21.3 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

Te-a afectat puternic pandemia și ai vrea să vorbești cu cineva? Linie telefonică de sprijin psihologic, la dispoziție:

Pandemia de coronavirus ne-a schimbat radical viețile de mai bine de un an de zile. Schimbările aduse odată cu aceasta au afectat oamenii în diferite feluri. Unii chiar și-au pus capăt zilelor. Autoritățile au anunțat că s-a înființat o linie telefonică de sprijin psihologic, pentru cei ce doresc să-și descarce „povara” adunată în acest timp.

De mai bine de un an de zile viața ne-a fost dată peste cap. Pandemia de coronavirus a schimbat tot ce știam, tot ce făceam și ne-a provocat să ne readaptăm.

Unii au reușit să se „reinventeze”, dar alții au fost copleșiți după ce s-au văzut fără venituri. Alții, din contră, nu au fost afectați de lipsa veniturilor, ci de volumul crescut de muncă, provocările noi care au apărut, lipsa prietenilor, lipsa socializării sau imposibilitatea de a călători.

Pe unii i-a afectat ura și răutatea care a ieșit la suprafață, iar pe alții – incertitudinea zilei de mâine, iar măsurile schimbate și răs-schimbate i-a năucit cu totul.

Astfel, pandemia și cu tot ce a venit ea, a afectat pe foarte mulți la nivel psihologic. Cu toate acestea, nimeni nu a vorbit despre acest aspect până când, rând pe rând, unii și-au pus capăt vieții, nemaisuportând TOATĂ această situație.

Astăzi, autoritățile au anunțat că pun la dispoziția cetățenilor o linie telefonică pentru sprijin psihologic. La capătul firului telefonului vor fi specialiști gata să asculte și să îndrume.

S-a făcut un an de când avem de-a face în fiecare zi cu stres şi anxietate din cauza acestei pandemii. Toate lucrurile astea îşi lasă semnul. Avem în societate o tensiune cu care ne confruntăm la nivel individual şi la nivelul societăţii. Simţim cu toţii oboseală, confuzie, câteodată furie. Măsurile de sănătate publică, distanţarea fizică, închiderea şcolilor pe perioade relativ lungi sau oprirea funcţionării unor afaceri – toate astea sunt menite să salveze vieţi şi să prevină pandemia, dar, cum spuneam, sunt de multe ori copleşitoare la nivel individual şi chiar la nivelul comunităţii”, a explicat ministrul Vlad Voiculescu.

Astfel,  odată cu pandemia a apărut și o epidemie paralelă: deteriorarea sănătății mintale.

Trebuie să spunem că dacă suntem oneşti România, ţara noastră, nu are neapărat o tradiţie în a vorbi deschis despre problemele de sănătate mintală. A existat şi există în continuare o stigmă pe care mulţi o poartă şi depresia, anxietatea chiar dacă nu ar trebui să ruşineze pe nimeni nu sunt subiecte extrem de cunoscute, respectiv subiecte despre care să se vorbească des şi deschis în orice context, fie în particular, fie în familie, fie pe scena publică.

E important să vorbim despre sănătatea noastră mintală la fel cum vorbim despre sănătatea noastră fizică. În termeni de sănătate publică principalul impact psihologic al pandemiei este aşadar o rată ridicată de stres şi anxietate. Avem cu toţii nevoie de sprijin pentru a trece prin momente grele şi fiecare se descurcă cum poate, fiecare încearcă să gestioneze situaţia, anxietatea, stresul şi modul în care reacţionează în situaţii stresante, după cum a învăţat, respectiv după ajutorul pe care îl primeşte şi în general putem să ne îmbunătăţim starea psihică vorbind deschis despre provocările noastre cu cei apropiaţi, cu familia, cu prietenii. Ajută, de asemenea, mişcarea fizică orice fel de spiritualitate şi ieşirea în natură. Sunt lucruri care cu siguranţă ne ajută şi sunt studii ştiinţifice care arată că toate activităţile de mai sus ne cresc rezilienţa emoţională şi ne îmbunătăţesc ceea ce numim o stare de bine”, a transmis Voiculescu.

De azi există și o linie telefonică disponibilă pentru cei ce doresc să își descarce „povara” adunată în  tot acest timp.

„E important când ne simţim copleşiţi să apelăm la experţi, la psiho-terapeuţi şi linia telefonică de sprijin psihologic pe care o lansăm astăzi împreună va fi tocmai asta: o soluţie de sprijin pentru orice român afectat de pandemie. Cu ajutorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale şi al companiei Vodafone România, peste 40 de psihoterapeuţi voluntari vor fi disponibili de luni până sâmbătă de la 12 până la 20, pentru a fi alături de oricine are cu adevărat nevoie, pentru oricine are nevoie de sprjin emoţional. E un lucru extraordinar şi cred că subliniază încă o dată ceea ce ştim cu toţii – că numai împreună, om cu om, vom reuşi să trecem de pandemie şi de această perioadă grea”, a concluzionat Vlad Voiculescu.

Numărul de telefon la care puteți apela este 021 9081 – linie telefonică cu tarif normal.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: