16.7 C
Bistrița
joi, iulie 10, 2025

FOTO: Se caută voluntari pentru restaurarea locomotivei din fața Gării Bistrița ! Lucrările încep săptămâna viitoare

Săptămâna viitoare încep lucrările de restaurare a locomotivei din fața Gării Bistrița. Inițiativa acestui demers îi aparține meșterului Sorin Tisa, care coordonează și micul muzeu feroviar din incinta gării. Din 2018, de când locomotiva a fost amplasată în fața Gării, nu a mai avut parte de restaurări. Pentru ca lucrările să fie gata cât mai repede, este nevoie de o mână de voluntari… 

Vor fi lucrări de curățare, șlefuire, grunduire și vopsire a locomotivei. Trebuie înlocuit un geam al cabinei care s-a spart. Terasamentul și spațiul de jos cu traversele, de asemenea trebuie aranjat puțin. S-au mai împrăștiat din pietrele care erau în jurul traverselor… Așa că prima lucrare ar fi amplasarea unei borduri care să țină pietrișul la locul lui.

În dreptul cabinei se va face și o mică platformă. Astfel, copiii vor avea acces în interiorul locomotivei. Până acum nu se putea vizita cabina locomotivei în interior. După lucrările de renovare, copiii vor putea intra și înăuntru.

Am discutat cu Adrian Costea, administratorul orașului. S-a arătat foarte deschis la propunerile mele și mi-a promis că avem tot sprijinul din partea Primăriei Bistrița.

A reacționat imediat, mi-a răspuns și, spre fericirea și satisfacția mea, lucrurile se pun în mișcare”, a explicat Sorin Tisa pentru Bistrițeanul.ro.

Locomotiva a fost amplasată în fața Gării Bistrița în toamna lui 2018. A fost produsă în 1947, fiind printre primele locomotive pe aburi pentru trenurile marfare. De atunci încoace nu s-a  făcut nimic la ea. 

„Foarte important ar fi să amplasăm și niște camere de luat vederi în zonă. Ar fi necesară și o toaletare a copacilor. Sunt foarte mulți oameni care vin și își fac poze în fața locomotivei.

A devenit deja un punct de reper pentru mulți bistrițeni”, ne-a mai explicat Sorin Tisa.

Lucrările încep săptămâna viitoare, luni, 14 iulie. Pentru ca toate să fie duse la bun sfârșit, Sorin Tisa face la apel la ajutorul nostru. Ar fi necesari câțiva voluntari – liceeni și tineri – care să dea o mână de ajutor.

Detalii se pot obține chiar la numărul de telefon al Muzeului Feroviar – 0742.64.01.85.

Un vis care trebuie împlinit: „Pentru bistrițeni, pentru turismul din oraș, pentru istoria locului…”

Sorin Tisa își dorește foarte mult ca Muzeul său Feroviar să funcționeze în clădirea din fața Gării Bistrița, într-o clădire în care pe vremuri era un bar cu aparate și jocuri de noroc. Barul s-a închis de multă vreme, iar clădirea a fost predată Primăriei Bistrița. Sorin Tisa speră să poată amenaja aici Muzeul Feroviar înghesuit acum într-o cămăruță, în interiorul Gării.

Este locația ideală pentru Muzeul Feroviar la care visez. E un spațiu generos pentru exponatele care stau aici înghesuite, unele peste altele. În plus, când vin copiii să viziteze muzeul, mereu trebuie să-i împart.

S-au nimerit și câte 3-4 clase de copii, iar în cămăruța asta abia dacă încap câte 10. restul, stăteau pe hol să-și aștepte rândul… Fostul bar din fața gării are și o terasă mică. Iar acolo există și o mică terasă. Imaginați-vă cât ar fi de frumos să facem acolo atelierele de creație pentru copii. Am mai făcut asemenea ateliere și la Casa Argintarului, și la Rodna, la festival.

Gara a fost întotdeauna și va rămâne un punct important și un reper, chit că acum traficul feroviar s-a mai rarefiat, de când au toți mașină.

Dar un Muzeu Feroviar amenajat aici, în fața Gării ar fi ceva extraordinar. Pentru turismul din Bistrița inclusiv!”, consideră meșterul Sorin Tisa.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. asta stiam ca e locomotiva furata de romani, cind a fost in 1919, Maniu cu Hossu si alti ardeleni sa semneze actul de alipire la Rromanica . au plecat cu trenul cu o locomotiva, cind sau intors de la semnat actul de alipire, desi Hosu, fratele lui Maniu si Vaida Voievod plus Vuia au cerut sa fim un stat Federal, Maniu picind in plasa si a semnind actul, la intoarcere , nu au mai avut locomotiva. fusese furata de fratii de peste carpati. Primul act de dragoste frateasca care continua si azi . ulterior,,Maniu a regretat asta, Prin memoriul catre rege,in 1938 , denunta faptul ca Banatul dadea 5 miliarde la buget si primea inapoi 200 mil lei. Ajunsese banatul sa nu mai aiba bani de drumuri, plata profesori, burse ,spitale si medici.Va suna cunoscut?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă, la RCB Electro, Iproeb, Aquabis. Se caută inginer instalații, lăcătuș, mecanic, project manager

RCB Electro caută spre angajare manipulant mărfuri și derulatorist, iar Aquabis organizează recrutare pentru inginer instalații, mecanici și electricieni, instalatori. Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB și Clinica Sanovil. Oferta completă, mai jos:

Bunătăți dulci, dar sănătoase, la Gelateria Aniela, în meniul fără zahăr: tarte, rulouri, batoane raw-vegane sau magiunele

Vitrinele cofetăriilor și gelateriilor sunt pline de bunătăți ce fac cu ochiul oricărui trecător. Culori, texturi...

Noutățile verii, la Gelateria Aniela: Berry Cup, Limonadă AlVera și Ice Summer Drinks cu cafea sau Matcha

O vară cu arome noi, răcoritoare, v-a pregătit Gelateria Aniela! Și continuă să ne surprindă cu...