MESAJ pentru producătorii locali din Bistriţa-Năsăud…!

MESAJ pentru producătorii locali din Bistriţa-Năsăud…!

Ioana Boca, Andreea Bora, Bocskai Eliza și Andrada Vălean sunt reporterii de liceu care au asistat, la începutul acestei săptămâni, la Liceul Agricol Granvelle, Dannemarie la Crète, la o conferință pe tema dezvoltării agriculturii.

După un scurt periplu la Târgul de Crăciun din Viena, reporterii de liceu ai CNAMonline Bistrița au ajuns în Besançon, Franța, unde se desfășoară programul „Bistrița-Besançon, portret în oglindă”, dedicat Centenarului Marii Uniri.

Sosiți târziu în noapte din România, reporterii de liceu au luat pulsul evenimentului, punctând câteva impresii şi declaraţii de la conferinţa la care au participat reprezentanta Franței în România, asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”, deputat Cristina Iurișniți, elevi ai liceului francez și reporterii de liceu de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița.

Elena Bărbos, în calitate de director al asociației „Produs în Bistrița-Năsăud” și-a exprimat părerea despre această conferință și despre modul în care îi va ajuta pe elevi să se dezvolte în domeniul agriculturii. Aceasta a subliniat „Din punctul meu de vedere, cred că a fost o excelentă radiografie a ce s-a întâmplat, se întâmplă și se va întâmpla în agricultura românească în comparație cu agricultura din Franța. Sper să fie un imbold pentru tineri să continue în sectorul în care se specializează.”

Sziálgyi Ilona, meșter manufacturier în împletituri din papură, aparținând de Centrul Județean pentru Cultură, a venit în Franța alături de alți artizani și se bucură că poate să promoveze artizanatul specific din satul său, împletiturile din papură, incluse între produsele fabricate în Bistrița-Năsăud.

Luc Pierlot, profesor la liceul Agricol Granvelle din Besançon, a fost de părere că există posibilitatea ca, în viitor, să fie mai multe parteneriate între Franța și România, întrucât s-a scris o lungă istorie de prietenie care leagă deja cele două țări.

Deputatul Cristina Iurișniți și-a exprimat, de asemenea, părerea asupra conferinței: „A fost o dezbatere bine documentată, coordonată de Jean Pierre de Marsielle, care vine din zona rurală a Franței și care a prezentat cifre în comparație, în oglindă, între Franța și România. A fost, de asemenea, o trecere în revistă a istoriei României, a datelor istorice și geografice, a tot ceea ce înseamnă informații despre România. Bineînțeles, după o serie de întrebări, am avut și eu o intervenție, pentru că mi se părea important să sprijinim producătorii locali și producția noastră locală și să nu tot importăm din alte țări produse pe care noi le avem, cum sunt legumele, fructele pe care noi le-am putea găsi în supermarket-uri sau în magazine specializate, dar de fapt nu le găsim decât la piață, pentru că – nu-i așa? – cei care importă vor să facă profit și de multe ori prețul din import e mai ieftin decât ce se produce în România. De aceea am spus că e important să promovăm și să protejăm producătorii locali și tot ce se produce în zona noastră. Mesajul meu pentru producătorii locali este să fie curajosi, să se implice, să creadă în ceea ce fac și să-și promoveze întotdeauna produsele…”, a conchis Cristina Iurişniţi.

Asociaţia „Produs în Bistrița-Năsăud” a  prezentat informații despre apariţia ei, despre cei care i-au oferit un sprijin solid, despre obiectivele sale, dar şi depre prezenţa sa la târgul de Crăciun din Besançon, unde România este invitat de onoare în acest an centenar.

