2 Iunie: Ziua Națională pentru Adopție. 20 de copii – adoptați anul trecut în Bistrița-Năsăud

2 Iunie: Ziua Națională pentru Adopție. 20 de copii – adoptați anul trecut în Bistrița-Năsăud

Este Ziua Națională pentru Adopție, iar specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud anunță că anul trecut în județul nostru 20 de copii și-au găsit, din fericire, o familie. Alți 16 copii așteaptă să primească o veste bună:

Persoanele  care doresc să afle mai multe despre pașii pe care trebuie să-i parcurgă pentru a putea deveni părinți adoptivi, sunt așteptate la Biroul adopții și postadopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, cu sediul în municipiul Bistrița, str. Sucevei, nr. 1-3.

În acest moment, 16 copii din județul Bistrița-Năsăud așteaptă să fie adoptați și pentru alți 11 au fost indentificate familii adoptive, în anul 2017 fiind încuviințată adopția pentru 20 de copii.

2 Iunie este declarată Ziua Națională pentru Adopție, prilej cu care DGASPC BN transmite cele mai calde urări de bine, sănătate, fericire și multe realizări, tuturor celor care au fost adoptați, așteaptă să fie adoptați, celor care au adoptat sau adoptă! La mulți ani!

 *****

Chiar în acest moment, ai puterea să spui: „Pot face ca povestea acestui copil să fie una fericită!”

Fiecare copil, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate, are nevoie de iubirea și stabilitatea unui mediu familial armonios. Deși toți copiii au aceleași drepturi (la viață, sănătate, bunăstare, educație etc.), nu toți beneficiază de același debut în viață. Chiar acum, undeva, în județul Bistrița-Năsăud sau în țara noastră, un copil experimentează suferința datorată unor probleme medicale, suferință dublată de absența unei familii care să-i asigure acel sens  al permanenței.

Copiii cu dizabilități sunt copii minunați, care merită să fie incluși în viaţa comunităţii din care fac parte, să ducă o viaţă sănătoasă, să-şi atingă maximul de potenţial şi să devină membri activi ai societăţii lor. Pentru cei care, din diferite motive, nu mai pot crește alături de părinții biologici, adopția este o soluție optimă.

Din nefericire, pentru copiii cu nevoi speciale, adopția rămâne de cele mai multe ori un vis frumos… aceștia reprezintă un procent important al copiilor greu adoptabili. În categoria copiilor greu adoptabili sunt incluși acei copii pentru care într-o perioadă de 9 luni de la declararea adoptabilității nu s-a reușit identificarea unei familii potrivite sau, chiar dacă aceasta a fost identificată, nu s-au putut urma pașii care să conducă la finalizarea adopției, precum și copiii pentru care lista generată de Registrul Național pentru Adopții nu conține timp de 3 luni consecutiv niciun/nicio adoptator /familie adoptatoare. Persoanele/familiile atestate ca fiind apte să adopte au posibilitatea de a accesa profilul copiilor greu adoptabili, la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de la domiciliu.

Adopția unui copil cu nevoi speciale poate transforma un drum dificil într-o călătorie miraculoasă (atât pentru părinții adoptivi  cât și pentru copilul adoptat). Înconjurat de atenție, beneficiind de dragoste, siguranță, stabilitate, sprijin pentru participarea la intervenții de specialitate, copilul va înregistra progrese semnificative în dezvoltare și, la rândul său, va oferi iubire părinților adoptivi, va aduce multă bucurie în viața acestora.

Mă numesc A. și am 13 ani. Am fost foarte curios să cunosc lumea, așa că am venit mai repede decât era firesc (în luna a VI-a de sarcină). Nu știam atunci că «graba» aceasta îmi va crea atâtea dificultăți! Sunt un băiat drăguț, însă am anumite probleme de sănătate  (OD Microftalmie, AO Nistagmus congenital, Glaucom secundar, Cataractă complicată,Strabism convergent VOD=fpl, VOS=4/50fcnc, Microsechele encefalopatice, Tulburare de conduită reactivă, Retard de limbaj expresiv, Retard psihic ușor, ADHD, Rotacism), pentru care am fost încadrat în gradul de handicap grav.  După naștere am rămas în maternitate, pentru că aveam nevoie de îngrijiri speciale. Persoana care mi-a dat viață a plecat să-și continue studiile….și nu s-a mai întors. În luna august a anului 2005 am fost plasat într-un serviciu rezidențial, destinat copiilor cu probleme de sănătate. Aici am urmat mai multe terapii, am făcut unele progrese și în anul 2015 am fost mutat într-o familie (la un asistent maternal profesionist). Familia în care cresc acum îmi place, însă îmi doresc părinți adoptivi iubitori, care să fie doar «ai mei», pentru totdeauna.  Acum sunt elev în clasa a IV-a, la o școală specială, destinată copiilor cu probleme asemănătoare cu ale mele. Deși nu văd bine, comunic verbal cu cei din jur (nu îl pronunț pe «r»), utilizez simboluri (litere, cifre), cunosc și denumesc obiecte sau culori, pot să sortez în funcție de criteriu. La școală, mă înțeleg bine cu colegii și cu cadrele didactice, mă implic în activități. Urmez un program de recuperare (terapie logopedică, stimulare cognitivă), și,  astfel progresez treptat, în dezvoltarea psihomotricității. În general sunt un băiat vesel, însă atunci când nu îmi sunt împlinite dorințele mă supăr, îmi comunic supărarea fie «bombănind», fie retrâgându-mă într-un loc liniștit, unde pot face una dintre activitățile mele preferate, mai exact, unde pot asculta muzică. Muzica e foarte importantă pentru mine, mă relaxează și mă binedispune mereu! Am unele tendințe spre agitație, mă adaptez puțin mai greu la situații noi. Faptul că nu văd bine lumea mă face să am o încredere redusă în forțele proprii. Am nevoie de încurajare și de sprijin în realizarea anumitor activități. Îmi place să mă joc cu mingea, prefer compania copiilor cu probleme similare cu ale mele, deoarece alături de ei mă simt cu adevărat în largul meu. Sunt un copil special și știu că  merit o familie iubitoare! Am în suflet comori nelimitate de dragoste, pe care, odată ce le veți descoperi, se vor revărsa asupra voastră, asupra celor care mă veți putea accepta și îndrăgi exact așa cum sunt!

Aceasta este povestea unui băiețel, prezentată în secțiunea dedicată copiilor greu adoptabili, în Registrul Național pentru Adopții.

Fii motivul pentru care un copil e fericit! Privește mai întâi copilul…. care este un copil, nu e o problemă sau o dizabilitate!

Foto @ Arhivă – Festivalul Limonadei

Fetița din Rebra, opărită cu apă, a fost transferată la București octombrie 23, 2020 - O fetiță de cinci ani a ajuns aseară la UPU Bistrița, după ce a fost opărită cu apă clocotită. În cele din urmă, micuța a fost transferată la București. Protecția Copilului intră pe fir.
FOTO: Pieton accidentat la Dipșa octombrie 23, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp, la Dipșa. Un bătrân a fost lovit de un autoturism. Acesta a fost preluat de un echipaj al Ambulanței.
Pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare de COVID-19, tratați acasă octombrie 23, 2020 - Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în care este prevăzut faptul că românii infectați cu COVID-19 și vor fi asimptomatici sau au puține simptome, vor putea fi tratați la domiciliu.
În weekend trecem la ora de iarnă! octombrie 23, 2020 - Duminică va fi cea mai lungă zi din anul 2020. Asta pentru ca trecem la ora de iarnă! Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 04.00 devine ora 03.00.
VIDEO: CARE sunt lucrurile URGENTE de care trebuie să se ocupe noul primar, Ioan Turc octombrie 23, 2020 - Ioan Turc a depus ieri jurământul de credință, azi fiind prima zi oficială de muncă, în calitate de primar. Deja a convocat prima ședință de Consiliu Local. Acesta a explicat care sunt chestiunile URGENTE pe care trebuie să le rezolve:
Rostul de dimineață: Pandemie. Panică. Incertitudine… Și un licăr de speranță, la Colegiul „Andrei Mureșanu” octombrie 23, 2020 - Pandemie. Panică. Incertitudine. Îngrijorare. Moarte. Cuvinte care înspăimântă astăzi, au îngrozit și în alte vremuri… Un grup de profesori și elevi de la Colegiul „Andrei Mureșanu” ne reamintesc de cea mai bine documentată cronică a unei mari pandemii:
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Beclean și Sîngeorz Băi octombrie 23, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, 23 octombrie 2020, pe o stradă din Beclean și câteva străzi din Sîngeorz Băi - anunță Aquabis.
Fetiță de 5 ani, opărită cu apă clocotită la Rebra octombrie 22, 2020 - În această după-masă, o fetiță de 5 ani a fost opărită cu apă clocotită. Incidentul s-a produs în localitatea Rebra. Se pare că fetița este conștientă și cooperantă, în ciuda faptului că are arsuri pe 50% din corp.
FOTO/VIDEO: Se deschide REMART BEBE! Primul magazin din Bistrița în care găsești TOT ce ai nevoie pentru îngrijirea bebelușilor și a ta! octombrie 22, 2020 - Un magazin în care să găsești tot ce ai nevoie în îngrijirea bebelușului, de la pamperși și până la periuțele de dinți din primii ani de viață ai copilului, la prețuri mai bune decât în farmacii sau supermarketuri! Pe scurt, aceasta este filosofia din spatele magazinului REMART BEBE, destinat în special îngrijirii bebelușilor, dar cu produse pentru toată familia. Magazinul destinat celor mici și celor mari se deschide mâine și îl găsiți la parterul hotelului Decebal, lângă magazinul Penny! IMPORTANT: Te așteaptă promoții și oferte...ZILNIC!
VIDEO: Crețu n-a vrut să participe la înscăunarea lui Turc octombrie 22, 2020 - Noul primar al Bistriței a depus azi jurământul de credință, într-o ceremonie publică. Din mulțimea prezentă a lipsit fostul primar al municipiului, Ovidiu Teodor Crețu. Acesta chiar a refuzat invitația lui Ioan Turc.
Nici măcar directorul medical al Spitalului, infectat cu Covid, nu a avut loc în unitatea medicală octombrie 22, 2020 - Printre medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița care s-au infectat cu Covid se numără și directorul medical al unității. Culmea, atât de plin e spitalul, încât până și directorul medical a avut de așteptat până a doua zi pentru a fi internat în spital.
Prefectul Dolha: Transformarea spitalului din Năsăud în spital integral COVID e o idee bună! octombrie 22, 2020 - Numărul mare de infectări cu coronavirus, a pus autoritățile în alertă. Managerul SJUB, Gabriel Lazany, i-a propus prefectului Stelian Dolha ca spitalul din Năsăud să fie tranformat în spital INTEGRAL Covid 19. ”E o idee bună. Totuși, cred că ar trebui să o facem treptat!” a susținut prefectul.
L-a lovit până l-a băgat în spital! Acum așteaptă în arestul poliției! octombrie 22, 2020 - Un bărbat din Urmeniș riscă să ajungă după gratii. Acesta a lovit pe un alt bărbat până l-a băgat în spital. Acum se află în arestul poliției și azi instanța de judecată va decide ce măsură preventivă îi va fi aplicată.
VIDEO. Primarul Paul Știr din comuna Căianu Mic, despre necesitățile locuitorilor din comunitate octombrie 22, 2020 - Invitat la emisiunea „Direct în Problemă”, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Paul Știr a vorbit despre necesitățile oamenilor de aici: „Nu sunt mofturi. Sunt necesități. Avem multe persoane din Căianu Mic plecate în străinătate, care au văzut cum se pune problema dincolo... Așa ar trebui să fie și la noi.”
ÎNGRIJORĂTOR! Spitalul Județean, la capacitate maximă. Managerul Lazany propune LOCKDOWN pentru două săptămâni octombrie 22, 2020 - În acest moment, Spitalul Județean este la capacitate maximă când vine vorba despre cazurile de Covid. Atât la Anestezie-Terapie Intensivă unde sunt cazurile grave este plin, cât și secția dedicată cazurilor Covid. Potrivit managerului Gabriel Lazany doar un lockdown, adică o carantină generală a județului, pentru două săptămâni ar menține gestionabilă situația.
FOTO/VIDEO: Primarul Ioan Turc și noii consilieri locali au depus jurământul de credință octombrie 22, 2020 - Ceremonia de constituire a Consiliului Local și de investire în funcție a noului primar a avut loc astăzi în Piața Centrală. Ioan Turc și noii consilieri au depus jurământul de credință în fața autorităților naționale și județene, în fața Înalților Bisericii și a bistrițenilor care au participat la festivitate.
Bătrân rupt de beat la volan, prin Bistrița octombrie 22, 2020 - Doi bărbați au fost prinși ieri băuți la volan. Unul dintre ei, trecut de prima tinerețe, avea rezultatul etilotestului dublu față de celălalt bărbat. Ambii s-au ales cu dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului. CE rezultate a indicat etilotestul:
Voluntarii, autoritățile locale și județene și-au dat mâna pentru a-i „netezi” drumul Mocăniței prin Archiud octombrie 22, 2020 - O lucrare frumoasă s-a finalizat zilele acestea. Voluntari, autorități locale și județene, au dat mâna și au modernizat trecerea la nivel cu cale ferată, în Archiud. De acum, Mocănița are ”drum neted”, chiar și la întâlnirea cu traseul autoturismelor.
Bistrița-Năsăud: 51 de cazuri pozitive și 41 de persoane externate la cerere octombrie 22, 2020 - Avem 2.105 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 51 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 41 de persoane au fost externate la cerere din spital, iar 2 bistrițeni au fost declarați vindecați. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 4.902 de cazuri noi de infecție.
CE minuni pot face băieții de la Wrap&Detailing pentru mașina ta octombrie 22, 2020 - Oricât de mult ți-ai îngriji mașina, trecerea anilor și miile de kilometri rulați lasă urme. În interior, la exterior, caroseria, farurile sau stopurile se mătuiesc și își pierd strălucirea. Din fericire, există soluții să-ți faci mașina să arate ca nouă, iar pentru mașinile noi există soluții să o păstrezi ca nouă muuulți ani. În Bistrița, băieții de la Wrap&Detailing au soluțiile, materialele profesionale și priceperea de care e nevoie pentru a reda strălucirea pierdută a mașinii tale. Și pentru că în această perioadă farurile mătuite afectează vizibilitatea pe timp de noapte, Wrap&Detailing ți-a pregătit o ofertă specială: le faci ca noi, cu polish profesional și folie de protecție PPF, cu doar 290 lei!
BISTRIȚA, pe o poziție surprinzătoare, în cel mai mare studiu european referitor la poluarea aerului octombrie 22, 2020 - Au ieșit la lumină rezultatele celui mai mare studiu european pentru impactul poluării aerului asupra costurilor cu sănătatea. Medicul și publicistul român Vlad Mixich a explicat la Europa FM că în cercetarea europeană au fost incluse și 21 de orașe din România. Bistrița se situează pe o poziție surprinzătoare:
Anticariat, în curtea Muzeului Județean, de mâine până duminică! octombrie 22, 2020 - După ce au făcut o figură impresionantă, la începutul lunii, cu prilejul Târgului de Purici, voluntarii juniori ai Clubului Leo și Centrul de Documentare și Informare al Colegiului „Andrei Mureșanu” vin cu o nouă propunere și provocare pentru iubitorii de carte din Bistrița:
Bistrița-Năsăud a pierdut peste 1.000 de angajați doar anul trecut octombrie 22, 2020 - Cu câțiva angajatori care absorb mii de oameni, Bistrița-Năsăud a reușit anul trecut să piardă peste 1.000 de angajați, comparativ cu anul 2018. Județul nostru se numără printre cele care au înregistrat cele mai mari „pierderi”.
SIMULARE: Cine sunt viitorii parlamentari ai județului Bistrița-Năsăud? Ce șanse au candidații independenți? octombrie 22, 2020 - Cine sunt viitorii parlamentari ai județului? Agenția de Rating Politic a realizat o simulare electorală privind alocarea numărului de mandate în viitorul Parlament. Calculele sunt realizate în baza rezultatelor oficiale de la alegerile locale. Dacă votul politic se menține și pe 6 decembrie ca la alegerile locale, atunci PNL ar avea cele mai multe mandate, 159, urmat de PSD cu 144 de mandate și...
Cele mai importante licee din Bistrița intră în scenariul roșu și trec la cursuri online octombrie 22, 2020 - Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a hotărât ca toate clasele de liceu și gimnazială de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” și o parte din clasele de liceu de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” să intre în scenariul roșu și să își mute cursurile online, începând de astăzi.
Aquabis: Străzi din Sîngeorz Băi, fără apă potabilă, pentru câteva ore. Probleme, în alte patru localități octombrie 22, 2020 - Câteva străzi din Sîngeorz Băi rămân fără apă potabilă, astăzi, 22 octombrie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
VIDEO – Paul Știr, primarul votat de 95% dintre alegătorii din Căianu Mic: „Nu are ce căuta aroganța în administrație” octombrie 21, 2020 - „Contează foarte mult cum ne raportăm la oameni. Nu are ce căuta aroganța în administrație sau în activitatea unui lider”, consideră primarul Paul Știr. Acesta subliniază că nu ar trebui să confundăm niciodată calitatea de lider cu noțiunea de șef sau funcția de primar. „A fi lider înseamnă să respecți niște principii și niște valori, dar și să fii parte din comunitate. Să fii de-al lor, cum se spune în popor...”
VIDEO EMOȚIONANT: Robert face primii pași! La noapte, cea de-a doua operație! octombrie 21, 2020 - Robert, băiețelul cu tetrapareză spastică, din Năsăud, devine, încet, încet, un copil ca toți ceilalți. Ajuns în SUA, după prima operație au început și exercițiile terapeutice. Deja face primii pași cu ortezele. la noapte, în timp ce voi veți dormi, el va fi din nou pe masa de operație, pentru a doua intervenție!
În prag de iarnă, mai multe școli din municipiu au probleme cu căldura octombrie 21, 2020 - Liceul de Muzică, dar și școlile Generală nr. 1, Generală nr. 4 și Generală nr. 5 au probleme cu căldura, după cum a dezvăluit noul primar Ioan Turc. Dacă pentru școlile Generală nr. 5 și Liceul de Muzică „Tudor Jarda” s-au găsit soluții, elevii din celelalte școli vor fi nevoiți să participe la cursuri în frig.
O depășire neregulamentară îl poate trimite după gratii! CE au descoperit polițiștii: octombrie 21, 2020 - Un tânăr din Lunca Ilvei a efectuat, zilele trecute, o depășire neregulamentară. A fost amendat, dar oamenii legii au găsit, ulterior, alte nereguli. S-a ales cu dosar penal și riscă să ajungă după gratii.