24.1 C
Bistrița
vineri, aprilie 25, 2025

ALTE VREMURI: La colindat prin cimitir… Cum se vesteşte Naşterea Domnului pe Valea Ilvelor

Înainte de a porni la colindat pe la prieteni şi rude, pe vremuri locuitorii satelor săseşti din Bistriţa-Năsăud treceau mai întâi pe la cimitir. Aici îşi colindau morţii, convinşi că sărbătoarea de Crăciun trebuie împărţită şi cu cei care vin nevăzuţi din lumea de dincolo în noaptea de Crăciun.

Pe Valea Bârgăului, sătenii duc la cimitir chiar şi o creangă de brad împodobită, mâncare şi vin pentru cei plecaţi dintre noi. În Jelna, înainte de a porni la colindat, oamenii treceau întâi pe la cimitir.

Odată cu lăsarea întunericului şi până după miezul nopţii, sătenii aprindeau lumânări în memoria celor dispăruţi, se rugau  şi îi colindau.

Etnologul Menuţ Maximinian confirmă că bunătăţile de sărbători erau împărţite şi cu „cei care vin nevăzuţi din lumea de dincolo în noaptea de Crăciun. Focul nu trebuia să se stingă din vatra cuptorului. De aceea se căuta un buştean gros care era pus să ardă toată noaptea. La masa de sărbătoare gazdele obişnuiau să pună mâncăruri şi băuturi anume pentru sufletul morţilor”. 

Pe Valea Bârgăului se face un pom, un fel de sorcovă – explică etnologul – care se împodobeşte cu bomboane de pom. Familia celui plecat în lumea de dincolo aduce la cimitir colaci, friptură şi vin. Ca să se bucure şi cei dispăruţi de sărbătoare.

Pe Valea Şieului, vedeta este o colindă veche de 200 de ani…!

Pe Valea Şieului, în comuna Monor – vedeta este o colindă veche de 200 de ani. Colinda care vesteşte naşterea lui Hristos s-a păstrat prin viu grai şi este interpretată numai de bărbaţi în seara de Ajun. Se numeşte „Vineşul mare” şi se cântă pe două voci de bărbaţii împărţiţi în două grupuri.

Este datoria fiecărui fecior să înveţe colinda transmisă de la tată la bunic, fiind considerată „colinda gazdei”: bărbaţii o cântă numai la casele celor mai gospodari oameni din sat.

Belciugarii vestesc Naşterea Domnului, pe Valea Ilvelor

De Crăciun, pe Valea Ilvelor se păstrează încă un obicei unic: colindul Belciugarilor. Costumaţi în capre şi urşi, acoperiţi cu cergi şi conduşi de o cătană, Belciugarii pornesc să vestească Naşterea Domnului. Înaintea lor, anunţându-le sosirea, pornesc fetele la colindat, îmbrăcate în costume populare.

Se crede că Belciugarii – cum sunt numiţi tinerii care ies pe uliţele satelor, pe Valea Ilvelor – vor aduce totodată belşug şi bogăţie în casele pe care le colindă.

Etnografii susţin că obiceiul Belciugarilor este unul de origine greco-romană şi nu are nimic de-a face cu creştinismul. Este acceptat însă de preoţi deoarece conţine texte amuzante. Locuitorii de pe Valea Ilvelor îi aşteaptă cu nerăbdare pe Belciugari, cu atât mai mult cu cât au parte de un asemenea spectacol o singură dată pe an, de Crăciun.

Sursa Mediafax, Foto deschidere @ Monitorul de Cluj

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Restaurantul Arena by Casa EMA angajează bucătar, STEWO Năsăud caută asistent manager și inginer calitate

Restaurant Arena by Casa EMA caută bucătar și ajutr de bucătar! Noi locuri de muncă sunt disponibile la STEWO Năsăud, unde este nevoie de magazioner, inginer Calitate și asistent manager. Se fac angajări și la ROMBAT, AMICII Building sau Ideal Print. Oferta completă, mai jos:

Škoda Elroq vine direct la tine: Test Drive la ușa ta, acum în Bistrița!

Bistrițenii au acum ocazia să descopere cel mai nou model electric din familia Škoda – Elroq – într-un mod complet diferit și extrem de comod: direct la ușa lor! Cu inițiativa „Test Drive la ușa ta”, MATEROM AUTOMOTIVE – Dealer & Service Autorizat Škoda, aduce viitorul mobilității acolo unde te afli, fie că ești acasă, la birou sau în oraș.

Se fac angajări la Crama Jelna, Rombat și Fan Courier: Noi locuri de muncă, în Bistrița

Crama JELNA angajează barman, ajutor barman, bucătar și maseur! ROMBAT caută operatori producție. NOI locuri de muncă în Bistrița, la SAN DECO Bistrița-Năsăud,  DIVANI & SOFA, AMICII Building și Ideal Print. Oferta completă, mai jos: