Nadia Urian, de pe plaiuri năsăudene, la Arad: „Neamul românesc a dăinuit datorită vitejiei, unității, dar și satelor românești…”

Nadia Urian, de pe plaiuri năsăudene, la Arad: „Neamul românesc a dăinuit datorită vitejiei, unității, dar și satelor românești…”

Scriitoarea și profesoara Nadia Urian din Cristeștii Ciceului a participat recent la Arad, la o întâlnire de suflet: „O sărbătoare a Păcii, de ziua internațională a ei, dar de fapt a încântării, a întâlnirii de suflet cu oameni ai condeiului…” Iată, mai jos, impresiile și emoțiile generate de această sărbătoare:

„Scumpă țară Românească… să ai viață în vecie / Să sporeasc-al său popor /

Sub stindardul tricolor…”  (George Coșbuc)

Sâmbătă, 21 septembrie, în frumoasa zi de toamnă, am parcurs cu mare drag drumul de acasă spre Arad, admirând peisaje și locuri noi, minunate și interesante.

Era de fapt, răspunsul unei invitații ce mă onora atât de mult.

Trebuia să fiu prezentă la o sărbătoare. O sărbătoare a Păcii, de ziua internațională a ei, dar de fapt a încântării, a întâlnirii de suflet cu oameni ai condeiului… „ce țin aprinsă flacăra culturii românești, în țară și străinătate, pentru a face cunoscute valorile de neam, creațiile ancestrale și moderne, pentru păstrarea identității, într-o lume a pierderii acesteia…”

Am citat-o și aici pe doamna Adriana Weimer, redactor șef al revistei UNIREA, pe care am cunoscut-o în Italia, cu ocazia premierii concursului Corona, anii trecuți. Un om de valoare, o personalitate culturală, prețuită atât în țară cât și în afara granițelor ei.

Am sosit la locul de destinație. Elegant, select și plin de ospitalitate, așa cum numai doamna Floare Cândea, organizatoarea și sufletul acestui eveniment cultural, putea să-l aleagă. O terasă a boemei arădene, în care și-au dat întâlnire reputați profesori universitari, scriitori, jurnaliști și colaboratori, prieteni din Alba Iulia, Arad, Bistrița-Năsăud, Timiș și Austria.

Prezența tuturor aici era un semn de înalt respect pentru doamna Floare R. Cândea, redactorul șef al revistei Gutenberg: o doamnă minunată, o femeie magnet, energică, frumoasa. Un om de cultură de mare valoare, implicată și preocupată ca revista Gutenberg, cu numărul 40, să fie sărbătorită așa cum se cuvine, într-un eveniment literar de excepție.

Respect și prețuire, distinsă doamnă! V-am cunoscut la Viena, v-am admirat mult, mi-am dorit să vă reîntâlnesc. Ocazia a apărut! Mă bucur nespus!

Momentul nu a fost ales la întâmplare. Revista Unirea nr .11, adusă de domnul Godja (bunul patriot, președintele Cercului cultural româno-austriac Unirea, Viena și managerul postului RadioTV Unirea, Viena), în anul 11 al revistei Gutenberg – două numere sincron, care vor merge mână în mână, una pe pământ austriac, iar cealaltă în țară.

Valorile românești vor fi cunoscute din Arad până-n Viena și mai departe. Despre aspectele inedite ale crețiilor autorilor de articole literare, cu deosebitul simț al criticului literar, a vorbit domnul profesor universitar doctor Anton Ilica.

Domnul Constantin Avădanei a întărit cuvintele domnului Ioan Godja, subliniind înalta apreciere la adresa colaboratorilor revistei, a întregii activități din țară și din afara ei cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, la Viena, în Ungaria și Bulgaria.

Dânsul este mesagerul românismului, purtătorul tricolorului, ca pe o icoană din suflet, oriunde în țară și străinătate, reamintindu-ne tuturor:

Câți vorbim o limbă / Și purtăm un nume / Toți s-avem o țintă și un singur dor / Mândru să se-nalțe, peste toate-n lume / Steagul tricolor” (G. Coșbuc).

Aprecieri la adresa truditorilor pentru cunoașterea și răspândirea valorilor românești, a celor care creează convingerile pentru iubirea de neam și țară, au adus distinșii domni Emil Simăndan, ziarist și scriitor – inițiatorul proiectului de editură și revistă, împreună cu Ioan Alexandru, doamna Veronica Balaj –  realizator la RTV Timișoara. Dânsa numește revista o fereastră spre inimile celor plecați din țară. Cât adevăr!

Creierul și motorul trăirii revistei Unirea, doamna Adriana Weimer a făcut o prezentare amplă a revistei.

Doamna Lucia Bibarț – de la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad, col(r)Valeriu Ilica, scriitor din Arad, col(r) Puiu Emilian Velea s-au numărat printre oaspeții care și-au exprimat aprecierea și respectul pentru revistele de cultură și oamenii ei.

De pe plai năsăudean, am adus și eu gândul cel bun, credința și convingerea că neamul românesc a dăinuit pe aceste meleaguri, datorită vitejiei, unității, dar și satelor românești – păstrătoare de credințe, tradiții, obiceiuri și frumuseți eterne. De aceea, această temă rămâne în centrul preocupărilor mele, ca dascăl și condeier preocupat de acest spațiu al misterului și naturalului, aflat în continuă perimare, datorită distrugerii provocate de plugul modernismului.

Da, încă se mai poate salva, măcar prin scris, grăbindu-ne să mai prindem, așa, pe hârtie, dovezi ale continuității existenței noastre pe aceste meleaguri. Prin martorii și participanții direcți la evenimente ce au marcat istoria, gândirea și trăirea neamului românesc. Câtă literatură zace aruncată sau nedescoperită  încă, transmisă sub formă de povești și amintiri! Câte adevăruri istorice nu au fost încă dezvelite! Dar trăite au fost, nu în pagini de carte ci păstrate în  minte și suflet! Câte valori ale culturii, talente și moșteniri culturale  nu au fost scoase la iveală încă!

În facultate îi spuneam beletristica de frontiera, de fapt, beletristica cu stil, cuvânt  potrivit și istorie, oameni sub vremurile trăite de nevoie.

„Știe Dumnezeu de-i bine / Ori de facem vreun păcat / Dar nu știm c-așa e bine, să ținem ce-am apucat”.

Iar eu aș mai prinde, ca într-un refren, nume și personalități, iubitori de cultură, neam și tricolor, neobosiți, care găsesc ocazii pentru a sărbători reușita, intenția, gândul. Nu, nu politica sau interesul personal ci cultura. Felicitări, distinsă doamnă Floare Candea! Ați fost sufletul și gazda minunată a acestui frumos eveniment!

În semn de respect pentru munca și dăruirea dumneavoastră, ne-am adunat aici, veniți din toate colțurile țării, din Austria, până-n România.

Ce onoare și încântare mi-a prilejuit discuția cu doamna Ilica, o femeie de valoare, cu suflet cald, oglindit în privirea senină și frumoasă! Atâta căldură sufletească! Ne-ar trebui ceasuri să depănăm experiențe din frumoasa cariera de dascăl!

Un mare Mulțumesc, doamnă Floare Cândea, domnule Ioan Godja și tuturor celor mulți, mulți și prezenți, oriunde în țară care ridică drapelul tricolor.

Cine poate pricepe cât de ușor sau greu este să militezi ca tricolorul românesc  să fâlfâie și în Viena, ca și acasă! Asta nu se face prin vorbe! Iar truda este a acelora care se pricep să o facă! Vă multumim, domnule Ioan Godja! Dovediți  tuturor că nu prin vorbe poți arăta dragostea de glia străbună, de Maramureșul nostru istoric! Ce lucru de admirat!

Contează să vrem să-l recunoaștem!

La mulți ani, Revista Gutenberg și Unirea! La mulți ani, România!

PS

Despre diplomele si medaliile oferite, nu am amintit. Au fost dăruite cu respect și primite cu modestie și responsabilitate. Ele onorează și înnobilează, dau un avans și un spor celui ce se implică și crede în ceea ce face. Nu este simplu lucru să treci bariere! Să faci ferestre prin timp, să muncești căutând frumosul!

