VIDEO – NOFF, un nou festival de film, în noiembrie, la Bistriţa!

VIDEO – NOFF, un nou festival de film, în noiembrie, la Bistriţa!

„Maria, Regina României” documentarul regizat de britanicul Alexis Sweet Cahill a fost prezentat ieri seară la Cinema Dacia, în avanpremieră naţională. Actorul bistriţean Adrian Titieni, care face parte din distribuţia filmului, a anunţat că în noiembrie, la Bistriţa se va desfăşura Festivalul de film NOFF.

O adevărată sărbătoare cinematografică, ieri, la Centrul Cultural Dacia: sala de cinema s-a umplut până la refuz de cinefili interesaţi să urmărească povestea bazată pe fapte reale care o are în prim plan pe legendara figură a Reginei Maria.

Dr. Tiberiu Podani, reprezentantul Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, a amintit spectatorilor prezenţi despre Cinemateca anilor ’80, care funcţiona la Bistriţa şi care a adus cinefililor chiar şi câteva surprize şi premiere, într-o epocă în care cenzura limita fatal existenţa românilor.

Este un eveniment festiv să avem aici un astfel de film… Mă gândesc la perioada interbelică, atunci când în Bistriţa Bulevardul Republicii purta numele Regina Maria – iar piaţa centrală se numea Piaţa Regele Ferdinand… Noi am făcut demersurile oficiale necesare pentru ca aceste locuri să recapete numele adecvat şi meritat…”, a punctat dr. Tiberiu Podani.

Ciprian Moldovan, iniţiatorul proiecţiei de gală, a anunţat totodată că actorul bistriţean Adrian Titieni distribuit în pelicula Maria, Regina României va fi – în noiembrie – preşedintele unui nou festival care se va desfăşura la Bistriţa.

Este o mărturie istorică foarte importantă. Acest film trebuia să apară”, a admis Adrian Titieni în deschidere:

Este aproape o dramă, pentru mine. După două zile la Bistriţa m-am reîntors în trecut, mă vedeam pe străzi, tot în pantaloni scurţi… M-am întors parcă în timp, eu am plecat din Bistriţa în 1981… Sunt câţiva ani buni de atunci…”, a recunoscut Adrian Titieni.

Actorul a mărturisit pentru Bistriţeanul.ro că rolul celebrului politician Ion I.C Brătianu a fost o mare provocare pentru el: „Este primul rol din viaţa mea care face referire la o personalitate care a existat. În obligatoria documentare pentru rol, la un moment dat am oprit totul pentru că era copleşitor ce am citit despre cine a fost şi ce a făcut Brătianu. Nu mi-a fost uşor deloc…”, ne-a mărturisit actorul Adrian Titieni.

Adrian Titieni:  Brătianu m-a urmărit bizar, în ultimii ani..

Rolul politicianului liberal s-a suprapus oarecum peste simpatiile liberale ale actorului. „Brătianu m-a urmărit, cumva, bizar, în ultimii ani… E adevărat că în urmă cu aproape patru ani, m-am înscris pentru prima dată într-un partid, în Partidul Liberal. Deşi nu fusesem până atunci membru în niciun partid. Nici măcar în Partidul Comunist. Dintr-o raţiune foarte simplă. Nu am vrut ca viaţa mea profesională sau particulară să fie într-un fel sau altul arondată. Am încercat să fac paşi în viaţă atâţia cât am putut, cu competenţele pe care le am, dar autonom. Pentru că dacă eşti afiliat, nu ştii niciodată dacă rezultatele ţi se datorează ţie, sau se datorează conjuncturilor şi circumstanţelor…”, a recunoscut Adrian Titieni.

Actorul a admis că acum câţiva ani, câţiva prieteni foarte buni din Bistriţa i-au propus ceva la care nu se gândise niciodată: să fie primar al oraşului Bistriţa. A fost de acord, dar nu a dorit să se înscrie în partid. Atunci prietenii săi i-au amintit că este vorba de partidul lui Brătianu.

Auzind atunci numele acestei personalităţi mi-am zis Bine, atunci mă înscriu… După alţi câţiva ani, au început filmările la Regina Maria. Nu am fost în casting de la început. Cu un soi de regret mă gândeam că ar fi fost interesant să fac parte din acest proiect. La un moment dat s-au oprit filmările şi am fost invitat şi eu să particip la casting. Am rămas surprins când am auzit că aveau nevoie de cineva pentru rolul lui Brătianu. În drum spre casa de producţie unde avea loc castingul cu regizorul englez Alexis Sweet Cahill – m-am rătăcit. În Bucureştiul pe care îl cunosc de aproape 38 de ani… Am sunat şi le-am cerut un reper în plus… M-au întrebat pe ce stradă mă aflu. Am ridicat ochii… Undeva în apropiere era o plăcuţă: eram pe strada I. C Brătianu… Undeva în forul meu interiorul meu mi-am spus că sigur voi lua castingul pentru rolul lui Brătianu. Erau deja prea multe şi puternice semnele…”, ne-a mai povestit Adrian Titieni.

Un nou festival de film, la Bistriţa!

Adrian Titieni a mulţumit organizatorilor şi pentru intenţia de a crea festivalul de film NOFF – în perioada 22 – 26 noiembrie, la Bistriţa.

„Plus valoarea pe care o aduce un festival de film nu trebuie pusă îndiscuţie. Cred că fiecare dintre dumneavoastră şi-o poate imagina. Această deschidere culturală şi polarizare a atenţiei publicului degustător de film mi se pare un lucru bun… De asemenea, cred că oamenii vor reînvăţa drumul către filmul românesc. Pentru că el este un ambasador itinerant, mult prea circulat în străinătate, recunoscut şi legitimat acolo – dar mai puţin la noi. Suntem într-o ecuaţie improprie: investim în filme dar nu avem piaţă de desfacere… iar asta mă duce cu gândul la acest spaţiu – acest cinematograf care este absolut extraordinar dotat, mai mult decât civilizat, la standarde de înaltă calitate…”, a mai spus Adiran Titieni, ieri seară, în deschiderea proiecţiei de gală.

FOTO/VIDEO – Un invitat de onoare, azi, la Bistrița. Cum puteți scrie și voi istorie, contribuind la însănătoșirea lui august 8, 2020 - A fost o întâlnire cu totul specială astăzi, în centrul orașului, la Târgul de bunătăți Produs în Bistrița-Năsăud. Robert Gira – băiatul de doar 13 ani din Năsăud care suferă de tetrapareză spastică – a venit la Bistrița. Aveți și voi onoarea să scrieți istorie, contribuind la însănătoșirea lui:
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă rece astăzi august 8, 2020 - O stradă din Beclean va rămâne astăzi, 8 august 2020, fără apă rece - anunță Aquabis. 
O întâlnire cu totul specială, azi, la Târgul Produs în Bistrița-Năsăud: Robert Gira poate fi salvat august 8, 2020 - Aveți parte de o întâlnire cu totul specială astăzi, în centrul orașului, la Târgul de bunătăți Produs în Bistrița-Năsăud. Robert Gira, băiatul de doar 13 ani din Năsăud, ar putea fi salvat cu ajutorul tău:
WONDERLAND: Să se pupe mirii! PNL și PSD adică… august 7, 2020 - Precampania electorală pentru Primăria Bistrița se desfășoară sub semnul taurului. Al lui Titi de la discotecă dacă vreți... Acel individ refuzat la dans de o doamnă și care își reîncarcă orgoliul rănit într-o prietenie de conjunctură cu un alt bărbat.
Camătă „în familie”: au împrumutat zeci de bistrițeni cu bani la dobânzi colosale. Ce se întâmpla cu cei care refuzau plata? august 7, 2020 - Patru persoane, rude între ele, au fost trimise în judecată pentru camătă. Aceste au împrumutat zeci de bistrițeni cu bani, dobânda practicată fiind colosală. Cum erau convinși să plătească cei care refuzau:
L-AȚI VĂZUT?! Polițiștii caută un bărbat plecat de acasă de la finalul lunii iulie august 7, 2020 - Poliţiştii din Bistrița-Năsăud caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care dețin informații care să ajute la găsirea acestuia sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la numărul de urgență 112.
Adolescentul care a ars de viu un bărbat într-o fabrică din Coșbuc, în fața judecătorilor august 7, 2020 - Adolescentul care în urmă cu doi ani a ars de viu un bărbat de 61 de ani chiar la locul său de muncă, o fabrică de prelucrare a lemnului din Coșbuc a fost trimis în judecată, pentru omor calificat. Ce riscă :
A făcut accident în timp ce conducea fără permis un moped neînmatriculat și s-a ales cu dosar penal august 7, 2020 - Un accident a avut loc în jurul amiezii în Bistrița. Un moped a intrat în coliziune cu o mașină parcată. De vină a fost șoferul mopedului neînmatriculat care nu are permis de conducere. Polițiștii i-au făcut dosar penal.
Pedofilul din Bistrița care și-a batjocorit copiii are antecedente penale. Bărbatul a înșelat mai mulți bistrițeni august 7, 2020 - Bărbatul de 37 de ani din Bistrița care a fost trimis în judecată după ce și-a batjocorit copiii nu este străin  de problemele cu legea. Acesta a fost acuzat de înșelăciune.
Iubitor de natură, bătut măr de braconieri, lângă râul Șieu august 7, 2020 - Un bistrițean de 37 de ani a fost bătut măr de doi braconieri în urmă cu două zile, pe malul râului Șieu, pe raza localității Șieu Odorhei. Se pare că bărbatul, care este un mare iubitor de natură, este internat la Clinica de Chirurgie Orală și Maxilo-facială din Cluj-Napoca.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive și 13 persoane vindecate august 7, 2020 - Avem 941 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.378 de cazuri noi de infecție.
Un bistrițean s-a îndrăgostit de o tinerică pe Facebook, iar când nu a vrut să transforme idila în realitate a amenințat-o august 7, 2020 - Un bărbat de 41 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, după ce a hărțuit și amenințat o tânără pe Facebook. Aceasta nu ar fi vrut să se întâlnească cu bărbatul...
FOTO. Lucrări de importanță majoră pentru Mărișelu: „O investiție serioasă. Un proiect extraordinar pentru comunitate” august 7, 2020 - Administrația din Mărișelu a depus recent trei proiecte de importanță majoră pentru comunitate. Ele se derulează prin Compania Națională de Investiții. Este vorba despre înființarea unui dispensar uman în Mărișelu, despre reabilitarea Căminului Cultural, și - cel mai important - modernizarea rutieră:
Electroplast: Îngrijorări, stres, multe nopți nedormite iar după aproape 30 de ani – o companie de succes! „Nimic nu se face fără oameni” august 7, 2020 - Cum a început o afacere de succes așa cum este Electroplast? Cu multe îngrijorări și nopți nedormite, cu pasiune, curaj și grijă față de oamenii companiei. Gavril Mureșan, directorul general Electroplast Bistrița, susține că nimic nu se face fără oameni. „Avem unul dintre cele mai frumoase colective care există în județ, cu care mă mândresc foarte tare…!”
Evaluarea instituțiilor și a funcționarilor a ajuns la final! AFLĂ care sunt instituțiile performante și cele din categoria „AȘA NU”: august 7, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a subliniat în repetate rânduri că dorește o mai bună colaborare între cetățeni și instituțiile publice. Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite, acesta a pus la dispoziția cetățenilor chestionare de evaluare a funcționarilor. Testul a ajuns la final. VEZI care sunt instituțiile fruntașe și cine a rămas „repetent”:
Cum încearcă să profite de UPU cei care merg în concediu și vor test Covid gratuit? Metoda NU funcționează la Bistrița august 7, 2020 - Mai mulți manageri de spitale din țară au început să se plângă că cei care vor să plece în concediu și au nevoie de teste Covid negative încearcă să fenteze sistemul și să nu mai plătească pentru efectuarea lor. Se folosesc de UPU, unde „mimează” simptome de Covid și au parte de testare gratuită. Metoda NU funcționează și la Bistrița!
