POVEȘTI DIN SAT: Banul – ochiul dracului

POVEȘTI  DIN  SAT:  Banul – ochiul dracului

Pe șoseaua umedă, aglomerată, mașinile circulau, bară la bară. La marginea ei, pe dreapta, o doamnă făce cu mâna… Ar vrea să ajungă undeva… nu prea departe.

Deodată, din șirul de mașini, iese una luxoasă, neagră, un Jeep (negru), lucios, cu doi bărbați. Unul foarte tânăr, până în 20 de ani, celălalt, șoferul. Întoarce capul spre doamnă, o salută, ca și cum ar fi cunoscut-o și cu zâmbetul larg pe chip, o poftește în mașină.

– Până unde mergeți, doamnă?

– Eu merg până la Oradea. Dumneavoastră, ajungeți până acolo?

– Ajung și trec mai departe.

– Foarte bine. Da’ ce faceți cu florile? Scumpe sunt? Și eu aș fi vrut un buchet!

– Păi, 25 de lei – prietenește – cu atât!

– Prea scump, doamnă, prea scump! Eu am luat 3 cu 15 lei, împachetate, gata!  Nu dau atâta, nu dau! Că de câte ori vin să-mi vizitez prietena, tot îi aduc flori. Eu, atâta nu dau! Și cred că ăsta e ultimul meu drum la ea. Am cheltuit timp, bani, distanță… Nu se poate. Este prea scump! Eu aștept răspunsul, ori așa, ori așa.

Dacă nu, mă orientez undeva mai aproape de județul meu. Nu se poate… Nu… Da’ să nu credeți că eu sunt din ăla… prost. Nu cheltui cu nimeni. Când am avut pe cineva, n-am tot umblat în lături. Nu. Am avut ce-am vrut și doară n-oi umbla aiurea, să mă mai și înfing în cuțitul unuia. Nu-s prost…

Ș-apoi, și fosta mea nevastă știa asta. Numai că… așa a fost să fie!

Doamna se uită la el. Nu știa ce vârstă să-i dea și dacă să-i dea atâta cât spunea. El tatăl unei fetițe de 14 ani nu părea. Părul tuns modern, îmbrăcămintea sport, toate îl arătau cu mult mai tânăr.

– Fosta soție? Cum așa?

– Doamnă, eu am avut nevastă doctoriță, doamnă! Știi cum am cunoscut-o? Într-o noapte m-am îmbătat, m-am dus la spital și am intrat pe coridor și am strigat, beat fiind: Toate curvele, la apel!

Și a ieșit ea, era de gardă… A chemat poliția, m-a certat, apoi ne-am împăcat… La o zi de naștere, unde era ea invitată și, uite-așa, am făcut amândoi o fată.

– Și?

– Și, deci doamnă, n-am suportat nicicând să fiu umilit de ea. Câți bani aduce ea în casă și câți aduc eu cu serviciul meu. Nu vi-l spun, dar vă spun că lucrez cu actele, le cunosc, că la tribunal, la divorț, nu mi-o trebuit nici măcar avocat.

– Dar, contau atât de mult banii, în relația voastră? Atât cât să vă dezbine?

În clipa aceea tânărul se uită pătrunzător la mine, apoi adaugă:

– Stimată doamna, sunteți profesoară? La ce clasă predați?

– De unde ți-ai dat seama?

– Păi, după ce nevasta mea a plecat în străinătate, să câștige bani să facem casă, că aveam terenul… 1 miliard eu… M-am dat cu o educatoare, văduvă, că-i murise bărbatul. A mea câștiga foarte bine acolo, dar am aflat că trăia cu cineva și am băgat divorț.

– Dar fetița?

– Fetița a vrut cu mine, apoi a plecat la ea, dar acum vrea să se întoarcă acasă, că nu se poate înțelege cu prietenul lui mamă-sa.

– Legea cui i-a dat-o?

– Mie, că la proces am spus că ea n-a venit acasă timp de doi ani și o lună și atunci, ea a acceptat orice.

Acuma mai trebuie să-i mai dau vreo 3000 Euro și nu-i am, dar mă duc la ai mei și-i dau.

– Și cu educatoarea?

– Educatoarea era foarte, foarte bună. N-am întâlnit om mai bun, dar avea un fecior, care avea voie orice și cu fata mea nu se împăca deloc. De aceea, i-am zis să rămână cu el. Am încercat să-i cumpăr lucruri scumpe, telefon, orice, numai să mi-l apropii. N-am reușit. Eu aveam bani. Dar acum nu mai sunt! Nu! Fetița, rămânând la mine, a trebuit să o țin. Cu ce? I-oi da și ei ceva, să terminăm, doamnă, să terminăm.

În clipa aceea îi sună telefonul.

– Alo? A… pe unde îs? Io, prin apropiere. Nu departe…. Ce, mă știi tu să fac mulți purici, pe aici? Nu, mă. Dacă nu, mă duc la Aiud. Mai aproape, daaaa, ce? Mi-i mai ieftin.

Mie îmi place să câștig, doamnă! Când femeia pune salariul pe masă, eu aduceam plasa cu bani.

– Uite, aici sunt 3000, peste salar! Vezi? Mă descurc! Păi, cum? Nu-mi plăcea, doamnă, să aducă mai mult ca mine bani în casă. Nu-mi plăcea! Bani, puși deoparte! Aveam câți doream.

– Dar ce făceați cu ei?

– Ce făceam? Erau acolo, doamnă! Uite mă pensionez peste câțiva ani. Mă întorc acasă la părinți, deschid acolo o afacere, fac câteva transformări cu ce știu eu și gata. Câștig 3 pensii într-o lună. Abia aștept!

Cu palma dreaptă izbea volanul, icnea și gesticula, claxonându-l pe cel din fața lui, cu același județ înscris pe tăblița indicatoare.

– Bani, doamnă, bani, câți vreau eu!

Din geanta doamnei ieșea o carte. Colțul ei.

– Citiți?

– Da. Și scriu.

– Serios? Și, cât câștigați, din asta? Sau mai mult… nu?

– Câștig ceea ce caut și cât caut. E altfel de câștig. Nu-l poți număra…

– Îhiîîî. Da…

În clipa aceea mașina trage pe dreapta, ajunsă la destinație.

– Am ajuns.

– Da, mulțumesc! Aici vi-s banii pentru drum!

Șoferul îi ia, îi numără. Doamna are emoții.

– Sunt suficienți?

I se pare că a spus da.

– Mulțumesc! O zi bună și plină de… câștig! Multă fericireeee!

Mașina pornește. Ultimul cuvânt nu se mai aude. Nici nu are nicio importanță. Soferul privește doar la banii de pe bordul mașinii, calcă accelerația și pornește în grabă.

FOTO/VIDEO: Motociclist izbit de un taximetrist ce a ieșit din stație fără să se asigure iunie 5, 2020 - Un minor a fost accidentat în urmă cu puțin timp în zona Big din Bistrița. Acesta se deplasa cu motocicleta pe prima bandă, pe direcția de mers spre Unirea, când a fost lovit din plin de un taxi. Șoferul a ieșit din stație fără să se asigure.
FOTO SURSE: Un cuplu din Reteag și-a pierdut doi copii și părinții într-un tragic accident în Italia. Un bebeluș, printre decedați iunie 5, 2020 - Un cuplu, copiii lor și bunicii au fost implicați într-un grav accident petrecut în Italia . Autoturismul în care se aflau s-a ciocnit cu o altă mașină și cu un TIR. Printre decedați se numără un copil de 10 ani și un bebeluș de nici un an.
IMP ROMANIA, fosta fabrică NETEX, închiriază avantajos spații pentru birouri sau depozit! iunie 5, 2020 - Avem un pont pentru toți cei care visează la o afacere sau vor să demareze un proiect, însă nu au spațiu să se desfășoare! IMP Romania Industrial CO SA închiriază avantajos spații pentru birouri sau depozit!
Cu Poliția Locală la dispoziție, Primăria Bistrița dă unor privați 200.000 de lei pentru paza a două clădiri și a pârtiei de schi iunie 5, 2020 - De ani de zile, Primăria Bistrița plătește scump paza clădirilor, care ar putea fi asigurată de polițiștii locali. Excepție nu face nici anul 2020, când contractul se apropie de 200.000 de lei. Mai mult, pe lista obiectivelor care sunt păzite non-stop, inclusiv în weekend regăsim pârtia de schi...
Una dintre cele mai importante firme din județ a intrat în insolvență! iunie 5, 2020 - Instanța s-a pronunțat în dreptul unei firme importante din județ. Aceasta a dispus deschiderea procedurii de insolvență. Firma ar avea la dispoziție aproximativ trei luni de zile ca să-și pună lucrurile în ordine.
Via Maria Theresia nu se anulează! Tibi Ușeriu: „O să o fac cu trei persoane dacă trebuie” iunie 5, 2020 - Tășuleasa Social nu renunță anul acesta la maratonul Via Maria Theresia. Acesta va avea loc în data de 22 august, indiferent de condiții. Tibi Ușeriu a anunțat că se vor lua toate măsurile necesare pentru siguranța participanților.
Gabriel Lazany: Toți cei care se internează în spital vor fi testați pentru COVID 19, gratuit! iunie 5, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița va primi, încet, încet, și alți pacienți. Pentru a preveni răspândirea infecției cu coronavirus, noii pacienți vor fi testați, la internare. Lazany a explicat că unitatea medicală va suporta costurile aferente.
Bărbatul decedat în timp ce se afla în carantină nu era infectat cu COVID-19 iunie 5, 2020 - Un bărbat care a revenit din străinătate nu a respectat izolarea la domiciliu și a fost carantinat forțat. Întrucât nu și-a ridicat mesele, jandarmii au intrat la bănuieli și au forțat ușa camerei în care acesta se afla. Bărbatul a fost găsit decedat. În urma testării pentru COVID-19, rezultatul a ieșit negativ.
Lazany avertizează: Avem 73 de pacienți internați în spital, aproape de maximul înregistrat! Relaxarea este prea relaxată! iunie 5, 2020 - Ne-am prea relaxat! Acesta este și mesajul transmis de managerul spitalului. Lazany a explicat că într-o săptămână, aproape 20 de persoane au fost internate cu COVID 19. Iar numărul pacienților ajunge aproape de maximul înregistrat în plină stare de urgență.
Bistrița-Năsăud: Patru cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 20.103 persoane infectate iunie 5, 2020 - Avem 360 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate patru cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 196 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Ruptă de beată la volan, în toiul nopții, a lovit o mașină parcată iunie 5, 2020 - S-a întâmplat azi- noapte, cu puțin timp înainte de ora 01.00. O tânără bistrițeancă, ruptă de beată, a pierdut controlul volanului și a lovit o mașină parcată. Apoi a ricoșat în câteva ornamente. CÂT a indicat aparatul etilotest:
Prima etapă de asfaltare, finalizată! Contractul pentru Decebal- Andrei Mureșanu- Năsăudului, semnat! iunie 5, 2020 - Zeci de străzi au fost programate pentru a fi asfaltate, în acest an. Prima etapă a fost finalizată. Au mai rămas doar 16 străzi care se vor ”înfrumuseța”. Iar ruta spinoasă ”Decebal - Andrei Mureșanu - Năsăudului” se va realiza pe fonduri europene, contractul fiind deja semnat. CE lucrări sunt prinse:
VIDEO: Record. Un proiect al Primăriei din Năsăud, scos la licitație de 8 ori. „Legea achizițiilor publice trebuie schimbată!” iunie 5, 2020 - Până nu se va schimba Legea achizițiilor publice, lucrurile vor merge foarte prost în România. Legea pare să fie împotriva dezvoltării comunităților – consideră primarul Mircea Romocea.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Crainimăt și Șieu Măgheruș iunie 5, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, în Crainimăt și Șieu Măgheruș - anunță Aquabis, În zonă s-a produs o defecțiune:
AFLĂ care este strategia de dezvoltare a comunei Bistrița-Bârgăului în perioada 2020-2024! iunie 5, 2020 - Potrivit adminstrației locale de la Bistrița-Bârgăului condusă de primarul Vasile Laba, în perioada 2020-2024 se vor finaliza proiectele aflate pe rol la această dată, proiecte majore privind îmbunătățirea standardului de viață a locuitorilor comunei şi creşterea atractivităţii de investire în mediul rural prin implemenatarea proiectelor de infrastrutură: apă și apă uzată menajeră, transport, drumuri locale, educație.
După reclamații, transportatorii de persoane din județ, verificați sub acoperire! iunie 5, 2020 - Odată cu reluarea transportului de persoane au apărut și primele reclamații. Autoritățile au început verificarea transportatorilor. Sub acoperire! CARE e situația ”din teren”:
Se redeschide Rapsodia! Altă conducere, altă echipă, alt meniu, aceleași standarde iunie 4, 2020 - Restaurant Rapsodia are de o săptămână o altă conducere, iar mâine, începând cu ora 18.00, terasa se redeschide și nu oricum, cu o degustare mai altfel de vinuri alese de la Crama Jelna, prezentate de Darius Pripon, tânărul care semnează toate vinurile de soi cu care se mândrește acum crama, în țară și în lume. În limita locurilor disponibile pentru rezervare sunteți așteptați cu toții mâine, pe terasa Rapsodia, cea mai încăpătoare din oraș, cu peste 120 de locuri - în condițiile actuale.
VIDEO: O variantă ocolitoare modernă în Năsăud?!? Primarul Mircea Romocea face pariu că se poate! iunie 4, 2020 - O variantă ocolitoare modernă în Năsăud?!? Primarul Mircea Romocea face pariu că se poate! Investiția s-ar ridica la 10 - 12 milioane de euro:
ADIO. Copiii din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean și-au luat adio de la Erno Nagy: „Îți mulțumim că ai făcut parte din viața noastră” iunie 4, 2020 - Emoționant și tulburător gest al copiilor din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean: prietenul și colegul lor Erno Nagy s-a stins ieri din viață, răpus de boală. În amintirea lui, colegii săi au colorat curtea instituției în care a copilărit. „Azi plângem după tine, dar mâine ne vom bucura că ai ajuns într-un loc sfânt”.
Regele alcoolului din Năsăud a ajuns după gratii! iunie 4, 2020 - Ridicat de mascați în 2015, Petrică Bolfă, numit și ”regele alcoolului”, a primit sentința definitivă. Acesta a fost încarcerat în penitenciarul Bistrița pentru înșelăciune, delapidare și evaziune fiscală.
Trei angajați si Spitalului Județean de Urgență Bistrița, depistați pozitiv cu COVID 19 iunie 4, 2020 - DSP BN a raportat azi 13 noi teste pozitive de COVID 19, la nivelul județului nostru. Dintre acestea, trei sunt angajați ai Spitalului Județean de Urgență Bistrița. 
FOTO/VIDEO – Ajungem la normalitate: Se toarnă primul strat de asfalt în zona socialelor din Subcetate iunie 4, 2020 - Blocurile sociale din Subcetate erau, an de an, înconjurate de noroi, ca-n evul mediu. Acest lucru e pe punctul de a se sfârși. Azi se toarnă primul strat de asfalt. CÂND ar putea fi gata:
FOTO/VIDEO: Angajații de la Taxe și Impozite au refuzat să-și reia activitatea iunie 4, 2020 - Un al doilea angajat de la Taxe și Impozite a fost depistat pozitiv cu COVID 19. Azi, instituția a fost închisă pentru dezinfecție. Deși reluarea activității a fost programată pentru ora 13.00, angajații au refuzat. AFLĂ care a fost motivul:
Bistrița-Năsăud: 13 cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.907 persoane infectate iunie 4, 2020 - Avem 356 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 13 cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 238 de cazuri noi de infecție.
Bistrițeni implicați în trafic de migranți. Oamenii plăteau și 2.500 de euro să ajungă în Austria iunie 4, 2020 - Polițiștii au destructurat o rețea de trafic de migranți, extinsă în mai multe județe ale țării. Printre cei implicați se numără și bistrițeni, dar și un tunisian stabilit în România. Oamenii plăteau și 2.500 de euro să ajungă din Serbia în Austria.
Bărbatul decedat ieri într-un centru de carantină ar fi făcut stop cardiac iunie 4, 2020 - Aceasta este prima concluzie a legiștilor care l-au preluat ieri pe bărbatul de 51 de ani care a murit într-un centru de carantină de la Colibița. Bărbatul revenise din străinătate și întrucât nu a respectat izolarea la domiciliu a fost carantinat forțat.
COVID 19 închide iar Taxele și Impozitele! Doi angajați ai Primăriei Bistrița, depistați POZITIV iunie 4, 2020 - Acum două săptămâni, la Taxe și Impozite, o persoană era depistată cu COVID 19. Azi, instituția s-a închis din nou, pentru dezinfecție, după ce încă un angajat a fost depistat pozitiv.
Copilul de 5 ani înecat la Rodna, cea de-a doua mare încercare a cuplului: au mai pierdut un copil acum 7 ani iunie 4, 2020 - Un cuplu din Rodna și-a pierdut ieri copilul de 5 ani, după ce cel mic a căzut cu bicicleta în râul care traversează localitatea. Acesta este al doilea copil al cuplului care se prăpădește, după ce în 2013 un micuț de doar doi ani a murit în somn lângă mama sa.
Bistrița Năsăud a depășit procentajul național și global la decese de COVID 19 iunie 4, 2020 - De la o zi la alta, noi persoane sunt depistate pozitiv cu COVID 19. De asemenea, se modifică în mod constant numărul celor care se vindecă, sau a celor ce pierd lupta și încetează din viață. CUM stă, procentual, județul nostru la cazuri active, decese și vindecări, comparativ cu România sau global:
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, la Simionești, Monariu și Năsăud iunie 4, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, la Simionește și Monariu - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune pe rețeaua de apă. Probleme au apărut și pe câteva străzi din Năsăud: