14.3 C
Bistrița
vineri, aprilie 26, 2024

FOTO: O hidoșenie, în Budacu de Jos! Monumentul eroilor din Primul Război Mondial, parțial distrus

Dezamăgire și furie printre pasionații de istorie din Bistrița: O nouă construcție și-a făcut apariția în imediata apropiere a Monumentului eroilor din Primul Război Mondial, distrugându-l parțial. „Bănuim că s-a și profanat un mormânt acolo…!”

Monumentul închinat eroilor din Primul Război Mondial a fost ridicat prin efortul comunității din Budacu de Jos, în 1923. Acesta a fost parțial distrus după ce o nouă construcție și-a făcut apariția în imediata sa apropiere.

Cei de la Asociația Prospectorii Istoriei s-au arătat revoltați de lipsa de respect față de jertfa eroilor. „A fost renovat și resfințit în 8 septembrie 1999, după ce, în perioada comunismului a fost lăsat în paragină. Dar măcar în această perioadă monumentul nu a fost nici profanat, nici distrus…!

Profanare de morminte…?

Mai mult, ei bănuiesc că ar putea fi vorba și de o profanare de morminte în zonă. Pilotul german Otto Fönnekold a fost ucis pe aerodromul Budacu, de un glonț de 13 mm care l-a lovit direct în inimă. Tragedia se întâmpla în 31 august 1944, în momentul în care pilotul ateriza cu un avion Messerschmitt Bf 109. Otto Fönnekold reușise să doboare două avioane americane care atacau aerodromul Mociar și Lueriu.

După al Doilea Război Mondial, pilotul a fost exhumat din vechiul cimitir evanghelic și reînhumat în apropierea monumentului.

Există posibilitatea ca zona de reînhumare să fie distrusă de noua clădire din apropierea monumentului. Nu se știe exact locul mormântului. Se știe doar că pilotul german a fost reînhumat aproape de monumentul eroilor. În 1944-48 perimetrul monumentului era cu mult mai mare. E posibil ca aceste oseminte să fie chiar în zona de construcție și să fi fost distruse sau… mai rău…!”, s-au revoltat pasionații de istorie din Bistrița.

Asociația Prospectorii Istoriei a făcut o sesizare și la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. Tot ei l-au informat și pe reprezentantul din România al organizației germane VDK, care se ocupă cu identificarea și recuperarea osemintelor germanilor morți în război.

O hidoșenie, în Budacu de Jos!

O hidoșenie a apărut foarte aproape de monumentul din Budacu de Jos, dedicat eroilor din Primul Război Mondial! S-a intrat cu noua construcție cam 4-5 metri în perimetrul monumentului…! Măcar să mute monumentul și trupul pilotului de acolo, dacă după 100 de ani nu mai vor monument și îi încurcă…”, au reclamat cu amărăciune pasionații de istorie.

Holland.ro face apel la autoritățile abilitate: „În Primul Război Mondial din satul Budacu de Jos și-au sacrificat viața Gamnann Joan, Csesch Martin, Paman Teodor, Frensiel Martin, Hoigra Johann, Lăcătuș Teodor, Lăcătuș Petru, Lăcătuș Ludovic, Pitrostgraef Michael, Pieptenar Petru, Pieptenar Victor, Schullen Johann, Saicu Petru, Timiș Mihai, Toian Teodor și Karärean Joan. În numele eroilor din Budacu de Jos, căzuți pe front în Marele Razboi, vă rugăm să luați act de dezastrul creat în perimetrul monumentului dedicat acestora. Rugăm autoritățile abilitate să ia atitudine și să-și demonstreze patriotismul prin acțiune!

Ce spun autoritățile

Radu Zăgreanu, arheolog la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, admite că noua construcție a pătruns în zona de protecție a Bisericii Evanghelice din localitate și în zona de protecție a unui sit arheologic. Situl arheologic apare în Lista monumentelor. Constructorii ar fi trebuit să solicite din această cauză un aviz de la Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu…

Legea nr. 422 din iulie 2001 referitoare la protejarea monumentelor istorice precizează limpede: „Zonele de protecţie din jurul monumentelor istorice sunt de minimum 100 de metri în localităţile urbane, de 200 de metri în localităţile rurale şi de 500 de metri în exteriorul localităţilor, distanţe măsurate de la limita exterioară a terenurilor pe care se află monumente istorice”.

Alexandru Uiuiu, șeful Direcției pentru Cultură și Patrimoniu, a recunoscut că a încercat să dea de primarul din Budacu de Jos, pentru a-i solicita detalii referitoare la noua construcție.

Monumentul Eroilor din Budacu de Jos nu apare ca monument de for public pe Lista monumentelor istorice. „Din păcate, în tot  județul din cele peste 100 de construcții de tipul monumentelor de for public, doar 11 sunt avizate de Ministerul Culturii și trecute în Lista Monumentelor Istorice. Fie nu s-au depus dosarele de clasare, fie nu au fost trecute în Listă atunci când ea a fost reactualizată. Ar fi responsabilitatea primăriilor să se ocupe de întocmirea dosarelor de clasare. Însă știm că ele au și alte griji. Ne vom deplasa și noi la fața locului pentru a vedea care este situația… Având în vedere vechimea și semnificația monumentului, chiar dacă el nu este înscris în Lista Monumentelor, din pricini de omisiune, el trebuie conservat și îngrijit!

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.