FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo

FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo

Atmosferă incendiară, în sala de sport a Colegiului „Liviu Rebreanu”: Îmbrăţişări, ţipete de victorie, încleştări, priviri dezamăgite, suspine sau chiote de bucurie. Deasupra tuturor, învăluitoare şi molipsitoare – pasiunea pentru robotică.

Este pentru prima oară când organizăm un asemenea concurs de robotică la Bistriţa, sperăm să-l facem şi în anii viitori. Participă în jur de 20 de echipe din toată ţara, din Cluj, Arad, Năsăud, Bistriţa sau Petrila… A fost un proces greu de organizare. Pentru că a fost organizat de elevi, pentru elevi. Ideea acestui Demo a luat naştere în februarie. Faptul că am reuşit să-l şi punem în practică pentru noi este cu adevărat un vis împlinit…”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro Corina Puşcaş, liderul echipei de robotică Bolts and Gears de la Colegiul Liviu Rebreanu.

Meciurile pentru calificări au început dimineaţă, la ora 10. În urma celor 24 de meciuri preliminare, în semifinale au intrat pe locul 1 Bolts and Gears, pe locul 2 – Rutherbots  (Cluj Napoca), pe locul 3 – Wafy (Petrila), iar pe locul 4 – Xeo (Alba Iulia).

Acestea au avut dreptul să-şi aleagă fiecare câte alte două echipe aliate dintre cele care nu s-au calificat în semifinală.

Este primul concurs de robotică desfăşurat la Bistriţa. Aproape 150 de liceeni din toată țara au animat azi toată ziua sala de sport a Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Concursul a fost organizat de echipa CNLR – Bolts and Gears, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița Năsăud și Primăriei Municipiului Bistrița.

A fost ceva inedit în peisajul concursurilor de robotică de tip Demo. Puţine concursuri de acest fel asigură cazare, masă sau premii participanţilor. Ori, la Bistriţa – toţi tinerii participanţi din alte judeţe au fost cazaţi în internatul Colegiului „Liviu Rebreanu”, primind din partea organizatorilor mese calde pe durata competiţiei.

Mai mult, organizatorii au reuşit să ofere şi un premiu consistent: „Alianţa câştigătoare, formată din trei echipe, va primi un premiu de 3.000 de lei. Câte 1.000 de lei pentru fiecare echipă”, a mai explicat Corina Puşcaş.

Clasamentul final se stabileşte în funcţie de punctele şi victoriile obţinute de roboţii „implicaţi” în concurs, în cadrul meciurilor.

Avem un robot foarte bine construit. Am mare încredere în Bolts and Gears. Am muncit mult în ultimele luni, suntem bine pregătiţi, chiar îmi doresc foarte mult să câştigăm…”, ne-a mai mărturisit Corina Puşcaş.

De altfel, dorinţa i s-a şi împlinit. După câteva ore de meciuri şi „lupte” între roboţi, bistriţenii de la Bolts and Gears au intrat în finală, formând şi alinaţa câştigătoare. Partenerii aleşi de elevii din Bistriţa au fost North East Dynamics şi Robopapiu. Cele trei echipe din alinaţă au câştigat marele premiu de 3.000 de lei – câte 1.000 de lei pentru fiecare echipă.

Enorm de învăţat, la Bistriţa Robotics Demo

Din Năsăud, încă începători într-ale robotocii, dar dornici să înveţe şi să progreseze – la Bistriţa Robotics Demo au venit şi liceenii Colegiului Naţional „George Coşbuc” – Cyber Souls.

Nu avem o experienţă atât de vastă. Am început abia anul trecut, dar am venit totuşi la Bistriţa cu 9 elevi şi profesorul de informatică Marius Lazăr care îi şi coordonează. Am participat la un Demo, la Cluj, la Universitatea Tehnică, la Cluj şi la etapa regională BRD First Tech Challenge”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Anca Mariana Cârcu, unul dintre coordonatorii echipei.

Teodora Mocanu şi Luana Tabără, eleve în clasa a X-a la „George Coşbuc”, responsabile de relaţiile cu publicul în cadrul Cyber Souls – au recunoscut că au avut enorm de mult de învăţat la Bistriţa Robotics Demo.

