VIDEO – NOFF, un nou festival de film, în noiembrie, la Bistriţa!

VIDEO – NOFF, un nou festival de film, în noiembrie, la Bistriţa!

„Maria, Regina României” documentarul regizat de britanicul Alexis Sweet Cahill a fost prezentat ieri seară la Cinema Dacia, în avanpremieră naţională. Actorul bistriţean Adrian Titieni, care face parte din distribuţia filmului, a anunţat că în noiembrie, la Bistriţa se va desfăşura Festivalul de film NOFF.

O adevărată sărbătoare cinematografică, ieri, la Centrul Cultural Dacia: sala de cinema s-a umplut până la refuz de cinefili interesaţi să urmărească povestea bazată pe fapte reale care o are în prim plan pe legendara figură a Reginei Maria.

Dr. Tiberiu Podani, reprezentantul Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, a amintit spectatorilor prezenţi despre Cinemateca anilor ’80, care funcţiona la Bistriţa şi care a adus cinefililor chiar şi câteva surprize şi premiere, într-o epocă în care cenzura limita fatal existenţa românilor.

Este un eveniment festiv să avem aici un astfel de film… Mă gândesc la perioada interbelică, atunci când în Bistriţa Bulevardul Republicii purta numele Regina Maria – iar piaţa centrală se numea Piaţa Regele Ferdinand… Noi am făcut demersurile oficiale necesare pentru ca aceste locuri să recapete numele adecvat şi meritat…”, a punctat dr. Tiberiu Podani.

Ciprian Moldovan, iniţiatorul proiecţiei de gală, a anunţat totodată că actorul bistriţean Adrian Titieni distribuit în pelicula Maria, Regina României va fi – în noiembrie – preşedintele unui nou festival care se va desfăşura la Bistriţa.

Este o mărturie istorică foarte importantă. Acest film trebuia să apară”, a admis Adrian Titieni în deschidere:

Este aproape o dramă, pentru mine. După două zile la Bistriţa m-am reîntors în trecut, mă vedeam pe străzi, tot în pantaloni scurţi… M-am întors parcă în timp, eu am plecat din Bistriţa în 1981… Sunt câţiva ani buni de atunci…”, a recunoscut Adrian Titieni.

Actorul a mărturisit pentru Bistriţeanul.ro că rolul celebrului politician Ion I.C Brătianu a fost o mare provocare pentru el: „Este primul rol din viaţa mea care face referire la o personalitate care a existat. În obligatoria documentare pentru rol, la un moment dat am oprit totul pentru că era copleşitor ce am citit despre cine a fost şi ce a făcut Brătianu. Nu mi-a fost uşor deloc…”, ne-a mărturisit actorul Adrian Titieni.

Adrian Titieni:  Brătianu m-a urmărit bizar, în ultimii ani..

Rolul politicianului liberal s-a suprapus oarecum peste simpatiile liberale ale actorului. „Brătianu m-a urmărit, cumva, bizar, în ultimii ani… E adevărat că în urmă cu aproape patru ani, m-am înscris pentru prima dată într-un partid, în Partidul Liberal. Deşi nu fusesem până atunci membru în niciun partid. Nici măcar în Partidul Comunist. Dintr-o raţiune foarte simplă. Nu am vrut ca viaţa mea profesională sau particulară să fie într-un fel sau altul arondată. Am încercat să fac paşi în viaţă atâţia cât am putut, cu competenţele pe care le am, dar autonom. Pentru că dacă eşti afiliat, nu ştii niciodată dacă rezultatele ţi se datorează ţie, sau se datorează conjuncturilor şi circumstanţelor…”, a recunoscut Adrian Titieni.

Actorul a admis că acum câţiva ani, câţiva prieteni foarte buni din Bistriţa i-au propus ceva la care nu se gândise niciodată: să fie primar al oraşului Bistriţa. A fost de acord, dar nu a dorit să se înscrie în partid. Atunci prietenii săi i-au amintit că este vorba de partidul lui Brătianu.

Auzind atunci numele acestei personalităţi mi-am zis Bine, atunci mă înscriu… După alţi câţiva ani, au început filmările la Regina Maria. Nu am fost în casting de la început. Cu un soi de regret mă gândeam că ar fi fost interesant să fac parte din acest proiect. La un moment dat s-au oprit filmările şi am fost invitat şi eu să particip la casting. Am rămas surprins când am auzit că aveau nevoie de cineva pentru rolul lui Brătianu. În drum spre casa de producţie unde avea loc castingul cu regizorul englez Alexis Sweet Cahill – m-am rătăcit. În Bucureştiul pe care îl cunosc de aproape 38 de ani… Am sunat şi le-am cerut un reper în plus… M-au întrebat pe ce stradă mă aflu. Am ridicat ochii… Undeva în apropiere era o plăcuţă: eram pe strada I. C Brătianu… Undeva în forul meu interiorul meu mi-am spus că sigur voi lua castingul pentru rolul lui Brătianu. Erau deja prea multe şi puternice semnele…”, ne-a mai povestit Adrian Titieni.

Un nou festival de film, la Bistriţa!

Adrian Titieni a mulţumit organizatorilor şi pentru intenţia de a crea festivalul de film NOFF – în perioada 22 – 26 noiembrie, la Bistriţa.

„Plus valoarea pe care o aduce un festival de film nu trebuie pusă îndiscuţie. Cred că fiecare dintre dumneavoastră şi-o poate imagina. Această deschidere culturală şi polarizare a atenţiei publicului degustător de film mi se pare un lucru bun… De asemenea, cred că oamenii vor reînvăţa drumul către filmul românesc. Pentru că el este un ambasador itinerant, mult prea circulat în străinătate, recunoscut şi legitimat acolo – dar mai puţin la noi. Suntem într-o ecuaţie improprie: investim în filme dar nu avem piaţă de desfacere… iar asta mă duce cu gândul la acest spaţiu – acest cinematograf care este absolut extraordinar dotat, mai mult decât civilizat, la standarde de înaltă calitate…”, a mai spus Adiran Titieni, ieri seară, în deschiderea proiecţiei de gală.

VIDEO: PANICĂ la Spitalul Județean! Un pacient, suspect de îmbolnăvire cu coronavirus februarie 21, 2020 - Momente de panică și mobilizare a cadrelor medicale de la Spitalul Județean. Un bistrițean, proaspăt întors din țări exotice, s-a prezentat la UPU cu febră. Acesta a fost consultat separat, fiind suspect de imbolnăvire cu coronavirus.
Ioan Turc: Vă provoc domnule Cristian Niculae la o dezbatere în direct cu toată presa. Unde și când vreți! februarie 21, 2020 - Într-o conferință de presă, liderul liberalilor Ioan Turc l-a provocat public pe viceprimarul și candidatul PSD la fotoliul de primar al municipiului Bistrița la o dezbatere în direct cu toată presa.
Părerea voastră contează! Chestionare de evaluare a funcționarilor de la ghișee! februarie 21, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a subliniat în repetate rânduri că dorește o mai bună colaborare între cetățeni și instituțiile publice. Pentru a îmbunătății calitatea serviciilor oferite, acesta a venit cu o propunere. De săptămâna viitoare, la FIECARE instituție veți găsi chestionare de evaluare a funcționarilor. Se lucrează chiar și la un soft, astfel încât DOAR să apăsați câteva taste pentru a-i evalua.
Bistrița-Năsăud, pe lista județelor cu cele mai mari daune plătite de asiguratorii de locuințe februarie 21, 2020 - Bistrița-Năsăud se află în topul județelor unde asiguratorii de locuințe au plătit cele mai mari despăgubiri în urma dezastrelor naturale. În țară în continuare există peste 7 milioane de locuințe neasigurate.
Liberalii bistrițeni așteaptă motivarea instanței în cazul primarului Traian Ogâgău februarie 21, 2020 - Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă și de situația în care se găsește primarul Traian Ogâgău după ce a primit o condamnare cu suspendare din partea unei instanțe năsăudene.
VIDEO: Prefectul speră ca problema fermierilor din Ilva Mică să se rezolve… prin generozitatea celor ce dețin terenuri februarie 21, 2020 - Aproape 2000 de animale nu au loc de pășune în Ilva Mică. Din această cauză, fermierii nici nu au subvenții de la APIA pentru ele. Prefectul Dolha speră ca problema să se rezolve, cel puțin momentan, prin generozitate. Cei ce au concesionat terenuri să cedeze o parte din ele fermierilor.
Pâine artizanală, făcută cu maia și mult drag, din făină de secară și cu semințe, numai la Michaela’s Braserie februarie 21, 2020 - Dacă n-ați descoperit până acum pâinea cu maia, nu știți nimic de calitățile ei extraordinare, puteți începe să o recunoașteți măcar prin gustul deosebit și miezul plin dacă ajungeți la Michaela's Braserie, pe Bulevardul 1 Decembrie din Bistrița. O să reveniți, vă asigurăm! Și nu doar pentru pâine. Întotdeauna o să găsiți la ei ceva dulce sau ușor sărat, abia scos din cuptor, o cafea bună, un mic dejun sau un prânz copios, care vă poate fi livrat inclusiv acasă sau la birou. Dar pâinea artizanală făcută cu maia, în fiecare dimineață, vă avertizăm, dă dependență! E altceva...
Sute de șantiere de împăduriri, organizate în Bistrița-Năsăud. Bistrițenii sunt invitați să ajute! februarie 21, 2020 - Potrivit ministrului Mediului Costel Alexe 2.500 de păduri noi urmează să fie plantate de la 0 în țară. Printre județele cu cele mai multe șantiere de împăduriri se numără și Bistrița-Năsăud, care se află și în topul tăierilor ilegale.
VIDEO: Alți doi aleși locali dau cu stângu-n dreptul pe ultima sută de metri de mandat! februarie 21, 2020 - ANI a găsit nereguli la încă doi aleși locali bistrițeni. E vorba de primarul din comuna Matei și viceprimarul din comuna Ilva Mică. Dacă unul va fi retras din funcție, celălalt, cercetat penal...mai poate sta încă liniștit pe fotoliu.
SUPERCOM colectează GRATUIT deșeurile mari! AFLĂ programul de colectare în orașele județului: februarie 21, 2020 - În perioada 24 februarie 2020 – 07 martie 2020 se va desfășura Campania de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase în mediul urban. Este vorba despre mobilier vechi, covoare sau saltele uzate și alte obiecte mari de folosință îndelungată. AFLĂ programul de colectare în Bistrița, Năsăud, Beclean și Sîngeorz-Băi:
FOTO: Bunătăți din Bistrița-Năsăud, la Târgul de Turism al României februarie 21, 2020 - Bunătățile și minunățiile marca Produs în Bistrița-Năsăud au cucerit din nou la Târgul de Turism al României: „O zestre culturală inedită, natură de basm, gustul bucatelor tradiționale, licori magice și vinuri împărătești, creativitate transpusă în produse meșteșugărești, tradiții păstrate cu sfințenie în locuri în care timpul a încremenit, fascinat de mituri...”
Aquabis: Trei străzi din Bistrița rămân fără apă rece astăzi februarie 21, 2020 - Trei străzi din Bistrița rămân astăzi, pentru câteva ore, fără apă rece – anunță Aquabis.
Peste 200 de străzi noi, în Bistrița…! Bistrița, mai tare decât Clujul…?! februarie 21, 2020 - După 1989, intravilanul municipiului Bistrița a crescut de aproape trei ori. Așa se face că avem peste 200 de străzi noi, care nu existau înainte de 89. Lucrurile ar fi stat altfel, probabil, dacă administrațiile orașului ar fi adoptat o poziție dură și tranșantă. Așa s-a întâmplat la Cluj. În cartierele de acolo, ai toate șansele să vezi în curtea unei case mici – două case mari...
Și-a dat foc, de nervi pe polițiștii locali! februarie 21, 2020 - S-a întâmplat azi-noapte, în zona Ștefan cel Mare din municipiu. Un om al străzii și-a dat foc după ce polițiștii locali l-au apostrofat.
FOTO: S-a întors din Siberia pe jos, traversând înot râul Tisa…! Azi autoritățile i-au cântat „La mulți ani” februarie 20, 2020 - Momente emoționante, astăzi, pentru un veteran de război care a primit vizita oficialităților. Este vorba despre Teodor Avram care a împlinit azi venerabila vârstă de 100 de ani. După război, Teodor Avram a găsit puterea să se întoarcă la familia sa pe jos, din Siberia, traversând înot râul Tisa.
Gunoaiele din județ ne costă scump! Pentru ce mai alocă CJ BN încă 10,3 milioane de lei: februarie 20, 2020 - Consilierii județeni au aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2020. Astfel s-a aprobat cheltuirea a 10,3 milioane de lei pentru...gunoaiele din județ. AFLĂ ce se face de banii aceștia:
Uite parcările, nu-s parcările! Promisiuni de locuri de parcare lăsate în aer de municipalitate! februarie 20, 2020 - Nevoia de locuri de parcare, în municipiu, e mare. De-a lungul anilor, administrația locală a promis parcări supraetajate, subterane, etc. Toate au rămas la nivel de vise frumoase. Unul singur ar începe să prindă contur, dar și asta datorită preluării de către o altă instituție.
Povestea bolnavă a incestului de la Țagu. Mamă și fiică adolescentă au născut, deodată, copiii aceluiași bărbat februarie 20, 2020 - La doar 15 ani, o copilă din localitatea Țagu, comuna Budești, dădea naștere primului său copil. Acesta era făcut tocmai cu tatăl său, alături de care locuia într-un apartament din Bistrița. Ironia sorții face ca în același timp, mama sa să dea și ea naștere unui copil.
VIDEO: Betak le oferă bistrițenilor un eveniment de excepție, în 25 februarie februarie 20, 2020 - Betak ne oferă săptămâna viitoare un eveniment de excepție, în Biserica Romano-Catolică de pe str. Gheorghe Șincai Nr. 26. „Este începutul unei serii de concerte, organizate de Betak, până în luna iunie”, au precizat reprezentanții companiei. 
Case de tip familial, pentru copiii cu dizabilități, la Bistrița! februarie 20, 2020 - Un proiect inedit urmează să prinsă contur în municipiu. Consiliul Județean face primii pași pentru realizarea a două case de tip familial, special pentru copiii cu dizabilități! CE alte investiții în domeniul social va mai face CJ BN:
GRAV! În 6 comune din județ nu există nici măcar un medic de familie. Alte zeci sunt în deficit serios februarie 20, 2020 - În 6 comune din județ nu există nici măcar un medic de familie. Alte zeci de comune sunt în deficit serios lipsind cel puțin câte un medic de familie. În deficit sunt și trei din cele patru orașe.
Mai bine de 70 de bistrițeni au ajuns la spital din cauza pneumoniei februarie 20, 2020 - Săptămâna trecută, peste 70 de bistrițeni au avut nevoie de internare în spital, după ce au făcut pneumonie. Și gripa a trimis la spital 17 bistrițeni, unuia dintre ei afecțiunea fiindu-i fatală.
ATENȚIE! Circulație restricționată pe Valea Ghinzii și strada Aerodromului! februarie 20, 2020 - Se continuă lucrările de modernizare a Văii Ghinzii. Din acest motiv, circulația rutieră va fi restricționată în acea zonă. Traficul rutier va fi deviat începând de azi.
GROAZNIC! S-a culcat ani de zile cu fiica sa de 14 ani. Din incest a rezultat și un copil… februarie 20, 2020 - Un bărbat a fost reținut zilele trecute, după ce procurorii au descoperit că acesta a întreținut ani de zile relații sexuale cu fiica sa minoră. Totul a început în 2010, pe când aceasta avea doar 14 ani și a continuat până în 2017. La doar un an de la debutul calvarului, copila a născut un bebeluș...
Centrele de permanență, „invitate” să preia din aglomerația de la spital, pe durata lucrărilor de extindere februarie 19, 2020 - Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița urmează să aibă parte de ample lucrări de extindere și reabilitare. Pe durata lucrărilor, aglomerarea de la UPU și timpul de așteptare ar putea să crească simțitor, motiv pentru care CAS BN face apel la bistrițeni să apeleze și la centrele de permanență.
ÎN SFÂRȘIT! Se alocă bani pentru un castel aproape prăbușit! februarie 19, 2020 - Consiliul Județean a prins în bugetul anului 2020 bani pentru un castel aproape prăbușit! Totuși, fondurile ajung doar pentru ”punerea în siguranță”. Asta până când probabil se vor găsi fonduri europene pentru reabilitarea integrală.
Mâine, la Bistrița: „Dezrobirea rromilor”. Dezbatere și spectacol extraordinar de folclor februarie 19, 2020 - Se anunță o zi plină de evenimente, mâine la Bistrița! Iubitorii de folclor sunt invitați la spectacol extraordinar susținut de soliștii ansamblului „Dor Românesc”. De la ora 13.00, la Instituția Prefectului, are loc dezbaterea cu tema cu tema  „Stima de Sine prin asumare etnică”, în cadrul evenimentului „Dezrobirea rromilor”:
Alocațiile pentru copii, înlocuite de vouchere…?! februarie 19, 2020 - Alocațiile pentru copii ar putea să dispară, pentru a fi înlocuite de vouchere. Este una dintre posibilitățile pe care Guvernul Orban le ia în calcul, ca să evite astfel situațiile în care părinții cheltuie banii pe altceva.
FOTO/VIDEO – Secția de Psihiatrie de pe Someșului: Persoană intoxicată cu fum și una aflată pe acoperiș, salvate de pompieri! februarie 19, 2020 - Echipaje ale pompierilor și ale poliției au fost prezente azi pe Someșului, la secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. O persoană a fost intoxicată cu fum și una a fost coborâtă, după negocieri, de pe acoperiș.
Un minor dat în urmărire internațională a furat mașina unui bistrițean! UNDE au fost găsiți: februarie 19, 2020 - Un bistrițean a anunțat că mașina sa a fost furată luni noaptea. Ieri, autoturismul a fost găsit în județul Suceava. Acesta a fost furat de un minor dat în urmărire internațională. AFLĂ detalii: