VIDEO – NOFF, un nou festival de film, în noiembrie, la Bistriţa!

VIDEO – NOFF, un nou festival de film, în noiembrie, la Bistriţa!

„Maria, Regina României” documentarul regizat de britanicul Alexis Sweet Cahill a fost prezentat ieri seară la Cinema Dacia, în avanpremieră naţională. Actorul bistriţean Adrian Titieni, care face parte din distribuţia filmului, a anunţat că în noiembrie, la Bistriţa se va desfăşura Festivalul de film NOFF.

O adevărată sărbătoare cinematografică, ieri, la Centrul Cultural Dacia: sala de cinema s-a umplut până la refuz de cinefili interesaţi să urmărească povestea bazată pe fapte reale care o are în prim plan pe legendara figură a Reginei Maria.

Dr. Tiberiu Podani, reprezentantul Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, a amintit spectatorilor prezenţi despre Cinemateca anilor ’80, care funcţiona la Bistriţa şi care a adus cinefililor chiar şi câteva surprize şi premiere, într-o epocă în care cenzura limita fatal existenţa românilor.

Este un eveniment festiv să avem aici un astfel de film… Mă gândesc la perioada interbelică, atunci când în Bistriţa Bulevardul Republicii purta numele Regina Maria – iar piaţa centrală se numea Piaţa Regele Ferdinand… Noi am făcut demersurile oficiale necesare pentru ca aceste locuri să recapete numele adecvat şi meritat…”, a punctat dr. Tiberiu Podani.

Ciprian Moldovan, iniţiatorul proiecţiei de gală, a anunţat totodată că actorul bistriţean Adrian Titieni distribuit în pelicula Maria, Regina României va fi – în noiembrie – preşedintele unui nou festival care se va desfăşura la Bistriţa.

Este o mărturie istorică foarte importantă. Acest film trebuia să apară”, a admis Adrian Titieni în deschidere:

Este aproape o dramă, pentru mine. După două zile la Bistriţa m-am reîntors în trecut, mă vedeam pe străzi, tot în pantaloni scurţi… M-am întors parcă în timp, eu am plecat din Bistriţa în 1981… Sunt câţiva ani buni de atunci…”, a recunoscut Adrian Titieni.

Actorul a mărturisit pentru Bistriţeanul.ro că rolul celebrului politician Ion I.C Brătianu a fost o mare provocare pentru el: „Este primul rol din viaţa mea care face referire la o personalitate care a existat. În obligatoria documentare pentru rol, la un moment dat am oprit totul pentru că era copleşitor ce am citit despre cine a fost şi ce a făcut Brătianu. Nu mi-a fost uşor deloc…”, ne-a mărturisit actorul Adrian Titieni.

Adrian Titieni:  Brătianu m-a urmărit bizar, în ultimii ani..

Rolul politicianului liberal s-a suprapus oarecum peste simpatiile liberale ale actorului. „Brătianu m-a urmărit, cumva, bizar, în ultimii ani… E adevărat că în urmă cu aproape patru ani, m-am înscris pentru prima dată într-un partid, în Partidul Liberal. Deşi nu fusesem până atunci membru în niciun partid. Nici măcar în Partidul Comunist. Dintr-o raţiune foarte simplă. Nu am vrut ca viaţa mea profesională sau particulară să fie într-un fel sau altul arondată. Am încercat să fac paşi în viaţă atâţia cât am putut, cu competenţele pe care le am, dar autonom. Pentru că dacă eşti afiliat, nu ştii niciodată dacă rezultatele ţi se datorează ţie, sau se datorează conjuncturilor şi circumstanţelor…”, a recunoscut Adrian Titieni.

Actorul a admis că acum câţiva ani, câţiva prieteni foarte buni din Bistriţa i-au propus ceva la care nu se gândise niciodată: să fie primar al oraşului Bistriţa. A fost de acord, dar nu a dorit să se înscrie în partid. Atunci prietenii săi i-au amintit că este vorba de partidul lui Brătianu.

Auzind atunci numele acestei personalităţi mi-am zis Bine, atunci mă înscriu… După alţi câţiva ani, au început filmările la Regina Maria. Nu am fost în casting de la început. Cu un soi de regret mă gândeam că ar fi fost interesant să fac parte din acest proiect. La un moment dat s-au oprit filmările şi am fost invitat şi eu să particip la casting. Am rămas surprins când am auzit că aveau nevoie de cineva pentru rolul lui Brătianu. În drum spre casa de producţie unde avea loc castingul cu regizorul englez Alexis Sweet Cahill – m-am rătăcit. În Bucureştiul pe care îl cunosc de aproape 38 de ani… Am sunat şi le-am cerut un reper în plus… M-au întrebat pe ce stradă mă aflu. Am ridicat ochii… Undeva în apropiere era o plăcuţă: eram pe strada I. C Brătianu… Undeva în forul meu interiorul meu mi-am spus că sigur voi lua castingul pentru rolul lui Brătianu. Erau deja prea multe şi puternice semnele…”, ne-a mai povestit Adrian Titieni.

Un nou festival de film, la Bistriţa!

Adrian Titieni a mulţumit organizatorilor şi pentru intenţia de a crea festivalul de film NOFF – în perioada 22 – 26 noiembrie, la Bistriţa.

„Plus valoarea pe care o aduce un festival de film nu trebuie pusă îndiscuţie. Cred că fiecare dintre dumneavoastră şi-o poate imagina. Această deschidere culturală şi polarizare a atenţiei publicului degustător de film mi se pare un lucru bun… De asemenea, cred că oamenii vor reînvăţa drumul către filmul românesc. Pentru că el este un ambasador itinerant, mult prea circulat în străinătate, recunoscut şi legitimat acolo – dar mai puţin la noi. Suntem într-o ecuaţie improprie: investim în filme dar nu avem piaţă de desfacere… iar asta mă duce cu gândul la acest spaţiu – acest cinematograf care este absolut extraordinar dotat, mai mult decât civilizat, la standarde de înaltă calitate…”, a mai spus Adiran Titieni, ieri seară, în deschiderea proiecţiei de gală.

FOTO: Accident mortal în Năsăud. Doi bărbați și-au pierdut viața septembrie 25, 2020 - Un GRAV accident rutier a avut loc în această seară în localitatea Năsăud. Două victime au rămas încarcerate și se află în stop cardio respirator. Din nefericire doi bărbați și-au pierdut viața.
VIDEO. Primarul Vasile Borș: Anunț important pentru locuitorii din Maieru septembrie 25, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Vasile Borș a trecut în revistă proiectele pe care a reușit să le realizeze la Maieru. Totodată, Vasile Borș a făcut un anunț important pentru localnicii din Maieru: 
Liderul PSD, Marcel Ciolacu: Radu Moldovan este, de departe, cel mai performant preşedinte de Consiliu Judeţean al României septembrie 25, 2020 - „Radu Moldovan este, de departe, cel mai performant preşedinte de Consiliu Judeţean - nu al PSD - ci al României. Radu Moldovan a adus în judeţul dumneavoastră, numai din fonduri europene, 5.000 de euro pe cap de locuitor. Următoarele judeţe sunt până în 2.000 de euro, deci diferenţa este dublu şi...”, a declarat astăzi, la Bistrița, președintele PSD, Marcel Ciolacu. 
VIDEO – Stelian Dolha, despre sprijinul de care agricultura din județ are nevoie septembrie 25, 2020 - Stelian Dolha, candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean BN: Într-un județ cu o pondere rurală atât de mare cum este Bistrița-Năsăud, preocuparea pentru prosperitatea fermierilor pentru trecerea gospodăriilor rurale și a fermelor la un alt nivel trebuie să fie o preocupare constantă.
FLAVIU LUPȘAN, primar în Lunca Ilvei de peste 20 de ani: Pe ce anume se va concentra strategia de dezvoltare a comunei, în următorii patru ani septembrie 25, 2020 - Flaviu Lupșan, primar în Lunca Ilvei de peste 20 de ani și candidat pentru un nou mandat la primărie, a dezvăluit în studioul Bistrițeanul Live pe ce anume se va concentra strategia de dezvoltare a comunei, în următorii ani.
VIDEO. Dorin Vlașin (candidat PNL la Primăria Năsăud): „Din păcate, încă mai avem străzi în Năsăud care au lipsuri de apă, canal, asfalt…” septembrie 25, 2020 - „Din păcate, încă mai avem străzi în Năsăud care au lipsuri de apă, canal, asfalt…”, avertizează candidatul PNL - USR-Plus la Primăria orașului Năsăud - Dorin Vlașin. Tânărul politician este de doi ani viceprimar și consideră că centura ocolitoare a Năsăudului este o prioritate de mare importanță pentru oraș. 
Membru al Alianței pentru Bistrița-Năsăud, obligat de Biroul Electoral Județean să șteargă un clip de pe Facebook. Ce reguli încălca: septembrie 25, 2020 - Biroul Electoral Județean a obligat un membru al Alianței pentru Bistrița-Năsăud să șteargă un material video de pe Facebook. În acesta apărea buletinul de vot de la alegerile de duminică și o ștampilă pusă pe PSD. BEJ a considerat că clipul, care ulterior a fost distribuit pe rețeaua de socializare și de alți lideri ai PSD, încalcă legea.
Bistrița-Năsăud, sub cod PORTOCALIU de ploi și cod GALBEN de inundații septembrie 25, 2020 - Toamna își intră în drepturi. Agenția Națională de Meteorologie anunță că vremea caldă ia sfârșit. Mai mult, județul Bistrița-Năsăud intră sub incidența codului portocaliu de ploi și a codului galben de inundații.
Bistrița-Năsăud: 16 cazuri pozitive, printre care un elev, doi fotbaliști și un asistent medical, 9 bistrițeni externați și un deces septembrie 25, 2020 - Avem 1.442 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 16 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 9 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.629 cazuri noi de infecție.
Un bunic pe bicicletă a dărâmat un altul ce ieșea dintr-o curte. Victima a fost preluată de elicopterul SMURD septembrie 25, 2020 - Un accident.... stupid a avut loc la Șanț. Un bătrân de 70 de ani, aflat pe bicicletă, a dărâmat un alt bătrân de 72 de ani, care ieșea din curtea unei case. Victima a fost preluată de elicopterul SMURD și transportată la Cluj-Napoca.
VIDEO: Un amfiteatru în aer liber, pentru trișcașii din Leșu…?! septembrie 25, 2020 - Primarul comunei Leșu, Ioan Pop, are de gând să construiască pentru trișcașii din Leșu un amfiteatru în aer liber. Unde ar putea fi amplasată construcția: 
VIDEO: Un bunic de 72 de ani a lovit în plin o Ambulanță ce transporta un suspect de COVID 19 septembrie 25, 2020 - Accidentul a avut loc în Năsăud. O autospecială, cu semnalele acustice și luminoase pornite, a fost lovită de un autoturism, într-o intersecție. Bunicul de 72 de ani, vinovat, a rămas fără permis. Pacientul- un suspect de COVID 19, a fost preluat de alt echipaj și transportat la spital.
VIDEO: Primarul Valentin Grapini, despre zecile de milioane de euro investite în Rodna septembrie 25, 2020 - Primarul Valentin Grapini din Rodna a vorbit la Bistrițeanul Live a vorbit despre zecile de milioane de euro investite în Rodna - acolo unde acum se lucrează, în paralel, pe 10 șantiere. 
Rareș Bogdan vine astăzi în Bistrița-Năsăud, ca să-l susțină pe Dorin Vlașin la Primăria Năsăud septembrie 25, 2020 - Jurnalistul și politicianul Rareș Bogdan vine astăzi în județul nostru, ca să-i susțină pe candidații liberali din Beclean, Bistrița și Năsăud. Acesta a vizitat orașul și în mai 2019, în campania electorală pentru alegerile europarlamentare.
Viceprimarul Niculae, printre cei ce au umplut rezervorul mașinii ce transportă sânge și salvează vieți septembrie 25, 2020 - Un proiect UNIC în România, de salvare de vieți, e ținut, la rându-i, în viață, de donațiile făcute de cei cu inimă mare. În urma unui apel făcut de cei de la Asociația Civitas Mundi, rezervorul mașinii a fost din nou umplut. Printre cei ce au contribuit la acest lucru se numără și viceprimarul Cristian Niculae. 
VIDEO. Investiții de aproape 19 milioane euro, în Lunca Ilvei. Primarul Flaviu Lupșan: „Cuvântul și onoarea, pentru mine ceva sfânt” septembrie 25, 2020 - Flaviu Lupșan, primar în Lunca Ilvei de peste 20 de ani, a vorbit în studioul Bistrițeanul Live, despre proiectele de aproape 19 milioane de euro, implementate în ultimii 4 ani de administrația pe care coordonează. „Realizările nu sunt doar ale mele, ci și ale oamenilor dragi din comunitate, ca și ale ale întregii echipe de profesioniști din Primărie și Consiliul Local, care au pus umărul la implementarea proiectelor...”
La Spitalul Județean de Urgență Bistrița, provocarea medicală e transformată în succes medical! septembrie 25, 2020 - Medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița au bifat un nou succes medical. Provocarea a fost de a extirpa o tumoare, printr-o procedură minim invazivă. Și au reușit cu brio!
Aquabis: Defecțiune în Beclean. Străzi, fără apă septembrie 25, 2020 - O defecțiune a fost semnalată astăzi în Beclean - anunță Aquabis. Câteva străzi rămân fără apă pentru câteva ore: 
VIDEO: Ce surprize le pregătește Paul Știr localnicilor din Căianu Mic, pentru următorii patru ani septembrie 25, 2020 - Un dispensar ultramodern, internet gratuit, dar și 32.000 de măști pentru elevii și copiii din Căianu Mic. Sunt doar câteva dintre ultimele realizări cu care se poate mândri administrația locală coordonată de Paul Știr. Ce surprize le pregătește Paul Știr localnicilor din Căianu Mic în următorii patru ani:
FOTO: Bistrițean rănit de un bunic din Turda ce a apăsat prea tare pedala de accelerație septembrie 25, 2020 - Un accident rutier a avut loc ieri, între Turda și Cluj Napoca. Un bunic trecut de 70 de ani a apăsat prea tare pedala de accelerație. A intrat pe contrasens, lovind apoi o mașină staționată. A ”reușit” să rănească două persoane, printre care și un bistrițean.
VIDEO. Dan Dumitru Ciobănică: Primarul dă viziune și energie echipei pentru implementarea proiectelor septembrie 25, 2020 - Candidatul Partidului Verde la Primăria Bistrița - Dan Dumitru Ciobănică - este convins că primarul este cel care dă viziune și energie echipei pentru implementarea proiectelor:
DORIN VLAȘIN, candidatul liberal la Primăria Năsăud: „E important să faci chiar imposibilul pentru a găsi solutile potrivite” septembrie 24, 2020 - Dorin Vlașin, candidatul liberal la Primăria Năsăud, consideră că e foarte important „să știi să asculți, în primul rând, doleanțele oamenilor, să faci tot posibilul să le înțelegi nemulțumirile, și chiar imposibilul pentru a găsi solutile potrivite...”
Ionuț Simionca (PMP): Sănătatea trebuie să fie o prioritate pentru Bistrița! septembrie 24, 2020 - Candidatul PMP la Primăria Bistrița – Ionuț Simionca – a recunoscut că se întâlnește în fiecare zi cu bistrițeni nemulțumiți de lipsurile din sistemul de sănătate din Bistrița și de modul în care a fost abordată pandemia Covid-19.
Surpriză: Bicicleta pe care o pedala avea origini nemțești și a ajuns la el prin metode neortodoxe septembrie 24, 2020 - Polițiștii năsăudeni au indisponibilizat o bicicletă pe care pedala un tânăr. Aceasta a ajuns la Năsăud tocmai din Germania, dar nu prin metode oneste. Oamenii legii verifică acum ”traseul” bicicletei.
VIDEO. Primarul Paul Știr din Căianu Mic îl susține pe David Szabo, la Primăria Șanț: „Tinerețea nu este un dezavantaj!” septembrie 24, 2020 - Paul Știr, unul dintre cei mai tineri primari din România în 2012, a transmis un mesaj emoționant prin care își susține un prieten și un coleg de doar 25 de ani. E vorba despre David Szabo care candidează la funcția de primar în Șanț. „Sunt persoane care spun despre David Szabo că este enervant de tânăr, că nu are experiență. Aceleași lucruri s-au spus și despre mine în 2012...”
VIDEO – Stelian Dolha: „Să dezvoltăm și celelalte orașe ale județului ca poli economici” septembrie 24, 2020 - Mai bine de 70% din forța de muncă a județului vine să muncească în Bistrița, însă nu pe salarii de invidiat, ci din partea de jos a veniturilor - avertizează Stelian Dolha, candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Și drogat, și fără permis, la plimbare cu mașina pe străzile din municipiu septembrie 24, 2020 - Un tânăr din Bistrița a crezut că poate încălca legile, dacă e trecut bine de miezul nopții. Doar că a fost prins de oamenii legii, iar acum e cercetat penal. Acesta s-a aventurat pe străzile din Bistrița, conducând deși nu avea permis, și fiind și drogat.
VIDEO – Valentin Grapini: Detalii despre domeniul schiabil care va fi amenjat la Rodna septembrie 24, 2020 - Invitat în studiul Bistrițeanul Live, primarul Valentin Grapini din Rodna a vorbit despre planurile sale de viitor. Acesta s-a referit la domeniul schiabil pe care vrea să-l pună la punct aici, dar și la posibilitatea ca Rodna să devină stațiune turistică de interes național până în 2023.
FOTO: Un tinerel din Piatra Neamț, căutat la nivel național, a tâlhărit și două bistrițence! Acum e în arestul IPJ BN septembrie 24, 2020 - Polițiștii bistrițeni au dus în arest un tinerel din Piatra Neamț. Acesta a tâlhărit două femei, de vârsta a treia, din Bistrița. Oamenii legii au aflat că și judecătorii din Piatra Neamț au cerut arestarea lui preventivă, fiind căutat la nivel național. Instanța bistrițeană va decide azi ce măsură ia împotriva lui.
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, printre care un elev, un învățător și un asistent medical, și 14 bistrițeni externați septembrie 24, 2020 - Avem 1.426 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 14 persoane au fost externate din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.639 cazuri noi de infecție.