Am văzut cum lucrează alţii, cum îşi folosesc experienţa, cum se manifestă spiritual de echipă şi cum trebuie să muncească fiecare ca să iasă totul perfect…”, a explicat Luana Tabără.

Ce trebuie să facă roboţeii, pentru a ieşi victorioşi într-un meci

Acest tip de eveniment este un concurs demonstrativ, bazat pe reguli stabilite de asociația americană FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology). Echipele se pot antrena pentru etapele regionale și națională. În fiecare an, tema și regulile concursului sunt schimbate. De exemplu, sezonul trecut echipele participante au trebuit să construiască un prototip al unui „Rover” de pe Marte. Acesta recunoștea diferite tipuri de minerale, le colecta și le încărca într-o „rachetă” pentru a fi aduse pe Pământ.

Anul acesta robotul trebuie să imite un motostivuitor având sarcina de a muta „cărămizi” dintr-o parte în alta a terenului, iar apoi de a le așeza una peste cealaltă, formând astfel un turn.

La Bistriţa Robotics Demo au existat şi workshop-uri pentru participanții invitaţi. Ieri în mijlcoul pasionaţilor de robotică a venit Mihaela Ivan, pentru a le prezenta  tinerilor domeniul comunicării și importanța acestuia.

Astăzi urmează să sosească şi maratonistul Tibi Ușeriu pentru a povesti despre provocările vieții, iar mâine atmosfera va fi întreținută de Sidor Costinași, liderul cercetașilor din Bistrița şi expert în Public Speaking.

Pe plan internațional, competiția FIRST Tech Challenge este gestionată de asociația FIRST încă din anul 1989. Pe plan național, organizația Nație Prin Educație se ocupă de toată organizarea mișcării de robotică și a concursului. În România sunt înregistrate peste 190 de echipe de robotică, implicând peste 3.000 de elevi.

Daune uriașe de plată și pușcărie pentru un șofer de TIR care a omorât două persoane din neatenție ianuarie 25, 2020 - Un șofer de TIR de 36 de ani își va petrece următorii doi ani după gratii, după ce nu a fost atent și nu a oprit la un semafor de pe DN17, din Viișoara. În urma accidentului provocat au murit două persoane. Daunele pe care trebuie să le plătească victimelor sunt uriașe!
Știți pensionari cu venituri sub 1200 de lei și persoane cu handicap grav? AJUTAȚI-I să beneficieze de pachetele alimentare: ianuarie 25, 2020 - În Bistrița există 2000 de pensionari cu venituri sub 1200 de lei. Și 1300 de persoane cu handicap grav. Aceste categorii de persoane POT beneficia, de cinci ori pe an, de pachete cu alimente. AJUTAȚI-I să facă demersurile necesare:
FOTO/VIDEO: Iluzie, știință sau magie…?! Ultimele zile de fantastice experimente, la Bistrița ianuarie 25, 2020 - Doar astăzi și mâine vă mai puteți bucura la Bistrița de câteva experimente fantastice. Este vorba despre un concept unic în România care și-a propus să le dezvăluie copiilor, dar și adulților, ce se află în spatele magiei. Cum funcționează iluziile sau cum poți cânta la un instrument fără să-l atingi…!
Biserica Evanghelică rămâne închisă până în 2022. CE au cerut cei ce se ocupă de reabilitare: ianuarie 25, 2020 - La finele lui 2018 se închidea Biserica Evanghelică, pentru lucrări de reabilitare. Totul ar fi trebuit să dureze până undeva la mijlocul lui 2021. Dar descoperirile făcute în timpul săpăturilor au dat peste cap lucrările. Așa că responsabilii cu reabilitarea au făcut o solicitare primăriei:
Nu e de glumă! Asistenții care vor să se angajeze la Spital sunt așteptați la concurs cu manechine inteligente ianuarie 25, 2020 - Asistenții care visează la un loc de muncă la Spitalul Județean de Urgență Bistrița vor avea de trecut câteva probe draconice. Printre ele se numără și efectuarea unor manopere pe unele dintre cele mai performante manechine simulator de pe piață, achiziționate de conducerea spitalului special pentru aceste concursuri.
Nici coșarul nu mai e ce-a fost… Cum reușește un fals hornar să facă bani pe spatele unei firme de profil, cu care n-are treabă ianuarie 24, 2020 - Românul este inventiv în orice domeniu, iar acest lucru nu mai miră pe nimeni. Un bărbat care se dă coșar și susține că a fost trimis de autoritățile locale să curețe hornurile caselor, reușește, de mai bine de 2 ani, să se folosească de o firmă de profil, cu care nu are nicio treabă.
Bistrița va avea 4 stații de încărcare pentru mașinile electrice și hibride! ianuarie 24, 2020 - Municipalitatea vrea să aloce bani pentru studiul de fezabilitate privind amenajarea de stații de încărcare. Acestea ar putea fi amplasate în patru zone ale Bistriței. Fiecare ar avea câte două prize de alimentare pentru autovehiculele electrice și hibride.
ȘOCANT: Mama și fratele i-au răpit copilul! ianuarie 24, 2020 - Un caz șocant a avut loc ieri în comuna Nimigea. O femeie și fiul acesteia au fost în vizită la nepot. L-au luat și au plecat cu el, în ciuda opoziției mamei bebelușului. Oamenii legii l-au căutat cu ceasurile...
FOTO/VIDEO – Au reușit să treacă peste orgolii: S-au prins într-o simbolică Horă a Unirii, în jurul statuii lui Cuza ianuarie 24, 2020 - Ca în fiecare an, pe 24 ianuarie, în Piața Unirii din Bistrița, lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, oficialități ale județului și orașului au celebrat alături de bistrițeni – Ziua Unirii Principatelor Române. În cârjă și în vârstă de 93 de ani, la ceremonie a participat și David Rodincu, un moldovean venit la Bistrița în vizită la fiica sa.
PRIORITATE: Centrele de transfuzii ar putea fi deschise și în weekend! ianuarie 24, 2020 - Autoritățile și-au propus să facă din salvarea de vieți o prioritate. Tocmai de aceea s-au alocat bani pentru modernizarea centrelor de transfuzii. Mai mult, se ia în calcul varianta ca acestea să funcționeze și în weekend.
Concediile medicale, noua „boală” de la Spitalul Județean. Ce măsuri a luat managerul Lazany ianuarie 24, 2020 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, inclusiv în unitatea medicală pe care o conduce concediile medicale par să fie una dintre „bolile” care dă peste cap activitatea, mai ales că unele nu ar fi justificate. Ce măsuri a luat managerul: Prezent la Bistrițeanul Live, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany,...
SCANDAL în Primărie: Angajații vor salarii mai mari, Crețu susține că nu sunt bani decât pentru unii! ianuarie 24, 2020 - Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din această lună va fi un proiect privind aprobarea unor creșteri salariale. Liderul Sindicatului Salariaților a cerut mărirea TUTUROR salariilor celor din primărie. Crețu a susținut că nu există bani decât pentru unii. S-a lăsat cu scandal. AFLĂ detalii:
Peste 400 de persoane au testat pârtia, în prima zi! ianuarie 24, 2020 - La jumătatea sezonului rece, s-a deschis și Pârtia Cocoș. Ieri, peste 400 de bistrițeni au testat-o. Poate ar fi fost și mai mulți, dacă nu s-ar fi încurcat în...cartele.
Serviciul Permise, singurul cu probleme penale și fără personal destul, din Prefectură ianuarie 24, 2020 - S-ar părea că Serviciul Permise și Înmatriculări din cadrul Prefecturii Bistrița are deficit de personal. Mai mult, este singurul din subordinea instituției care se confruntă cu probleme penale. Și chiar are personal demis din această cauză.
Un nou pericol mondial?! Coronavirus: 26 de morți, 7 orașe închise, sute de persoane infectate ianuarie 24, 2020 - Coronavirus: 26 de morți, 7 orașe închise, sute de persoane infectate. Milioane de oameni sunt în carantină, în propriile orașe. Transportul public a fost suspendat. Adunările publice cu ocazia Anului Nou au fost anulate în China. Au fost închise cafenele, cinematografe și teatre...