7.3 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

FOTO: Două adolescente din Bistrița, selecționate dintre alți 200 de participanți, în următoarea etapă a proiectului Expriența Ideo Ideis

Peste 200 de liceeni din România au participat recent, timp de 6 zile, la proiectul Experiența Ideo Ideis. Dintre aceștia, 20 au fost selecționați în următoarele etape. Doi dintre cei care s-au remarcat sunt adolescente din Bistrița: Mara Coman și Valeria Motofelea.

Două adolescente din Bistrița care învață la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” – Mara Coman și Valeria Motofelea – s-au remarcat în proiectul Experiența Ideo Ideis. 

Timp de 6 zile, în cadrul proiectului #experiențaIdeoIdeis, peste 200 de adolescenți au avut ocazia să se conecteze la ei și la ceilalți, prin intermediul jocurilor și exercițiilor propuse de  artiști și pedagogi din lumea teatrului și a filmului.

În urma participării la Ideo Ideis Capsule de teatru și deșteptări organizate în țară, 20 de liceeni au fost selecționați în următoarele etape. 

În această vară, ei vor participa la Tabăra de arte performative și revelații. Aici vor crea, sub îndrumarea profesioniștilor din domeniu, un spectacol de teatru și un film de scurtmetraj.

Bistrițeanca Mara Coman se numără printre cei 10 finaliști selectați pentru a construi un spectacol de teatru în tabăra de creație din vară.

Mara Coman va lucra alături de Elena Todiruță și Teodora Pechianu (Bârlad), Alexandra Diaconeasa și Cosmin Băicoianu (Roșiorii de Vede), Andra Oneață (Craiova), Alexia Blănariu (Roman), Emerențiana Corlade (Sfântu Gheorghe), Raluca Spiridon (Tulcea) și Patricia Fodoca (Zalău).

Alături de ei, alți 10 adolescenți vor veni în tabără și vor fi implicați în realizarea unui film de scurtmetraj. Este vorba despre Valeria Motofelea (Bistrița), Ioana Micu și Rareș Chiriac (Bârlad), Șeicaru Alexandru și Diana Petcana (Roșiorii de Vede), Irina Jiroveanu (Craiova), Medeea Husaru (Roman), Vlad Țigănuș (Sfântu Gheorghe), Andreea Bondarev (Tulcea) și Ioana Tarba din Zalău.

Cei 20 de adolescenți au fost selectați pe baza rezultatelor și implicării acestora în timpul atelierelor. S-a ținut cont și de dorințele și abilitățile specifice exprimate de participanți.

Am aruncat la gunoi gândul că persoanele din jurul meu sau orașul în care locuiesc mă pot împiedica să fac ce îmi place pentru a ajunge la cariera mult dorită în viitor. Am învățat că totul depinde de mine și doar de mine”, a declarat unul dintre cei peste 200 de adolescenți participanți, la finalul atelierelor.

Înainte de ateliere nu aveam așteptări, însă odată cu prima interacțiune cu trainerii și colegii, a început una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea. Am plâns în hohote la despărțire și în timpul drumului spre casă”, a subliniat un alt participant.

În Bistrița, liceenii au lucrat cu actrița Nicoleta Hâncu și cu regizorul Nicolae Constantin Tănase.

Fiecare dintre ei a resimțit întâlnirea cu liceenii ca pe o experiență revelatoare. Iar cea mai grea misiunea lor a fost aceea de a selecta doar 20 de participanți pentru următoarele etape.

Întâlnirea cu tinerii din comunitate, m-a încărcat cu liniște și încredere. Am cunoscut oameni autentici, cu o forță de expresie deosebită. Mi se pare extrem de valoros drumul pe care Ideo Ideis îl bate pentru a ajunge la alte comunități mici și mijlocii din România, reușind să aducă o licărire în ochii adolescenților, acea scânteie pe care o vezi an de an, în vară, la Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis din Alexandria”, a declarat actorul Liviu Romanescu, directorul Festivalului de teatru tânăr și trainer de teatru în cadrul Ideo Ideis Capsule de teatru și deșteptări.

#experiențaIdeoIdeis va continua cu o nouă provocare pentru cei 20 de liceeni.

Explorarea poveștilor locale va fi principala lor misiune în viitor. Până în 31 martie, folosindu-și abilitățile nou dobândite și exprimându-și curiozitatea antrenantă intens în timpul atelierelor, liceenii vor deveni culegători de mituri urbane și istorii personale.

În căutarea lor, în fiecare dintre cele 8 orașe din care provin, participanții selectați vor realiza câte 25 de interviuri cu oameni de toate vârstele.

Întrebările adresate vor avea ca principal obiectiv construirea unui tablou care să reflecte relația pe care locuitorii din Bistrița, Bârlad, Craiova, Roman, Roșiorii de Vede, Sfântu Gheorghe, Tulcea și Zalău o au cu orașele lor.

Răspunsurile colectate vor sta la baza a două scenarii. Acestea vor fi transformate în timpul Taberei de arte performative și revelații în două producții artistice: un spectacol de teatru și un film de scurtmetraj.

Cele două produse culturale vor fi prezentate în premieră, în luna august, în cadrul Laboratorului din Alexandria, și se vor întoarce pe scenă și pe marele ecran cu ocazia Festivalului național de teatru tânăr.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: