VIDEO: O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…!

VIDEO:  O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…!

S-a încheiat recent în Rust (Austria), una dintre cele mai dificile și importante competiții destinate chitariștilor mai mici sau mai mari. Alexandru Grecu, elev la Liceul „Tudor Jarda”, a avut parte de o experiență neobișnuită: tatăl său care îl însoțea până acum la competiții a fost internat de urgență în spital, cu puțin timp înainte de competiție.

International Guitar Festival – Alirio Diaz, considerat unul dintre cele mai importante competiții din lume dedicate chitariștilor – s-a încheiat recent la Rust (Austria), cu rezultate de excepție pentru Alexandru Grecu din Bistrița!

Concursul a fost împărțit în două secțiuni – una dedicată tinerilor și una pentru adulți (fără limită de vârstă). Secțiunea Alirio Diaz „Adult” a avut un număr limitat de concurenți. Doar 25 de chitariști au fost admiși să participe, aceștia provenind din Austria, Germania, Japonia, Italia, China, Argentina, Rusia, Mexic, Coreea, Thailanda, Polonia, Croația, Cehia, Ucraina, Serbia și România.

 

Alexandru Grecu a avut o performanță extraordinară, reușind să treacă de prima etapă eliminatorie și calificându-se în finală, în ciuda unor presiuni și emoții foarte mari, având în vedere starea de sănătate a tatălui său.

Au fost selectați 8 finaliști, iar dintre aceștia – Alexandru Grecu a reușit să cucerească locul III pe podium, în condiții nu tocmai ușoare pentru un tânăr de 18 ani.

A fost pentru prima oară când a participat peste hotare la categoria fără limită de vârstă, „luptând” cu studenți de conservator și chiar profesori de chitară clasică.

Câștigătorul secțiunii Alirio Diaz „Adult” a fost argentinianul Agustin Nazzetta care predă chitară clasică la Basel (Elveția). Categoria din care a făcut parte Alexandru Grecu a avut parte și de cel mai numeros juriu, prestația sa fiind apreciată de 16 jurați din Venezuela, Rusia, Austria, România, China, Polonia, Slovenia, SUA, Spania, Grecia și Japonia.

Cei 8 finaliști din etapa a doua au avut un juriu format din 7 membri avându-l drept președinte pe unul dintre monștri sacri ai chitarei clasice: italianul Oscar Ghiglia, în vârstă de 81 de ani și fost elev al regretatului maestru Andres Segovia.

El a luat în premieră decizia ca această finală să nu fie evaluată cu punctaj, ci prin vot, comisia ajungând după o discuție intensă, la clasarea celor 8 finaliști.

Alexandru a participat și la 2 cursuri de măiestrie cu Mateusz Kowalski (Polonia) și Giulia Ballare (Italia).

În fiecare seară a festivalului au avut loc concerte de muzică clasică printre care s-au numărat concertiști de valoare precum Oscar Ghiglia (Italia), Carlo Marchione, Senio Diaz sau Beke Istvan Ferenc (România).

Acest rezultat remarcabil pentru Alexandru Grecu vine în urma premiului 2 obținut la începutul lunii februarie, la Stuttgart (Germania).

Săptămâna viitoare, Alexandru Grecu va reprezenta Bistrița la București, la Olimpiada națională de muzică instrumentală, interpretare vocală și studii teoretice muzicale.

Alexandru Grecu este elev la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița, fiind pregatit de profesorul Valentin Pop.

RISC! Cota de pericol, pe mai multe râuri din județ, depășită cu jumătate de metru! Sfaturi pentru localnici: acum 28 de minute- Ploile din ultimele 24 de ore au făcut ca județul Bistrița Năsăud să treacă de sub cod portocaliu sub cod roșu de inundații. Pe unele râuri, cota de pericol a fost depășită cu jumătate de metru. Ce sunt sfătuiți localnicii:
FOTO: Se surpă drumul spre Jelna! acum O oră- Ploile din ultima perioadă au început să erodeze inclusiv asfaltul. Drumul spre Jelna, imediat după intersecția cu Valea Ghinzii, o pornește la vale. O bucată bună din carosabil este deja ruptă și ploile continue nu ajută deloc.
FOTO: Un tată și doi copii mici, implicați într-un grav accident în Dej acum 2 ore- O mașină înmatriculată în Bistrița Năsăud a ieșit azi-noapte de pe carosabil și a lovit un cap de pod. Totul s-a întâmplat în Dej, puțin după miezul nopții. Tatăl și cei doi copii ai săi au ajuns la spital.
Aquabis: Se sistează apa potabilă la Colibița acum 2 ore- Astăzi, 21 mai 2019, începând cu orele 09:00, ca urmare a unei ruperi de nori care a afectat sursele de captare, SC Aquabis a fost nevoită să sisteze furnizarea apei potabile în localitatea Colibița și Mița.
FOTO/VIDEO: Zeci de pompieri intervin în zonele afectate de inundații! Valea Budacului și a Șieului sub cod roșu! acum 3 ore- Podețe înfundate, gospodării inundate, zeci de pompieri cu utilaje în diferite zone ale județului. Aceasta este imaginea dezolantă din urma ploilor și a inundațiilor din Bistrița Năsăud. În urmă cu câteva minute, s-a emis inclusiv cod roșu de inundații pe Valea Budacului.
EFECTELE codului portocaliu de inundații: Zid de protecție fisurat, gospodării inundate acum 16 ore- Județul nostru se află sub cod galben de ploi și cod portocaliu de inundații. S-a instituit inclusiv un grup de suport tehnic. Deja au fost intervenții în zone unde s-a fisurat un zid de protecție și gospodăriile au fost inundate.
A furat bani de la o sală de jocuri pentru a fi băgați, din nou, la păcănele acum 18 ore- Totul s-a întâmplat la o sală de jocuri. O angajată a furat o sumă substanțială de bani. Apoi a dat-o unui bărbat...ca să o joace la păcănele.
Riscă să ajungă după gratii pentru că au furat curent! La propriu! acum 18 ore- Opt persoane sunt cercetate de polițiști. Acestea s-au racordat ilegal la rețeaua electrică. Așa că riscă să ajungă după gratii pentru furt.
VIDEO: Pe când rețea de gaz, în Prundu Bârgăului…?! acum 19 ore- O problemă destul de complicată cu care se confruntă comunitatea din Prundu Bârgăului este lemnul de foc, cu care oamenii trebuie să se încălzească. Primarul Doru Crișan a explicat pentru Bistrițeanul.ro că se gândește de multă vreme la soluții pentru a introduce gazul și în localitatea pe care o administrează. 
Doina Pană: Salariu minim egal pentru românii angajați în companiile multinaționale din România cu angajații din țarile din Vest! acum 20 de ore- Deputatul Doina Pană, candidat PSD pentru Parlamentul European: „Pentru muncă egală prestată, românii și ceilalți estici care muncesc în multinaționale trebuie să beneficieze de salariu minim egal cu colegii lor din Occident. Nu este firesc ca multinaționalele să își îngroașe conturile strict pe munca incorect plătită a angajaților lor din Europa de Est...”
O veste grozavă pentru 1670 de copii din Bistrița: „ Am găsit soluția!” acum 21 de ore- „Am fost convins tot timpul că vom găsi soluția”, a transmis viceprimarul Cristian Niculae, anunțând o veste grozavă pentru cei 1670 de elevi care învață într-un liceu de prestigiu, „o școală etalon la nivel național, care a dat generații peste generații de oameni de valoare - Bistriței și României...”
FII REPORTER: O bistrițeancă se teme să mai iasă din casă! acum 21 de ore- O bistrițeancă se revoltă! Pe strada unde locuiește se plimbă zilnic, nestingherit, un câine de pază, fără botniță sau lesă! Stăpâna patrupedului se joacă de-a v-ați ascunselea printre mașini, iar autoritățile „se ocupă” de problemă de anul trecut.
Ați văzut-o? Orice informație contează! acum 23 de ore- O femeie din Beclenuț ar fi plecat de acasă încă din data de 11 mai. Cei apropiați au anunțat poliția, care o caută deja de câteva zile. Ați văzut-o?
Se fac angajări la Proterm-Line, Euforia Floral Boutique, Casa Ema și Taverna Dogarilor! acum 24 de ore- Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: Proterm-Line angajează operatori și agent de vânzări, Casa Ema caută electrician, iar Taverna Dogarilor angajează bucătar! Verifică lista completă, ca să vezi ce ți se potrivește:
Răsturnare de situație în cazul accidentului de aseară din Sîngeorz-Băi acum O zi- Se schimbă datele în cazul accidentului de aseară din Sîngeorz-Băi. Deși inițial de vină ar fi fost un tânăr de 18 ani, se pare că la volan s-ar fi aflat altcineva. În urma cercetărilor, polițiștii au descoperit că adevăratul vinovat a comis mai multe infracțiuni.