13.8 C
Bistrița
marți, mai 17, 2022

A murit Teodor Danciu, monarhistul și artistul care reconstituia spectaculoase mese ale boierilor de pe vremuri…

Teodor Danciu – artizanul specialist în reconstituiri gurmande din perioada medievală a Transilvaniei – s-a stins ieri din viață. „A fost hărțuit multă vreme de Securitate. A fost până la capăt onest și foarte direct. Foarte bine informat… Și era printre puținii oameni care aveau curajul să gândească cu mintea lor… Discret și capabil de intervenții spectaculoase… Își trăia cu demnitate destinul. Un om drept… Așa mi-l amintesc…

„Studiez și creez colecții iconice de vinuri premium… Vinuri în armuri în ediții rare și unice…” Cam așa se prezenta artistul Teodor Danciu, artizanul care îi uimea pe bistrițeni pe la diferite târguri, cu sticlele sale de licoare fermecată.

Teodor Danciu era și un pasionat al artei culinare de pe vremuri. 

Este o veste extrem de tristă pentru noi… Știu că a fost operat anul trecut, suferea de cancer…”, a explicat Nic Șerban, vicepreședinte la Clubul Monarhiștilor Bistrițeni. 

„Doru Danciu a făcut parte dintr-o generație extraordinară. A fost coleg cu Virgil Rațiu și părintele Iustin Marchiș… A fost hărțuit multă vreme de Securitate. A fost până la capăt onest și foarte direct. Foarte bine informat… Și era printre puținii oameni care aveau curajul să gândească cu mintea lor… Discret și capabil de intervenții spectaculoase… Își trăia cu demnitate destinul. Un om drept… Așa mi-l amintesc…”, a mărturisit Nic Șerban.

De altfel, Teodor Danciu făcea deliciul întâlnirilor monarhiștilor bistrițeni. Pentru că își delecta de fiecare dată prietenii cu savuroase și spectaculoase mese pregătite cu multă pasiune și însoțite de uimitoare povești. 

FOTO/VIDEO: Momente de glorie. 20 de ani de la istorica vizită a MS Regele Mihai în Bistrița. „Stimate Maiestate…”

Împreună cu Gabriel Cociș, Teodor Danciu coordona o mică afacere – Transilvania Artefact – concept organic de servire a mâncărurilor și băuturilor tradiționale din Transilvania. Printre acestea, și renumita țuică Zetea. „Mare, mare păcat… A murit un artist care ar fi avut multe lucruri de spus și demonstrat…”, ne-a mărturisit partenerul său de afaceri, Gabriel Cociș.

Dumnezeu să vă odihnească și să vă lumineze calea spre Rai, Teodor Danciu…

Condoleanțe familiei…

Slujba de înmormântare va avea loc mâine, 14 mai, de la ora 13.30, în cimitirul de pe Tărpiului. Datorită reglementărilor în vigoare, din cauza pandemiei și a stării de urgență, la ceremonie vor lua parte doar 8 persoane și apropiați ai familiei.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: