Din bătrâni: O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa!

Din bătrâni:  O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa!

Vineri, 18 octombrie 2019, de la ora 18:00, la Centrul Cultural „Dacia” din Bistriţa, în Sala de Spectacole „Valeria Peter Predescu”, se desfăşoară spectacolul de cântece şi jocuri tradiţionale româneşti „Din Bătrâni”.

Smaranda Mureşan, Şef Serviciu Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale – cea care coordonează întregul proiect – a explicat pentru Bistriţeanul.ro că de aproape doi ani de zile se gândeşte la un asemenea spectacol.

Cred că publicul din Bistriţa are nevoie de un astfel de spectacol. Ne-am dorit să-i aducem pe artiştii care ne pot prezenta tradiţii autentice – într-un spaţiu intim, închis. Altfel se transmite emoţia, altfel comunică artiştii cu publicul…  Şi este vorba despre artişti excepţionali pe care publicul din Bistriţa merită să-i descopere…

Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte – recunoscută şi apreciată de cercetătorii din afara judeţului sau de cei din străinătate. Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat. Trebuie să avem foarte mare grijă ce anume şi cum promovăm. De ce să permitem unor străini să ne înveţe cât de apreciabilă este cultura noastră tradiţională? Lor li se pare foarte interesant şi cool ceea ce noi avem aici, însă noi nu ştim să apreciem şi să promovăm… În primul rând trebuie să ne cunoaştem tradiiile, să nu le deformăm şi să nu le alterăm, pentru a nu fi înţelese greşit de generaţiile viitoare…” – a mărturisit Smaranda Mureşan pentru Bistriţeanul.ro.

2019 – Anul omagial al satului românesc

Am profitat şi de contextul acesta special – de faptul că Patriarhia Română a declarat anul 2019 Anul omagial al satului românesc… Şi ne-am gândit că acum ar fi cel mai potrivit moment să propunem un astfel de proiect. Ne bucurăm că am avut parte de sprijinul, înţelegerea şi ajutorul Consiliului Judeţean, dar şi de sprijinul necondiţionat al managerului Gavril Ţărmure. Lumea poate îşi imaginează că e vorba despre încă un spectacol de folclor în Bistriţa. Dar nu este aşa.

Propunem un alt concept de spectacol: nu folclor, nu dansuri populare. Efectiv aducem ţăranul român de la sat, aşa cum juca el jocul tradiţional pe vremuri, la şură, sau cum era Jocul însuraţilor, de pildă, pe Valea Şieului – şi îl aşezăm pe scenă, fără o regie aparte, impusă… Ei vor veni şi vor juca natural suitele lor de jocuri în ordinea firească. Foarte important: toţi vor fi acompaniaţi live de ceteraşi şi tarafuri tradiţionale”, a explicat Smaranda Mureşan.

Invitaţi de seamă, mâine, la Centrul cultural Dacia

La eveniment participă Taraful Tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi – una dintre ultimele structuri de taraf din judeţ care ne fac cinste şi care au fascinat pretutindeni pe unde au fost solicitaţi să cânte.

Invitaţi au fost şi membrii familiei Purja, care în aceste zile s-au aflat în turneu la Paris, participând la evenimente deosebite şi avându-i printre spectatori, în primele rânduri, pe membrii familiei regale din România, alături de alţi ambasadori şi diplomaţi – a precizat Smaranda Mureşan. Lelea Teodora Purja – singurul interpret din judeţ care a primit distincţia de Tezaur Uman Viu – va fi însoţită de fiica ei, Lenuţa Purja şi de fiul acesteia, Sergiu Purja Negrean, care calcă pe urmele mamei şi bunicii sale.

Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ va prezenta o suită de jocuri bătrâneşti. Este una dintre cele mai vechi formaţii de dansuri din judeţ: a luat fiinţă în anii 1947-1948 şi de atunci încoace şi-au desfăşurat activitatea coordonaţi de mai mulţi dascăli: Vasile Gotea, în primii ani, apoi Pantea Ignat, din anii 70. Destinele ansamblului au fost preluate de fiul învăţătorului – Ignat Pantea Junior – din anul 2003.

Este o tradiţie care se perpetuează din tată în fiu, în familie. În anii 70-80 ei dansau pe scenă câte patru generaţii: 64 de dansatori, de la copii, feciori şi fete, părinţi şi bunici, fiecare cu dansul şi costumul specific vârstei”, ne-a mai explicat Smaranda Mureşan.

Un joc spectaculos, specific feciorilor care erau luaţi în armată cu arcanul…

Formaţia de jocuri tradiţionale din Frata (judeţul Cluj) va veni la Bistriţa cu alţi doi interpreţi declaraţi Tezaur Uman Viu: este vorba despre Alexandru Ciurcui, cel mai cunoscut ceteraş din zona Transilvaniei, şi dansatorul Dumitru Moldovan.

Ansamblul „Arcanul” din Fundu Moldovei (judeţul Suceava) este, de asemenea, printre cele mai vestite, care făcea senzaţie la Viena încă din 1907! În 1936, dansatorii şi rapsozii de la Arcanul participau la Londra la un eveniment deosebit.

Bistriţenii vor avea ocazia să admire mâine, la Centrul Cultural Dacia un joc absolut spectaculos, specific feciorilor care erau luaţi cu arcanul la armată, de unde şi numele jocului. Vor fi acompaniaţi de Taraful „Obcina” din Bucovina.

Iar alături de ei se va afla şi Călin Brăteanu – directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava. „Este un fin cunoscător al vieţii ţăranului roman, cunoaşte toate vetrele judeţului Suceava – o zonă încă nealterată şi foarte bogată în folclor…”, a mai precizat Smaranda Mureşan.

Evenimentul va fi onorat de prezenţa şi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte şi Mitropolit Andrei, care a primit cu bucurie această invitaţie: „Vineri dimineaţa Înalt Preasfinţitului Părinte şi Mitropolit Andrei va fi prezent la hramul Mănăstirii Dobric. După-masa va fi alături de noi. Şi-au anunţat prezenţa foarte mulţi preoţi din judeţ, de altfel, şi se cuvine să aducem mulţumiri preotului protopop Alexandru Vidican şi consilierului Emanuel Vidican“, a conchis Smaranda Mureşan.

Invitat special este Grigore Leşe, despre care a vorbit şi managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, ieri, la Bistriţeanul.ro:

Cristina Iurișniți (USR): Pseudo-profesorul de sport Vasile Maternik nu mai are ce căuta la catedră. Ce soluții se iau în calcul: noiembrie 22, 2019 - Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți a sărit astăzi în sprijinul elevilor și părinților acestora de la Școala Gimnazială ”Enea Grapini” din comuna Șanț. Profesoara a precizat că astfel de dascăli nu au ce să caute la catedră. Ce soluții sunt luate în calcul:
ALEGERI 2019: 10 motive pentru care să votăm Viorica Dăncilă Președinte noiembrie 22, 2019 - Pe măsură ce se apropie duminica alegerilor prezidențiale, din ce în ce mai mulți români confirmă că vor vota pentru candidatul PSD Viorica Dăncilă, în defavoarea actualului președinte, Klaus Iohannis.
Avem O armă pentru tranchilizarea urșilor, dar NU o putem folosi: noiembrie 22, 2019 - Cazul ursului din Harghita a oripilat LUMEA întreagă. La nivelul județului nostru există O singură armă pentru tranchilizarea animalelor sălbatice. Cu toate acestea jandarmii NU o pot folosi deloc. AFLĂ care este motivul:
FOTO- DEZASTRU: Șoferii, revoltați în urma unor lucrări făcute pe Dealul Budacului! noiembrie 22, 2019 - S-au făcut lucrări pe Dealul Budacului. Problema s-ar fi remediat, dar după ei, potopul. Șoferii sunt de-a dreptul revoltați. Iar unii, au ajuns la disperare după ce au ”reușit” să-și facă praf mașinile.
VIDEO: Românii, îndemnați de sute de personalități să iasă la vot! În diaspora deja s-au deschis secțiile: noiembrie 22, 2019 - Duminică are loc al doilea tur de scrutin. În diaspora deja s-au deschis secțiile de votare. Mii de români de peste granițele țării și-au exprimat opțiunea. Sute de personalități au încercat să mobilizeze lumea să iasă la vot.
Năsăudeanul care a câștigat la loto 3,7 milioane de euro și-a ridicat premiul. A aflat întâmplător că a câștigat! noiembrie 22, 2019 - Năsăudeanul care a câștigat unul dintre cele mai mari premii din istoria Loteriei Române și-a ridicat premiul. Acesta spune că a aflat întâmplător că a câștigat și că nu este un jucător de loto înrăit.
Aquabis: Se sistează apa potabilă pe o stradă din Beclean noiembrie 22, 2019 - Locuitorii unei străzi din Beclean rămân astăzi, 22 noiembrie, fără apă potabilă.
Ovidiu Frenț i-a cerut ministrului de Interne să-l demită! În ce condiții: noiembrie 22, 2019 - Prefectul de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț s-a arătat foarte deranjat după ce ministrul de Interne l-a demis pe prefectul de Harghita pentru cazul ursului rănit lăsat să agonizeze 18 ore pe carosabil. Ovidiu Frenț i-a cerut ministrului să-l demită, pentru că nici el nu ar fi putut face mai mult în acea situație.
VIDEO: Un invitat de seamă, care să înnobileze sufletele, de Crăciun, la Maieru! noiembrie 21, 2019 - Un invitat de seamă, care să înnobileze sufletele locuitorilor din Maieru, va concerta în localitate, cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Apelul primarului Vasile Borş către politicieni:
Medicii bistrițeni n-au cerut vaccinuri pentru difterie! Niciun caz de acest gen, de zeci de ani noiembrie 21, 2019 - La granița de nord a României există riscul de îmbolnăvire cu difterie. În țara noastră nu au mai existat astfel de cazuri de 30 de ani încoace. Totuși, județul nostru nu ar fi amenințat, așa că medicii nu au cerut suplimentarea vaccinurilor. Li s-au dat numai insctrucțiuni, venite de sus: 
Poliția Română NU e Poliția Locală! CUM vrea ministrul de interne să facă diferențierea noiembrie 21, 2019 - Li se spune simplu, polițiști, dar nu sunt toți la fel. Nu au aceleași atribuții. Tocmai de aceea, ministrul de interne vrea să facă o diferențiere între Poliția Română și Poliția Locală. CARE ar fi soluția:
Coordonatorul de joc și fizioterapeutul echipei de handbal Gloria 2018, la Campionatul mondial din Japonia noiembrie 21, 2019 - Doi reprezentanți ai echipei de handbal Gloria 2018 au pornit spre Japonia. Cei doi fac parte din delegația României care va participa la Campionatul mondial de handbal feminin din Japonia.
O mare companie bistrițeană va produce armament, muniție și vehicule militare noiembrie 21, 2019 - Compania Comelf își încearcă norocul în industria militară și se pregătește să producă armament, muniție și vehicule militare. Se pare că bistrițenii se pregătesc să se numere printre cei mai mari furnizori ai Armatei Române.
Astăzi este Happy Day, la Casa EMA! noiembrie 21, 2019 - Doar azi poți lua abonamente la preț redus, așa că nu mai sta pe gânduri și mergi în vizită la Casa EMA!
FOTO: TOP 10 profesori ALTFEL în Bistriţa-Năsăud noiembrie 21, 2019 - Gala Educaţiei 2019: Cinste lor – profesorilor entuziaşti, care nu se tem să fie diferiţi în clasă şi cărora le place să se joace. Şi profesorilor care folosesc noile tehnologii şi stârnesc în elevi motivația de a învăța. Sunt profesorii care caută permanent soluții și nu scuze mai ales în situațiile limită…