14.4 C
Bistrița
miercuri, mai 18, 2022

Ai grijă cum te comporți cu romii: Pedepse aspre și închisoare până la 10 ani!

S-a aprobat legea prin care s-a introdus pedeapsa cu închisoarea pentru antițigănism. Astfel, instigarea la ură sau acțiunile de ură împotriva romilor sunt pedepsite cu până la 10 ani închisoare.

Cei care vor promova doctrine antițigăniste riscă până la 10 ani de închisoare, conform proiectului de lege privind măsurile pentru prevenirea și combaterea antițigănismului.

Proiectul a trecut tacit de Senat în decembrie anul trecut. Iar la mijlocul săptămânii trecute a fost adoptat, cu vot decisiv, de către Camera Deputaților.

CE E ANTIȚIGĂNISMUL

Conform  proiectului, e vorba de percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani.

În ceea ce privește faptele pedepsite cu închisoare, proiectul de lege stabilește următoarele:

  • promovarea în public, în orice mod, a unor idei, concepții sau doctrine antițigăniste, precum și utilizarea în public a unor simboluri antițigăniste, fapte pedepsite cu închisoare de la trei luni la trei ani. Excepție fac actele săvârșite în interesul artei, științei, cercetării, educației sau dezbaterii unor aspecte de interes public;
  • aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei organizații cu caracter antițigănist, faptă pedepsită cu închisoare de la trei la zece ani. Excepție fac persoanele care denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită.

Conform proiectului de lege, prin organizaţie cu caracter antiţigănist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.

Simboluri antiţigăniste se referă la drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

Materiale antiţigăniste sunt considerate imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

Deși romii reprezintă cea mai mare minoritate din Europa, acestora le sunt încălcate drepturi fundamentale ale omului precum izolare geografică sau lipsa asigurării de sănătate, se precizează în expunerea de motive.

Proiectul a fost inițiat de parlamentari din cadrul minorităţilor naţionale, PSD, UDMR, USR, ALDE, PMP.

Atenție! Proiectul de lege privind antițigănismul trebuie promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial ca să se aplice. 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: