FOTO/VIDEO: Ziua în care „inima Bistriței” a încetat să mai bată, comemorată prin rugăciune

FOTO/VIDEO: Ziua în care „inima Bistriței” a încetat să mai bată, comemorată prin rugăciune

Bistriţenii s-au întâlnit în această seară pentru comemorarea celor 11 ani care au trecut de la incendiul devastator care a distrus parțial Biserica Evanghelică. La fel ca în fiecare an, a fost organizată o rugăciune pentru a marca tristul eveniment.

În acest an, evenimentul prin care s-au marcat cei 11 ani de la tragedia care a zguduit o țară întreagă, a avut loc în fața Bisericii Evanghelice din Piaţa Centrală. La ceremonial au fost invitaţi toţi reprezentanţii cultelor religioase din oraş.

Vizibil emoționat, preotul paroh al Bisericii Evanghelice, Johan Dieter Krauss, a rememorat momentul în care „inima Bistriței” a încetat să mai bată.

„Comemorăm astăzi 11 ani de la poate cea mai mare tragedie care a zguduit Bistrița în ultimele decenii sau poate chiar mai mult. Cineva m-a întrebat în seara incendiului Bisericii noastre cum văd eu acest eveniment. Am simțit că a ars inima Bistriței. Așa am simțit atunci și cred că a fost o apreciere potrivită. Venind de la grădiniță unde l-am însoțit pe fiul meu care pe atunci avea cinci ani, m-a îmbrățișat un bistrițean în vârstă. În gând m-am întrebat: Oare unde mai învață bistrițenii să citească ceasul? Ceasul s-a oprit și inima a încetat să bată. Dacă o inimă încetează să bată, ea trebuie resuscitată. Asta este procedura medicală.”, a spus preotul Johan Dieter Krauss.

Alături de preotul evanghelic au participat și preotul protopop Alexandru Vidican, reprezentând Biserica Ortodoxă Română, preotul greco-catolic Teodor Costin, Peter Andras de la Oficiul Parohial Reformat, Peter Gered, reprezentantul credincioşilor romano-catolici din Bistriţa, și reprezentați ai cultelor neoprotestante, Cornel Băngean și Cornel Buhai.

La ceremonie au participat și primarul Ovidiu Crețu, viceprimarul Cristian Niculae, politicieni, oameni de cultură și câțiva bistrițeni care au dorit astfel să-și demonstreze susținerea și simpatia față de simbolul orașului.

După ce feţele bisericeşti au rostit scurte binecuvântări pentru Bistriţa, judeţul nostru şi oamenii care îl locuiesc – într-o emoţionantă ceremonie devenită deja tradiţie, toţi cei prezenţi au rostit „Tatăl Nostru” în română, maghiară şi germană, ţinându-se de mână.

În prezent, Biserica Evanghelică se află în reabilitare și se desfășoară lucrări prin proiectul cu bani europeni „Restaurarea Bisericii Evanghelice Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional”, în valoare de 3 milioane euro.

FOTO/VIDEO: Frumuseţea nu are vârstă! Cele mai distinse femei din Țara Năsăudului, într-o inedită paradă de modă acum 32 de minute- 12 femei de nota 10* au defilat în duminica de Rusalii la Muzeul Grăniceresc Năsăudean: aici s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a unui eveniment cu totul special: „Covorul roșu este comun, orice femeie poate defila pe el atâta timp cât fiecare dintre noi acceptăm normalitatea!"
SURPRIZE, SURPRIZE! Două treceri la nivel cu cale ferată, blocate! acum 2 ore- Șoferii vor fi nevoiți să se înarmeze cu multă, multă răbdare. Două treceri la nivel cu cale ferată sunt bocate, iar în mai multe intersecții nu se va putea pătrunde deloc. ”Nu avem ce face! Trebuie să facem lucrările astea!” a fost explicația viceprimarului Niculae.
Rostul de dimineaţă: Nu suntem cu totul pierduţi… acum 2 ore- A trecut euforia alegerilor, a început şi vacanţa de vară, lumea visează la concedii şi evadări iar oraşul pare că se zbate anemic într-o letargie estivală greu de evitat… În ciuda zilei de ieri – o zi de luni ploioasă, spre final, în care nici iarba nu şi-a permis să crească – 10 bistriţeni au îndrăznit ieri seară să iasă în stradă...
FOTO – Accidentele s-au ținut lanț ieri! Un motociclist și încă două persoane au ajuns la spital acum 3 ore- Încă două accidente au avut loc aseară și azi-noapte. Un motociclist și alte două persoane au ajuns la spital după ce au fost implicate în evenimente rutiere. Unul a avut loc la Rodna, altul la Lunca Ilvei. CE s-a întâmplat:
FOTO- TELCIU: Un maramureșean a provocat un accident rutier! Trei mașini implicate acum 16 ore- Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în Telciu. Trei mașini au colizionat, iar două persoane au nevoie de îngrijiri medicale. De vină, cât și persoanele rănite sunt de loc din Maramureș. 
OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Sanda Boloş, terapeutul care face minuni cu mâinile şi cu sufletul ei… acum 18 ore- Tonică, mereu optimistă şi senină: Sanda Boloş munceşte în fiecare zi la Hotel Metropolis, unde este terapeut şi tratează diverse afecţiuni ale celor care îi trec pragul. A studiat terapiile alternative în Barcelona, de unde a învăţat să transforme voluntariatul într-o filosofie de viaţă... 
Foto: Înstruțatul de la Figa cu… Joian, boul itinerant! acum 20 de ore- Ieri la Figa, lume, lume „câtă frunză și iarbă” coșbuciană. Aș minți să vă spun că nu a fost frumos. Părintele din sat chiar îmi preciza: „Vin mai mulți, acum de Rusalii, ca la Crăciun și la Paști”. De ce? Păi, se vede cu ochiul liber. E „spectacolul” de pe ulița principală a satului.
HAPPY DAY, joi la Casa Ema! acum 21 de ore- A venit căldura, au sosit şi zilele de vacanță iar la Casa Ema ofertele se ţin lanţ! Happy Day - joi, 20 iunie, cu preţuri speciale la abonamente şi o senzaţională şi răcoritoare limonadă!
FOTO: Trei benzi de circulație la trecerea de pe Slavici! AFLĂ cum se va circula în zonă în timpul lucrărilor: acum 23 de ore- În zona trecererii la nivel cu cale ferată de pe Ion Slavici încep lucrări ample, mâine! Dar nu doar la trecere, ci și la intersecțiile din apropiere. Astfel, circulația în zonă va fi blocată pe o arie mai extinsă! Lucrătorii vor încerca să deblocheze, pe rând, câte o intersecție! AFLĂ ce lucrări se fac și CUM se va putea circula:
Bistrița-Năsăud din nou sub avertizări COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii acum 24 de ore- Nicio zi fără noi avertizări de instabilitate atmosferică. Meteorologii au emis din nou COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii. Printre județele vizate se află și Bistrița-Năsăud.
FII REPORTER: Domnule primar, deratizați leprele din locuințele sociale! acum O zi- Intenţionând să cureţe centrul istoric al Bistriţei de „buzunăreli” şi de cerşetori, primarul Ovidiu Creţu a recurs la marele „exod” al romilor. Pentru a-i determina să părăsească centrul istoric, Primăria Bistriţa le-a pus la dispoziţie acestor oameni locuinţe sociale. O bistrițeancă se rezolvă pe dezastrul din Viișoara.
Rostul de dimineaţă: Cocoţat pe acoperiş, tânărul ne-a privit o clipă în ochi… acum O zi- Cocoţat pe acoperiş, tânărul ne-a privit o clipă în ochi – adânc şi pătrunzător – până când privirile s-au înceţoşat... Până când lacrimile ne-au invadat cu totul. Pentru o clipă, am avut certitudinea că este pregătit şi gata să se arunce în gol...
FOTO/VIDEO: Bistrița Năsăud, sub cod portocaliu și galben de inundații acum 2 zile- ANM a emis două avertizări pentru județul nostru. În aceste momente, Bistrița Năsăud se află sub cod portocaliu de inundații până la noapte la ora 03.00. Apoi, rămâne sub cod galben de inundații până la ora 07.00.
FOTO: Emoţionante şi minunate momente, la Cristeştii Ciceului…! acum 2 zile- De câteva zile am sărbătorit cu toții ceva de genul Zilele Comunei, dar sub motivul inaugurării Căminului Cultural și Capelei Mortuare din  Cristeștii-Ciceului, comuna Uriu – construite  spre folosul întregii comunități.
FOTO: O bălăceală i-a adus sfârșitul unui adolescent acum 2 zile- Un adolescent s-a zbătut între viață și moarte după ce a decis să se răcorească într-un lac, în localitatea Bața. Tânărului i s-au aplicat manevre de resuscitare, însă medicii au constatat decesul.