ȘOC și GROAZĂ la Căminul de bătrâni: Un bunic a înjunghiat un colocatar! noiembrie 13, 2019 - Un incident grav a avut loc azi la Căminul de Bătrâni din Bistrița. Un bunic l-a înjunghiat pe altul, în zona pieptului. Victima, de 73 de ani, a ajuns la spital. În această după-masă, un echipaj medical și unul al poliției au fost solicitate să intervină la un conflict finalizat cu înjunghieri, la Căminul de...
GRATUIT! Fii înțelept și testează-ți glicemia, la Policlinică: noiembrie 13, 2019 - Cu ocazia ZIlei Mondiale a diabetului, unitățile medicale oferă testări gratuite. Două zile la rând, la Policlinia Bistrița puteți să vă testați glicemia. Fii înțelept și rămâi sănătos:
Purtată de „aripile dragostei” la sute de km distanță! Unde a fost găsită o minoră dispărută de acasă: noiembrie 13, 2019 - O copiluță din Dumitra a plecat de acasă, luni. Ieri, mama fetei i-a anunțat dispariția. Polițiștii au găsit-o rapid. O purtaseră ”aripile dragostei” la 400 de km distanță!
FOTO: I s-a aprins mașina la care lucra noiembrie 13, 2019 - Un bistrițean făcea reparații la mașina unui prieten. La un moment dat, la compartimentul motor a izbucnit un incendiu. A fost nevoie de intervenția pompierilor. 
Michael Anders-Kraus, unul dintre cei mai iubiți sași bistrițeni, a plecat la cer noiembrie 13, 2019 - Unul dintre cei mai iubiți sași bistrițeni, Michael Anders Kraus, a plecat la cer, după ce ultima perioadă și-a petrecut-o într-un spital vienez. Plecat din țară de decenii, acesta a pus umărul la fondarea muzeului sașilor de la Viena și a sprijinit trimiterea de ajutoare umanitare în România.
ZVONOTECĂ: Cine-i pesedist, prieten cu sașii și n-a votat-o pe Dăncilă?! noiembrie 13, 2019 - De multe poți să-l acuzi pe primarul Ovidiu Crețu, dar nu de lipsa eleganței și că ar face ceva împotriva credințelor sale. Cum a evitat, elegant și determinat cum îl știm, să o voteze pe prima femeie președinte a PSD ca președinte al României, vă spunem noi...
Elevi, vi se mai pregătește ceva! Noul ministru al educației taie discipline din programa școlară noiembrie 13, 2019 - Elevii au primit o veste bună luna trecută. Timpul petrecut la școală ar putea fi redus. În completarea scăderii numărului de ore, noul ministru al educației vrea și tăierea de discipline.
Aquabis: O stradă din Bistriţa, fără apă potabilă, pentru câteva ore noiembrie 13, 2019 - O stradă din municipiul Bistriţa rămâne fără apă  potabilă azi, pentru câteva ore, anunţă cei de la Aquabis:
SPAIMA ȘOSELELOR! Fostul preot Cristian Pomohaci adună „premii” peste premii de la Rutieră noiembrie 13, 2019 - Fostul preot Cristian Pomohaci bate țara în lung și în lat pentru a ajunge la evenimentele la care este invitat și care îi aduc venituri substanțiale. Se pare că acesta nu prea respectă legislația rutieră și face colecție de sancțiuni de la agenții de la Rutieră.
VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa! noiembrie 13, 2019 - Nu e rost de plictiseală, în zilele care urmează, la Bistriţa: aici va poposi unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni americani care a copilărit la Teaca şi care va oferi bistriţenilor, alături de profesorul Academiei de muzică din Amsterdam – un recital de excepţie:
SURPRIZĂ! Foștii șefi ai Poliției Bistrițene, trimiși în judecată pentru fapte de corupție, și-ar putea afla pedeapsa înainte de Moș Nicolae noiembrie 13, 2019 - Foștii șefi ai Poliției Bistrițene și-ar putea afla pedeapsa peste exact o săptămână. Judecătorii ar putea veni cu o soluție în acest caz, după aproape 5 ani, zeci de martori audiați și aproape 50 de termene de judecată.
Președintele Klaus Iohannis a eliberat-o din funcție pe judecătoarea Corina Iacob, după ce aceasta a fost condamnată noiembrie 13, 2019 - Corina Iacob a fost condamnată luna trecută la doi ani și 8 luni de închisoare cu supendare, după ce a luat mită de la fostul secretar de stat Ovidiu Puțura. Președintele României Klaus Iohannis a eliberat-o din funcție, ieri, printr-un decret.
O girafă, noua achiziție a Spitalului Județean! noiembrie 13, 2019 - Un aparat ultra performant a ajuns ieri la Spitalul Județean. E vorba de un radiograf mobil, care seamănă cu o girafă. Această achiziție este foarte importantă pentru pacienții imobilizați.
INTERZIS în Germania, pentru sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat noiembrie 12, 2019 - După ce zilele trecute au câştigat medalia de aur la Campionatul European din Magyarpolány, Ungaria - sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud s-au trezit cu speranţele spulberate, la graniţă: 
VIDEO Conflictul de la Bichigiu lăsat cu înjunghierea unui tânăr ar fi pornit de la un musafir prost-crescut noiembrie 12, 2019 - Un tânăr de 18 ani este în stare gravă într-un spital din Cluj-Napoca, după ce a fost înjunghiat de un bărbat de 42 de ani. Culmea, întreg conflictul ar fi pornit de la un musafir prost-crescut, pe care mama victimei l-ar fi dat afară din casă.