STRAŞNIC! Un tânăr din Bistriţa produce costume bărbăteşti din cânepă! Le vinde apoi în Franța, USA și Italia

STRAŞNIC! Un tânăr din Bistriţa produce costume bărbăteşti din cânepă! Le vinde apoi în Franța, USA și Italia

Ionuţ Rus, un tânăr din Bistriţa care a petrecut luni de zile în Nepal şi India, a pus pe picioare un impresionant proiect: produce costume bărbăteşti din cânepă pe care le vinde apoi în Franța, USA și Italia…! Ca și vagabond ajungi mereu în locuri ciudate, îți e dat să cunoști oameni interesanți și să te descurci cu puțin…

După ce a petrecut luni de zile explorând uimitoarele civilizaţii din India și Nepal, bistriţeanul Ionuţ Rus s-a lăsat cucerit de o idee: aceea de a exploata cânepa românească până în pânzele albe…

Ideea s-a născut tot în Nepal, culmea… Căci departe de casă, prin țări străine, limbi, rituri și obiceiuri străine se naște un sentiment ciudat de dor, și cu cât stai să meditezi mai îndeaproape asupra altor culturi și limbi, cu atât te simți mai atras de propria ta glie, cultură și limbă…”, a povestit Ionuţ Rus pentru Bistriţeanul.ro.

Aşa a apărut DeIonescu.com:

Totul a început cu o întâlnire miraculoasă…

Ca și vagabond ajungi mereu în locuri ciudate, îți e dat să cunoști oameni interesanți și să te descurci cu puțin…”, admite Ionuţ Rus.

Tânărul ne-a povestit că s-a nimerit să întâlnească, într-un mic sat nepalez de la poalele munților Himalaia, un japonez mai excentric.

Shey babaji – așa îl striga lumea – își petrecuse tinerețile hălăduind într-o peșteră ca și discipol al unui sadhu indian, care-l învățase taina de-a crește cânepă. Și astfel, de peste 30 ani se apucase și el să se-ndeletnicească cu o așa ocupație excentrică. Creștea Cannabis Sativa L., sau cânepă industrială. Ţăranii la sat îi zic cânepă românească...”

Japonezul Shey babaji creştea cânepă atât pentru fibră, cât și pentru sămânță. Cultivase cânepă în India, apoi în țara natală – Japonia, apoi se căsătorise cu-o anume Madame în Franța și cultivase și acolo. Iar acum își găsise un mic petec de pământ într-un uitat-de-lume sat nepalez unde făcea tot același lucru – ne-a povestit Ionuţ Rus.

Ciudat şi amuzant: să cauţi la mii de kilometri ceea ce ai deja, acasă…

Atras de recenziile excelente ale unor neo-zeelandezi, australieni, dar și americani, nemți sau francezi – tânărul din Bistriţa încerca să găsească „cea mai strașnică țesătură și s-o aduc acasă. Ce urma să fac cu ea, nu știam încă…”, explică Ionuţ Rus.

Ajuns – întâmplător sau nu – în acest sat, i-am povestit niponului of-ul și dorința mea de a găsi pânză din cânepă autentică. Lucru care l-a amuzat teribil. După ce-am servit un ceai, căci așa se ominește oaspetele în zonele cu pricina – mi-a spus că cea mai strașnică pânză de cânepă pe care el pusese mâna a fost chiar o țesătură de cânepă românească…!

Undeva prin anii ‘90-’91, pe vremea când locuia în Franța… I se părea ciudat și amuzant faptul că eu bătusem atâta drum să caut ceea ce aveam deja acasă… E ca și-n povestea aceea evreiească cu Jelek fiul lui Melek. Pentru mine momentul a sunat a «Bingo!». Şi uite așa am ajuns – odată întors pe meleagurile noastre, prin septembrie 2018 – să mă preocupe subiectul…”, îşi aminteşte Ionuţ Rus.

Se împlineşte în curând aproape un an de când a început proiectul.

A fost ajutat, ce-i drept, și de istoria țării: „România pe vremea Tovarășului avea o industrie prosperă în această direcție. În anul loviturii de stat ’89, ocupam locul I în Europa la cultura cânepii (cu peste 56.000 ha. cultivate) și locul III în lume după China și URSS…

Aveam cea mai mare stație de prelucrare a cânepii din Europa la Sânniculau Mare (în judeţul Timiș). Dar și sănătoase centre de cercetare și dezvoltare – vezi Lovrin (tot judeţul Timiș). Aici a fost omologat în 1981 soiul «Lovrin 110», iar mai apoi dezvoltat în «Lovrin 111» – unele dintre cele mai reușite și mai productive soiuri de acest fel din lume…”, explică Ionuţ Rus.

O poveste tragi-comică made in Bistriţa…  

E suficient să frunzăriţi câteva minute deionescu.com – ca să rămâneţi şi voi cu senzaţia că aţi aterizat pe un site fashion occidental. Impecabil design, umor, poveşti şi mult suflet.

Povestea modelelor alese, dacă e să vorbesc cu franchețe și deschis, e tragico-comică… Bugetul nostru de promovare fiind mult sub nivelul mării, am făcut totul, vorba românului, cu rubedenii, amiciții și cumetrii…”, admite amuzat Ionuţ Rus.

Tânărul a apelat la prieteni şi cunoştinţe din Bistriţa pentru a duce la bun sfârşit povestea. Au acceptat rolul de modele pentru costumele DeIonescu un prieten student la medicină în Cluj, un bistriţean actor la Teatrul Gong din Sibiu şi un talentat agent imobiliar din Bistrița.

Fotograful – Cristian Drăgan – îmi e văr de-al doilea, de loc din Țara Năsăudului. Asistentul de imagine – Alin Ceuca – a venit la recomandarea fotografului (și el bistrițean). Iar directorul de imagine, Marius Poienariu, tot din Bistrița, ni s-a alăturat la o masă… Am mâncat, am băut vin local de Jelna, și-am căzut de acord să facem bine și nu rău…”, a povestit Ionuţ Rus.

O viziune: Cum spuneau tovarăşii – o „Integrată”…

„I-am abordat așadar pe treabă bună, cu voiciune și cu o viziune: aceea de-a crea o «Integrată» – cum îi ziceau tovarășii… Adicătelea, să aducem sub aceeași cupolă Filatura-Țesătoria-Finisarea. Prin care să putem controla întreg procesul cânepii de la sămânță la produs finit…”, confirmă Ionuţ Rus.

Tânărul întreprinzător din Bistriţa şi-a văzut, în cele din urmă, visul împlinit: „Cu voia zeilor, toți s-au declarat deschiși să contribuie, în funcție de abilitatea fiecăruia, la re-vitalizarea cânepii românești…

Mai mult, echipa care a pus la punct întregul proiect a reuşit să şi vândă din creaţiile DeIonescu.  „Slavă Providenței – da…! Am vândut. Activitatea am început-o acuși o lună și ceva… Iar până acum am avut interes din Franța, USA și Italia. Am mai avut și prieteni care-au decis să ne dea o mână de ajutor. Au mai pescuit şi ei, pe ici pe colo, ba o vestă, ba o pereche de nădragi, fiecare după buget și nevoi, se-nțelege…

FOTO/VIDEO: Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans acum 6 ore - „Poate, poate, apusul de soare e doar răsăritul văzut de la spate… Poate, poate într-o altă viaţă ne vom regăsi. Şi vom învăţa să fim fericiţi, admirând câte două răsărituri pe zi…!" Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans...
FOTO: TRAGIC – Un bărbat a murit după ce s-a răsturnat cu mașina într-o curbă acum 9 ore - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în localitatea Ciceu Cristești. Din cauza neadaptării vitezei într-o curbă, un bărbat și-a pierdut viața după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat. Un alt tânăr a fost rănit.
S-a chefuit la nuntă și a adormit în drum spre casă. Pățaniile șoferului trezit în trafic de Poliție și Ambulanță acum 13 ore - Căldura și alcoolul l-au „dărâmat” pe un șofer de 40 de ani. Acesta a fost găsit dormind în trafic, pe o stradă din Bistrița, cu motorul pornit. Deșteptarea i-au dat-o polițiștii și Ambulanța.
DE CITIT: Miezul nopții în grădina binelui și a răului acum 14 ore - De citit: Miezul nopții în grădina binelui și a răului. Naratorul, un jurnalist din New York, alege să rămână în Savannah, Georgia o vreme pentru a descrie locul și oamenii. Astfel că aproape fiecare locuitor dorește să-l informeze în legătură cu istoria orașului, poveștile vecinilor și, bineințeles, să-i ofere doza necesară de bârfă.
Aquabis: Se sistează apa în Simioneşti şi Monariu acum 16 ore - Aquabis SA îşi informează consumatorii că până luni, 26 august 2019, se sistează apa TOTAL în localităţile Simioneşti şi Monariu.
VIDEO: Parc industrial, într-un sat din Bistriţa-Năsăud…?! acum 16 ore - Poate părea o nebunie: mulţi se îndoiesc că un parc industrial este realizabil într-o comună sau un sat al judeţului. Dar este visul unui primar din Bistriţa-Năsăud, care vrea astfel să ofere mai multe locuri de muncă celor din comunitatea sa:
Bani mai puțini pentru directorul unui liceu din Bistrița în urma unui control făcut de Curtea de Conturi acum 18 ore - Un liceu din Bistrița a fost luat la puricat de Curtea de Conturi. Totul a pornit de la faptul că directorul era încadrat greșit la plată, astfel că încasa lunar mai mulți bani decât i se cuveneau. Curtea de Conturi a intrat pe fir și l-a lăsat cu mai puțini bani.
Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător… acum 20 de ore - În timp ce deasupra, bistriţenii de pretutindeni sărbătoreau după puteri – dedesubt doi speologi s-au încumetat să pătrundă din nou în măruntaiele peşterii Tăuşoare. Într-o expediţie tulburătoare care a surprins câteva momente miraculoase...
FOTO: Prea beat la volan ca să mai dea prioritate.. acum O zi - Un accident rutier s-a petrecut în localitatea Rusu Bârgăului. Doi bărbați au fost răniți după ce un șofer prea beat nu a acordat prioritate.
FOTO/VIDEO: Din Düsseldorf, acasă, ovaţionat şi aplaudat la scenă deschisă…! acum O zi - De pe scena operei din Düsseldorf, a ajuns, în această seară, pe scena de acasă… A fost ovaţionat şi aplaudat de prieteni şi admiratori care i-au scandat numele, într-un emoţionant şi memorabil concert în aer liber.
VIDEO: Gavrilaș Mureșan și Dorel Cosma sunt de astăzi cetățeni de onoare! acum O zi - Două personaje semnificative pentru municipiul Bistrița au devenit astăzi cetățeni de onoare! Celor doi bărbați le-a fost acordat acest titlu astă-seară, într-o ceremonie premergătoare concertelor de la Târgul Mare al Bistriței.
FOTO: Donații pentru Pompierii bistrițeni din partea partenerilor germani acum 2 zile - În zi de sărbătoare pentru orașul nostru, pompierii bistrițeni au primit în dar o serie de autospeciale de intervenție și echipamente specifice pompierilor. Acestea au fost donate de mai multe unități de pompieri din Germania, partenerii salvatorilor bistrițeni.
Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița implicat într-un accident în județul Sălaj acum 2 zile - Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița a fost implicat într-un accident în județul Sălaj, în drum spre casă. Un autoturism ar fi intrat cu viteză într-o curbă, iar autocarul a lovit un cap de pod.
Și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Cum a fost pedepsită bistrițeanca inconștientă acum 2 zile - O bistrițeancă și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Aceasta a fost găsită la câțiva kilometri buni de casă, de către polițiștii locali. După ce au dus-o acasă, agenții au și „pedepsit-o” pe mama acesteia:
Munții Călimani, cea mai populară destinație a weekendului pentru sportivi. Via Maria Theresia la ediția cu numărul VI acum 2 zile - Locul de întâlnire pentru sportivi weekendul acesta este Via Maria Theresia, cea mai lungă potecă tematică din munții României. Munții Călimani găzduiesc cea de-a VI-a ediție a competiției care a reunit 850 de sportivi din țară și din străinătate.