Astăzi, în centrul Bistriței a fost testat un autobuz autonom, care deși a avut șofer, acesta doar a supravegheat manevrele autobuzului electric. Bistrița este al cincilea oraș unde este testat autobuzul autonom, care este deja folosit în unele țări.
În mai multe orașe ale țării a fost testat un autobuz electric autonom, care nu are nevoie de șofer, pe trasee predefinite. Autoritățile locale din Cluj-Napoca deja au vrut să achiziționeze astfel de autobuze, însă au fost încurcate de lipsa legislației.
Potrivit profesorului Bogdan Varga, care predă Autovehicule Electrice și Hibride la UTCN, în momentul de față se lucrează la adaptarea legislației astfel încât să poată fi folosite în viitorul apropiat astfel de autobuze și în România. Cel mai devreme, acestea vor putea fi văzute pe străzile din România în 2026, la final.
Bistrița a fost al cincilea oraș în care a fost testat un astfel de autobuz, în care șoferul doar a supravegheat manevrele autobuzului electric. Specialiștii au petrecut trei zile pentru a configura un traseu demonstrativ, pe care autobuzul l-a parcurs cu succes, cu mici impedimente.
„Ne dorim ca Bistrița să fie parte din rețeaua orașelor care își asumă deschis viitorul. Prezentarea autobuzului autonom Karsan e-ATAK este pentru noi un semnal clar că tehnologia devine tot mai accesibilă și că putem, pas cu pas, să aducem inovația mai aproape de oameni. Investiția în transportul public nu înseamnă doar vehicule noi, ci și o schimbare de viziune – una în care sustenabilitatea, eficiența și confortul locuitorilor sunt priorități reale. (…) Eu cred că în momentul de față, la legislația pe care o avem în România nu suntem pregătiți pentru așa ceva, dar bineînțeles că și România, alături de alte țări merge înainte și va putea să își adapteze legislația pe noile cerințe. Testele au început în București, Iași, Cluj, Alba Iulia, iar Bistrița este al cincilea oraș în care este testat”, a precizat primarul Gabriel Lazany, care a luat parte la una dintre cursele autobuzului.
Karsan Autonomous e-ATAK este un vehicul electric complet autonom, certificat la nivelul Level 4, capabil să opereze fără șofer în medii controlate. Acesta este echipat cu tehnologii de ultimă generație – de la LiDAR, RADAR și camere GMSL, până la sisteme de localizare prin satelit GNSS. Modelul prezentat are o autonomie de până la 300 km, este 100% electric și poate transporta până la 52 de pasageri.
Prețul unui asemenea autobuz ajunge la un milion de euro și mai multe țări deja l-au comandat, iar unele îl folosesc deja. SUA a comandat 150 de astfel de autobuze pentru parcurile naționale, pentru a parcurge trasee mai puțin aglomerate, cu mai puține provocări în trafic.