12.3 C
Bistrița
joi, mai 2, 2024

FOTO/VIDEO: Un oraș minunat, excelentă organizare. Viitorul muzicii românești este pe mâini bune

Spectaculoase și tulburătoare interpretări, astăzi, la Palatul Culturii: 9 elevi de excepție aplaudați la scenă deschisă și ovaționați de prieteni și admiratori, 40 de minute de deliberări și discuții aprinse în juriu, în legătură cu marele premiu de 1.000 de euro oferit de Primăria Bistrița.

Gala Laureaților și festivitatea de premiere a concursului național de interpretare „Sigismund Toduță” a încins spiritele printre pasionații de muzică clasică în Bistrița care au asistat în această dimineață la un spectacol și un concurs unic în România, pentru că are un repertoriu impus: elevii care participă în competiţie trebuie să interpreteze doar creaţii ale unor compozitori români.

Din cei 136 de elevi sosiți din Cluj-Napoca, București, Oradea, Baia Mare, Alba-Iulia, Sibiu, Târgu-Mureș, Reghin, Sighișoara, Zalău, Satu Mare și Bistrița înscriși în competiție – doar 9 au fost selectați să interpreteze câte o piesă în Gala Laureaților, iar printre ei, spre mândria noastră – și un elev din Bistrița.

Pe scena Palatului Culturii au evoluat Maya Flavia Bodea (clasa a IV-a, la Colegiul „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, prof. coordonator Monica Noveanu), Matei Morar (vioară, clasa a II-a, Școala Gimnazială „Augustin Bena” Cluj-Napoca, prof. coordonator Liuța Cîmpean), Filip Cristian Cușmir (vioară, clasa a V-a, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, prof. coordonator Diana Mihaela Blaga), Ioana Voaideș (clasa a IX-a, învățământ în sistem homeschooling, Târgu Mureș, prof. coordonator Silvia Sbârciu), Maria Izabela Voropciuc (clasa a IX-a, Liceul de arte „Aurel Pop” Satu Mare, prof. coordonator Annamaria Manfredi), Alexandru Grecu (clasa a X-a, Liceul de muzică „Tudor Jarda”, Bistrița, prof. coordonator Valentin Pop), Cosmin Cioca (clasa a XI-a, Colegiul Național de Muzică „George Enescu” București, prof. coordonator Ioana Turcu), Janetka Hosco (clasa a XII-a, Liceul de Arte Oradea, prof. coordonator Ionela Pali) și Bogdan Ionuț Lupu (clasa a XII-a, Colegiul de muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, prof. coordonator Daniela Păcurar Neamț).

[arve url=”https://youtu.be/BsD6Xnyc1Ig” /]

Profesorii corepetitori care i-au ajutat pe elevii calificați în Gala Laureaților au fost Bianca Truț, Meda Nemeți, Ana Gavriloaie și Sanda Marinau.

[arve url=”https://youtu.be/SNAWvZaF4X8″ /]

După aproape 40 de minute în care juriul a deliberat, cântărind și încercând să decidă cine merită cei 1.000 de euro puși la bătaie de Primăria Bistrița – câștigătorul s-a dovedit a fi unul dintre concurenții din clasele mici: Filip Cristian Cușmir elev în clasa a V-a, la Colegiul de muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, îndrumat de profesoara Diana Mihaela Blaga. „A fost excepțional, parcă era Nigel Kennedy în miniatură, în sfârșit se face dreptate!”, a șoptit un fan înfocat din public.

[arve url=”https://youtu.be/SFD2FRQaOXA” /]

Am venit din capitală cu mentalitatea aceea că suntem în București buricul pământului, însă am avut surpriza să descoperim în Bistrița un oraș minunat și să ne bucurăm de acest concurs excelent organizat… Felicitări!”, a transmis profesoara Ioana Turcu de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, în finalul concursului.

De la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița au participat la concurs 38 de elevi, dintre care, pe podium au urcat Andreas Szilagyi (premiul III Canto), Denisa Izabela Muzur, Daniel Sforgace și Andrei Lupșa (mențiune Canto), Maya Artudean (premiul II Coarde) și Carina Alexia Conț (premiul II Coarde), Gabriela Alexandra Nicolae (premiul III Coarde), Sonia Andreea Pop (mențiune, Coarde), Ryley Joy Fouts (mențiune Coarde) Lidia Anca Rostaș (mențiune Coarde), Maria Muntean (premiul I Pian), Raul Ciprian Chiș (premiul III Pian), Eduard Ovidiu Bodiu (premiul III Clarinet), Ioana Tălpaș (mențiune, Clarinet) și Emanuel Beniamin Pasztor (mențiune Clarinet), Ariana Daniela Răzoare (premiul III Flaut), Alicia Rebeca Rodilă (mențiune Flaut), Alexandra Rus (premiul III Oboi) și  Alexandru Grecu – singurul elev din Bistrița care s-a „calificat” în Gala Laureaților, a obținut premiul I la secțiunea Coarde, cu un punctaj maxim de 100 de puncte, cucerind și un premiu special din partea juriului.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: