FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo

FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo

Atmosferă incendiară, în sala de sport a Colegiului „Liviu Rebreanu”: Îmbrăţişări, ţipete de victorie, încleştări, priviri dezamăgite, suspine sau chiote de bucurie. Deasupra tuturor, învăluitoare şi molipsitoare – pasiunea pentru robotică.

Este pentru prima oară când organizăm un asemenea concurs de robotică la Bistriţa, sperăm să-l facem şi în anii viitori. Participă în jur de 20 de echipe din toată ţara, din Cluj, Arad, Năsăud, Bistriţa sau Petrila… A fost un proces greu de organizare. Pentru că a fost organizat de elevi, pentru elevi. Ideea acestui Demo a luat naştere în februarie. Faptul că am reuşit să-l şi punem în practică pentru noi este cu adevărat un vis împlinit…”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro Corina Puşcaş, liderul echipei de robotică Bolts and Gears de la Colegiul Liviu Rebreanu.

Meciurile pentru calificări au început dimineaţă, la ora 10. În urma celor 24 de meciuri preliminare, în semifinale au intrat pe locul 1 Bolts and Gears, pe locul 2 – Rutherbots  (Cluj Napoca), pe locul 3 – Wafy (Petrila), iar pe locul 4 – Xeo (Alba Iulia).

Acestea au avut dreptul să-şi aleagă fiecare câte alte două echipe aliate dintre cele care nu s-au calificat în semifinală.

Este primul concurs de robotică desfăşurat la Bistriţa. Aproape 150 de liceeni din toată țara au animat azi toată ziua sala de sport a Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Concursul a fost organizat de echipa CNLR – Bolts and Gears, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița Năsăud și Primăriei Municipiului Bistrița.

A fost ceva inedit în peisajul concursurilor de robotică de tip Demo. Puţine concursuri de acest fel asigură cazare, masă sau premii participanţilor. Ori, la Bistriţa – toţi tinerii participanţi din alte judeţe au fost cazaţi în internatul Colegiului „Liviu Rebreanu”, primind din partea organizatorilor mese calde pe durata competiţiei.

Mai mult, organizatorii au reuşit să ofere şi un premiu consistent: „Alianţa câştigătoare, formată din trei echipe, va primi un premiu de 3.000 de lei. Câte 1.000 de lei pentru fiecare echipă”, a mai explicat Corina Puşcaş.

Clasamentul final se stabileşte în funcţie de punctele şi victoriile obţinute de roboţii „implicaţi” în concurs, în cadrul meciurilor.

Avem un robot foarte bine construit. Am mare încredere în Bolts and Gears. Am muncit mult în ultimele luni, suntem bine pregătiţi, chiar îmi doresc foarte mult să câştigăm…”, ne-a mai mărturisit Corina Puşcaş.

De altfel, dorinţa i s-a şi împlinit. După câteva ore de meciuri şi „lupte” între roboţi, bistriţenii de la Bolts and Gears au intrat în finală, formând şi alinaţa câştigătoare. Partenerii aleşi de elevii din Bistriţa au fost North East Dynamics şi Robopapiu. Cele trei echipe din alinaţă au câştigat marele premiu de 3.000 de lei – câte 1.000 de lei pentru fiecare echipă.

Enorm de învăţat, la Bistriţa Robotics Demo

Din Năsăud, încă începători într-ale robotocii, dar dornici să înveţe şi să progreseze – la Bistriţa Robotics Demo au venit şi liceenii Colegiului Naţional „George Coşbuc” – Cyber Souls.

Nu avem o experienţă atât de vastă. Am început abia anul trecut, dar am venit totuşi la Bistriţa cu 9 elevi şi profesorul de informatică Marius Lazăr care îi şi coordonează. Am participat la un Demo, la Cluj, la Universitatea Tehnică, la Cluj şi la etapa regională BRD First Tech Challenge”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Anca Mariana Cârcu, unul dintre coordonatorii echipei.

