prezenţa şi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte şi Mitropolit Andrei, care a primit cu bucurie această invitaţie: „Vineri dimineaţa Înalt Preasfinţitului Părinte şi Mitropolit Andrei va fi prezent la hramul Mănăstirii Dobric. După-masa va fi alături de noi. Şi-au anunţat prezenţa foarte mulţi preoţi din judeţ, de altfel, şi se cuvine să aducem mulţumiri preotului protopop Alexandru Vidican şi consilierului Emanuel Vidican“, a conchis Smaranda Mureşan.

Invitat special este Grigore Leşe, despre care a vorbit şi managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, ieri, la Bistriţeanul.ro:

CUM soliciți urna mobilă dacă nu poți ajunge la secția de votare: noiembrie 22, 2019 - Au început alegerile pentru președinte, secțiile de votare fiind deja deschise în diaspora. În România, doar duminică se poate vota. Cei care dintr-un anume motiv nu pot ajunge la secții, dar doresc să voteze, pot solicita urna mobilă. CUM se face acest lucru:
Simbolul Contelui Dracula din Pasul Tihuța, închis pe perioadă nedeterminată! noiembrie 22, 2019 - Hotel Castel Dracula, unul dintre simbolurile sângerosului conte din Pasul Tihuța a fost închis săptămâna trecută. Se pare că costurile ridicate au determinat conducerea hotelului să ia această măsură. Când se va redeschide hotelul...nu se știe.
FOTO/VIDEO: TOT ce trebuie să știți despre primul ajutor, resuscitare și manevrele Heimlich noiembrie 22, 2019 - Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, dr. Tiberiu Tudor a oferit o lecție VITALĂ. Acesta a explicat teoretic, și practic, cum se acordă primul ajutor, manevrele de resuscitare și modul în care se acționează dacă o persoană se îneacă. Manevrele au fost explicate atât pentru victime- adulți cât și victime- copii.
Hyundai prezintă Vision T – conceptul SUV plug-in hybrid noiembrie 22, 2019 - Hyundai a prezentat conceptul revoluționar Vision T, în cadrul Salonului Auto de la Los Angeles. Cel de-al șaptelea concept, dezvoltat în cadrul Centrului de Design Hyundai, evidențiază noua direcție de design a mărcii, explorând evoluția limbajului global ”Sensuous Sportiness”.
ALEGERI 2019: Ce îl recomandă pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat de președinte noiembrie 22, 2019 - Duminică, 24 noiembrie, este o zi crucială pentru viitorul României. Toți românii cu drept de vot sunt invitați să participe la acest exercițiu democratic. Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel în acest sens: 
FOTO/VIDEO: S-a deschis târgul de nunți Wedding Land! Super produse, super servicii, super oferte! Plus tombolă! noiembrie 22, 2019 - Încă de la primul minut al deschiderii târgului, perechi de viitori miri au călcat pragul Restaurantului Terra pentru a vedea ofertele. La Wedding Land au găsit, și se vor găsi zilele următoare, TOT ceea ce e nevoie pentru o nuntă perfectă. Sunt super produse, super servicii, super oferte. Și o tombolă pentru mirese.
VIDEO. Cel mai frumos cadou de Crăciun: Un proiect revoluţionar, în valoare de 15 milioane de euro, la Rodna noiembrie 22, 2019 - Acesta ar fi cel mai frumos cadou de Crăciun, pentru primarul Valentin Grapini din Rodna: „Pe lângă faptul că proiectul rezolvă problema socială a oamenilor cu apa caldă şi încălzirea, el mai rezolvă o problemă deosebit de importantă...”
Cristina Iurișniți (USR): Pseudo-profesorul de sport Vasile Maternik nu mai are ce căuta la catedră. Ce soluții se iau în calcul: noiembrie 22, 2019 - Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți a sărit astăzi în sprijinul elevilor și părinților acestora de la Școala Gimnazială ”Enea Grapini” din comuna Șanț. Profesoara a precizat că astfel de dascăli nu au ce să caute la catedră. Ce soluții sunt luate în calcul:
ALEGERI 2019: 10 motive pentru care să votăm Viorica Dăncilă Președinte noiembrie 22, 2019 - Pe măsură ce se apropie duminica alegerilor prezidențiale, din ce în ce mai mulți români confirmă că vor vota pentru candidatul PSD Viorica Dăncilă, în defavoarea actualului președinte, Klaus Iohannis.
Avem O armă pentru tranchilizarea urșilor, dar NU o putem folosi: noiembrie 22, 2019 - Cazul ursului din Harghita a oripilat LUMEA întreagă. La nivelul județului nostru există O singură armă pentru tranchilizarea animalelor sălbatice. Cu toate acestea jandarmii NU o pot folosi deloc. AFLĂ care este motivul:
FOTO- DEZASTRU: Șoferii, revoltați în urma unor lucrări făcute pe Dealul Budacului! noiembrie 22, 2019 - S-au făcut lucrări pe Dealul Budacului. Problema s-ar fi remediat, dar după ei, potopul. Șoferii sunt de-a dreptul revoltați. Iar unii, au ajuns la disperare după ce au ”reușit” să-și facă praf mașinile.
VIDEO: Românii, îndemnați de sute de personalități să iasă la vot! În diaspora deja s-au deschis secțiile: noiembrie 22, 2019 - Duminică are loc al doilea tur de scrutin. În diaspora deja s-au deschis secțiile de votare. Mii de români de peste granițele țării și-au exprimat opțiunea. Sute de personalități au încercat să mobilizeze lumea să iasă la vot.
Năsăudeanul care a câștigat la loto 3,7 milioane de euro și-a ridicat premiul. A aflat întâmplător că a câștigat! noiembrie 22, 2019 - Năsăudeanul care a câștigat unul dintre cele mai mari premii din istoria Loteriei Române și-a ridicat premiul. Acesta spune că a aflat întâmplător că a câștigat și că nu este un jucător de loto înrăit.
Aquabis: Se sistează apa potabilă pe o stradă din Beclean noiembrie 22, 2019 - Locuitorii unei străzi din Beclean rămân astăzi, 22 noiembrie, fără apă potabilă.
Ovidiu Frenț i-a cerut ministrului de Interne să-l demită! În ce condiții: noiembrie 22, 2019 - Prefectul de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț s-a arătat foarte deranjat după ce ministrul de Interne l-a demis pe prefectul de Harghita pentru cazul ursului rănit lăsat să agonizeze 18 ore pe carosabil. Ovidiu Frenț i-a cerut ministrului să-l demită, pentru că nici el nu ar fi putut face mai mult în acea situație.