Elevii claselor a 11-a și a 12-a de la Liceul de Arte Corneliu Baba și-au expus ieri creațiile reunite sub titulatura Pixel Visions, în Galeria de Artă a Copiilor. Au fost coordonați de profesoara Iulia Burlac, care a explicat pentru Bistrițeanul.ro că posterele și ilustrațiile digitale au fost realizate de elevi în ultimul an, în atelierul de Prelucrare Computerizată a Imaginii.
Zeci de postere și ilustrații digitale vă așteaptă de astăzi, în Galeria Copiilor, la Biblioteca Județeană din Bistrița. Expun elevii claselor a 11-a de la Liceul Corneliu Baba, dar și câțiva elevi de a 12-a.
„Sunt cele trei clase a 11-a și mai puțini de clasa a 12-a. Pentru că elevii din a 12-a sunt prinși acum cu Bacalaureatul. Iar ei vor avea, pe de altă parte, și momentul lor de glorie – cu prilejul expoziției de Atestat”, ne-a explicat profesoara Iulia Burlac.
Ceea ce a convins-o să organizeze acestă expoziție a elevilor a fost propria sa expoziție, vernisată în martie, la Casa cu Lei – Fantasfera.
„Toată experiența de atunci, demersurile cu panotarea și expunerea m-au convins că merită să le ofer aceeași experiență și elevilor mei. Cu atât mai mult cu cât i-am văzut foarte harnici, dornici să lucreze și interesați.
M-am gândit că ar fi binevenit pentru ei. Ar fi o încurajare să-și vadă lucrările expuse pe simeze, nu doar în fișiere de calculator care se pot pierde sau șterge…
Am avut patru teme în expoziție. Prima dintre ele – poster pentru un film preferat. Au folosit colaje digitale din fotografiile selectate din filmele preferate. A doua temă a presupus opictură digitală care să reprezinte în imagin una dintre lunile anului. Este deja o tradiție la Liceul Corneliu Baba să realizăm un calendat al anului viitor cu picturi ale elevilor. O parte dintre aceste picturi inspirate din lunile anului și expuse aici – vor face parte din calendar. Vom avea însă de făcut o selecție foarte riguroasă. Avem foarte multe lucrări extrem de bune.
A treia temă-provocare a fost să realizeze o invitație la un eveniment. Unii dintre elevi și-au creat propria invitație pentru majoratul la care participă la finalul cursurilor. Alții au preferat să conceapă o invitație la nuntă. Am avut și în trecut elevi care au lucrat la atelier diverse invitații – pentru prietenii lor. La nunți, la botezuri, la diferite petreceri…
A patra temă s-a focalizat pe doodle art. Elevii au desenat în creion sau tuș diverse schițe pe care ulterior le-am scanat și le-am colorat digital”, a explicat prof. Iulia Burlac pentru Bistrițeanul.ro.
„Am fost tare încântată să-i văd atât de entuziaști și interesați să muncească efectiv. Le-am spus deseori că talentul e important. Dar el nu valorează prea mult fără muncă. Talentul se pierde în lipsa exercițiului constamt și riguros.
De aceea am vrut să-i încurajez și să-i conving că e valoros ceea ce au muncit ei. Le-am explicat că nu e vorba doar despre teorie, ci și despre practică. Despre valențe și competențe care le vor folosi mult în viitor.
Iar faptul că și-au văzut lucrările expuse, valorizate și aranjate într-o ramă cred că i-a făcut pe mulți fericiți…”, ne-a mărturisit prof. Iulia Burlac.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean, Biblioteca „George Coșbuc” și Liceul de Arte „Corneliu Baba”.
Foto @ Biblioteca Județeană „George Coșbuc”