21 C
Bistrița
sâmbătă, mai 21, 2022

A fost eliminat pragul de incidență 6/1000 pentru trecere școlilor în online

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat cu puțin timp în urmă că școala va funcționa în format fizic, chiar și acolo unde incidența cazurilor Covid depășește pragul de 6/1000 locuitori.

Pragul de închidere a școlilor la o incidență de 6 la mie rată de infectare a fost eliminat astăzi, de Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase.

Anunțul a fost făcut astăzi, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Vom avea, pe parcursul zilei de astăzi, discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe. Sunt convins că vor cauta acel numitor comun din perspectiva copilului. Până vineri va trebui să anunțăm cât se poate de clar care sunt regulile”, anunța ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în această dimineață.

Acesta a reamintit că cele mai multe state din Europa aplică regula «Școlile se închid ultimele și se deschid primele». 

Până acum, la o incidență a cazurilor Covid de până la 6 la mie, școlile își desfășurau activitatea cu prezență fizică.

Peste acest prag, deschise rămâneau doar creșele și grădinițele. Toți ceilalți elevi, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, treacă la cursuri online. Excepție face învățământul special. Grădinițele se închid la intrarea localității în carantină, dacă autoritățile locale decid astfel. 

Potrivit surselor Edupedu.ro, propunerea ar fi venit de la ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu ar susține extinderea testării în școli. Ministrul și-ar dori funcționarea școlii pe modelul grădiniței din punct de vedere al regulilor în pandemie.

Comitetului tehnico-științific a decis, în schimb, măsuri suplimentare pentru „amplificarea testării in scoli”.

Autoritățile vor solicita Agenției Nationale a Medicamentului aprobarea utilizării testelor non-invazive pe baza de salivă, cu rol de screening.

Procedura de eliminare a acestui prag trebuie să urmeze, însă, mai mulți pași – notează Edupedu.ro.

Va urma o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență și apoi o ședința de Guvern pentru aprobarea prin hotărâre de Guvern a acestei decizii. Ulterior, vor fi modificate regulile actuale printr-un nou ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației.

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că – referitor la scenariile de funcționare a școlilor – Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase în România „a adoptat în unanimitate (exclusiv membri cu drept de vot, având competente medicale/epidemiologice) următoarele:

  1. Decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezentei fizice in funcție de cazurile confirmate la nivel de clasa/școala, in paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, in vederea respectării stricte a regulilor de protectie sanitara in scoli.

  2. Adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli, prin formularea unei solicitări către Agenția Nationala a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe baza de saliva, cu rol de screening.

Întregul proces se va finaliza până vineri, 1 octombrie, în vederea stabilirii modului de funcționare al școlilor începând cu ziua de luni, 4 oct. 2021”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Modelul grădiniței?Despre ce model vorbești?30 de copii intr-o grupa,nu tu distantare,paturi unul langa altul și puțin personal!Suplimentati locurile si la personal nu doar la copii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: