VIDEO – Un om care şi-a depăşit condiţia: Din satul ei, Virginia Linul a cucerit întreaga lume

VIDEO – Un om care şi-a depăşit condiţia: Din satul ei, Virginia Linul a cucerit întreaga lume

Am vrut să public o carte la fel de frumoasă ca autoarea. Şi mi-a ieşit!”, a mărturisit George Vasile Dâncu, directorul Editurii Şcoala Ardeleană care a publicat volumul Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții.

Cartea a fost lansată ieri la Alba Iulia, în atmosfera selectă şi prietenoasă a Muzeului de Icoane din Alba Iulia:

Cum se îmbrăcau locuitorii din Țara Năsăudului în secolul XIX…?!

Mă leagă multe de Virginia Linul, vine din Ţara Năsăudului, din satul vecin cu al părinţilor mei, mamele noastre secerau împreună – a spus George Vasile Dâncu, prezent la eveniment, care a recunoscut, între altele, că îi plac foarte mult oamenii care îşi depăşesc condiţia şi care se reinventează.

În lumea aceasta etno-culturală, un model de om care şi-a depăşit condiţia este Grigore Leşe… La fel şi Virginia Linul: putea să rămână în sat, să facă acele costume populare cum fac şi alte fete… Când oamenii mergeau la nunţi, la botezuri sau alte sărbători, aveau nevoie de costum popular. Ştiu că se lucra o vară întreagă la un clop din acela de păun… Virginia Linul putea să-şi câştige pâinea muncind acolo, dar şi-a depăşit condiţia...”, a remarcat George Vasile Dâncu.

Virginia Linul a rămas în sat, dar a cucerit România şi lumea cu costumele ei: din meşteşugar a devenit creator, nu i-a ajuns, s-a reinventat şi a devenit cercetător, dar nici asta nu i-a ajuns. A devenit manager, are o firmă care produce costume şi găseşte formule de a găsi comenzi şi noi pieţe de desfacere. A intrat în lumea modei, dar nici asta nu i-a ajuns. A adus lumea în ţara Năsăudului şi a intrat în Cartea Recordurilor când a reuşit să adune cel mai mare număr de oameni îmbrăcaţi în costum popular. Nu ştiu ce va mai urma după asemenea succese… Va inventa ea cu siguranţă ceva… Este un om care şi-a depăşit condiţia şi care se reinventează permanent şi de care sunt foarte mândru. Dragă Virginia – regimentul grăniceresc defilează şi merge înainte prin cultură şi spiritualitate, prin cultivarea valorilor tradiţionale… Te felicit!”, a mai spus George Vasile Dâncu.

Cartea Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții propune celor interesați un inedit și fascinant periplu în istoricul veșmintelor din Țara Năsăudului din secolul XIX – XX.

„Nu este o carte ca oricare alta. Cei care fac istorie şi etnografie ştiu că o asemenea carte nu se face într-un stagiu doctoral, ci ea vine dintr-o experienţă cu mult mai profundă. Vine dintr-o pasiune care prin carte s-a exprimat academic, iar prin acţiunea propriu-zisă s-a dăruit unor comunităţi largi din ţară şi din afara ţării. Este o carte de orgoliu a unui om dintr-un ţinut liber, grăniceresc, care a pus amprenta pe istoria transilvană şi a ţării în general…”, a remarcat profesorul  Ioan Opriș.

Fiecare vom desluşi din carte ce chemare profundă are, ce rost are această carte izvorâtă dintr-o lucrare de doctorat şi ajunsă una din lucrările de mare îndemn pentru noi toţi. Este un cadou, la sfârşitul unei perioade pascale şi începutul alteia… Doamna Virginia Linul ne-a înălţat astăzi…”, a conchis profesorul dr. Ioan Opriş.

Despre cartea Portul popular năsăudean a vorbit şi Filofteia Pally, cercetător științific şi expert naţional în etnografie la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti:

„Cred că mi-am înţeles rolul datorită dumneavoastră, a tuturor. Mulţumesc în primul rând doamnei Filofteia Pally – este mentorul meu care m-a încurajat enorm atunci când nu eram decât un meşter popular care participam la târgurile de profil. Nu eram conştientă atunci de ceea ce prezentam acolo, dar dumneaei a ştiut să mă şlefuiască, să mă pună în valoare şi să mă determine, să mă împingă de la spate să fac mai mult şi mai mult…”, a mărturisit Virginia Linul, ieri seară, la Alba Iulia.

Virginia Linul a amintit şi de episoadele din biografia sa care au ajutat-o să evolueze, subliniind că a înţeles cât este de important să promoveze creaţia, producţia costumului popular, dar şi istoria locurilor sale: „M-am gândit că e foarte important să şi scriu această carte, pentru că istoria trebuie scrisă, ca să rămână cumva pentru generaţiile viitoare…

Lansarea de carte a fost completată de o expoziție de costume tradiționale românești, dar și de câteva extraordinare momente folclorice susținute de Ioana Ardelean și Grupul Țarina din Abrud.

Directorul economic de la Aquabis a dat împrumut bani de-o vilă în oraș acum O oră - Încasează aproape 10.000 de lei pe lună, iar în ultimii ani a dat împrumut unor persoane fizice în valoare de 70.000 de euro. Este vorba despre un director din cadrul Aquabis, furnizorul de apă și canal, o societate public-privată.
Schimbă-ţi maşina veche cu un model Ford! Preţuri speciale prin Programul Rabla! acum 2 ore - Vino în Showroom-ul Ford Bistriţa, Cartier Viişoara nr 301A (lângă benzinăria Petrom) şi beneficiază de ofertele speciale. O nouă generaţie de maşini te aşteaptă!
FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea acum 3 ore - Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.
Încă un cetăţean de onoare, în Bistriţa…?! acum 4 ore - Consilierii locali se întrunesc azi într-o şedinţă ordinară, iar primul proiect pe ordinea de zi se referă la un nou cetăţean de onoare în Bistriţa:
Cum a plătit Primăria Bistrița 50.000 de euro pentru cauciuc INEXISTENT pentru spațiile de joacă acum 5 ore - În urmă cu doi ani, Primăria Bistrița a plătit unei firme din Târgoviște peste 50.000 de euro pentru cauciuc menit să protejeze copiii în spațiile de joacă. Problema este că acest cauciuc nu a fost niciodată montat. Pe fir a intrat Curtea de Conturi, iar SRL-ul din Târgoviște a fost nevoit să dea banii înapoi.
Punct termic pus la pământ pentru a face loc primei parcări supraetajate din Bistrița acum 6 ore - Primăria Bistrița pregătește prima parcare supraetajată din oraș. Pentru ca aceasta să se transforme în realitate, va fi pus la pământ un punct termic, situat pe Aleea Heniu.
Preț redus azi la abonamentele de piscină și fitness de la Casa EMA! acum 7 ore - Azi e ziua din lună în care Casa EMA vine în întâmpinarea doritorilor de sport și relaxare: scad preţurile la cele două servicii principale! Profitaţi, aşadar, de Happy Day...!
11,5 milioane de euro pentru Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Toate sălile vor avea dotări audio-video de ultimă generație acum 7 ore - În ședința de ieri de Guvern au fost aprobați indicatorii pentru reabilitarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Pentru reabilitarea colegiului sunt necesare 11,5 milioane de euro. Toate sălile de clasă vor avea dotări IT și audio-video de ultimă generație. De asemenea, va fi reabilitat și parcul dendrologic.
Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu” acum 23 de ore - 64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat. Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, acest lucru nu este adevărat:
Cât de importanți sunt papucii, noțiunile de prim-ajutor sau cele de orientare pe munte?! 1200 de persoane „s-au pregătit” să facă față drumețiilor, într-un proiect inedit acum 24 de ore - Încă o ediție a Școlii de Mers pe Munte s-a încheiat! Peste 200 de oameni au fost inițiați în tainele muntelui. workshop-urile au fost ținute de profesioniști printre care și Tibi Ușeriu!
FII REPORTER: Supermarketuri fără rampe de acces pentru persoanele cu handicap acum O zi - Accesul persoanelor cu dizabilități în magazine și supermarketuri este o adevărată aventură. Totul începe din parcare unde locurile sunt ocupate și se termină cu accesul în magazin și alegerea produselor. Totuși... există o lege care obligă comercianții să aibă la intrare căi de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.
Mirela Riti este noul antrenor de fitness de la Casa EMA! acum O zi - De luna aceasta ai o nouă opțiune pentru antrenamentelede la sală iar Mirela aduce cu ea tot entuziasmul și toate cunoștințele acumulate în 8 ani de acțiune.
Un bistrițean, printre jurații la noul MasterChef. Ce îl „recomandă”: acum O zi - ProTv se pregătește pentru un nou sezon al emisiunii culinare MasterChef. Noul sezon vine și cu un set proaspăt de jurați. Printre ei se numără un fost jurat al unei emisiuni culinare de la altă televiziune, un fost concurent al unui astfel de show și un...bistrițean. Despre cine este vorba:
Materom Automotive te recompensează! acum O zi - Acum te poți bucura de toate beneficiile pe care le oferă programul Service Select – la Materom Automotive! Aici te aşteaptă câteva oferte limitate. AFLĂ despre ce este vorba:
Interzis la Vlăduța Lupău la Zilele Sîngeorzului! AFLĂ de ce: acum O zi - Traian Ogâgău, primarul orașului Sângeorz-Băi, e supărat foc. O parte dintre consilierii locali, în frunte cu viceprimarul, i-au dat cu flit și nu au aprobat bugetul necesar organizării zilelor orașului, sărbărtorite în acest weekend.