FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară”

FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară”

Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?

Despre asta şi multe alte tulburătoare lecţii de viaţă a fost vorba ieri, la Sinagoga din Bistriţa. Aici s-a desfăşurat Gala Premiilor Antidiscriminare – distincţii oferite de Ana Dragu, coordonatorul Centrului „Micul Prinţ” şi Camelia Tabără, şeful ISJ Bistriţa-Năsăud.

Premii în bani, diplome şi cadouri au primit cei de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Năsăud – pentru cei 72 de elevi cu cerinţe educative speciale integraţi în învăţământul de masă. Pe scenă au urcat şi reprezentanţi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 4 din Bistriţa – evidenţiată pentru cei 45 de elevi cu cerinţe educative speciale integraţi în învăţământul de masă.

Şcoala Gimnazială din Budacul de Sus s-a numărat de asemenea printre şcolile apreciate pentru cei 40 de elevi cu cerinţe educative speciale integraţi în învăţământul de masă.

Pe podium a urcat şi conducerea Şcolii Gimnaziale Nr 1 din Bistriţa care, dincolo de olimpicii şi performanţele de excepţie pentru care este deja renumită, a reuşit să integreze în învăţământul de masă 37 de elevi cu cerinţe educative speciale.

Un merit deosebit şi un exemplu de bună practică pentru un comportament tolerant, care dă şanse egale de dezvoltare personală tuturor – Şcoala Gimnazială Florian Porcius din Rodna. Aici au fost integraţi 34 de elevi cu cerinţe educative speciale.

Societatea noastră încă nu are maturitatea necesară…

Premianţii acestei seri merită toată preţuirea şi respectul nostru. Pentru că şi-au asumat o muncă deloc simplă. Pentru că îi ajută pe copiii care au nevoie de o educaţie specială şi pentru că îi pregătesc pentru viaţa în comunitate”, a precizat Emil Radu Moldovan, prezent la Gala Premiilor Antidiscriminare.

Îmi pare rău că comunitatea economică din judeţ nu găseşte resursele să fie alături de astfel de momente. Încă o dovadă că societatea noastră încă nu are maturitatea necesară. Nu avem bunătatea şi solidaritatea necesară…”, a remarcat Radu Moldovan. Acesta a adăugat că foarte probabil întreprinzătorii din judeţ ar fi putut să facă întreaga gală mult mai frumoasă.

Integrarea unui copil cu TSA sau alte nevoi speciale în învăţământul de masă presupune un efort intens din partea familiei şi a cadrelor didactice. Este, totodată, un demers terapeutic profesionist, susţinut şi de lungă durată. Însă experienţa statelor europene cu istoric de integrare şcolară ne arată că beneficiile obţinute pe termen lung sunt pe măsura efortului.

Copiii învaţă că sunt la fel de valoroşi ca şi copiii neurotipici. Iar potenţialul lor este cultivat astfel încât să dobândească cât mai multe abilităţi de viaţă independentă şi să contribuie la rândul lor la crearea unui climat social cât mai aproape de ideal. Școlile premiate sunt adevărate modele de încredere şi dăruire la nivel naţional…”, au transmis organizatorii evenimentului

Emoţionant program artistic, la cea de-a IV-a ediţie a Premiilor Antidiscriminare

 Miruna Maria Bologa, de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița, clasa profesor Melinda Deac:

Eduard Dragu Sălăgean, de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița, clasa profesor Lidia Pavăl:

Savuros şi aplaudat insistent a fost şi Matei Agafiţei, elev în clasa pregătitoare la Școala Gimnazială nr. 4. Iar elevii de la Infoel, coordonaţi de profesorul Dan Coman, s-au dovedit impresionanţi într-un meci demonstrativ de debate.

Împărţiţi în două tabere – „Guvernul” şi „Opoziţia” , elevii au argumentat pro şi contra pe marginea temei „Este loc pentru copiii cu cerințe educative speciale în învățământul de masă?

Cât de dificil este să însoţeşti în fiecare zi la şcoală copii cu cerinţe educative speciale? Care sunt provocările unei asemenea „meserii” sau care sunt satisfacţiile ei? Ne-au lămurit în legătură cu ingredientele unei incluziuni de succes – facilitatorii școlari de la Centrul „Micul Prinț”.

Ceremonia de decernare a Premiilor Antidiscriminare s-a încheiat cu o colindă interpretată de Maria Matean – preşedinta Consiliului Elevilor de la Infoel, dar şi o reputată interpretă de folk.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa, Asociaţia Autism Europa, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud şi Colegiul Tehnic Infoel.

Daune uriașe de plată și pușcărie pentru un șofer de TIR care a omorât două persoane din neatenție ianuarie 25, 2020 - Un șofer de TIR de 36 de ani își va petrece următorii doi ani după gratii, după ce nu a fost atent și nu a oprit la un semafor de pe DN17, din Viișoara. În urma accidentului provocat au murit două persoane. Daunele pe care trebuie să le plătească victimelor sunt uriașe!
Știți pensionari cu venituri sub 1200 de lei și persoane cu handicap grav? AJUTAȚI-I să beneficieze de pachetele alimentare: ianuarie 25, 2020 - În Bistrița există 2000 de pensionari cu venituri sub 1200 de lei. Și 1300 de persoane cu handicap grav. Aceste categorii de persoane POT beneficia, de cinci ori pe an, de pachete cu alimente. AJUTAȚI-I să facă demersurile necesare:
FOTO/VIDEO: Iluzie, știință sau magie…?! Ultimele zile de fantastice experimente, la Bistrița ianuarie 25, 2020 - Doar astăzi și mâine vă mai puteți bucura la Bistrița de câteva experimente fantastice. Este vorba despre un concept unic în România care și-a propus să le dezvăluie copiilor, dar și adulților, ce se află în spatele magiei. Cum funcționează iluziile sau cum poți cânta la un instrument fără să-l atingi…!
Biserica Evanghelică rămâne închisă până în 2022. CE au cerut cei ce se ocupă de reabilitare: ianuarie 25, 2020 - La finele lui 2018 se închidea Biserica Evanghelică, pentru lucrări de reabilitare. Totul ar fi trebuit să dureze până undeva la mijlocul lui 2021. Dar descoperirile făcute în timpul săpăturilor au dat peste cap lucrările. Așa că responsabilii cu reabilitarea au făcut o solicitare primăriei:
Nu e de glumă! Asistenții care vor să se angajeze la Spital sunt așteptați la concurs cu manechine inteligente ianuarie 25, 2020 - Asistenții care visează la un loc de muncă la Spitalul Județean de Urgență Bistrița vor avea de trecut câteva probe draconice. Printre ele se numără și efectuarea unor manopere pe unele dintre cele mai performante manechine simulator de pe piață, achiziționate de conducerea spitalului special pentru aceste concursuri.
Nici coșarul nu mai e ce-a fost… Cum reușește un fals hornar să facă bani pe spatele unei firme de profil, cu care n-are treabă ianuarie 24, 2020 - Românul este inventiv în orice domeniu, iar acest lucru nu mai miră pe nimeni. Un bărbat care se dă coșar și susține că a fost trimis de autoritățile locale să curețe hornurile caselor, reușește, de mai bine de 2 ani, să se folosească de o firmă de profil, cu care nu are nicio treabă.
Bistrița va avea 4 stații de încărcare pentru mașinile electrice și hibride! ianuarie 24, 2020 - Municipalitatea vrea să aloce bani pentru studiul de fezabilitate privind amenajarea de stații de încărcare. Acestea ar putea fi amplasate în patru zone ale Bistriței. Fiecare ar avea câte două prize de alimentare pentru autovehiculele electrice și hibride.
ȘOCANT: Mama și fratele i-au răpit copilul! ianuarie 24, 2020 - Un caz șocant a avut loc ieri în comuna Nimigea. O femeie și fiul acesteia au fost în vizită la nepot. L-au luat și au plecat cu el, în ciuda opoziției mamei bebelușului. Oamenii legii l-au căutat cu ceasurile...
FOTO/VIDEO – Au reușit să treacă peste orgolii: S-au prins într-o simbolică Horă a Unirii, în jurul statuii lui Cuza ianuarie 24, 2020 - Ca în fiecare an, pe 24 ianuarie, în Piața Unirii din Bistrița, lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, oficialități ale județului și orașului au celebrat alături de bistrițeni – Ziua Unirii Principatelor Române. În cârjă și în vârstă de 93 de ani, la ceremonie a participat și David Rodincu, un moldovean venit la Bistrița în vizită la fiica sa.
PRIORITATE: Centrele de transfuzii ar putea fi deschise și în weekend! ianuarie 24, 2020 - Autoritățile și-au propus să facă din salvarea de vieți o prioritate. Tocmai de aceea s-au alocat bani pentru modernizarea centrelor de transfuzii. Mai mult, se ia în calcul varianta ca acestea să funcționeze și în weekend.
Concediile medicale, noua „boală” de la Spitalul Județean. Ce măsuri a luat managerul Lazany ianuarie 24, 2020 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, inclusiv în unitatea medicală pe care o conduce concediile medicale par să fie una dintre „bolile” care dă peste cap activitatea, mai ales că unele nu ar fi justificate. Ce măsuri a luat managerul: Prezent la Bistrițeanul Live, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany,...
SCANDAL în Primărie: Angajații vor salarii mai mari, Crețu susține că nu sunt bani decât pentru unii! ianuarie 24, 2020 - Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din această lună va fi un proiect privind aprobarea unor creșteri salariale. Liderul Sindicatului Salariaților a cerut mărirea TUTUROR salariilor celor din primărie. Crețu a susținut că nu există bani decât pentru unii. S-a lăsat cu scandal. AFLĂ detalii:
Peste 400 de persoane au testat pârtia, în prima zi! ianuarie 24, 2020 - La jumătatea sezonului rece, s-a deschis și Pârtia Cocoș. Ieri, peste 400 de bistrițeni au testat-o. Poate ar fi fost și mai mulți, dacă nu s-ar fi încurcat în...cartele.
Serviciul Permise, singurul cu probleme penale și fără personal destul, din Prefectură ianuarie 24, 2020 - S-ar părea că Serviciul Permise și Înmatriculări din cadrul Prefecturii Bistrița are deficit de personal. Mai mult, este singurul din subordinea instituției care se confruntă cu probleme penale. Și chiar are personal demis din această cauză.
Un nou pericol mondial?! Coronavirus: 26 de morți, 7 orașe închise, sute de persoane infectate ianuarie 24, 2020 - Coronavirus: 26 de morți, 7 orașe închise, sute de persoane infectate. Milioane de oameni sunt în carantină, în propriile orașe. Transportul public a fost suspendat. Adunările publice cu ocazia Anului Nou au fost anulate în China. Au fost închise cafenele, cinematografe și teatre...