O localitate din Bistrița-Năsăud, la un pas să fie băgată în carantină august 6, 2020 - O localitate din județul nostru a fost la un pas de a fi carantinată. Totul s-a datorat faptului că numărul cazurile pozitive de infecție cu COVID-19 din localitate s-a apropiat de cifra stabilită de autorități pentru care se instituie carantina.
RAAL, „curtată” de o firmă din Asia. Japonezii își doresc să investească în compania bistrițeană august 6, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a susținut astăzi o conferință de presă în care și-a anunțat demisia. Dolha a trecut în revistă cele mai importante măsuri care s-au luat în scurta perioadă în care a fost prefect. Acesta a amintit de disponibilizările care urmau să aibă loc la RAAL și a oferit o informație surprinzătoare. O mare companie japoneză își dorește să investească în RAAL, iar păstrarea celor 800 de angajați este o condiție esențială.
Încă o stațiune turistică de interes local, în județul nostru…?! august 6, 2020 - „Ne propunem, în noua strategie de dezvoltare, să declarăm localitatea noastră în stațiune turistică de interes local! Avem în zonă obiective turistice, iar unii dintre localnici și-au dezvoltat agro-pensiuni, pe fonduri europene...”
VIDEO. Dan Dumitru Ciobănică: Să redăm bistrițenilor acest loc util și frumos! august 6, 2020 - Candidatul Verzilor la Primăria Bistrița, Dan Dumitru Ciobănică, propune o soluție care să rezolve problema poluării în oraș:  Stația de asfalt construită în anii 80 pe strada Victor Babeș este amplasată și în anul de grație 2020 între blocurile si casele bistrițenilor!
ȘOCANT! Un bistrițean și-a drogat și violat băiețelul în vârstă de 6 ani. Celălalt copil de 7 ani a asistat la scene august 6, 2020 - Un bistrițean stabilit în localitatea clujeană Florești și-a drogat și violat fiul de 6 ani. Totul s-a petrecut în prezența celuilalt băiat de 7 ani al individului. Ulterior, imaginile cu faptele sale erau trimise altor pedofili.
Trei firme au ajutat persoane din tot județul să obțină indemnizații substanțiale pentru creșterea copilului. Cum funcționa sistemul: august 6, 2020 - Polițiștii au ajuns la 3 societăți comerciale, care au înregistrat fictiv salarii la mai multe persoane, pentru ca acestea să beneficieze ulterior de indemnizație de creștere a copilului. Unele persoane încasau lunar și 2.000 de euro.
Bistrița-Năsăud: 6 cazuri pozitive, printre care un medic, 18 persoane vindecate și 4 decese august 6, 2020 - Avem 927 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șase bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 18 de persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-au înregistrat și patru decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.345 de cazuri noi de infecție.
Masca de protecție – curând obligatorie în Bistrița-Năsăud nu doar în spații închise, ci și în aer liber…! august 6, 2020 - „În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență am adoptat ieri o hotărîre prin care se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber. Vom fi obligați să purtăm mască din momentul în care decizia rămâne definitivă”, a anunțat astăzi prefectul Stelian Dolha.
Stelian Dolha a demisionat din funcția de prefect al județului august 6, 2020 - Stelian Dolha, prefectul județului Bistrița-Năsăud, a susținut astăzi o conferință de presă. Începând de mâine, Dolha se va retrage din funcția de prefect al județului. Acesta va fi înlocuit de Eugen Curteanu, actualul subprefect și fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării.
În sfârșit, un nou sediu pentru Palatul Copiilor din Bistrița…! august 6, 2020 - Ani de zile, Palatul Copiilor din Bistrița a funcționat la ultimul etaj al Școlii Gimnaziale Nr 4, după ce sediul de pe strada Cerbului a fost revendicat de foștii proprietari. Când Școala Gimnaziala 4 a intrat în renovare, profesorii și elevii de la Palatul Copiilor au rămas din nou „pe drumuri”. Viceprimarul Cristian Niculae a transmis astăzi o veste bună:
Rostul de dimineață: A plâns cu lacrimi de sânge, la Tihuța… Oare pentru cine…?! august 6, 2020 - A fost surprinsă zilele trecute, în Pasul Tihuța… Singuratică, ascunsă de privirile indiscrete – plângea cu lacrimi de sânge… Poate chiar știind că este una dintre cele mai ciudate din lume…
Om de afaceri din Bistrița, acuzat de DNA că a dat o mită de un milion de euro fostului director de la Apele Române august 6, 2020 - Un om de afaceri din Bistrița este acuzat de DNA că a dat o mită de un milion de euro fostului director de la Apele Române, Sandu Victor, pentru alocarea de fonduri pentru lucrări în județul Bihor, lucrări care nu au fost executate.
Aquabis: Defecțiune în Negrilești. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 6, 2020 - O defecțiune a fost semnalată în Negrilești, azi, 6 august 2020 - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii: 
Noul an școlar începe în 14 septembrie. Elevii vor merge la școală! august 5, 2020 - Președintele României a făcut un anunț important pentru toți elevii. Noul an școlar va începe în 14 septembrie, iar elevii vor merge efectiv la școală. Se iau în calcul trei scenarii în funcție de numărul bolnavilor din fiecare localitate. Decizia de a închide școlile și mutarea cursurilor online aparține autorităților locale.