Istoria zbuciumată a unei statui: După ani de zile pe drumuri, se va odihni în sfârșit acolo unde îi este locul

Istoria zbuciumată a unei statui: După ani de zile pe drumuri, se va odihni în sfârșit acolo unde îi este locul

Bustul lui George Coșbuc, amplasat din 2013 până zilele trecute, în curtea Bibliotecii Județene de pe Odobescu a avut parte de o fascinantă și zbuciumată istorie. Statuia a fost realizată în anii de după război, în perioada aceea proletcultistă, de sculptorul Gheorghe Pârvan. Comuniștii au vrut s-o topească…

A fost realizat de sculptorul Gheorghe Pârvan, în anii de după război, în perioada aceea proletcultistă, însă nu a fost pe gustul comunistoid al autorităților, așa că a fost propus pentru topire și lăsat de izbeliște în curtea Combinatului Fondului Plastic din București…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro managerul Gavril Țărmure, cel care l-a și întâlnit după anii 90 pe fiul sculptorului, Jean Pârvan.

Cineva, impresionat totuși de expresivitatea bustului, l-a ascuns, până când directorul Muzeului de Artă Modernă din București l-a descoperit și l-a chemat pe fiul sculptorului – Jean Pârvan, să-l recupereze… Acesta mi l-a donat mie, pe când lucram la fostul Inspectorat pentru Cultură – și acolo, în curte, a „locuit” câțiva ani buni. Din nefericire, imediat după ce l-am primit de la Jean Pârvan, acesta a murit, iar noi doi n-am mai apucat să semnăm toate formalitățile donației. De la fostul Inspectorat pentru Cultură statuia a ajuns pentru o vreme la Sinagogă, după care, la rugămintea managerului Ioan Pintea și a președintelui Consiliului Județean am oferit-o într-un fel de custodie Bibliotecii Județene. În acest an, când comemorăm 100 de ani de la moartea lui Coșbuc, am decis s-o donez mai departe, Primăriei din Coșbuc, comuna natală a poetului, formalitățile de donație și amplasare corespunzătoare fiind în curs de finalizare… Cred că este cel mai potrivit loc pentru bustul poetului…”, a mai precizat Gavril Țărmure.

Gheorghe Pârvan, sculptorul care a realizat lucrarea, este totodată și autorul unei lucrări intitulate „Maternitate”, amplasată în fața Spitalului din Onești, dar și al unei lucrări de for public care îl reprezintă pe celebrul președinte american Abraham Lincoln, achiziționată de Ambasada SUA la București, a mai precizat Gavril Țărmure.

De mâine, bustul poetului George Coșbuc va putea fi admirat în fața Primăriei din Coșbuc, acolo unde mâine se vor desfășura o serie de evenimente culturale despre care puteți citi AICI.

Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” a explicat pentru Bistrițeanul.ro că în toamnă vor începe demersurile necesare pentru realizarea unei alte statui care să-l reprezinte pe George Coșbuc și care să fie amplasată în locul rămas deocamdată liber.

Foto @ Arhivă

Mobilizare pentru cele patru familii rămase fără un acoperiș deasupra capului, în prag de sărbători. Ajutăm? noiembrie 15, 2019 - 15 persoane au rămas fără un acoperiș deasupra capului, în urma unuia dintre cele mai devastatoare incendii izbucnite în ultimii ani. Comunitatea locală din Șanț a început să se mobilizeze pentru a ajuta cele 4 familii greu încercate, tocmai în prag de sărbători.
TULBURĂTOR: Povestea emoționantă a unui stâlp de pe Via Transilvanica, dedicat unei voluntare care a plecat la cer noiembrie 14, 2019 - Fiecare dintre stâlpii care îi călăuzesc pe drumeții care iau la pas Via Transilvanica are povestea sa. Una insă este tulburătoare, fiind dedicat de un neamț soției sale care s-a stins după o luptă cu o boală cruntă.
INEDIT: Ies la lumină fascinante poveşti despre aviatori şi avioane de acum 75 de ani noiembrie 14, 2019 - Bistriţenii pasionaţi de istorie vor putea descoperi detalii captivante despre destinele unor aviatori, dar şi poveşti fascinante despre locurile în care s-au prăbuşit avioane pe aceste meleaguri, acum 75 de ani.
Prins drogat, la volan, pe străzile din Bistrița! noiembrie 14, 2019 - Polițiștii au oprit aseară în trafic un autoturism. Șoferul s-a dovedit a fi drogat. Mai mult, pasagerul din dreapta avea și un pliculeț cu substanțe vegetale. 
Mâine începe Bistriţa Folk: Întâlnire de suflet la Biblioteca „George Coșbuc”, concerte la „Dacia” noiembrie 14, 2019 - Ediția 2019 a Festivalului Național Bistrița Folk va debuta mâine, la prânz, la Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc” din Bistriţa, cu o întâlnire de suflet. Vineri și sâmbătă, începând cu ora 18.00, la Centrul Cultural Dacia se vor derula concertele folk şi concursul dedicat tinerilor iubitori ai acestui gen muzical. 
OFICIAL! Alocațiile copiilor vor crește din 2020. Legea a fost promulgată noiembrie 14, 2019 - Vești bune pentru părinți și copii! Acum totul e oficial! Valoarea alocației de stat va crește în fiecare an, din anul 2020! Legea a fost promulgată de președintele României.
Big Brother și-n Sîngeorz! Câte camere vor urmări orice mișcare din orașul stațiune: noiembrie 14, 2019 - În tot mai multe localități se instalează camere de supraveghere. O astfel de decizie a luat și primarul orașului stațiune. Zeci de camere vor fi montate în perioada următoare.
TRAFIC DE MINORI: Mamă și fiică reținute! noiembrie 14, 2019 - Ieri au avut loc trei percheziții domicilare pe raza județului nostru. S-ar părea că patru bistrițeni ar fi racolat, transportat și obligat minore să se prostitueze. Două fe,mei au fost reținute.
Hyundai dezvăluie primele detalii despre revoluţionarul concept SUV plug-in hybrid noiembrie 14, 2019 - Hyundai dezvăluie imagini şi un material video despre conceptul inovator de clasa SUV cu sistem de propulsie plug-in hybrid. Acesta va fi prezentat în cadrul Salonului Auto de la Los Angeles.
FOTO „Pepinieră” de handbaliste de performanță. Cum au fost convinse aproape 300 de fete să facă sport noiembrie 14, 2019 - După ce decenii sportul simbol al județului a fost fotbalul, autoritățile județene au schimbat macazul în ultimii ani și s-au concentrat asupra handbalului. Județul nu a ajuns doar să aibă o echipă în cele mai bune 5 din țară, ci își face propria pepinieră de handbaliste de performanță.
Bunicul agresor pus sub control judiciar. DE la ce a pornit totul: noiembrie 14, 2019 - Un incident mai puțin obișnuit a avut loc ieri la Căminul de bătrâni din municipiu. Un bunic a fost înjunghiat de un altul, cu doi ani mai tânăr. Victima a ajuns la Cluj. DE la ce a pornit totul:
GRAV şi ILEGAL, în Ilişua! Autorităţile îşi bat joc de un monument de importanţă naţională noiembrie 14, 2019 - Autorităţile din Uriu, care ar trebui să vegheze ca legea să fie respectată şi în Ilişua, îşi bat joc de unul dintre monumentele de importanţă naţională.
ÎNGRIJORĂTOR: Bistrițenii continuă să-și radieze firmele! noiembrie 14, 2019 - Numărul firmelor bistrițene radiate în primele 9 luni e mai bine de dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, Bistrița Năsăud se clasează pe locul III la nivel național în ce privește creșterea semnificativă a radierilor. Numai în luna septembrie, zeci de bistrițeni au pus lacătul pe firme.
Aquabis: Două străzi din Bistriţa, fără apă potabilă astăzi noiembrie 14, 2019 - Două străzi din Bistriţa rămân astăzi fără apă. Cei de la Aquabis au de montat  un reductor de presiune pe conducta de distribuție a apei potabile.
REVOLTĂ a primarilor pe firma care adună gunoaiele: „Am ajuns să fim exploatați de Supercom!” noiembrie 14, 2019 - Prețurile practicate de SRL-ul care colectează gunoaiele, care cresc precum Făt Frumos, încep să revolte inclusiv primarii din mediul rural, care spun că au ajuns să fie exploatați de Supercom, iar cetățenii îi arată cu degetul din cauza dărilor mari la gunoi.