Teodora Mocanu şi Luana Tabără, eleve în clasa a X-a la „George Coşbuc”, responsabile de relaţiile cu publicul în cadrul Cyber Souls – au recunoscut că au avut enorm de mult de învăţat la Bistriţa Robotics Demo.

Am văzut cum lucrează alţii, cum îşi folosesc experienţa, cum se manifestă spiritual de echipă şi cum trebuie să muncească fiecare ca să iasă totul perfect…”, a explicat Luana Tabără.

Ce trebuie să facă roboţeii, pentru a ieşi victorioşi într-un meci

Acest tip de eveniment este un concurs demonstrativ, bazat pe reguli stabilite de asociația americană FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology). Echipele se pot antrena pentru etapele regionale și națională. În fiecare an, tema și regulile concursului sunt schimbate. De exemplu, sezonul trecut echipele participante au trebuit să construiască un prototip al unui „Rover” de pe Marte. Acesta recunoștea diferite tipuri de minerale, le colecta și le încărca într-o „rachetă” pentru a fi aduse pe Pământ.

Anul acesta robotul trebuie să imite un motostivuitor având sarcina de a muta „cărămizi” dintr-o parte în alta a terenului, iar apoi de a le așeza una peste cealaltă, formând astfel un turn.

La Bistriţa Robotics Demo au existat şi workshop-uri pentru participanții invitaţi. Ieri în mijlcoul pasionaţilor de robotică a venit Mihaela Ivan, pentru a le prezenta  tinerilor domeniul comunicării și importanța acestuia.

Astăzi urmează să sosească şi maratonistul Tibi Ușeriu pentru a povesti despre provocările vieții, iar mâine atmosfera va fi întreținută de Sidor Costinași, liderul cercetașilor din Bistrița şi expert în Public Speaking.

Pe plan internațional, competiția FIRST Tech Challenge este gestionată de asociația FIRST încă din anul 1989. Pe plan național, organizația Nație Prin Educație se ocupă de toată organizarea mișcării de robotică și a concursului. În România sunt înregistrate peste 190 de echipe de robotică, implicând peste 3.000 de elevi.

Vaccinarea copiilor – obligatorie!? Se anunță amenzi uriașe pentru părinți, în anumite cazuri ianuarie 27, 2020 - Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România, chiar de la finalul lunii februarie! Autoritățile vor să țină astfel sub control bolile care pot fi prevenite prin imunizare. Se anunță amenzi astronomice, în anumite situații, pentru cei care refuză:
Se întâmplă în Bistrița: În amintirea milioanelor de victime ale Holocaustului… ianuarie 27, 2020 - Cele 6 milioane de victime care s-au stins în urma atrocităților din lagărele de concentrare nazistă Auschwitz - Birkenau vor fi comemorate mâine, la Sinagoga Bistrița. 
Aproape 900.000 de lei dați de CJ primăriilor! VEZI la ce trebuie să folosească acești bani: ianuarie 27, 2020 - Consilierii județeni vor aproba alocarea a aproape 900.000 de lei, primăriilor din județ. Acești bani vor veni în ajutorul organizării unor licitații. Iar produsele vor ajunge la școli.
Vrei să-ți păstrezi mașina cumpărată cu volan pe dreapta? Pune-ți câteva mii de euro „la ciorap””! ianuarie 27, 2020 - Unul dintre efectele brexit-ului este și interzicerea folosirii pe drumurile din România a mașinilor cu volan pe dreapta. Există o variantă de a le păstra, dar asta implică modificări aduse autoturismului. Iar costurile pot trece de 2.000 de euro.
Fotolii speciale la Oncologie, pentru mai mult confort în timpul administrării citostaticelor ianuarie 27, 2020 - Pacienții oncologici vor avea parte anul acesta de mai mult confort atunci când li se administrează citostaticele. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Bistrița vrea să achiziționeze fotolii speciale în acest sens.
Clop cu pană de păun, printre cadourile primite de președintele Klaus Iohannis anul trecut. Cât a costat: ianuarie 27, 2020 - Printre cadourile primite de președintele Klaus Iohannis anul trecut se numără o șapcă de la Donald Trump, tablouri și chiar și un clop cu pană de păun. Acesta a fost realizat de un artist din Bistrița-Năsăud. Cât a costat:
Se caută jurist pentru Camera Notarilor! Oferte deosebite, la Îndemînarea SRL și Biroul de Construcții Bistrița ianuarie 27, 2020 - Camera Notarilor Publici caută spre angajare un jurist! Posturi libere la Îndemânarea SRL, dar și la Biroul de Construcții Bistrița care angajează arhitect, proiectant, inginer geodez și asistent manager! Oferte deosebite, mai jos:
FOTO/VIDEO: Un bărbat și o femeie, prinși în flagrant cu 6 kg de cannabis ianuarie 27, 2020 - Polițiștii au organizat o acțiune de prindere în flagrant a două persoane bănuite de trafic de droguri. Mașina, în care se aflau cei doi a fost oprită în trafic. În interior, polițiștii au găsit 6 kg de cannabis. AFLĂ detalii:
Voință și ambiție: Claudia Rostaș, crescută la Centrul pentru Protecția Copilului Beclean, luptă pentru supraviețuire! ianuarie 27, 2020 - Claudia Rostaș are 28 de ani, a crescut la Casa de copii Beclean și muncește ca femeie de serviciu în Cluj. A stârnit admirația tuturor, evoluând într-un intens reality show difuzat de Kanal D. „Ești un exemplu viu de voință și încă o dată dovedești că omul simplu, plin de voință, credință și ambiție, depășește orice obstacol!”
Doi tinerei prinși, în mașină, cu pliculețe cu substanțe albe și verzi! ianuarie 27, 2020 - Polițiștii au oprit în trafic un autoturism. Doi tinerei, de 19 și 21 de ani, s-au ales cu dosare penale. Aceștia aveau asupra lor mai multe plicuțele cu subtanțe albe și verzi. Fiind suspecte a avea efect psihotrop, cazul a fost declinat structurii competente.
Aquabis: Trei localități din județ rămân fără apă potabilă astăzi ianuarie 27, 2020 - Trei localități din județ rămân fără apă potabilă astăzi, pentru câteva ore – anunță Aquabis.
MICA ROCADĂ: Curtean schimbă poziția, dar nu clădirea! De la Consiliul Județean trece la Prefectură ianuarie 27, 2020 - Liberalul Eugen Curtean și-a anunțat demisia din funcția de consilier județean. Poziția acestuia va fi preluată de liberalul Călin Sbîrciu. Curtean nu se va muta însă prea departe. Se pare că acesta va fi numit în funcția de subprefect.
EXCEPȚIONAL Un sîngeorzan se luptă să reprezinte Norvegia la Eurovision ianuarie 27, 2020 - Norvegia are șanse să fie reprezentată anul acesta la Eurovision tocmai de un român. Este vorba despre Alexandru Grindvoll, un tânăr cu origini în Sîngeorz-Băi. Se pare că mama sa s-a stabilit în Norvegia în urmă cu mai bine de două decenii.
FOTO: Cafe Noir și-a mărit bucătăria! Și meniul! Crema catalană și fructele de mare, noutățile din meniu! ianuarie 27, 2020 - Oricând ai ajunge la Cafe Noir, cafeneaua prietenoasă, plină de grupuri de prieteni, de pe strada Crinilor din Bistrița, vei găsi nu doar cafeaua excepțională a celor de la River, servită în zeci de sortimente, ci și mâncare bună, bună de tot. Pentru a face față tuturor comenzilor ( acum mâncarea se livrează și la domiciliu), bucătăria a fost mărită și adaptată noilor provocări venite din partea clienților. Mai mult, și în meniu sunt noutăți!
Cupa EHF: Gloria Bistrița – Odense Handbold 25-23 (13-12): O victorie cât toată Liga Florilor ianuarie 26, 2020 - Gloria Bistrița nu a cedat niciun centrimetru pătrat din terenul Sălii Polivalente în această seară, jucându-și până la fluierul final șansele de-a continua în Cupa EHF, chiar dacă acestea păreau mici.