Din bătrâni: O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa!

Din bătrâni:  O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa!

Vineri, 18 octombrie 2019, de la ora 18:00, la Centrul Cultural „Dacia” din Bistriţa, în Sala de Spectacole „Valeria Peter Predescu”, se desfăşoară spectacolul de cântece şi jocuri tradiţionale româneşti „Din Bătrâni”.

Smaranda Mureşan, Şef Serviciu Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale – cea care coordonează întregul proiect – a explicat pentru Bistriţeanul.ro că de aproape doi ani de zile se gândeşte la un asemenea spectacol.

Cred că publicul din Bistriţa are nevoie de un astfel de spectacol. Ne-am dorit să-i aducem pe artiştii care ne pot prezenta tradiţii autentice – într-un spaţiu intim, închis. Altfel se transmite emoţia, altfel comunică artiştii cu publicul…  Şi este vorba despre artişti excepţionali pe care publicul din Bistriţa merită să-i descopere…

Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte – recunoscută şi apreciată de cercetătorii din afara judeţului sau de cei din străinătate. Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat. Trebuie să avem foarte mare grijă ce anume şi cum promovăm. De ce să permitem unor străini să ne înveţe cât de apreciabilă este cultura noastră tradiţională? Lor li se pare foarte interesant şi cool ceea ce noi avem aici, însă noi nu ştim să apreciem şi să promovăm… În primul rând trebuie să ne cunoaştem tradiiile, să nu le deformăm şi să nu le alterăm, pentru a nu fi înţelese greşit de generaţiile viitoare…” – a mărturisit Smaranda Mureşan pentru Bistriţeanul.ro.

2019 – Anul omagial al satului românesc

Am profitat şi de contextul acesta special – de faptul că Patriarhia Română a declarat anul 2019 Anul omagial al satului românesc… Şi ne-am gândit că acum ar fi cel mai potrivit moment să propunem un astfel de proiect. Ne bucurăm că am avut parte de sprijinul, înţelegerea şi ajutorul Consiliului Judeţean, dar şi de sprijinul necondiţionat al managerului Gavril Ţărmure. Lumea poate îşi imaginează că e vorba despre încă un spectacol de folclor în Bistriţa. Dar nu este aşa.

Propunem un alt concept de spectacol: nu folclor, nu dansuri populare. Efectiv aducem ţăranul român de la sat, aşa cum juca el jocul tradiţional pe vremuri, la şură, sau cum era Jocul însuraţilor, de pildă, pe Valea Şieului – şi îl aşezăm pe scenă, fără o regie aparte, impusă… Ei vor veni şi vor juca natural suitele lor de jocuri în ordinea firească. Foarte important: toţi vor fi acompaniaţi live de ceteraşi şi tarafuri tradiţionale”, a explicat Smaranda Mureşan.

Invitaţi de seamă, mâine, la Centrul cultural Dacia

La eveniment participă Taraful Tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi – una dintre ultimele structuri de taraf din judeţ care ne fac cinste şi care au fascinat pretutindeni pe unde au fost solicitaţi să cânte.

Invitaţi au fost şi membrii familiei Purja, care în aceste zile s-au aflat în turneu la Paris, participând la evenimente deosebite şi avându-i printre spectatori, în primele rânduri, pe membrii familiei regale din România, alături de alţi ambasadori şi diplomaţi – a precizat Smaranda Mureşan. Lelea Teodora Purja – singurul interpret din judeţ care a primit distincţia de Tezaur Uman Viu – va fi însoţită de fiica ei, Lenuţa Purja şi de fiul acesteia, Sergiu Purja Negrean, care calcă pe urmele mamei şi bunicii sale.

Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ va prezenta o suită de jocuri bătrâneşti. Este una dintre cele mai vechi formaţii de dansuri din judeţ: a luat fiinţă în anii 1947-1948 şi de atunci încoace şi-au desfăşurat activitatea coordonaţi de mai mulţi dascăli: Vasile Gotea, în primii ani, apoi Pantea Ignat, din anii 70. Destinele ansamblului au fost preluate de fiul învăţătorului – Ignat Pantea Junior – din anul 2003.

Este o tradiţie care se perpetuează din tată în fiu, în familie. În anii 70-80 ei dansau pe scenă câte patru generaţii: 64 de dansatori, de la copii, feciori şi fete, părinţi şi bunici, fiecare cu dansul şi costumul specific vârstei”, ne-a mai explicat Smaranda Mureşan.

Un joc spectaculos, specific feciorilor care erau luaţi în armată cu arcanul…

Formaţia de jocuri tradiţionale din Frata (judeţul Cluj) va veni la Bistriţa cu alţi doi interpreţi declaraţi Tezaur Uman Viu: este vorba despre Alexandru Ciurcui, cel mai cunoscut ceteraş din zona Transilvaniei, şi dansatorul Dumitru Moldovan.

Ansamblul „Arcanul” din Fundu Moldovei (judeţul Suceava) este, de asemenea, printre cele mai vestite, care făcea senzaţie la Viena încă din 1907! În 1936, dansatorii şi rapsozii de la Arcanul participau la Londra la un eveniment deosebit.

Bistriţenii vor avea ocazia să admire mâine, la Centrul Cultural Dacia un joc absolut spectaculos, specific feciorilor care erau luaţi cu arcanul la armată, de unde şi numele jocului. Vor fi acompaniaţi de Taraful „Obcina” din Bucovina.

Iar alături de ei se va afla şi Călin Brăteanu – directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava. „Este un fin cunoscător al vieţii ţăranului roman, cunoaşte toate vetrele judeţului Suceava – o zonă încă nealterată şi foarte bogată în folclor…”, a mai precizat Smaranda Mureşan.

Evenimentul va fi onorat de prezenţa şi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte şi Mitropolit Andrei, care a primit cu bucurie această invitaţie: „Vineri dimineaţa Înalt Preasfinţitului Părinte şi Mitropolit Andrei va fi prezent la hramul Mănăstirii Dobric. După-masa va fi alături de noi. Şi-au anunţat prezenţa foarte mulţi preoţi din judeţ, de altfel, şi se cuvine să aducem mulţumiri preotului protopop Alexandru Vidican şi consilierului Emanuel Vidican“, a conchis Smaranda Mureşan.

Invitat special este Grigore Leşe, despre care a vorbit şi managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, ieri, la Bistriţeanul.ro:

Gloria Bistrița părăsește Cupa României Fan Courier, învinsă de Râmnicu Vâlcea februarie 18, 2020 - Sala Polivalentă a găzduit în această seară partida dintre Gloria 2018 Bistrița-Năsăud și SCM Râmnicu Vâlcea, partidă contând pentru optimile de finală ale Cupei României Fan Courier.
CARE sunt zonele mizerabile pentru care a fost amendat SUPERCOM-ul! S-a schimbat ceva? februarie 18, 2020 - Firma de salubritate Supercom a fost sancționată, săptămâna trecută, pentru PRIMA dată. Aceasta a primit 13 amenzi într-o zi, în valoare de 29.500 lei. Află CARE sunt zonele pentru care a fost amendată și spune-ne dacă s-a schimbat ceva:
Senatorul Ioan Deneș: Tăierile ilegale de pădure în județul Bistrița-Năsăud au scăzut în 2019 cu peste 20%. Ministul Costel Alexe dezinformează! februarie 18, 2020 - Senatorul PSD Ioan Deneș, fost ministru al Apelor și Pădurilor în contrazice pe ministrul demis al Apelor și Pădurilor, Costel Alexe în pivința declarațiilor făcute de acesta în timpul audierillor din comisiile reunite de Mediu.
Deputatul PMP Ionuț Simionca cere partidelor de centru-dreapta din județ să se unească împotriva cartelului politic constituit în jurul PSD februarie 18, 2020 - Liderul PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, cere partidelor de centru-dreapta să facă front comun în fața amenințării reprezentată de alianța județeană PSD-Pro România-ALDE. „Constituirea primei alianțe locale de stânga ar trebui să reprezinte un extrem de puternic semnal de alarmă...”
VIDEO – Radu Moldovan: Bugetul județului, mult mai mic în 2020! ZERO lei pentru investiții în sănătate! februarie 18, 2020 - Consilierii județeni au aprobat azi bugetul de venituri și cheltuieli al județului, în 2020. Radu Moldovan a explicat că sunt mult mai puțini bani. „De 7 ani de când sunt eu aici, niciodată nu s-au alocat ZERO lei pentru investiții în sănătate!”  VEZI ce propuneri au făcut unii consilieri și cum a comentat președintele CJ BN împărțirea făcută de Guvern:
Banca Transilvania vrea poprire pe contul Parcului Industrial. Despre ce datorii e vorba februarie 18, 2020 - Administratorul Parcului Industrial Bistrița Sud este în proces cu Banca Transilvania, după ce unitatea bancară a cerut în instanță poprire pe conturile SRL-ului care administrează parcul industrial. Ce datorii are parcul industrial la bancă:
Vremea, bat-o vina! Administratorii patinoarului au cerut încetarea contractului! februarie 18, 2020 - A fost o iarnă blândă...chiar...primăvăratecă! Lucrul acesta a fost cel mai ”dureros” resimțit de administratorii patinoarului. Bistrițenii s-au bucurat doar câteva zile de patinaj. Acum, cei de la ICE Arena au cerut încetarea contractului și patinoarul urmează să fie adunat.
VIDEO: “Uitați încă o aprobare de construcție marca Primăria Bistrița! Fapte nu vorbe…” februarie 18, 2020 - "Uitați încă o aprobare de construcție marca Primăria Bistrița. Fapte nu vorbe...Se surpă drumul ca la Pensiunea Morariu... aceeași treabă. Casă la 1 metru de drum...Este în spate la cofetăria Doris, de pe centură. Mergeți să vedeți cum și-au betonat oamenii ăia acolo drumul și le cade pământul de sub beton", ne scria azi dimineață în mesageria redacției un bistrițean indignat. Omul ne-a trimis și un video să ne convingem că așa stau lucrurile...
Bistrițean prins în flagrant în timp ce încerca să spargă un magazin din Gherla februarie 18, 2020 - Polițiștii gherleni au prins azi-noapte un bistrițean. Acesta încerca să intr într-un magazin pentru a fura. Planul i-a fost dat peste cap de patrula oamenilor legii.
VIDEO: Dacă vrei primar la țară, trebuie să fii mai sfânt decât popa…! februarie 18, 2020 - Cine crede că oamenii de la sate nu sunt informați sau pregătiți se înșeală amarnic. Dimpotrivă. „În fața cetățeanului, în mediul rural, dacă l-ai mințit o dată, ești terminat! Niciodată nu vei mai reuși să recâștigi încrederea lui. De aceea, dacă alegi să faci administrație la țară, trebuie să fii mai sfânt ca popa…!”
De Valentine’s i-au fost furate 4 oi! S-a găsit „îndrăgostitul”! februarie 18, 2020 - Un tânăr din Monor a rămas fără patru oi. Culmea, tocmai de Valentine`s Day! Ieri, polițiștii au reușit să identifice ”îndrăgostitul” care a furat ovinele. 
CADOU de Dragobete: Se închide drumul Bistrița – Budacu de Jos! februarie 18, 2020 - DJ 173 C, drumul ce leagă Bistrița de Budacu de Jos, intră în reabilitare. Astfel, începând cu 24 februarie, această rută va fi închisă circulației timp de 5 luni de zile. 
S-a găsit autorul apelului 112 în urma căruia jandarmii au luat la „puricat” un cartier întreg februarie 18, 2020 - Sâmbătă noaptea, locatarii de pe Locotenent Călin, și nu numai, s-au trezit cu jandarmii la uși. Aceștia verificau numărul persoanelor din casă, în urma unui apel de ”AJUTOR” la 112. Ieri a fost identificat apelantul:
EXTRA: Tentativă de sinucidere – eșuată într-o comedie cu mult umor negru și situații neprevăzute… februarie 18, 2020 - Crezi că eşti profund nefericit, sau doar eşuat pe culmea sterilă a succesului, şi vrei să pui punct la tot circul vieţii. Dar să nu poţi, pentru că apare Ea. Chiar în momentul în care ești gata să apeși pe trăgaci... Ghinion? Sau nesperată şansă...?
Defrișările ilegale ar fi crescut cu un sfert în mandatul lui Deneș. „Nepăsarea” l-a dus inclusiv la DIICOT februarie 18, 2020 - Potrivit noului ministru al Apelor și Pădurilor, Costel Alexe în ultimul mandat al fostului ministru, bistrițeanul Ioan Deneș, ar fi crescut cu aproape un sfert tăierile ilegale în Bistrița-Năsăud. Mai mult, nepăsarea și lipsa de acțiune a fostului ministru surprinsă inclusiv de interceptări l-a dus inclusiv la DIICOT.
AJUTAȚI! O mamă și patru copii mici au rămas FĂRĂ NIMIC, după incendiul de azi-noapte! februarie 18, 2020 - ”Trei brațe de haine am salvat, dar apoi am văzut că sunt mai mult lenjerii de pat” ne-a spus Ionela, o vecină. Loredana și cei patru copii ai ei au rămas fără NIMIC, după ce casa lor a fost cuprinsă de flăcări, azi noapte. Comunitatea din Domnești deja se mobilizează, dar e nevoie de noi, DE TOȚI!
VIDEO: Aproape 200 de olimpici își vor testa cunoștințele la matematică într-o comună din Bistrița-Năsăud februarie 18, 2020 - Aproape 200 de olimpici vor petrece un weekend într-o comună din Bistrița-Năsăud, încercând să se califice la faza națională a Olimpiadei la matematică. „Sperăm să fie o acțiune frumoasă și să aducă un plus de valoare localității noastre...”
FOTO – DOMNEȘTI: O casă și acoperișul celei de-a doua, distruse într-un incendiu! februarie 18, 2020 - Intervenție dificilă pentru pompierii bistrițeni, azi noapte. O casă a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul a cuprins și un al doilea imobil, al cărui acoperiș a fost distrus integral.
ADRENALINĂ pe 4 roți de Ziua Îndrăgostiților: beți la volan, fără permis februarie 17, 2020 - Sărbătoarea „dragostei” pare să fi scos pe șosele șoferi fără permis, care au și tras la măsea înainte de a se urca la volan...
PSD, ALDE și Pro România au format un cartel electoral pentru alegerile locale din iunie februarie 17, 2020 - Radu Moldovan, Ioan Monița și Grigore Timoce au confirmat astăzi public faptul că, la alegerile locale din iunie 2020, PSD, ALDE și Pro România vor merge pe liste comune.
VIDEO: Râs, ciute și cerbi, în toată splendoarea lor, în Munții Rodnei! februarie 17, 2020 - Frumuseți de nedescris în Munții Rodnei. Și datorită camerelor de monitorizare, splendoarea poate fi admirată și de la distanță. Romsilva a făcut publice imagini cu un râs, cu ciute și cu cerbi, surprinși în peisajul de iarnă din Parcul Național.
Bistrițenii, în topul românilor care nu-și prea plătesc ratele la timp februarie 17, 2020 - Anul trecut, volumul creditelor restante a crescut cu 5% comparativ cu anul 2018. În topul românilor care nu își plătesc la timp creditele se află și bistrițenii, care sunt pe locul al III-lea.
Primarul orașului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, condamnat cu suspendare! februarie 17, 2020 - Lovitură puternică primită astăzi de PNL și de primarul orașului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău. Acesta a fost condamnat cu suspendare și va pierde dreptul de a fi ales. Sentința a fost dată de Judecătoria Năsăud și nu e definitivă:
FOTO/VIDEO: Un tunel de lemn, în curtea Spitalului Județean…?! februarie 17, 2020 - În curtea Spitalului Județean va fi montat, în curând, un tunel de lemn – a anunțat astăzi managerul instituției, Gabriel Lazany. La ce va folosi neobișnuita construcție:
Spărgătorii a 16 case de vacanță, prinși de polițiștii! CE prime pedepse au primit: februarie 17, 2020 - Polițiștii au reușit să dea de urma unor spărgători de case de vacanță. În aproape 5 luni, au ”atacat” 16 cabane din zona de munte a județului. Cinci persoane au fost duse la audieri, dar numai doi tineri au ajuns în fața instanței.
PERCHEZIȚII la Negrilești: Bărbat reținut, după ce s-au găsit arme, cartușe și trofee de mistreț! februarie 17, 2020 - Un bărbat din Negrilești a fost reținut de polițiști. Asta după ce oamenii legii au descins la locuința acestuia. S-au ridicat arme, cartușe, dar și trofee de mistreț. Bărbatul a ajuns în fața judecătorilor.
NOI locuri de muncă la Modelzo, Betak, Sanovil, Cafe Noir și Stewo Plastic Năsăud! februarie 17, 2020 - Noi locuri de muncă sunt disponibile în această săptămână, la Bistrița: Se caută inginer horticol, farmacist, asistent de farmacie, inspector Resurse Umane, ingineri, șoferi profesioniști, mecanici, electricieni sau arhitecți! Oferta completă, mai jos:
VIDEO: Iubirea, în varianta pură, găsită într-un cămin din Suplai! februarie 17, 2020 - E luna iubirii! Cuplurile sărbătoresc Sfântul Valentin și Dragobetele, încercând să-și dovedească dragostea pe care și-o poartă, prin cadouri sau gesturi extravagante. Iubirea pură, sinceră, care a străbătut greutățile vieții și lipsa ”zilelor speciale”, a fost găsită însă într-un cămin din Suplai! Lelea Sîiucă și badea Gheorghe Fetti au peste 55 de ani de căsătorie!
Aquabis: Fără apă rece astăzi, în Negrilești. Probleme și în Bistrița februarie 17, 2020 - Se sistează furnizarea de apă rece astăzi, 17 februarie 2020, în localitatea Negrilești – anunță Aquabis.
VIDEO – Record: Într-o localitate din Bistrița-Năsăud impozitele nu s-au majorat de 22 de ani februarie 17, 2020 - Nu doar că se poate lăuda cu zeci de milioane de lei investiți în localitate, dar se mândrește și cu faptul că a reușit să evite împovărarea locuitorilor săi. Într-o localitate din Bistrița-Năsăud impozitele nu s-au majorat de 22 de ani: