11.5 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

VIDEO: O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…!

S-a încheiat recent în Rust (Austria), una dintre cele mai dificile și importante competiții destinate chitariștilor mai mici sau mai mari. Alexandru Grecu, elev la Liceul „Tudor Jarda”, a avut parte de o experiență neobișnuită: tatăl său care îl însoțea până acum la competiții a fost internat de urgență în spital, cu puțin timp înainte de competiție.

International Guitar Festival – Alirio Diaz, considerat unul dintre cele mai importante competiții din lume dedicate chitariștilor – s-a încheiat recent la Rust (Austria), cu rezultate de excepție pentru Alexandru Grecu din Bistrița!

Concursul a fost împărțit în două secțiuni – una dedicată tinerilor și una pentru adulți (fără limită de vârstă). Secțiunea Alirio Diaz „Adult” a avut un număr limitat de concurenți. Doar 25 de chitariști au fost admiși să participe, aceștia provenind din Austria, Germania, Japonia, Italia, China, Argentina, Rusia, Mexic, Coreea, Thailanda, Polonia, Croația, Cehia, Ucraina, Serbia și România.

 

Alexandru Grecu a avut o performanță extraordinară, reușind să treacă de prima etapă eliminatorie și calificându-se în finală, în ciuda unor presiuni și emoții foarte mari, având în vedere starea de sănătate a tatălui său.

Au fost selectați 8 finaliști, iar dintre aceștia – Alexandru Grecu a reușit să cucerească locul III pe podium, în condiții nu tocmai ușoare pentru un tânăr de 18 ani.

A fost pentru prima oară când a participat peste hotare la categoria fără limită de vârstă, „luptând” cu studenți de conservator și chiar profesori de chitară clasică.

Câștigătorul secțiunii Alirio Diaz „Adult” a fost argentinianul Agustin Nazzetta care predă chitară clasică la Basel (Elveția). Categoria din care a făcut parte Alexandru Grecu a avut parte și de cel mai numeros juriu, prestația sa fiind apreciată de 16 jurați din Venezuela, Rusia, Austria, România, China, Polonia, Slovenia, SUA, Spania, Grecia și Japonia.

Cei 8 finaliști din etapa a doua au avut un juriu format din 7 membri avându-l drept președinte pe unul dintre monștri sacri ai chitarei clasice: italianul Oscar Ghiglia, în vârstă de 81 de ani și fost elev al regretatului maestru Andres Segovia.

El a luat în premieră decizia ca această finală să nu fie evaluată cu punctaj, ci prin vot, comisia ajungând după o discuție intensă, la clasarea celor 8 finaliști.

Alexandru a participat și la 2 cursuri de măiestrie cu Mateusz Kowalski (Polonia) și Giulia Ballare (Italia).

În fiecare seară a festivalului au avut loc concerte de muzică clasică printre care s-au numărat concertiști de valoare precum Oscar Ghiglia (Italia), Carlo Marchione, Senio Diaz sau Beke Istvan Ferenc (România).

Acest rezultat remarcabil pentru Alexandru Grecu vine în urma premiului 2 obținut la începutul lunii februarie, la Stuttgart (Germania).

Săptămâna viitoare, Alexandru Grecu va reprezenta Bistrița la București, la Olimpiada națională de muzică instrumentală, interpretare vocală și studii teoretice muzicale.

Alexandru Grecu este elev la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița, fiind pregatit de profesorul Valentin Pop.

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F100014927506713%2Fvideos%2F569816190192626%2F&show_text=0&width=560″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?