VIDEO – Un om care şi-a depăşit condiţia: Din satul ei, Virginia Linul a cucerit întreaga lume

VIDEO – Un om care şi-a depăşit condiţia: Din satul ei, Virginia Linul a cucerit întreaga lume

Am vrut să public o carte la fel de frumoasă ca autoarea. Şi mi-a ieşit!”, a mărturisit George Vasile Dâncu, directorul Editurii Şcoala Ardeleană care a publicat volumul Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții.

Cartea a fost lansată ieri la Alba Iulia, în atmosfera selectă şi prietenoasă a Muzeului de Icoane din Alba Iulia:

Cum se îmbrăcau locuitorii din Țara Năsăudului în secolul XIX…?!

Mă leagă multe de Virginia Linul, vine din Ţara Năsăudului, din satul vecin cu al părinţilor mei, mamele noastre secerau împreună – a spus George Vasile Dâncu, prezent la eveniment, care a recunoscut, între altele, că îi plac foarte mult oamenii care îşi depăşesc condiţia şi care se reinventează.

În lumea aceasta etno-culturală, un model de om care şi-a depăşit condiţia este Grigore Leşe… La fel şi Virginia Linul: putea să rămână în sat, să facă acele costume populare cum fac şi alte fete… Când oamenii mergeau la nunţi, la botezuri sau alte sărbători, aveau nevoie de costum popular. Ştiu că se lucra o vară întreagă la un clop din acela de păun… Virginia Linul putea să-şi câştige pâinea muncind acolo, dar şi-a depăşit condiţia...”, a remarcat George Vasile Dâncu.

Virginia Linul a rămas în sat, dar a cucerit România şi lumea cu costumele ei: din meşteşugar a devenit creator, nu i-a ajuns, s-a reinventat şi a devenit cercetător, dar nici asta nu i-a ajuns. A devenit manager, are o firmă care produce costume şi găseşte formule de a găsi comenzi şi noi pieţe de desfacere. A intrat în lumea modei, dar nici asta nu i-a ajuns. A adus lumea în ţara Năsăudului şi a intrat în Cartea Recordurilor când a reuşit să adune cel mai mare număr de oameni îmbrăcaţi în costum popular. Nu ştiu ce va mai urma după asemenea succese… Va inventa ea cu siguranţă ceva… Este un om care şi-a depăşit condiţia şi care se reinventează permanent şi de care sunt foarte mândru. Dragă Virginia – regimentul grăniceresc defilează şi merge înainte prin cultură şi spiritualitate, prin cultivarea valorilor tradiţionale… Te felicit!”, a mai spus George Vasile Dâncu.

Cartea Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții propune celor interesați un inedit și fascinant periplu în istoricul veșmintelor din Țara Năsăudului din secolul XIX – XX.

„Nu este o carte ca oricare alta. Cei care fac istorie şi etnografie ştiu că o asemenea carte nu se face într-un stagiu doctoral, ci ea vine dintr-o experienţă cu mult mai profundă. Vine dintr-o pasiune care prin carte s-a exprimat academic, iar prin acţiunea propriu-zisă s-a dăruit unor comunităţi largi din ţară şi din afara ţării. Este o carte de orgoliu a unui om dintr-un ţinut liber, grăniceresc, care a pus amprenta pe istoria transilvană şi a ţării în general…”, a remarcat profesorul  Ioan Opriș.

Fiecare vom desluşi din carte ce chemare profundă are, ce rost are această carte izvorâtă dintr-o lucrare de doctorat şi ajunsă una din lucrările de mare îndemn pentru noi toţi. Este un cadou, la sfârşitul unei perioade pascale şi începutul alteia… Doamna Virginia Linul ne-a înălţat astăzi…”, a conchis profesorul dr. Ioan Opriş.

Despre cartea Portul popular năsăudean a vorbit şi Filofteia Pally, cercetător științific şi expert naţional în etnografie la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti:

„Cred că mi-am înţeles rolul datorită dumneavoastră, a tuturor. Mulţumesc în primul rând doamnei Filofteia Pally – este mentorul meu care m-a încurajat enorm atunci când nu eram decât un meşter popular care participam la târgurile de profil. Nu eram conştientă atunci de ceea ce prezentam acolo, dar dumneaei a ştiut să mă şlefuiască, să mă pună în valoare şi să mă determine, să mă împingă de la spate să fac mai mult şi mai mult…”, a mărturisit Virginia Linul, ieri seară, la Alba Iulia.

Virginia Linul a amintit şi de episoadele din biografia sa care au ajutat-o să evolueze, subliniind că a înţeles cât este de important să promoveze creaţia, producţia costumului popular, dar şi istoria locurilor sale: „M-am gândit că e foarte important să şi scriu această carte, pentru că istoria trebuie scrisă, ca să rămână cumva pentru generaţiile viitoare…

Lansarea de carte a fost completată de o expoziție de costume tradiționale românești, dar și de câteva extraordinare momente folclorice susținute de Ioana Ardelean și Grupul Țarina din Abrud.

FOTO/VIDEO: Frumuseţea nu are vârstă! Cele mai distinse femei din Țara Năsăudului, într-o inedită paradă de modă acum 35 de minute- 12 femei de nota 10* au defilat în duminica de Rusalii la Muzeul Grăniceresc Năsăudean: aici s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a unui eveniment cu totul special: „Covorul roșu este comun, orice femeie poate defila pe el atâta timp cât fiecare dintre noi acceptăm normalitatea!"
SURPRIZE, SURPRIZE! Două treceri la nivel cu cale ferată, blocate! acum 2 ore- Șoferii vor fi nevoiți să se înarmeze cu multă, multă răbdare. Două treceri la nivel cu cale ferată sunt bocate, iar în mai multe intersecții nu se va putea pătrunde deloc. ”Nu avem ce face! Trebuie să facem lucrările astea!” a fost explicația viceprimarului Niculae.
Rostul de dimineaţă: Nu suntem cu totul pierduţi… acum 3 ore- A trecut euforia alegerilor, a început şi vacanţa de vară, lumea visează la concedii şi evadări iar oraşul pare că se zbate anemic într-o letargie estivală greu de evitat… În ciuda zilei de ieri – o zi de luni ploioasă, spre final, în care nici iarba nu şi-a permis să crească – 10 bistriţeni au îndrăznit ieri seară să iasă în stradă...
FOTO – Accidentele s-au ținut lanț ieri! Un motociclist și încă două persoane au ajuns la spital acum 3 ore- Încă două accidente au avut loc aseară și azi-noapte. Un motociclist și alte două persoane au ajuns la spital după ce au fost implicate în evenimente rutiere. Unul a avut loc la Rodna, altul la Lunca Ilvei. CE s-a întâmplat:
FOTO- TELCIU: Un maramureșean a provocat un accident rutier! Trei mașini implicate acum 16 ore- Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în Telciu. Trei mașini au colizionat, iar două persoane au nevoie de îngrijiri medicale. De vină, cât și persoanele rănite sunt de loc din Maramureș. 
OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Sanda Boloş, terapeutul care face minuni cu mâinile şi cu sufletul ei… acum 18 ore- Tonică, mereu optimistă şi senină: Sanda Boloş munceşte în fiecare zi la Hotel Metropolis, unde este terapeut şi tratează diverse afecţiuni ale celor care îi trec pragul. A studiat terapiile alternative în Barcelona, de unde a învăţat să transforme voluntariatul într-o filosofie de viaţă... 
Foto: Înstruțatul de la Figa cu… Joian, boul itinerant! acum 20 de ore- Ieri la Figa, lume, lume „câtă frunză și iarbă” coșbuciană. Aș minți să vă spun că nu a fost frumos. Părintele din sat chiar îmi preciza: „Vin mai mulți, acum de Rusalii, ca la Crăciun și la Paști”. De ce? Păi, se vede cu ochiul liber. E „spectacolul” de pe ulița principală a satului.
HAPPY DAY, joi la Casa Ema! acum 21 de ore- A venit căldura, au sosit şi zilele de vacanță iar la Casa Ema ofertele se ţin lanţ! Happy Day - joi, 20 iunie, cu preţuri speciale la abonamente şi o senzaţională şi răcoritoare limonadă!
FOTO: Trei benzi de circulație la trecerea de pe Slavici! AFLĂ cum se va circula în zonă în timpul lucrărilor: acum 23 de ore- În zona trecererii la nivel cu cale ferată de pe Ion Slavici încep lucrări ample, mâine! Dar nu doar la trecere, ci și la intersecțiile din apropiere. Astfel, circulația în zonă va fi blocată pe o arie mai extinsă! Lucrătorii vor încerca să deblocheze, pe rând, câte o intersecție! AFLĂ ce lucrări se fac și CUM se va putea circula:
Bistrița-Năsăud din nou sub avertizări COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii acum 24 de ore- Nicio zi fără noi avertizări de instabilitate atmosferică. Meteorologii au emis din nou COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii. Printre județele vizate se află și Bistrița-Năsăud.
FII REPORTER: Domnule primar, deratizați leprele din locuințele sociale! acum O zi- Intenţionând să cureţe centrul istoric al Bistriţei de „buzunăreli” şi de cerşetori, primarul Ovidiu Creţu a recurs la marele „exod” al romilor. Pentru a-i determina să părăsească centrul istoric, Primăria Bistriţa le-a pus la dispoziţie acestor oameni locuinţe sociale. O bistrițeancă se rezolvă pe dezastrul din Viișoara.
Rostul de dimineaţă: Cocoţat pe acoperiş, tânărul ne-a privit o clipă în ochi… acum O zi- Cocoţat pe acoperiş, tânărul ne-a privit o clipă în ochi – adânc şi pătrunzător – până când privirile s-au înceţoşat... Până când lacrimile ne-au invadat cu totul. Pentru o clipă, am avut certitudinea că este pregătit şi gata să se arunce în gol...
FOTO/VIDEO: Bistrița Năsăud, sub cod portocaliu și galben de inundații acum 2 zile- ANM a emis două avertizări pentru județul nostru. În aceste momente, Bistrița Năsăud se află sub cod portocaliu de inundații până la noapte la ora 03.00. Apoi, rămâne sub cod galben de inundații până la ora 07.00.
FOTO: Emoţionante şi minunate momente, la Cristeştii Ciceului…! acum 2 zile- De câteva zile am sărbătorit cu toții ceva de genul Zilele Comunei, dar sub motivul inaugurării Căminului Cultural și Capelei Mortuare din  Cristeștii-Ciceului, comuna Uriu – construite  spre folosul întregii comunități.
FOTO: O bălăceală i-a adus sfârșitul unui adolescent acum 2 zile- Un adolescent s-a zbătut între viață și moarte după ce a decis să se răcorească într-un lac, în localitatea Bața. Tânărului i s-au aplicat manevre de resuscitare, însă medicii au constatat decesul.