14.9 C
Bistrița
marți, aprilie 16, 2024

A murit în chinuri, lângă soțul decedat de mai multe zile – de ce nu au intervenit autoritățile:

O femeie a avut parte de o moarte cumplită. Soția lui Dan Ziegler „Moclogea” a zăcut paralizată în scaunul cu rotile, lângă cadavrul soțului, mort de mai bine de o săptămână. Când au fost găsiți, era și ea moartă, căzută sub pat. DGASPC Bistrița-Năsăud a încercat în repetate rânduri să o interneze pe Voichița Ziegler, însă s-a lovit de refuzul acesteia.

Doi oameni au fost găsiți morți într-o baracă improvizată într-un fost punct termic de pe strada Bistricioarei. S-a dovedit că cei doi erau soții Ziegler, el fiind cunoscut ca Moclogea, un om al străzii din Bistrița. Povestea lor, AICI.

Este revoltător faptul că în Bistrița anului 2018 un om a putut să moară în asemenea chinuri și că o femeie bolnavă locuia în asemenea condiții. Totuși, DGASPC spune că nu a avut de ales – chiar dacă a propus în nenumărate rânduri internarea femeii într-un centru, ea și soțul au refuzat constant, alegând indemnizația de handicap.

„Doamna a fost încadrată în grad de handicap grav, cu indemnizație acordată de Primăria Municipiului Bistrița. Raportat la instituția noastră, nu au existat solicitări cu privire la admiterea într-un centru rezidențial și nici sesizări. Constant i s-a propus admiterea într-un centru, dar a refuzat. A optat pentru indemnizația, suma lunară pe care o ridica soțul. Ne-am îndeplinit toate obligațiile pe care le-am avut, conform solicitărilor lor, respectiv: evaluarea realizată de personalul din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap, emiterea certificatului și acordarea drepturilor și a facilităților prevăzute de lege”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro directorul general al DGASPC Bistrița-Năsăud, Delia Fontul.

2.133 lei era venitul lunar al soților Ziegler, bani primiți de la Serviciile Sociale din cadrul Primăriei Municipale Bistrița. Autoritățile i-au propus femeii internarea la Nușeni, iar pentru Dan Ziegler Moclogea a fost propus un loc la Centrul de Cazare. Aceștia au refuzat. În 21 martie 2018 au fost vizitați de Poliția Locală și Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud pentru a li se propune încă o dată internarea, dar, la fel, nu au acceptat.

Conform legii Protecției Sociale, niciun cetățean nu poate fi obligat să fie internat sau cazat într-un centru fără acordul său.

În acest sens, legea face următoarele precizări: „respectarea dreptului la autodeterminare, potrivit căreia fiecare persoană are dreptul de a face propriile alegeri, indiferent de valorile sale sociale, asigurându-se că aceasta nu ameninţă drepturile sau interesele legitime ale celorlalţi”.

„ART. 16

(1) Dreptul la beneficii de asistenţă socială se acordă la cererea scrisă a persoanei îndreptăţite, a reprezentantului familiei sau a reprezentantului legal al persoanei îndreptăţite”.

Voichița Ziegler avea și trei copii, doi cu Dan Ziegler și unul dintr-o căsătorie anterioară: o fetiță de 12 ani care se află în plasament, o fată de 16 ani – în plasament la o asistentă maternală care a îngrijit-o de la naștere, actualmente aflată în pensie și un băiat de 19 ani aflat la Centrul pentru Protecția Copilului din Beclean încă din 2010.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.