FOTO/VIDEO: Ziua în care „inima Bistriței” a încetat să mai bată, comemorată prin rugăciune

FOTO/VIDEO: Ziua în care „inima Bistriței” a încetat să mai bată, comemorată prin rugăciune

Bistriţenii s-au întâlnit în această seară pentru comemorarea celor 11 ani care au trecut de la incendiul devastator care a distrus parțial Biserica Evanghelică. La fel ca în fiecare an, a fost organizată o rugăciune pentru a marca tristul eveniment.

În acest an, evenimentul prin care s-au marcat cei 11 ani de la tragedia care a zguduit o țară întreagă, a avut loc în fața Bisericii Evanghelice din Piaţa Centrală. La ceremonial au fost invitaţi toţi reprezentanţii cultelor religioase din oraş.

Vizibil emoționat, preotul paroh al Bisericii Evanghelice, Johan Dieter Krauss, a rememorat momentul în care „inima Bistriței” a încetat să mai bată.

„Comemorăm astăzi 11 ani de la poate cea mai mare tragedie care a zguduit Bistrița în ultimele decenii sau poate chiar mai mult. Cineva m-a întrebat în seara incendiului Bisericii noastre cum văd eu acest eveniment. Am simțit că a ars inima Bistriței. Așa am simțit atunci și cred că a fost o apreciere potrivită. Venind de la grădiniță unde l-am însoțit pe fiul meu care pe atunci avea cinci ani, m-a îmbrățișat un bistrițean în vârstă. În gând m-am întrebat: Oare unde mai învață bistrițenii să citească ceasul? Ceasul s-a oprit și inima a încetat să bată. Dacă o inimă încetează să bată, ea trebuie resuscitată. Asta este procedura medicală.”, a spus preotul Johan Dieter Krauss.

Alături de preotul evanghelic au participat și preotul protopop Alexandru Vidican, reprezentând Biserica Ortodoxă Română, preotul greco-catolic Teodor Costin, Peter Andras de la Oficiul Parohial Reformat, Peter Gered, reprezentantul credincioşilor romano-catolici din Bistriţa, și reprezentați ai cultelor neoprotestante, Cornel Băngean și Cornel Buhai.

La ceremonie au participat și primarul Ovidiu Crețu, viceprimarul Cristian Niculae, politicieni, oameni de cultură și câțiva bistrițeni care au dorit astfel să-și demonstreze susținerea și simpatia față de simbolul orașului.

După ce feţele bisericeşti au rostit scurte binecuvântări pentru Bistriţa, judeţul nostru şi oamenii care îl locuiesc – într-o emoţionantă ceremonie devenită deja tradiţie, toţi cei prezenţi au rostit „Tatăl Nostru” în română, maghiară şi germană, ţinându-se de mână.

În prezent, Biserica Evanghelică se află în reabilitare și se desfășoară lucrări prin proiectul cu bani europeni „Restaurarea Bisericii Evanghelice Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional”, în valoare de 3 milioane euro.

VIDEO: Om de afaceri din Bistrița reținut pentru 24 de ore. AFLĂ pentru ce acum O oră - Un om de afaceri din Bistrița a fost reținut în această seară pentru 24 de ore. Acesta a fost dus în cătușe, cu mascații la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat:
FOTO: A luat-o la sănătoasa prin porumb după ce a lovit două fete pe marginea drumului acum 7 ore - Un accident rutier destul de neobișnuit s-a petrecut în Nimigea de Sus. După ce a lovit două fete pe marginea drumului, șoferul a luat-o la sănătoasa prin porumb.
VIDEO: Ce le poate oferi Bistriţa celor din diaspora… ?! Cum îi încurajăm pe bistriţeni să revină acasă acum 7 ore - Cum îi încurajăm pe cei din diaspora să revină acasă? Cei care se aşteaptă la flori şi un covor roşu – să nu se întoarcă...! „Dacă la întoarcere, te aştepţi să găseşti o ţară plină de zâmbet, nu te întoarce! Dacă vrei să te întorci acasă, să pui umărul să faci o ţară mai frumoasă, atunci întoarce-te… Nu este uşor, dar..."
VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa! acum 9 ore - Se propie Târgul Mare al Bistriței iar organizatorii au pregătit pentru melomanii din oraş câteva surprize imposibil de refuzat:
Directorul economic de la Aquabis a dat împrumut bani de-o vilă în oraș acum 10 ore - Încasează aproape 10.000 de lei pe lună, iar în ultimii ani a dat împrumut unor persoane fizice în valoare de 70.000 de euro. Este vorba despre un director din cadrul Aquabis, furnizorul de apă și canal, o societate public-privată.
Schimbă-ţi maşina veche cu un model Ford! Preţuri speciale prin Programul Rabla! acum 11 ore - Vino în Showroom-ul Ford Bistriţa, Cartier Viişoara nr 301A (lângă benzinăria Petrom) şi beneficiază de ofertele speciale. O nouă generaţie de maşini te aşteaptă!
FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea acum 12 ore - Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.
Încă un cetăţean de onoare, în Bistriţa…?! acum 12 ore - Consilierii locali se întrunesc azi într-o şedinţă ordinară, iar primul proiect pe ordinea de zi se referă la un nou cetăţean de onoare în Bistriţa:
Cum a plătit Primăria Bistrița 50.000 de euro pentru cauciuc INEXISTENT pentru spațiile de joacă acum 14 ore - În urmă cu doi ani, Primăria Bistrița a plătit unei firme din Târgoviște peste 50.000 de euro pentru cauciuc menit să protejeze copiii în spațiile de joacă. Problema este că acest cauciuc nu a fost niciodată montat. Pe fir a intrat Curtea de Conturi, iar SRL-ul din Târgoviște a fost nevoit să dea banii înapoi.
Punct termic pus la pământ pentru a face loc primei parcări supraetajate din Bistrița acum 15 ore - Primăria Bistrița pregătește prima parcare supraetajată din oraș. Pentru ca aceasta să se transforme în realitate, va fi pus la pământ un punct termic, situat pe Aleea Heniu.
Preț redus azi la abonamentele de piscină și fitness de la Casa EMA! acum 15 ore - Azi e ziua din lună în care Casa EMA vine în întâmpinarea doritorilor de sport și relaxare: scad preţurile la cele două servicii principale! Profitaţi, aşadar, de Happy Day...!
11,5 milioane de euro pentru Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Toate sălile vor avea dotări audio-video de ultimă generație acum 16 ore - În ședința de ieri de Guvern au fost aprobați indicatorii pentru reabilitarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Pentru reabilitarea colegiului sunt necesare 11,5 milioane de euro. Toate sălile de clasă vor avea dotări IT și audio-video de ultimă generație. De asemenea, va fi reabilitat și parcul dendrologic.
Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu” acum O zi - 64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat. Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, acest lucru nu este adevărat:
Cât de importanți sunt papucii, noțiunile de prim-ajutor sau cele de orientare pe munte?! 1200 de persoane „s-au pregătit” să facă față drumețiilor, într-un proiect inedit acum O zi - Încă o ediție a Școlii de Mers pe Munte s-a încheiat! Peste 200 de oameni au fost inițiați în tainele muntelui. workshop-urile au fost ținute de profesioniști printre care și Tibi Ușeriu!
FII REPORTER: Supermarketuri fără rampe de acces pentru persoanele cu handicap acum O zi - Accesul persoanelor cu dizabilități în magazine și supermarketuri este o adevărată aventură. Totul începe din parcare unde locurile sunt ocupate și se termină cu accesul în magazin și alegerea produselor. Totuși... există o lege care obligă comercianții să aibă la intrare căi de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.