VIDEO: O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…!

VIDEO:  O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…!

S-a încheiat recent în Rust (Austria), una dintre cele mai dificile și importante competiții destinate chitariștilor mai mici sau mai mari. Alexandru Grecu, elev la Liceul „Tudor Jarda”, a avut parte de o experiență neobișnuită: tatăl său care îl însoțea până acum la competiții a fost internat de urgență în spital, cu puțin timp înainte de competiție.

International Guitar Festival – Alirio Diaz, considerat unul dintre cele mai importante competiții din lume dedicate chitariștilor – s-a încheiat recent la Rust (Austria), cu rezultate de excepție pentru Alexandru Grecu din Bistrița!

Concursul a fost împărțit în două secțiuni – una dedicată tinerilor și una pentru adulți (fără limită de vârstă). Secțiunea Alirio Diaz „Adult” a avut un număr limitat de concurenți. Doar 25 de chitariști au fost admiși să participe, aceștia provenind din Austria, Germania, Japonia, Italia, China, Argentina, Rusia, Mexic, Coreea, Thailanda, Polonia, Croația, Cehia, Ucraina, Serbia și România.

 

Alexandru Grecu a avut o performanță extraordinară, reușind să treacă de prima etapă eliminatorie și calificându-se în finală, în ciuda unor presiuni și emoții foarte mari, având în vedere starea de sănătate a tatălui său.

Au fost selectați 8 finaliști, iar dintre aceștia – Alexandru Grecu a reușit să cucerească locul III pe podium, în condiții nu tocmai ușoare pentru un tânăr de 18 ani.

A fost pentru prima oară când a participat peste hotare la categoria fără limită de vârstă, „luptând” cu studenți de conservator și chiar profesori de chitară clasică.

Câștigătorul secțiunii Alirio Diaz „Adult” a fost argentinianul Agustin Nazzetta care predă chitară clasică la Basel (Elveția). Categoria din care a făcut parte Alexandru Grecu a avut parte și de cel mai numeros juriu, prestația sa fiind apreciată de 16 jurați din Venezuela, Rusia, Austria, România, China, Polonia, Slovenia, SUA, Spania, Grecia și Japonia.

Cei 8 finaliști din etapa a doua au avut un juriu format din 7 membri avându-l drept președinte pe unul dintre monștri sacri ai chitarei clasice: italianul Oscar Ghiglia, în vârstă de 81 de ani și fost elev al regretatului maestru Andres Segovia.

El a luat în premieră decizia ca această finală să nu fie evaluată cu punctaj, ci prin vot, comisia ajungând după o discuție intensă, la clasarea celor 8 finaliști.

Alexandru a participat și la 2 cursuri de măiestrie cu Mateusz Kowalski (Polonia) și Giulia Ballare (Italia).

În fiecare seară a festivalului au avut loc concerte de muzică clasică printre care s-au numărat concertiști de valoare precum Oscar Ghiglia (Italia), Carlo Marchione, Senio Diaz sau Beke Istvan Ferenc (România).

Acest rezultat remarcabil pentru Alexandru Grecu vine în urma premiului 2 obținut la începutul lunii februarie, la Stuttgart (Germania).

Săptămâna viitoare, Alexandru Grecu va reprezenta Bistrița la București, la Olimpiada națională de muzică instrumentală, interpretare vocală și studii teoretice muzicale.

Alexandru Grecu este elev la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița, fiind pregatit de profesorul Valentin Pop.

VIDEO EXCLUSIV: Bătut crunt de ciobani, Michel, legendă mondială printre motocicliști, spune că va iubi în continuare Bistrița-Năsăud acum 6 ore - Michel, motociclistul bătut crunt de ciobani la Colibița, este o legendă mondială. Belgianul cu suflet de român a stat de vorbă cu reporterii Bistrițeanul.ro și a spus că indiferent de ce se întâmplă, el va iubi în continuare județul Bistrița-Năsăud.
VIDEO: Filmul neregizat, needitat și necenzurat al bătăii motociclistului belgian, prezentat de cel care a filmat totul acum 7 ore - Bătaia de la Colibița a motociclistului belgian a făcut înconjurul țării și a internetului. Cei care au urmărit imaginile șocante în care bărbatul era zdrobit în bătaie s-au scandalizat și au condamnat comportamentul ciobanilor. VEZI întreaga poveste spusă de cel care a filmat totul:
VIDEO: Bani de la Ministerul Fondurilor Europene pentru firmele care primesc elevi și studenți în practică acum 8 ore - Vești bune pentru elevi și sudenți, dar și pentru companiile private. Ministrul Fondurilor Europene îi îndeamnă pe cei din sectorul privat să instruiască tinerii prin stagii de practică. În schimbul pregătirii elevilor și studenților ministerul pune la dispoziția companiilor sume de bani considerabile.
FOTO: Plouă cu accidente de Sfântul Ilie! acum 9 ore - Sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie este bine cunoscută pentru ploile pe care le aduce. Anul acesta însă, a plouat cu accidente. Salvatorii bistrițeni au început de azi noapte cu accidente, și continuă să intervină și la această oră.
VIDEO- Dăncilă: Iohannis va plăti politic, cel puțin, pentru un Referendum neconstituțional acum 10 ore - Prezentă la Bistrița, Viorica Dăncilă a comentat și pe marginea deciziei CCR de a declara neconstituțională interzicerea amnistiei și grațierii. Aceasta a subliniat că președintele Iohannis va plăti politic, cel puțin, pentru organizarea unui referendum neconstituțional.
VIDEO: Reprezentanţi din 24 de ţări vor fi prezenţi săptămâna viitoare, la Bistriţa…! acum 11 ore - Reprezentanţi din 24 de ţări vor fi prezenţi săptămâna viitoare, la Bistriţa: aici se vor celebra 70 de ani de la înfiinţarea Uniunii Mondiale de Folclor. „Va fi prezent la Bistriţa tot Biroul Executiv al organizaţiei”.
VIDEO- Teodorovici: Facilitățile CFR pentru studenți tăiate de dragul drepturilor legale a veteranilor acum 12 ore - Ieri, la Bistrița, Eugen Teodorovici a vorbit despre modul în care PSD ar trebui să guverneze. Acesta a spus că trebuie să aibă ”curajul să ia problema și să o rezolve”. Printre ”problemele spinoase” a menționat și tăierea numărului de bilete gratuite CFR pentru studenți. Decizia ar fi luată pentu a favoriza veteranii care au acest drept, prin lege.
VIDEO: Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene – Ne-am înhămat să promitem cele trei spitale regionale fără a avea terenul, fără a avea nici un document acum 13 ore - România încearcă să se alieze standardelor secolului XXI. Unul dintre domeniile la care am rămas repetenți în ultimii 30 de ani începe să se miște. Infrastructura medicală va beneficia într-un final de cele trei spitale regionale care vor fi construite în Cluj-Napoca, Craiova și Iași. Ministrul Fondurilor Europene a vorbit într-o emisiune Bistrițeanul LIVE despre cele trei unități medicale, dar și de ce s-a ajuns la întârzierea lucrărilor.
Au fost reţinuţi ciobanii care au snopit ieri în bătaie un belgian, la Colibiţa acum 13 ore - O întâmplare de-a dreptul șocantă a avut loc ieri, în Colibița: un belgian a fost bătut cu bestialitate de câțiva ciobani. El voia să le ceară scuze pentru faptul că motocicleta sa i-a speriat pe caii ciobanilor. Trei dintre agresori au fost reţinuţi. UPDATE Ce a decis instanța:
S-a gătit Spitalul, minune mare, pentru vizita premierului Dăncilă! Dar n-a vrut să fie și fotografiat! acum 14 ore - Dacă de joi ați văzut ceva sclipind extraordinar de tare, și lumină venind din zona Han, să știți că a fost Spitalul Județean! S-a puțuluit, mninune mare, pentru vizita istorică a lui Dăncilă. Nu e de mirare că toți miniștri s-au referit la spital ca la o bijuterie. Baiu e că nu au vrut să cheme fotografii (a se înțelege presa). Dacă tot s-a gătit, de ce nu s-a lăsat și fotografiat???
VIDEO: O străduță din Bistrița, loc de promenadă pentru căruțe – ziua și pistă de raliuri pentru bolizi – noaptea acum 15 ore - Câtă armonie pe o străduță din Bistrița! Se acceptă pe ea atât numărul mic de cai, cât și mai mare. Doi cai frumoși ziua, mulți cai putere, noaptea! Doar că locatarii nu sunt prea încântați. Ar mai trece cu vederea ”activitatea” din timpul zilei, dar cea nocturnă e de nesuportat!
VIDEO: Vă place Brahms ? Atunci poftiţi la Sinagogă acum 16 ore - Melomanii din Bistriţa sunt invitaţi la un concert cameral extraordinar, marţi, 23 iulie, la Sinagoga din Bistriţa.  Se vor delecta cu trei compoziţii ale marelui compozitor Johannes Brahms.
Obediența jandarmilor atinge noi cote: Gata să calce trei oameni, pe trecere, ca să nu-și supere șefii acum O zi - Amintirile din 10 august sunt încă vii! Și mulți când văd uniforma de jandarm, fac legătura, involuntar, cu acea zi! Dacă la Bistrița, jandarmii păreau să fie mai ”friendly”, azi s-a demonstrat că atunci când boss-ul de la capitală e prin preajmă, se uită de omenie și bun simț. Jandarmii bistrițeni au ridicat ștacheta! Au fost gata să calce trei oameni pe o trecere de pietoni! Numa să nu-i supere pe ăi mai mari!
FOTO: Bărbat mușcat de viperă la o stână în Ciosa acum O zi - Un bărbat a fost mușcat de o viperă la o stână din localitatea Ciosa, în timp ce muta niște lemne. Din fericire viața nu i-a fost pusă în pericol.
VIDEO -Răzvan Cuc: Centură pentru Năsăud și urgentarea documentației pentru Autostrada Nordului și centura Bistriței acum O zi - În urma protestului #șîeu, Autostrada Nordului care va trece și prin Bistrița a fost aprobată rapid. Prezent în micul burg bistrițean, ministrul transporturilor Răzvan Cuc a spus că s-a urgentat documentația pentru drumul de mare viteză, dar și pentru centura orașului. Și la Năsăud vom avea o centură, promite Cuc.