Adevăratele diplome și medalii strălucesc din interiorul celui ce le poartă!

Dar și în mâna celor ce le înmânează!

Onoare, prețuire și respect!

VIDEO: Dacă vrei primar la țară, trebuie să fii mai sfânt decât popa…! februarie 18, 2020 - Cine crede că oamenii de la sate nu sunt informați sau pregătiți se înșeală amarnic. Dimpotrivă. „În fața cetățeanului, în mediul rural, dacă l-ai mințit o dată, ești terminat! Niciodată nu vei mai reuși să recâștigi încrederea lui. De aceea, dacă alegi să faci administrație la țară, trebuie să fii mai sfânt ca popa…!”
De Valentine’s i-au fost furate 4 oi! S-a găsit „îndrăgostitul”! februarie 18, 2020 - Un tânăr din Monor a rămas fără patru oi. Culmea, tocmai de Valentine`s Day! Ieri, polițiștii au reușit să identifice ”îndrăgostitul” care a furat ovinele. 
CADOU de Dragobete: Se închide drumul Bistrița – Budacu de Jos! februarie 18, 2020 - DJ 173 C, drumul ce leagă Bistrița de Budacu de Jos, intră în reabilitare. Astfel, începând cu 24 februarie, această rută va fi închisă circulației timp de 5 luni de zile. 
S-a găsit autorul apelului 112 în urma căruia jandarmii au luat la „puricat” un cartier întreg februarie 18, 2020 - Sâmbătă noaptea, locatarii de pe Locotenent Călin, și nu numai, s-au trezit cu jandarmii la uși. Aceștia verificau numărul persoanelor din casă, în urma unui apel de ”AJUTOR” la 112. Ieri a fost identificat apelantul:
EXTRA: Tentativă de sinucidere – eșuată într-o comedie cu mult umor negru și situații neprevăzute… februarie 18, 2020 - Crezi că eşti profund nefericit, sau doar eşuat pe culmea sterilă a succesului, şi vrei să pui punct la tot circul vieţii. Dar să nu poţi, pentru că apare Ea. Chiar în momentul în care ești gata să apeși pe trăgaci... Ghinion? Sau nesperată şansă...?
Defrișările ilegale ar fi crescut cu un sfert în mandatul lui Deneș. „Nepăsarea” l-a dus inclusiv la DIICOT februarie 18, 2020 - Potrivit noului ministru al Apelor și Pădurilor, Costel Alexe în ultimul mandat al fostului ministru, bistrițeanul Ioan Deneș, ar fi crescut cu aproape un sfert tăierile ilegale în Bistrița-Năsăud. Mai mult, nepăsarea și lipsa de acțiune a fostului ministru surprinsă inclusiv de interceptări l-a dus inclusiv la DIICOT.
AJUTAȚI! O mamă și patru copii mici au rămas FĂRĂ NIMIC, după incendiul de azi-noapte! februarie 18, 2020 - ”Trei brațe de haine am salvat, dar apoi am văzut că sunt mai mult lenjerii de pat” ne-a spus Ionela, o vecină. Loredana și cei patru copii ai ei au rămas fără NIMIC, după ce casa lor a fost cuprinsă de flăcări, azi noapte. Comunitatea din Domnești deja se mobilizează, dar e nevoie de noi, DE TOȚI!
VIDEO: Aproape 200 de olimpici își vor testa cunoștințele la matematică într-o comună din Bistrița-Năsăud februarie 18, 2020 - Aproape 200 de olimpici vor petrece un weekend într-o comună din Bistrița-Năsăud, încercând să se califice la faza națională a Olimpiadei la matematică. „Sperăm să fie o acțiune frumoasă și să aducă un plus de valoare localității noastre...”
FOTO – DOMNEȘTI: O casă și acoperișul celei de-a doua, distruse într-un incendiu! februarie 18, 2020 - Intervenție dificilă pentru pompierii bistrițeni, azi noapte. O casă a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul a cuprins și un al doilea imobil, al cărui acoperiș a fost distrus integral.
ADRENALINĂ pe 4 roți de Ziua Îndrăgostiților: beți la volan, fără permis februarie 17, 2020 - Sărbătoarea „dragostei” pare să fi scos pe șosele șoferi fără permis, care au și tras la măsea înainte de a se urca la volan...
PSD, ALDE și Pro România au format un cartel electoral pentru alegerile locale din iunie februarie 17, 2020 - Radu Moldovan, Ioan Monița și Grigore Timoce au confirmat astăzi public faptul că, la alegerile locale din iunie 2020, PSD, ALDE și Pro România vor merge pe liste comune.
VIDEO: Râs, ciute și cerbi, în toată splendoarea lor, în Munții Rodnei! februarie 17, 2020 - Frumuseți de nedescris în Munții Rodnei. Și datorită camerelor de monitorizare, splendoarea poate fi admirată și de la distanță. Romsilva a făcut publice imagini cu un râs, cu ciute și cu cerbi, surprinși în peisajul de iarnă din Parcul Național.
Bistrițenii, în topul românilor care nu-și prea plătesc ratele la timp februarie 17, 2020 - Anul trecut, volumul creditelor restante a crescut cu 5% comparativ cu anul 2018. În topul românilor care nu își plătesc la timp creditele se află și bistrițenii, care sunt pe locul al III-lea.
Primarul orașului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, condamnat cu suspendare! februarie 17, 2020 - Lovitură puternică primită astăzi de PNL și de primarul orașului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău. Acesta a fost condamnat cu suspendare și va pierde dreptul de a fi ales. Sentința a fost dată de Judecătoria Năsăud și nu e definitivă:
FOTO/VIDEO: Un tunel de lemn, în curtea Spitalului Județean…?! februarie 17, 2020 - În curtea Spitalului Județean va fi montat, în curând, un tunel de lemn – a anunțat astăzi managerul instituției, Gabriel Lazany. La ce va folosi neobișnuita construcție:
Spărgătorii a 16 case de vacanță, prinși de polițiștii! CE prime pedepse au primit: februarie 17, 2020 - Polițiștii au reușit să dea de urma unor spărgători de case de vacanță. În aproape 5 luni, au ”atacat” 16 cabane din zona de munte a județului. Cinci persoane au fost duse la audieri, dar numai doi tineri au ajuns în fața instanței.
PERCHEZIȚII la Negrilești: Bărbat reținut, după ce s-au găsit arme, cartușe și trofee de mistreț! februarie 17, 2020 - Un bărbat din Negrilești a fost reținut de polițiști. Asta după ce oamenii legii au descins la locuința acestuia. S-au ridicat arme, cartușe, dar și trofee de mistreț. Bărbatul a ajuns în fața judecătorilor.
NOI locuri de muncă la Modelzo, Betak, Sanovil, Cafe Noir și Stewo Plastic Năsăud! februarie 17, 2020 - Noi locuri de muncă sunt disponibile în această săptămână, la Bistrița: Se caută inginer horticol, farmacist, asistent de farmacie, inspector Resurse Umane, ingineri, șoferi profesioniști, mecanici, electricieni sau arhitecți! Oferta completă, mai jos:
VIDEO: Iubirea, în varianta pură, găsită într-un cămin din Suplai! februarie 17, 2020 - E luna iubirii! Cuplurile sărbătoresc Sfântul Valentin și Dragobetele, încercând să-și dovedească dragostea pe care și-o poartă, prin cadouri sau gesturi extravagante. Iubirea pură, sinceră, care a străbătut greutățile vieții și lipsa ”zilelor speciale”, a fost găsită însă într-un cămin din Suplai! Lelea Sîiucă și badea Gheorghe Fetti au peste 55 de ani de căsătorie!
Aquabis: Fără apă rece astăzi, în Negrilești. Probleme și în Bistrița februarie 17, 2020 - Se sistează furnizarea de apă rece astăzi, 17 februarie 2020, în localitatea Negrilești – anunță Aquabis.
VIDEO – Record: Într-o localitate din Bistrița-Năsăud impozitele nu s-au majorat de 22 de ani februarie 17, 2020 - Nu doar că se poate lăuda cu zeci de milioane de lei investiți în localitate, dar se mândrește și cu faptul că a reușit să evite împovărarea locuitorilor săi. Într-o localitate din Bistrița-Năsăud impozitele nu s-au majorat de 22 de ani:
Vânătoarea aduce bani până și la Ocolul Silvic Bistrița. Cât s-a încasat anul trecut: februarie 17, 2020 - Ocolul Silvic al municipiului Bistrița face bani dintr-o pepinieră, exploatare, chirii și redevențe și chiar vânătoare. Dacă cele mai mari venituri au provenit din servicii prestate și exploatare, nici banii aduși de vânătoare nu sunt de lepădat:
FOTO/VIDEO: O vedere bună, clară și ochi odihniți, chiar și după multe ore în fața calculatorului! Cu lentilele UVTECH de la Iana Optic, fără dureri de cap! februarie 16, 2020 - Primul lucru când deschidem ochii și ultimul pe care-l vedem înainte de somn e ecranul telefonului. Chiar și slujbele ne sunt de așa natură că stăm în fața calculatoarelor cu orele. Totuși, ochii obosiți și durerile de cap pot să fie istorie! Iana Optic îți oferă ceva unic în Bistrița: lentilele inovative UVTECH, cu o protecție suplimentară împotriva radiațiilor UV și lumina albastră.
FOTO/VIDEO – Drumul Romanilor: Un spectacol de excepție, cu husky siberieni și zăpadă din belșug, la Piatra Fântânele februarie 16, 2020 - O experiență unică în cel mai frumos loc de pe pământ – acolo unde se întâlnește Drumul Romanilor cu Via Transilvanica: Drumul Romanilor. „Traseul a fost foarte frumos, zăpada foarte bună și condițiile au fost excelente...!”
FOTO: Accident în Rebra. Două persoane au ajuns la spital februarie 16, 2020 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Rebra. Într-o curbă ușoară, un tânăr șofer a acroșat un autoturism care circula din sens opus. Două persoane au ajuns la spital.
BISTRIȚA: Zeci de polițiști și jandarmi au verificat un cartier întreg, din ușă în ușă, după un apel cu un strigăt de ajutor la 112 februarie 16, 2020 - Mobilizare de forțe, ieri după-masă, în Bistrița. Autoritățile au fost puse pe jar după ce o persoană a sunat la 112 și solicita ajutor. După apel, telefonul de pe care s-a sunat a fost închis. Zeci de polițiști și jandarmi au bătut din ușă-n ușa și au numărat copiii din casele bistrițenilor.
Îți place să salvezi vieți?? Devino voluntar la Serviciul de Ambulanță! februarie 16, 2020 - Nu e timp de pierdut, nu e o joacă, nu e ușor, dar e cea mai mare satisfacție atunci când redai pe cel drag familiei! Dacă-ți place să salvezi vieți și să aduci speranță, devino voluntar la Ambulanță! 
FOTO: SUPERCOM s-a pus pe treabă! Nu le iese curățenia nici de frica amenzilor vicelui februarie 16, 2020 - Speriați de amenzile primite de la municipalitate, Supercom s-a pus, cică, pe treabă. Acum, ori nu se pricep, ori în mod intenționat fac lucru de mântuială. Curățenie să nu se zică că n-a fost făcută pe lângă containere, pubele golite pe jumătate și, un lucru clar, mizerie peste tot. Parcă niciodată Bistrița n-a fost mai murdară...
Rostul de dimineață: Se face praf și pulbere încă o clădire legendară din Bistrița februarie 16, 2020 - Se face praf și pulbere încă o clădire legendară din Bistrița… Chiar în aceste zile, sub privirile nepăsătoare care se aruncă, din când în când, de pe pasarelă, își dă obștescul sfârșit încă un mastodont industrial…
BETAK angajează! Ingineri, electricieni, sudori, șofer, lăcătuș mecanic, muncitori februarie 15, 2020 - SC BETAK SA Bistriţa, str. Industriei, nr. 4,angajează: