3.6 C
Bistrița
miercuri, decembrie 7, 2022

ALTE Vremuri… Imagini de colecție cu prefectul județului, la vânătoare

Câteva spectaculoase fotografii au făcut deliciul internauților, dar și al pasionaților de vânătoare, zilele trecute. Acestea îl înfățișează pe însuși prefectul județului, surprins alături de câțiva prieteni și colegi – la o partidă de vânătoare:

Câteva fotografii de colecție au fost recent scoase la lumină și prezentate publicului de Muzeul Grăniceresc din Năsăud.

Una dintre ele surprinde chiar o partidă de vânătoare desfășurată în anul 1935.

Primul din dreapta este însuși năsăudeanul Dumitru Nacu – prefectul judeţului la acea vreme:

Fotografia face parte din colecţia muzeului din Năsăud și este doar una din seria fotografiilor care îi înfățișează în toată splendoarea pe vânătorii din zona Năsăudului.

Să trăiască domnul Nacu că ne dă mălai cu sacul

Dumitru Nacu a urmat clasele primare la Năsăud, iar apoi liceul la vestitul Liceu Grăniceresc, unde în anul 1914 şi-a luat bacalaureatul, ulterior devenind student la Academia de Drept din Pecs (Ungaria).

În 1916, s-a înrolat în Armata a II-a, sub conducerea generalului Averescu la Regimentul I Vânători de Munte, participând activ la luptele de la Dealul Porcului, Cireşoaia, Târgu Ocna, Mărăşeşti şi Mărăşti. 

Pe 1 aprilie 1919 a participat la luptele pentru eliberarea Ardealului, iar la 1 august 1919 a intrat în Budapesta, ulterior îmbolnăvindu-se şi fiind internat întâi la Budapesta, apoi la Cluj, diagnosticat cu malarie.

În 1933, după ce Partidul Naţional Liberal a câștigat alegerile, Dumitru Nacu a devenit prefect al judeţului Năsăud cu capitala la Bistriţa.

Ca prefect, în primul mandat a organizat activitatea urbanistică a oraşului Bistriţa și a contribuit la crearea parcului din jurul catedralei luterane. În perioada mandatului său au fost înfiinţate peste 30 de şcoli.

În 1937 a candidat ca senator, fiind ales pe listele PNL în Guvernul Tătărăscu. În lipsa majorității parlamentare, însă, guvernul nu a rezistat prea mult. 

După cedarea Ardealului, în 1940, Dumitru Nacu s-a adăpostit la Bucureşti, unde a înființat „Asociaţia generală a refugiaţilor din Ardealul de nord” – alături de alți refugiați. A fost ales preşedintele Asociaţiei care devine un adevărat sprijin pentru cei dezrădăcinaţi. Ajutoarele acordate de asociaţie, prin desele intervenţii la autorităţile statului, au generat în epocă un amuzant slogan: „Să trăiască domnul Nacu, că ne dă mălai cu sacul”.

*****

O altă imagine de colecție datează din jurul anului 1890. Al doilea din stânga este Gavril Scridon (1851-1917), profesor la Gimnaziul Grăniceresc şi membru în Consiliul de Administraţie a Băncii Aurora din localitate (colecţia muzeului din Năsăud):

Colecția de fotografii ale muzeului nu se focalizează doar asupra personajelor de vază din zonă care erau pasionate de vânătoare.

Pe pagina de facebook a Muzeului Grăniceresc Năsăudean au fost publicate și fotografii cu un țăran, datând de la începutul secolului 20.

Acelaşi personaj, într-un alt moment – Vânător năsăudean la începutul secolului XX (acum se poate înţelege de unde vin versurile cântecului Puşca şi cureaua lată…)” – este comentariul care însoțește una dintre fotografii.

Foto @ Muzeul Grăniceresc Năsăudean

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Rombat angajează Manager Planificare Producție, Betak are nevoie de un inginer mecanic priceput

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Rombat - care angajează operatori și manager...

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...