11 C
Bistrița
luni, martie 27, 2023

A murit Teodor Danciu, monarhistul și artistul care reconstituia spectaculoase mese ale boierilor de pe vremuri…

Teodor Danciu – artizanul specialist în reconstituiri gurmande din perioada medievală a Transilvaniei – s-a stins ieri din viață. „A fost hărțuit multă vreme de Securitate. A fost până la capăt onest și foarte direct. Foarte bine informat… Și era printre puținii oameni care aveau curajul să gândească cu mintea lor… Discret și capabil de intervenții spectaculoase… Își trăia cu demnitate destinul. Un om drept… Așa mi-l amintesc…

„Studiez și creez colecții iconice de vinuri premium… Vinuri în armuri în ediții rare și unice…” Cam așa se prezenta artistul Teodor Danciu, artizanul care îi uimea pe bistrițeni pe la diferite târguri, cu sticlele sale de licoare fermecată.

Teodor Danciu era și un pasionat al artei culinare de pe vremuri. 

Este o veste extrem de tristă pentru noi… Știu că a fost operat anul trecut, suferea de cancer…”, a explicat Nic Șerban, vicepreședinte la Clubul Monarhiștilor Bistrițeni. 

„Doru Danciu a făcut parte dintr-o generație extraordinară. A fost coleg cu Virgil Rațiu și părintele Iustin Marchiș… A fost hărțuit multă vreme de Securitate. A fost până la capăt onest și foarte direct. Foarte bine informat… Și era printre puținii oameni care aveau curajul să gândească cu mintea lor… Discret și capabil de intervenții spectaculoase… Își trăia cu demnitate destinul. Un om drept… Așa mi-l amintesc…”, a mărturisit Nic Șerban.

De altfel, Teodor Danciu făcea deliciul întâlnirilor monarhiștilor bistrițeni. Pentru că își delecta de fiecare dată prietenii cu savuroase și spectaculoase mese pregătite cu multă pasiune și însoțite de uimitoare povești. 

FOTO/VIDEO: Momente de glorie. 20 de ani de la istorica vizită a MS Regele Mihai în Bistrița. „Stimate Maiestate…”

Împreună cu Gabriel Cociș, Teodor Danciu coordona o mică afacere – Transilvania Artefact – concept organic de servire a mâncărurilor și băuturilor tradiționale din Transilvania. Printre acestea, și renumita țuică Zetea. „Mare, mare păcat… A murit un artist care ar fi avut multe lucruri de spus și demonstrat…”, ne-a mărturisit partenerul său de afaceri, Gabriel Cociș.

Dumnezeu să vă odihnească și să vă lumineze calea spre Rai, Teodor Danciu…

Condoleanțe familiei…

Slujba de înmormântare va avea loc mâine, 14 mai, de la ora 13.30, în cimitirul de pe Tărpiului. Datorită reglementărilor în vigoare, din cauza pandemiei și a stării de urgență, la ceremonie vor lua parte doar 8 persoane și apropiați ai familiei.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...