Din bătrâni: O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa!

Din bătrâni:  O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa!

Vineri, 18 octombrie 2019, de la ora 18:00, la Centrul Cultural „Dacia” din Bistriţa, în Sala de Spectacole „Valeria Peter Predescu”, se desfăşoară spectacolul de cântece şi jocuri tradiţionale româneşti „Din Bătrâni”.

Smaranda Mureşan, Şef Serviciu Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale – cea care coordonează întregul proiect – a explicat pentru Bistriţeanul.ro că de aproape doi ani de zile se gândeşte la un asemenea spectacol.

Cred că publicul din Bistriţa are nevoie de un astfel de spectacol. Ne-am dorit să-i aducem pe artiştii care ne pot prezenta tradiţii autentice – într-un spaţiu intim, închis. Altfel se transmite emoţia, altfel comunică artiştii cu publicul…  Şi este vorba despre artişti excepţionali pe care publicul din Bistriţa merită să-i descopere…

Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte – recunoscută şi apreciată de cercetătorii din afara judeţului sau de cei din străinătate. Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat. Trebuie să avem foarte mare grijă ce anume şi cum promovăm. De ce să permitem unor străini să ne înveţe cât de apreciabilă este cultura noastră tradiţională? Lor li se pare foarte interesant şi cool ceea ce noi avem aici, însă noi nu ştim să apreciem şi să promovăm… În primul rând trebuie să ne cunoaştem tradiiile, să nu le deformăm şi să nu le alterăm, pentru a nu fi înţelese greşit de generaţiile viitoare…” – a mărturisit Smaranda Mureşan pentru Bistriţeanul.ro.

2019 – Anul omagial al satului românesc

Am profitat şi de contextul acesta special – de faptul că Patriarhia Română a declarat anul 2019 Anul omagial al satului românesc… Şi ne-am gândit că acum ar fi cel mai potrivit moment să propunem un astfel de proiect. Ne bucurăm că am avut parte de sprijinul, înţelegerea şi ajutorul Consiliului Judeţean, dar şi de sprijinul necondiţionat al managerului Gavril Ţărmure. Lumea poate îşi imaginează că e vorba despre încă un spectacol de folclor în Bistriţa. Dar nu este aşa.

Propunem un alt concept de spectacol: nu folclor, nu dansuri populare. Efectiv aducem ţăranul român de la sat, aşa cum juca el jocul tradiţional pe vremuri, la şură, sau cum era Jocul însuraţilor, de pildă, pe Valea Şieului – şi îl aşezăm pe scenă, fără o regie aparte, impusă… Ei vor veni şi vor juca natural suitele lor de jocuri în ordinea firească. Foarte important: toţi vor fi acompaniaţi live de ceteraşi şi tarafuri tradiţionale”, a explicat Smaranda Mureşan.

Invitaţi de seamă, mâine, la Centrul cultural Dacia

La eveniment participă Taraful Tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi – una dintre ultimele structuri de taraf din judeţ care ne fac cinste şi care au fascinat pretutindeni pe unde au fost solicitaţi să cânte.

Invitaţi au fost şi membrii familiei Purja, care în aceste zile s-au aflat în turneu la Paris, participând la evenimente deosebite şi avându-i printre spectatori, în primele rânduri, pe membrii familiei regale din România, alături de alţi ambasadori şi diplomaţi – a precizat Smaranda Mureşan. Lelea Teodora Purja – singurul interpret din judeţ care a primit distincţia de Tezaur Uman Viu – va fi însoţită de fiica ei, Lenuţa Purja şi de fiul acesteia, Sergiu Purja Negrean, care calcă pe urmele mamei şi bunicii sale.

Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ va prezenta o suită de jocuri bătrâneşti. Este una dintre cele mai vechi formaţii de dansuri din judeţ: a luat fiinţă în anii 1947-1948 şi de atunci încoace şi-au desfăşurat activitatea coordonaţi de mai mulţi dascăli: Vasile Gotea, în primii ani, apoi Pantea Ignat, din anii 70. Destinele ansamblului au fost preluate de fiul învăţătorului – Ignat Pantea Junior – din anul 2003.

Este o tradiţie care se perpetuează din tată în fiu, în familie. În anii 70-80 ei dansau pe scenă câte patru generaţii: 64 de dansatori, de la copii, feciori şi fete, părinţi şi bunici, fiecare cu dansul şi costumul specific vârstei”, ne-a mai explicat Smaranda Mureşan.

Un joc spectaculos, specific feciorilor care erau luaţi în armată cu arcanul…

Formaţia de jocuri tradiţionale din Frata (judeţul Cluj) va veni la Bistriţa cu alţi doi interpreţi declaraţi Tezaur Uman Viu: este vorba despre Alexandru Ciurcui, cel mai cunoscut ceteraş din zona Transilvaniei, şi dansatorul Dumitru Moldovan.

Ansamblul „Arcanul” din Fundu Moldovei (judeţul Suceava) este, de asemenea, printre cele mai vestite, care făcea senzaţie la Viena încă din 1907! În 1936, dansatorii şi rapsozii de la Arcanul participau la Londra la un eveniment deosebit.

Bistriţenii vor avea ocazia să admire mâine, la Centrul Cultural Dacia un joc absolut spectaculos, specific feciorilor care erau luaţi cu arcanul la armată, de unde şi numele jocului. Vor fi acompaniaţi de Taraful „Obcina” din Bucovina.

Iar alături de ei se va afla şi Călin Brăteanu – directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava. „Este un fin cunoscător al vieţii ţăranului roman, cunoaşte toate vetrele judeţului Suceava – o zonă încă nealterată şi foarte bogată în folclor…”, a mai precizat Smaranda Mureşan.

Evenimentul va fi onorat de prezenţa şi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte şi Mitropolit Andrei, care a primit cu bucurie această invitaţie: „Vineri dimineaţa Înalt Preasfinţitului Părinte şi Mitropolit Andrei va fi prezent la hramul Mănăstirii Dobric. După-masa va fi alături de noi. Şi-au anunţat prezenţa foarte mulţi preoţi din judeţ, de altfel, şi se cuvine să aducem mulţumiri preotului protopop Alexandru Vidican şi consilierului Emanuel Vidican“, a conchis Smaranda Mureşan.

Invitat special este Grigore Leşe, despre care a vorbit şi managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, ieri, la Bistriţeanul.ro:

Doris Rai: Sportul bistrițean poate fi „resuscitat” prin transformarea stadionului din parc în „Baza sportivă Jean Pădureanu” august 4, 2020 - Doris Rai nu face jocul partidelor și nu se aliază cu nimeni în cursa pentru fotoliul de primar al Bistriței. Aceasta spune că partidul ei sunt bistrițenii și va lupta până la capăt alături de ei. Prezentă într-o emisiune Bistrițeanul LIVE, Doris Rai a vorbit despre câteva dintre proiectele pe care le are pentru oraș. Pe principiul „Fă Rai din ce ai”, candidata independentă își dorește să resusciteze sportul bistrițean și să transforme stadionul din parcul municipal în „Baza sportivă Jean Pădureanu”.
S-au afișat REZULTATELE la examenul de Titularizare. O singură notă de 10, în Bistrița-Năsăud august 4, 2020 - S-au dat publicității rezultatele la examenul de Titularizare, înainte de constestații. S-a obținut o singură notă de 10, în Bistrița-Năsăud. Jumătate din candidați au obținut note peste 7, transmite Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud.
O petrecere la un local din Telciu s-a lăsat cu dosar penal, după ce două persoane s-au infectat cu Covid-19 august 4, 2020 - Reprezentanții unui local din Telciu s-au ales cu dosar penal, după ce în luna iulie au organizat mai multe petreceri, iar în urma uneia dintre ele doi participanți s-au infectat cu Covid-19.
CE metodă a găsit RAAL să nu lase fără loc de muncă sute de angajați august 4, 2020 - Firma bistrițeană RAAL a anunțat disponibilizări în masă. Ar fi vorba de 900 de angajați, care ar urma să rămână fără loc de muncă, disponibilizările urmând să fie făcute pe parcursul a două luni de zile. Pe fir a intrat prefectul Stelian Dolha, iar compania bistrițeană a găsit o metodă prin care tot personalul va rămâne angajat.
Deputatul Cristina Iurișniți (USR): Copiii din Rodna ar trebui să aibă acces gratuit pe terenul de sport! Ce spune primarul Valentin Grapini august 4, 2020 - Deputatul Cristina Iurișniți (USR) a primit sesizări de la localnici din Rodna care susțin că aici copiii au de plătit pentru a face sport pe terenul sintetic, recent reabilitat de primărie. Cum comentează primarul Valentin Grapini: 
BISTRIȚA: Jandarmii au surprins un italian care încerca să fure dintr-un hipermarket august 4, 2020 - Un italian a fost surprins într-un hipermarket din Bistrița. Acesta a sustras mai multe bunuri de pe rafturile magazinului, dar  a omis să le achite la casă. Au intervenit jandarmii:
Bistrița-Năsăud: 15 cazuri pozitive, 18 persoane vindecate și un deces august 4, 2020 - Avem 904 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 15 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 18 persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.232 de cazuri noi de infecție.
FOTO Barcelona – Bârgău: Cursa specială făcută de un bistrițean pe bicicletă, acompaniat de cățelușa sa august 4, 2020 - Timp de două luni a pedalat, alături de cățelușa sa Bella. A pornit din Barcelona, iar după 2.500 de kilometri și multe peripeții, bistrițeanul Nick Găvan a reușit să ajungă la Bistrița-Bârgăului.
Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă potabilă astăzi august 4, 2020 - Câteva străzi din Bistrița rămân astăzi, 4 august 2020, fără apă potabilă - pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
Doris Rai propune un mare parc de distracții în Wonderland, realizat în parteneriat public-privat cu bistrițenii august 4, 2020 - Doris Rai rămâne fermă și se aventurează singură în cursa pentru fotoliul de primar al Bistriței. Prezentă într-o emisiune Bistrițeanul LIVE, Doris Rai a vorbit deschis despre bistrițeni, politică și administrație în viziunea sa. Unul dintre proiectele sale pentru Bistrița este transformarea Wonderland într-un mare parc de distracții și aventură. Primăria ar urma să facă planul, iar bistrițenii să dezvolte, printr-un parteneriat public privat, toate micile afaceri, pe care le-ar putea lăsa moștenire.
„Aventură” periculoasă! Doi copii au fost căutați de peste 150 de persoane, după ce au fugit de acasă pe munte august 4, 2020 - 100 de voluntari și zeci de polițiști și jandarmi au căutat ieri seară o fată de 13 ani și pe fratele său de 11 ani. Cei doi au fugit de acasă pe munte, după o ceartă cu tatăl lor. Din fericire, copiii au fost găsiți teferi, într-o localitate învecinată.
Unui singur pacient cu Covid-19 decedat i s-a făcut autopsia în județ august 4, 2020 - De la începutul pandemiei de Coronavirus a fost efectuată o singură autopsie la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Deși autopsiile realizate celor infectați cu Covid-19 nu sunt interzise, acestea nu sunt nici recomandate. În ce condiții a fost realizată singura autopsie din județ:
Bistrița-Năsăud și-a tras bariere umane! Cum au ajuns polițiștii să ne spună când vine trenul august 3, 2020 - Finalul de săptămână cu vreme caldă i-a determinat pe bistrițeni să dea o fugă până la munte. Toate bune și frumoase până s-au pornit la drum. Cozile de mașini s-au întins pe câțiva kilometri buni din cauza căilor ferate, care trec strada ca nebunele, la care trebuie să oprești și să te asiguri. Soluția găsită de cei responsabili e demnă de tot râsul. Au inlocuit barierele cu semafoare umane!
Aproape 2.000 de euro! Atât încasau fără drept un bărbat și două femei sub formă de indemnizație august 3, 2020 - Polițiștii au dat peste încă trei persoane care au falsificat documente pentru a beneficia de indemnizație de creștere a copilului. Printre ele se numără și un bărbat. Se pare că fiecare încasa lunar aproape 2.000 de euro, fără a avea dreptul.
Un constructor abonat la bani publici, SRL-ul CJ-ului și un transportator au pus mâna pe întreținerea drumurilor august 3, 2020 - Consiliul Județean a scos la licitație întreținerea drumurilor județenele pe timp de vară pentru următorii 4 ani. Valoarea contractului variază între 14 și 15 milioane de lei. Pe contract au pus mâna un constructor abonat la fonduri publice, unul dintre SRL-urile Consiliului Județean și un...transportator.
FOTO/VIDEO: BMW în flăcări lângă mănăstirea din Strâmba august 3, 2020 - Pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu în Strâmba. Un BMW a fost cuprins de flăcări chiar lângă mănăstire. Nu au fost anunțate victime.
Vin cei dragi acasă din străinătate? VEZI lista actualizată a țărilor pentru care vei intra în carantină: august 3, 2020 - Luna august e luna preferată a concediilor, iar cei dragi vin acasă din străinătate. Astăzi a intrat în vigoare noua listă cu țările din care cei care se întorc acasă vor fi nevoiți să intre în carantină pentru 14 zile. 
NOI locuri de muncă, în BN: Se caută pizzeri, instalatori, ingineri, conducători auto categoria C și CE august 3, 2020 - Angajatorii din Bistrița-Năsăud oferă noi locuri de muncă și în această săptămână. Se caută operatori cabluri electrice, ingineri, pizzeri, sudori, instalatori, consultanți vânzări Electro / IT în Bistrița, Beclean și Năsăud!
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive și 10 persoane vindecate august 3, 2020 - Avem 889 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore trei bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 10 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 823 de cazuri noi de infecție.
EDITORIAL: Dar ce v-ați obrăznicit! Nici n-ați ajuns primari și fugiți de întrebările jurnaliștilor august 3, 2020 - Am 22 de ani de presă și fix când credeam că le-am trăit pe toate, vine campania electorală pentru locale și am parte de experiențe noi, inedite. Obrăznicia unor candidați cu pretenții de politicieni și cu aspirații la fotoliul de primar întrece orice limite. Am ajuns să trăiesc ziua în care politicianul să-ți pună condiții cu ce invitat vine și cu care nu în emisiune, să facă figuri la moderatori. Mai urmează să ne spună și ce întrebări avem voie să le punem și apoi chiar pot spune că le-am trăit pe toate.
Cum va arăta parcarea de pe Bistricioarei, ce promite să rezolve problema locurilor de parcare din centru august 3, 2020 - Cu siguranță zona care „suferă” cel mai mult din cauza lipsei locurilor de parcare este centrul istoric. O parcare supraetajată, prima de acest fel din Bistrița, se pregătește pe strada Bistricioarei. Cum va arăta:
EXCELENT! Un fizician din Beclean a primit 150.000 de euro de la Comisia Europeană pentru cercetare august 3, 2020 - Mihai Miron este unul dintre cei doi români care au primit granturi de 150.000 de euro de la Comisia Europeană, pentru cercetare. Acesta își desfășoară activitatea în Franța.
OPINII: Cât de proastă este școala românească? Care ar fi principala problemă de remediat… august 3, 2020 - „Credeți că cineva intenționează să se ajungă la concluzia că școala românească este (cea mai) proastă?”, se întreba recent profesoara Monica Halaszi. Unul dintre elevii străluciți ai Bistriței – Sergiu Petrușca – acum student în Marea Britanie, la Cambridge, i-a oferit un răspuns memorabil:
Aquabis: Străzi din Sângeorz-Băi și Prundu Bârgăului, fără apă potabilă astăzi august 3, 2020 - Câteva străzi din Sângeorz-Băi rămân fără apă potabilă astăzi, 3 august 2020, anunță Aquabis:
ORA XII a sosit…: Cârtița august 3, 2020 - Motto: "Politica a început în ziua în care primul politician s-a întâlnit cu primul fraier" - Marin Moraru Lumea s-a săturat de politică. Principiile care separă doctrinele nu mai există decât în cărți, iar de aici s-a declanșat confuzia printre alegători. Adevărul este că subvenționarea activității partidelor lasă loc de manevre făcute din pix, că doar n-au pus oamenii un ginecolog la agricultură sau un tractorist la sănătate. Politicienii i-au pus.
Campanie electorală cu măști și mănuși! AFLĂ detalii: august 2, 2020 - Campania electorală și alegerile locale bat la ușă! Pentru că ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, PNL a elaborat un ghid sanitar care va trebui respectat. Una dintre măsuri prevede purtarea obligatorie a măștilor de protecție și a mănușilor. VEZI ce alte măsuri au fost luate:
FOTO: Profesoara Paraschiva Borș din Maieru, la ultra-maratonul care străbate România…! august 2, 2020 - La cei 55 de ani ai săi, profesoara Paraschiva Borș a decis că merită să alerge dintr-un capăt în altul al României! Ea participă în aceste zile la un ultra-maraton care a început în cel mai vestic punct al țării și se sfârșește în punctul cel mai estic – plaja Sulina!
Valentin Grapini: Vom avea la Rodna cea mai frumoasă și utilă bază sportivă dintr-o zonă rurală august 2, 2020 - Prezent în emisiunea „Direct în problemă” de la Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a vorbit despre șantierul din comună și lucrările pentru care se lucrează în acest moment. Unul dintre cele mai importante proiecte din Rodna este „Baza sportivă”, care a intrat în linie dreaptă odată cu obținerea avizelor de finanțare de la Compania Națională de Investiții.
Ai lucruri în casă, în stare bună, pe care nu le mai folosești? Donează-le pentru Târgul Caritabil și oferă-i Alessiei o șansă la viață: august 2, 2020 - Mobilizare impresionantă a mămicilor din întreaga țară, și nu numai, pentru a ajuta copiii care suferă de SMA 1. În weekend-ul 15 - 16 august se va organiza și la Bistrița un târg caritabil pentru o prințesă de un an și trei luni. DONEAZĂ lucrurile bune pe care nu le mai folosești. AFLĂ detalii despre cum te poți implica și chiar câștiga:
FOTO: GRAV accident la ieșirea din Sângeorz Băi! Cinci victime, printre care doi copii, au ajuns la spital august 2, 2020 - Un accient rutier grav a avut loc în jurul amiezii la ieșirea din localitatea Sângeorz Băi. Trei mașini au fost implicate în accident. În urma impactului un autoturism s-a răsturnat. Cinci persoane, printre care doi copii, au ajuns la spital.