1.3 C
Bistrița
joi, decembrie 7, 2023

FOTO – Adrian Solcan pregătește o expoziție surpriză, cu țigle recuperate dintr-o casă dispărută: „Suntem complet rupți de istoria orasului”

Un fragment din Rodna veche, surprins pe o țiglă de ceramică recuperată… O clădire săsească disparută din oraș. Un fragment din Sugălete sau turnul Bisericii Evanghelice – toate fac parte dintr-o viitoare expoziție – în pregătire, la Casa Argintarului. Autorul este tânărul artist Adrian Solcan.

Pregătind expoziția de lucrări pe țigle vechi, am făcut destul de multă muncă de documentare. Aveam impresia că știu istoria locului în care am trăit mare parte din viață. Dar mi-am dat seama că știu foarte puține.

Pe măsură ce pictez câte o clădire – îmi place să-mi imaginez poveștile care s-au spus în acea casă, tragediile, bucuriile și lucrurile mari, dar mai ales lucrurile mărunte care s-au petrecut acolo.

Peisajul local s-a schimbat atât de mult și de radical, încât astăzi este greu să ne imaginăm că în urmă cu aproximativ un secol, pe sub amplasamentul actualului spital județean trecea un pârâu… Sau că fix lângă Biserica Evanghelică, aproape lipită de ea, mai exista o clădire unde funcționa un colegiu.

Am realizat că noi suntem complet rupți de istoria orașului, că este o istorie străină de noi… Că oamenii care au lăsat moștenirea arhitecturală nu împărtășeau aceleași principii și valori ca noi.

Poate de asta suntem așa grăbiți să o deteriorăm și să o degradăm.

Este un fel de dat din coate ca să ne facem și noi loc în istorie.  Am realizat cât de tineri suntem ca popor și cât de lipsiți de identitate.

Mi-am dat seama că și în societate ne comportăm încă precum un animal hăituit, parcă nesiguri pe noi, pregătiți oricând să fugim. Strângem cât mai mult și cât mai repede ca să putem pleca de aici și nu îndrăznim să visăm la veacul care are să vină și ne comportăm ca și cum nici nu are să mai fie…”, scria Adrian Solcan pe pagina sa de socializare.

Adrian Solcan pregătește împreună cu cei de la Casa Argintarului o inedită expoziție pentru  luna noiembrie.

Am recuperat mai multe tigle vechi de pe o casă săsească din 1830. Mi-au plăcut tare mult pentru că aveau tipare interesante. Am hotărât să creez o serie de lucrări, având drept temă clădirile săsești, moștenirea arhitecturală din oraș și din județ”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Adrian Solcan. 

Tânărul artist a admis că s-a concentrat preponderent pe oraș pentru că se păstrează cele mai multe clădiri vechi. Expozitia se va numi Tipare, pentru că – pe măsura documentării, artistul a a regăsit pretutindeni în preajmă o serie de tipare.

Cred că arhitectura este o expresie a identității unei comunități. Cred că noi, cei de acum,  suntem rupți de istoria orașului. Nu o cunoaștem. Nu avem o relație clară cu ea. În același timp, unii sunt nostalgici (într-o anumită măsura) în legătură cu moștenirea socialistă… Dar încearcă să se rupă și de aceea”, ne-a mai mărturisit Adrian Solcan.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Scurt ghid turistic pentru cei care vor să viziteze Macao

Macao mai este cunoscut și ca „Vegas-ul Chinei” grație multitudinii de cazinouri de top prezente în acest oraș. El este însă și o destinație turistică ideală dacă vrei să petreci un weekend sau chiar mai mult într-un oraș asiatic extrem de dezvoltat.

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie, Orange angajează manager. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie. Se oferă salariu atractiv, transport asigurat, bonuri de masă de 30 lei/zi lucrătoare. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de specialist marketing & comunicare și infirmieră part-time.

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...