FOTO: O hidoșenie, în Budacu de Jos! Monumentul eroilor din Primul Război Mondial, parțial distrus

FOTO:  O hidoșenie, în Budacu de Jos! Monumentul eroilor din Primul Război Mondial, parțial distrus

Dezamăgire și furie printre pasionații de istorie din Bistrița: O nouă construcție și-a făcut apariția în imediata apropiere a Monumentului eroilor din Primul Război Mondial, distrugându-l parțial. „Bănuim că s-a și profanat un mormânt acolo…!”

Monumentul închinat eroilor din Primul Război Mondial a fost ridicat prin efortul comunității din Budacu de Jos, în 1923. Acesta a fost parțial distrus după ce o nouă construcție și-a făcut apariția în imediata sa apropiere.

Cei de la Asociația Prospectorii Istoriei s-au arătat revoltați de lipsa de respect față de jertfa eroilor. „A fost renovat și resfințit în 8 septembrie 1999, după ce, în perioada comunismului a fost lăsat în paragină. Dar măcar în această perioadă monumentul nu a fost nici profanat, nici distrus…!

Profanare de morminte…?

Mai mult, ei bănuiesc că ar putea fi vorba și de o profanare de morminte în zonă. Pilotul german Otto Fönnekold a fost ucis pe aerodromul Budacu, de un glonț de 13 mm care l-a lovit direct în inimă. Tragedia se întâmpla în 31 august 1944, în momentul în care pilotul ateriza cu un avion Messerschmitt Bf 109. Otto Fönnekold reușise să doboare două avioane americane care atacau aerodromul Mociar și Lueriu.

După al Doilea Război Mondial, pilotul a fost exhumat din vechiul cimitir evanghelic și reînhumat în apropierea monumentului.

Există posibilitatea ca zona de reînhumare să fie distrusă de noua clădire din apropierea monumentului. Nu se știe exact locul mormântului. Se știe doar că pilotul german a fost reînhumat aproape de monumentul eroilor. În 1944-48 perimetrul monumentului era cu mult mai mare. E posibil ca aceste oseminte să fie chiar în zona de construcție și să fi fost distruse sau… mai rău…!”, s-au revoltat pasionații de istorie din Bistrița.

Asociația Prospectorii Istoriei a făcut o sesizare și la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. Tot ei l-au informat și pe reprezentantul din România al organizației germane VDK, care se ocupă cu identificarea și recuperarea osemintelor germanilor morți în război.

O hidoșenie, în Budacu de Jos!

O hidoșenie a apărut foarte aproape de monumentul din Budacu de Jos, dedicat eroilor din Primul Război Mondial! S-a intrat cu noua construcție cam 4-5 metri în perimetrul monumentului…! Măcar să mute monumentul și trupul pilotului de acolo, dacă după 100 de ani nu mai vor monument și îi încurcă…”, au reclamat cu amărăciune pasionații de istorie.

Holland.ro face apel la autoritățile abilitate: „În Primul Război Mondial din satul Budacu de Jos și-au sacrificat viața Gamnann Joan, Csesch Martin, Paman Teodor, Frensiel Martin, Hoigra Johann, Lăcătuș Teodor, Lăcătuș Petru, Lăcătuș Ludovic, Pitrostgraef Michael, Pieptenar Petru, Pieptenar Victor, Schullen Johann, Saicu Petru, Timiș Mihai, Toian Teodor și Karärean Joan. În numele eroilor din Budacu de Jos, căzuți pe front în Marele Razboi, vă rugăm să luați act de dezastrul creat în perimetrul monumentului dedicat acestora. Rugăm autoritățile abilitate să ia atitudine și să-și demonstreze patriotismul prin acțiune!

Ce spun autoritățile

Radu Zăgreanu, arheolog la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, admite că noua construcție a pătruns în zona de protecție a Bisericii Evanghelice din localitate și în zona de protecție a unui sit arheologic. Situl arheologic apare în Lista monumentelor. Constructorii ar fi trebuit să solicite din această cauză un aviz de la Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu…

Legea nr. 422 din iulie 2001 referitoare la protejarea monumentelor istorice precizează limpede: „Zonele de protecţie din jurul monumentelor istorice sunt de minimum 100 de metri în localităţile urbane, de 200 de metri în localităţile rurale şi de 500 de metri în exteriorul localităţilor, distanţe măsurate de la limita exterioară a terenurilor pe care se află monumente istorice”.

Alexandru Uiuiu, șeful Direcției pentru Cultură și Patrimoniu, a recunoscut că a încercat să dea de primarul din Budacu de Jos, pentru a-i solicita detalii referitoare la noua construcție.

Monumentul Eroilor din Budacu de Jos nu apare ca monument de for public pe Lista monumentelor istorice. „Din păcate, în tot  județul din cele peste 100 de construcții de tipul monumentelor de for public, doar 11 sunt avizate de Ministerul Culturii și trecute în Lista Monumentelor Istorice. Fie nu s-au depus dosarele de clasare, fie nu au fost trecute în Listă atunci când ea a fost reactualizată. Ar fi responsabilitatea primăriilor să se ocupe de întocmirea dosarelor de clasare. Însă știm că ele au și alte griji. Ne vom deplasa și noi la fața locului pentru a vedea care este situația… Având în vedere vechimea și semnificația monumentului, chiar dacă el nu este înscris în Lista Monumentelor, din pricini de omisiune, el trebuie conservat și îngrijit!

SCHIMBĂRI DE PROPORȚII! Jandarmii ar putea dispărea din orașe. Ce se va întâmpla cu ei: ianuarie 21, 2020 - Adevărul.ro a publicat un document în care se vorbește despre planurile pe care le are ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela pentru Poliție și Jandarmerie. Una dintre schimbările de proporții despre care se vorbește în document presupune dispariția jandarmilor din orașe. Ce se va întâmpla cu ei:
Maternik vs. școala din Șanț – conducerea unității mai bifează o victorie. Mesajul profesorului: „Nu pui mâna pe mine că eu te omor!” ianuarie 21, 2020 - Scandalul dintre profesorul de sport Vasile Maternik și conducerea unității de învățământ unde acesta predă este departe de a lua sfârșit. Ieri, profesorul a încercat din nou să se întoarcă în școală și a fost îndepărtat cu jandarmii, conducerea școlii mai bifând o victorie, folosindu-se de o prevedere din Legea Educației:
Aquabis: O stradă din Năsăud, fără apă potabilă astăzi ianuarie 21, 2020 - O stradă din Năsăud rămâne astăzi, 21 ianuarie 2020, fără apă potabilă pentru câteva ore – anunță Aquabis.
Carne de pasăre, dintr-o zonă cu gripa aviară, a ajuns la noi în județ! ianuarie 21, 2020 - Peste 17.000 de kilograme de carne de curcan din Ungaria a ajuns în 26 de județe ale țării. Aceasta provine dintr-o zonă cu restricție, din cauza gripei aviare. Se pare că în Bistrița-Năsăud nu s-a mai găsit niciun kilogram de carne de curcan, aceasta fiind cel mai probabil deja achiziționată.
FOTO: Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiști ianuarie 20, 2020 - Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiștii din Bistrița. „Este o lucrare specială care are toate șansele să devină piesă de muzeu! Este chiar pârtia de schi în miniatură… De fapt Dumnezeu a făcut-o, eu doar am văzut-o și i-am dat viață”, ne-a explicat Sorin Tisa, artistul care a conceput-o.
Crește ajutorul de deces! Aproape 5500 lei pentru pensionari și asigurați ianuarie 20, 2020 - E publicat în Monitorul Oficial, că de luna aceasta, ajutorul de deces crește. Pensionarii și asigurații vor primi aproape 5.500 lei. Rudele acestora vor primi o indemnizație de peste 2.700 lei.
Patru minori găsiți de polițiști, în weekend! O fată n-a mai vrut acasă! ianuarie 20, 2020 - Poliția bistrițeană a fost alertată cu privire la dispariția a patru copii minori, din care trei din Centre de plasament. O adolescentă nu a mai vrut înapoi acasă.
Un maramureșean și-un bistrițean, reținuți de polițiști! Unul pentru tâlhărie, altul c-a făcut accident! ianuarie 20, 2020 - În acest weekend, polițiștii au reținut doi tineri. Unul din Ruscova, altul din Bistrița. Unul a intrat cu mașina, rupt de beat, într-o poartă. Altul, pentru tâlhărie calificată. Ambii au ajuns în fața instanței de judecată:
VIDEO Cum au înțeles bistrițenii să selecteze gunoiul? Ce „se ascunde” în pubelele dedicate reciclabilelor ianuarie 20, 2020 - Haine, deșeuri menajere și orice altceva ! Asta au găsit reprezentanții ADI Deșeuri în containerele semi-îngropate dedicate deșeurilor reciclabile. Agenția atrage atenția că așa nu facem altceva decât să „contaminăm” deșeurile reciclabile, care nu mai pot fi refolosite ulterior.
Stewo Plastic Prod Năsăud caută un inspector resurse umane! Amicii Building angajează ingineri! ianuarie 20, 2020 - Amicii Building caută pentru angajare șoferi categoria B și C+E! De asemenea, firmele din Bistrița caută farmacist, economist, ajutor de bucătar, ingineri sau agent de vânzări. Află ce avantaje și beneficii primești în schimb:
FOTO/VIDEO – MODELZO: 1 + 1 GRATIS! Rămâne cum s-a stabilit ianuarie 20, 2020 - Este mijlocul sezonului rece și încă există atâtea piese vestimentare pe care ai dori să le încerci în peisajul de basm. La Modelzo, poți face o achiziție extraordinară. La un produs cumpărat, primești unul gratis! Așa că poți avea un outfit diferit pentru fiecare zi de iarnă! Rămâne cum s-a stabilit!
PERFORMANȚĂ! De ziua sa și-a făcut cadou al 10-lea titlu de campion național la GO ianuarie 20, 2020 - Unul dintre frații Dobraniș, care au pus Bistrița pe harta națională a GO-ului și România pe cea internațională, a reușit performanța de a-și face cadou de ziua sa al 10-lea titlu de campion național la sportul minții.
FOTO: Bistrițenii au luat cu asalt pârtia Cocoș, în weekend! ianuarie 20, 2020 - Municipalitatea a deschis Pârtia Cocoș, doar parțial. Cu toate acestea, sute de bistrițeni s-au înghesuit în acest weekend să testeze cei 300 m de pârtie. CÂȚI au fost în primele zile:
ULTIMA ORĂ! Profesorul din Șanț, încătușat de jandarmi ianuarie 20, 2020 - Vasile Maternik, profesorul de sport din Șanț, a încercat și astăzi să se reîntoarcă la ore, după ce a făcut o „pauză” de mai bine de o lună. Acesta a încercat să intre cu forța în școală, jandarmii prezenți la fața locului fiind nevoiți să îl încătușeze și să-l ducă la poliție.
FOTO: Au sosit pubelele galbene! ianuarie 20, 2020 - Încet, încet, soseșc cele necesare pentru implementarea proiectului ”Plătești cât arunci”. Au sosit primele 15 TIR-uri cu pubelele galbene cu cip, tocmai din Germania. Și o parte din încasetări sunt ajunse.